4 87918

Малцина познават 3-те вида лук и техните особености

  • лук-
  • видове лук-
  • готвене-
  • кулинария-
  • полезно

Ето за какво са най-подходящи трите вида лук на пазара

Малцина познават 3-те вида лук и техните особености - 1
Снимка: Shutterstock

Лукът определено е онзи зеленчук, който намира място във вашата кухня всеки ден и най-вече в ястията, които приготвяте.. Освен че е много апетитна добавка към гозбите, лукът притежава много полезни свойства за организма и най-вече за укрепване на имунитета. Абстрахирайки се от аромата, който носи, консумацията му наистина може да засили имунната ви система, пише actualno.com.

Данни за отглеждането на лука се намират още преди 5000 години. Хората в Древен Египет са смятали, че той е ключът към вечния живот. Те дори поставяли лук в гробниците на мъртвите, за да могат те да имат живот след смъртта.

На пазара можете да намерите различни видове лук – жълт, бял и червен. Обикновено не ги различаваме и грабваме този, който най-много ни харесва на вкус или този, чиято цена ни устройва и сме свикнали да готвим с него. За да изберете качествен и пресен продукт, трябва да обърнете внимание той да не мирише на гнило или сурово, да има твърда луковица, не омекнала. Лукът се съхранява на закрито и студено място. Ако покълне, значи не го съхранявате правилно. Всеки вид лук има своите особености.

Бял лук – той е по-сладък, няма толкова натрапчив вкус. Много добре се комбинира в салати с други зеленчуци като краставици, броколи, домати и чушки. Именно от бял лук се прави прословутата лучена супа - популярна рецепта, идваща от френската кухня. Лукът придава неповторим аромат и вкус на ястието. Той е обект на вредители и има по-малък срок на годност. Добре е да го използвате след като го купите, да не го съхранявате за повече дни.

Червен лук – може да го срещнете и под името лилав лук. Има типичен, ненатрапчив вкус. Майсторите-готвачи не препоръчват да го подлагате на термична обработка, защото по този начин губил полезните си свойства, вкус и аромат. Обикновено се слага в салати, най-типичен пример е гръцката салата. Разбира се, с него могат да се приготвят и основни ястия.

Жълт лук – той е най-универсален и подходящ за всяко ястие. Основно се използва при печене на месо и зеленчуци, за яхнии, супи и бульони. Има по-мек вкус. Ако смятате да го включите в свежа салата, е добре преди това да го мариновате във вода и оцет, защото има доста силен и наситен вкус и аромат.

След като се запознахте по-подробно с видовете лук, може да изберете кой да засадите във вашата градина, ако имате такава, или кой да изберете следващия път, щом отидете на пазар. Ако пък не можете да решите, вземете си от всички. Лукът в кухнята никога не е излишен.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.

Свързани новини

  • 10 ползи от сланината
    10 ползи от сланината
    Сланината често е изхвърляна от менюто ни защото е калорична, мазна и... много вредна. Дали това обаче наистина е така? Според кулинари именно това ...
    вчера в 18:36 ч.
    6 187
    25
  • Непознатите свойства на печените ябълки
    Непознатите свойства на печените ябълки
    Ябълките са едни от най-полезните плодове. За щастие са и от най-разпространените в цял свят. В тях се съдържат огромни количества витамини А, В, Е, С ...
    27.11.2021
    4 175
    6
  • Кой и защо не трябва да яде тиква
    Кой и защо не трябва да яде тиква
    Тиквата е перфектният есенен плод. Начините да бъде приготвена са най-различни начини: печена, варена, панирана, на пара, на пюре, на супа, на омлет и ...
    26.11.2021
    3 474
    5
  • Този чай изгаря мазнините по време на сън
    Този чай изгаря мазнините по време на сън
    Съществува билка, която ще ви помогне да се отървете от излишните килограми, докато спите. Учени са категорични, че консумацията на известния китай ...
    21.11.2021
    11 349
    6
  • Трябва ли да се киснат ядките във вода, преди да ги ядем
    Трябва ли да се киснат ядките във вода, преди да ги ядем
    Много специалисти, в това число и диетолози, препоръчват да хапваме по шепа ядки на ден за нормализиране работата на сърдечно съдовата система. Спо ...
    20.11.2021
    6 684
    16

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    27 0 Отговор
    Нещо пак сте се омотали! Жълтият лук по-мек вкус ли има или доста силен и наситен?!
  • 2 По глава лук на ден

    18 1 Отговор
    още една чесън и си Здравко до живот.Така лекувахме едно време Ковида!
  • 3 Гастро

    6 4 Отговор
    Гъстрит се лекува с курмит.
  • 4 Това на снимката е ГМО

    4 6 Отговор
    И е вредно. Не е лук.
  • 5 Последния Софиянец

    12 0 Отговор
    Българската кухня се крепи на лук, моркови и чушки.Тези съставки са навсякъде.

    Коментиран от #18

  • 6 Луков

    9 8 Отговор
    Има още един лук Лукова фашиска глава

  • 7 Лукчо

    14 1 Отговор
    Събинке, припомни си статията " Откриха нов вид лук" от 23.10.2021г. в Любопитно. Този път явно трябва да самообмениш мнение. За непрочелите– лукът е над 1000 вида и индийски учени са открили абсолютно нов вид, който расте в Хималаите.
  • 8 Джани Родари

    6 2 Отговор
    Борисов яде лук и чесън на килограм,затова и платените девици вече бягат от него.

    Коментиран от #16

  • 9 Лукан Ряпов

    10 8 Отговор
    Има три вида лук..така ли???, незнаех, благодаря за информацията, има и три вида ряпа..бяла, черна, и една в президенството...говоряща.
  • 10 ЛУЧЕЦ АЖ,ВОДИЦА ПИЙ

    2 1 Отговор
    ДИЙ ВОЛЕ ДИЙ 🐃🐃
  • 11 Антифашага

    4 7 Отговор
    Като ям боб и пръцна-звуча като Боб Дилън.А като хапна лук и отново пръцна-получава се Луков марш.Друга тоналност е.

    Коментиран от #14

  • 12 Алфа Вълкът

    2 2 Отговор
    Tочно заради вкуса и аромата ям лук! А праса мразя!
  • 13 ПОЗНАВАЧ

    2 1 Отговор
    Доста повече са от три.
  • 14 Даааа

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Антифашага":

    Като хапнеш лук, звучиш като себе си - форумна лукова глава.
  • 15 Хаха

    0 0 Отговор
    хахаха - шегичка бе,свастико..
  • 16 Виталия

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Джани Родари":

    Има и сибирски☺лук
  • 17 Dimitrin Rusev

    0 0 Отговор
    Поправка,пирер а не чушка !
  • 18 Хъхрх

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    В хляба има много.