25 Октомври, 2021 23:09 2 857 25

Преболедували с антигенен тест не фигурират в системата за сертификатите

  • преболедували-
  • антигенен тест-
  • не фигурират-
  • система-
  • зелени сертификати

Това се дължи на нови сривове в електронната база данни

Преболедували с антигенен тест не фигурират в системата за сертификатите - 1
Снимка: Нова телевизия

Тази сутрин започна издаване на сертификати и за преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест. За целта информацията трябва да е била въведена в Националния регистър за борба с COVID-19. Документът може да бъде изтеглен от сайта his.bg. Тази сутрин обаче отново имаше моментни сривове на системата.

А в Нова телевизия получиха десетки сигнали от преболедували, които казват, че не фигурират в системата и не могат да се възползват от сертификатите. Пред Столичната регионална здравна инспекция се изви опашка с десетки в подобна ситуация.
Днес е първият ден след карантина на Лилия. Позитивният ѝ антигенен тест за COVID-19 е от 11 октомври. РЗИ я карантинира веднага. Но според Националната здравно-информационна система тя не съществува в регистъра.

„Изписва, че просто този телефонен номер не е валиден или пък лицето не е било установено с COVID-19”, разказва Лилия Горнишка

Оказва се, че проблемът не е само при нея. Преди два месеца Павлинка влиза в болница с пневмония в следствие на COVID-19. Въпреки това и тя не може да изтегли сертификата си.

„И в системата проверявах, и сега един представител на РЗИ ми каза, че била блокирала системата и не могат да направят нищо. На работното си място не мога да вляза, защото работодателят е пуснал заповед, че който е без сертификат, не може да отиде на работа”, разказва Павлинка Ташкова.

Според здравния министър проблем няма.

„Сутринта ми докладваха, че от полунощ в неделя срещу понеделник системата работи и хората могат да си теглят сертификатите. В момента казаха, че могат да си теглят”, обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Всеки казус е индивидуален и трябва да се провери къде по веригата може да има допусната грешка при въвеждане на данните, твърдят лаборатории.

„Ако всички настройки са направени както трябва, в лабораторните системи спрямо националната такава не би трябвало да има проблем. Всеки трябва да е търпелив, да си потърси навреме резултатите, сертификатите да си ги пази съвестно, за да не се случват такива неща”, каза Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатория.

Появиха се и други казуси - преболедували през декември 2020-та година са с валиден тест само за половин година. Означава ли това, че е изтекъл срокът и ще има ли глобени?

„Би трябвало да се следва година, срок от година. Но това в момента не мога да го коментирам със сигурност”, заяви Любомир Бързев – СРЗИ.

От здравното министерство заявиха за Нова телевизия, че в документите е вписана валидност за 6 месеца, защото това са правилата на територията на Европейския съюз. В България обаче сертификатът ще важи 1 година и ще се следи датата на позитивния тест.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 железаров

    37 8 Отговор
    Радев сега е моментът да удариш с юмрук по масата,и да им завреш сертификатите дето слънце не огрява,и ще си останеш вечен президент ,като Путин.Ако не побързаш онова Банкянско кюфте ще те изпревари,знаеш му номерата.

    Коментиран от #23

  • 2 Правилата на ЕС

    25 3 Отговор
    Какви Българи сте вие ,смотани управници.
  • 3 Както винаги

    18 0 Отговор
    Проблеми и тея хакери пак ни изненада ха ...
  • 4 Активист на БКП

    16 1 Отговор
    Печалбата на евреите трябва да продължи! Затова са и сривовете! Евреите владеят света!!,, План Калерги,,..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Изумен

    28 2 Отговор
    Още ли не го махнаха този сертификат?

    Коментиран от #9, #25

  • 7 Абе хора

    15 1 Отговор
    Как веднъж нещо не стана както трябва в тоя кенев бг
  • 8 Абсурдистан

    16 1 Отговор
    Е един голям бустан с тикви и клозети и банки
  • 9 железаров

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Изумен":

    Днес вече е късно.Утре, като се събудят онези от конституционният съд,трябва да му сложат края.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 сдевртцжътрудфе

    25 2 Отговор
    Бойкотирайте ваксинирането и сертификатите. Това е опит за налагане на новия световен ред чрез брутална диктатура като основното оръжие срещу нашия народ е зеления фашистки сертификат. Борете се докато имате тази възможност. Това вече не е игра и нищо повече няма да бъде същото. Политиците и медийните им прислужници не се интересуват от наука, а само от това да ви сложат въжето на врата. Не се ли вдигнете да отстоявате правата си ви чакат много черни дни.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ами,

    5 2 Отговор
    Ако си пазят тестовете,кода и могат да ги изтеглят от сайта на лабораторията,ако липсват в системата ,лабораторията да ги въведе наново.
  • 16 Стига вече

    12 1 Отговор
    Заврете си ги тия сертификати на едно специално място.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Крис51

    11 1 Отговор
    Изумително е как в условията на "демокрация" в Европа и САЩ трябва да се информираш не от медиите какво се случва по света. Току-що гледах кадри от огромен протест срещу задължителните ваксини в Ню Йорк, дори бяха затворили големия мост в Бруклин. Включват се големи профсъюзи от големите им градове, като Чикаго. Нито дума. Връщаме се в комунистическите времена със средства за масова дезинформация. Добре че е интернет все пак...

    Коментиран от #21

  • 20 Иван

    3 0 Отговор
    Цяла статия по проблема и не пише към кой да се обърнеш.
    Само ни съобщават, че има такъв проблем ...
  • 21 Човек от щаба

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Крис51":

    Еее ама за да сложат КПП-та тука. Всеки ден даваха в САЩ колко са зле. Без тези продажни маймуни, наречени журналисти "пандемията" нямаше да е възможна. Гледам и Стойчо стана министър и си забрави мнението на доктор. Същото беше и с Ангелов и другите. Първо беше не много опасен вирус, за да се стигне до Цветница и чувалите...

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Путин призовава през час да се

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "железаров":

    ваксинират руснаците. И там има нещо като зелен сертификат. На пенсионерите в Русия са им спрени безплатните карти за градския транспорт, за да не щъкат неваксинирани из Москва, Петербург и другите големи градове. А до 7 ноември руснаците ще са масово в платен отпуск, за да се намалят малко темповете на заразяване там.И там яко измират, но са доста по-добре от нас. Въпреки, че са също толкова тъпи. Може би, защото мъжете над 65 в Русия са по-малко процентно, защото алкохолизмът или алкохолът менте ги затриват по-рано.
  • 24 Забравил си е мнението, защото сега

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Човек от щаба":

    вижда реалната картина, а тя никак не е розова. И защото сега носи отговорност, докато преди е можел на воля да плюе по ГЕРБ и да говори каквото му изнася. Сега няма къде да скрие пълните болници и не може да си измива ръцете все с грешки на ГЕРБ. Това е разликата. Това ще се случи и с всеки друг здравен министър, ако ситуацията е подобна през пролетта. Дори да е от листата на Възраждане, Атака и която и да е партиинте, които е по-вероятно да влязат във властта. За да не се случи това трябва да се ваксинирате масово и петата вълна да е незначителна по размер. Защото ковид за нещастие едва ли ще изчезне скоро.
  • 25 За пълен локдаун няма пари, драги.

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Изумен":

    Или го предпочиташ?