25 Октомври, 2021 15:25 4 298 0

Напитката предотвратява сърдечна недостатъчност

  • сърдечна недостатъчност-
  • напитка-
  • вода-
  • здраве

Симптомите са лесна умора, задух, ограничен физически капацитет и белодробен и/или системен венозен застой

Напитката предотвратява сърдечна недостатъчност - 1
Снимка: shutterstock

Сърдечната недостатъчност е състояние при сърдечно заболяване, при което независимо от нормалното камерно пълнене сърдечният дебит е понижен и сърцето е неспособно да изтласква необходимото количество кръв за задоволяване на метаболитните нужди на тъканите, чиито функционални параметри са в нормални граници.

За да функционира нормално човешкия организъм и всяка клетка в него, се нуждае от оптимална доставка на кислород и хранителни вещества. Симптомите на сърдечната недостатъчност са лесна умора, задух, ограничен физически капацитет и белодробен и/или системен венозен застой.

Как да предотвратите появата на сърдечна недостатъчност?

Последните изследвания показват, че пиенето на достатъчно течности в дългосрочен план може да предотврати или поне да забави свързаните с възрастта промени в сърцето, които водят до сърдечна недостатъчност.

Препоръчителният дневен прием на вода за мъжете е около 2-3 литра, за жените-1,5-2 литра. Но според социологическите проучвания мнозина дори не достигат долната граница на потребление.

Основният индикатор за насищане с вода в тялото е нивото на натрий. Ако нормата на водата не се пие през деня, концентрацията на този елемент в кръвта се увеличава. Освен това, опитвайки се да спести вода, тялото неволно стартира процесите, които допринасят за появата на сърдечна недостатъчност.

Изследователи проследили в продължение на 25 години връзката между концентрацията на натрий при хора в средна възраст и появата на сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, учените разгледали възможната връзка между липсата на течност и удебеляването на стените на лявата сърдечна камера, което е сигнал за бъдеща сърдечна недостатъчност.

Изследването е проведено с участието на близо 16 хиляди доброволци на възраст от 44 до 66 години.

Участниците били разделени на 4 групи според нивата на натрий в кръвта. След 25 години във всяка група бил определен делът на тези, които развили удебеляване на стените на лявата камера на сърцето и сърдечна недостатъчност.

Научните резултати потвърдили, че най-високите нива на натрий са свързани и с двата вида сърдечни проблеми.

Наталия Дмитриева, автор на доклад от Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта в САЩ, отбеляза, че при постоянна и достатъчна хидратация е възможно да се намали вероятността както от сърдечна недостатъчност, така и от хипертрофия, пише сайтът Zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА