Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 19:33 10 127 3

4 храни, които неочаквано покачват кръвната захар

  • диабет-
  • храни-
  • кръвна захар

Зеленчуците са в основата на здравословното хранене

4 храни, които неочаквано покачват кръвната захар - 1
Снимка: shutterstock

Що се отнася до лечението на диабет тип 2, „разбира се, че диабетиците трябва да избягват сладки напитки и подсладени храни“, каза британският лекар Шарлот Нортън. Може обаче да не сте наясно, че има някои „неочаквани“ храни, които могат да повишат нивата на кръвната захар.

Например д-р Нортън посочва киселото мляко с плодов вкус като една от храните, които трябва да се избягват на всяка цена.

Други храни, които трябва да се избягват напълно, включват сушените плодове, белия хляб и белия ориз.

„Що се отнася до диабета, плодовете често се разбират погрешно като вредни“, казва Нортън.

Докато сушените плодове не са подходящи за тези с висока кръвна захар, други видове плодове, например грозде, могат да бъдат „отлични източници на фибри“.

„Значението на фибрите в менюто е от огромно значение“, каза тя. Тъй като приемът на фибри забавя процеса на храносмилане, той помага да се контролират нивата на кръвната захар. Храни като боб, броколи, авокадо и ябълки (да назовем само няколко) са отлични източници на фибри."

„Определено има храни, които бих препоръчала да ядете повече от други“, каза тя. Това включва бяло месо или заместители на месо за тези, които трябва да избягват наситени и транс -мазнини.

"Въпреки че често могат да бъдат пренебрегнати, зеленчуците са в основата на здравословното хранене."

Те предлагат не само отлични източници на витамини и минерали, но и фибри, пише сайтът zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д р Вирхов

    9 0 Отговор
    бобът е калоричен,покачва нивото на захарта.Виж,тиквата е суперполезна за диабетиците,но за нея в статията нищо не се споменава.
  • 2 Дебел

    8 1 Отговор
    90% от населението е силно затлъстяло. Това са диабетици, които повечето не знаят, че са такива.
  • 3 Дебил

    0 1 Отговор
    Май е по- добре да умрем от глад@