Last news in Fakti

24 Октомври, 2021 20:11 7 696 5

Листата на евтин зеленчук помагат при артрит, косопад и разширени вени

  • листа-
  • моркови-
  • полезно-
  • чай-
  • отвара

Листата на морковите са изключително полезни при куп заболявания

Листата на евтин зеленчук помагат при артрит, косопад и разширени вени - 1
Снимка: Shutterstock

Едни от най-полезните зеленчуци, които човек може да отглежда в своята зеленчукова градина или да купува от пазара, са морковите. Mожем да използваме морковите в салати, основни ястия, дори сладкиши, а те са и особено полезни в сурово състояние. Изключително полезни за здравето, обикновено си ги хапваме без да се замислим, че има част от тях, която е не по-малко здравословна. Това са листата на морковите, които съдържат цели 14 елемента, благоприятни за нашия организъм.

В състава на листата на морковите има силиций, манган, йод, бор, никел, калий, калций, фосфор, цинк, мед, сяра, натрий, кобалт, желязо. Към тях добавяме още витамин С и В2. Как обаче да консумирате листата от моркови, възползвайки се от техните полезни свойства?

Листата на евтин зеленчук помагат при артрит, косопад и разширени вени

Добре е листата на зеленчука да се отделят юни-юли месец. Измийте и ги подсушете, после ги нарежете на дребно и ги поставете върху хартия на сянка. Сипете в буркан и затворете. Така съхранени те се ползват според здравословния проблем, който имате.

Пригответе си чай от листа от моркови, който да пиете 2-3 пъти на ден при разширени вени, хемороиди или пясък в пикочните канали. Ако имате камъни в бъбреците, направете компрес от кърпа, напоена с отвара от листата и семената на моркова. Поставете го в долната част на корема. За мъжете при възпаление на простатата може да си приготвят каша от листа от моркови, която да се постави върху корема. За дамите при цистит се прави чай от листа от морков или чай от морковени листа и магданоз в количествено съотношение 1:1.

Чаят от морковени листа се отразява много добре и при очни проблеми, маточно кървене или миоми. Може да си приготвите полезна отвара от листа, семена и настърган морков, смесени със сок от лук. Направете компрес с нея след душ, поставяйки го върху ставите срещу полиартрит. Ако страдате от безсъние, може да поставите морковени листа върху тила. Това ще ви отпусне и ще заспите лесно. Ако имате кожни проблеми като алергии, псориазис, дерматит, намажете засегнатите области с чай от листа от моркови.

Не се препоръчва да пиете чай от листа от морков, ако имате язва, проблеми с червата или дванадесетопръстника.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗАЙЧЕНЦЕТО БЯЛО ЦЯЛ ДЕН СЕ Е..О

    0 4 Отговор
    ЕЕЕ СТИГА С ТОЯ ЗЕЛЕНИО ЦВЕТ,БЕ🐇🐇
  • 2 Така е

    11 0 Отговор
    Но това важи за морковите които си отгледате сами, това по магазините и пазарите са нитратни бомби
  • 3 Лост

    14 0 Отговор
    Винаги се възхищавам на статии, които те съветват какво да правиш преди 4-5месеца.
  • 4 какви

    4 1 Отговор
    Листа от моркови по магазините?
  • 5 Биохимия

    4 0 Отговор
    Листата от моркови може да съдържат половината Менделеева таблица, но при всички случаи, ако не ви помогнат, няма да ви навредят. Огромна разлика с бодлите на Ежко Бежко, нали?