27 Октомври, 2021 17:57 8 916 13

Посочиха храните, които причиняват рак на дебелото черво

  • рак-
  • рак на стомаха-
  • нездравословна храна-
  • вредна храна-
  • алкохол-
  • мазнини

Към вредните храни учените добавят и консумацията на алкохол и подсладени напитки

Посочиха храните, които причиняват рак на дебелото черво - 1
Снимка: Shutterstock

Ново проучване на Харвард във връзка с общественото здраве показа, че възпалението на червата, причинено от определени храни, може да бъде основен рисков фактор за развитие на колоректален рак.

Автор на изследването е Едуард Джованучи, професор в Харвардското училище за обществено здраве, и колегите му подозират, че една диета, която включва голямо количество червено месо, бял хляб и сладки напитки може значително да увеличи риска от възпаление, свързано с по-голяма вероятност развитието на рак, алармира zdrave.to.

"Ние приехме, че обичайната здравословна диета не само съживява тялото ни, но също така значително намалява риска от развитие на колоректален рак", каза Джованючи. За да проверят тази хипотеза, учените събират данни от повече от 121 000 души, като се използват резултатите от две големи американски проучвания, по време на които се проследяват потенциалното въздействие от различни фактори на здравето на хората в продължение на 25 години.

Участниците попълват въпросници на всеки четири години. Тези открития помагат на учените да намерят връзката между храненето и колоректалния рак. По време на проследяването са докладвани 2699 случая на колоректален рак. Учените са сравнявали продуктите, които болните участниците в проучването са предпочели, с храната на хората, които не са развили рак на дебелото черво или ректума.

Установено е, че участниците в изследването, които консумират най-много "онкогенни" продукти е 37% по-вероятно да развият рак на дебелото черво и 70% по-вероятно - рак на ректума, в сравнение с тези, които се придържат към здравословна диета.

Учените заключиха, че най-опасните продукти включват: пържено месо, червено месо, черен дроб, премиум брашно ("екстра") и сладки напитки. В допълнение, изследователите също причисляват алкохола към "опасните" продукти.

По-здравословни храни, консумацията на които свеждат вероятността от развиване на рак на дебелото черво до минимум са зелените листни зеленчуци, жълтите зеленчуци, пълнозърнестите храни, кафето и плодовите сокове без добавена захар. Консумацията на кафе, което само по себе си е напитка, която намалява възпалението, може да се превърне във вредно, ако се добави голямо количество захар към тази напитка, добавят учените.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    15 3 Отговор
    Като започнем да пасем , ще ли сме здрави ?

    Коментиран от #3

  • 2 Емил

    11 3 Отговор
    А бе, Харвардското училище за обществено здраве да не е станало филиал на Магаданската академия на науките!?
  • 3 Лост

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ако си спомняш навремето на прасетата даваха трици. Сега хората ядат хляб с трици, сиреч отпадъка на зърното и даже плащат повече.
  • 4 Светльо

    10 5 Отговор
    Човека е български гражданин, а това, че е имал и канадско както много други българи крайно време е да отпадне от конституцията. Корумпирани и крадци не са виновни, Петков се отказва от канадското си гражданство, а е престъпник.

    Коментиран от #5

  • 5 РЕАЛИСТ

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Светльо":

    Абе не схващаш ли, че не може да си политик и да имаш двойно гражданство. Чия политика ще прокарваш, на България или на другата държава на която си се клел във вярност. Никъде и никой не допуска такова нещо. Не може да си ни риба, ни рак.

    Коментиран от #11

  • 6 Врачанин

    9 1 Отговор
    Статията не е поднесена правилно - червеното месо е вредно когато е в големи количества и не се консумира с фибри (зеленчуци). Не заблуждавайте хората с разни вегански изказвания.
  • 7 Врачанин

    3 3 Отговор
    Статията не е поднесена правилно - червеното месо е вредно когато е в големи количества и не се консумира с фибри (зеленчуци). Не заблуждавайте хората с разни вегански изказвания.
  • 8 човек от народа

    4 1 Отговор
    профилактирайте с туршии , кисело зеле , сланинка и домашни напитки ! доказано от векове !
  • 9 Чочо

    5 0 Отговор
    Пълни глупости веганска пропаганда, идиоти!
  • 10 Щом го

    2 0 Отговор
    казват от Харвард, трябва да се разбира обратното. Изкуствените ГМО химии са вредни и стресът. Месото (истинското) без анаболи и антибиотици е дори много полезно. А един от главните сатанисти Бил ГейТС дори открито заявява, че хората не трябвало да консумират вече истинско месо, а само изкуствено такова. Нации, консумиращи малко месо са по - дребни на ръст, по слаби физически и изостават в развитието си . Мозъкът е най големият консуматор на енергия, а тя най лесно и бързо се набавя от месото. Разбира се всичко прекалено е вредно. Затова храната трябва да бъде разнообразна, без химикали. Особено като тея на монсантос.
  • 11 Тиквуна от Банкя нали е турски поданик..

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Защо му беше разрешено да краде България?Да мие на Агата оная работа и да носи килимчето под мишницата...
  • 12 Черна котка

    0 0 Отговор
    За това ваксинирайте се редовно в червото и няма да имате проблеми.
  • 13 no name no face no number

    6 0 Отговор
    Ами като са вредни тези храни не ги продавайте,спрете цигарите алкохола,защо ги продавате!? Много малоумно е да пишете,а в същото време да се продават вредните храни и напитки