Last news in Fakti

27 Октомври, 2021 19:43 1 608 35

Спират плановия прием в столичните болници до дни заради многото заболели от COVID

  • спиране-
  • планов прием-
  • столични болници-
  • до дни-
  • многото заболели-
  • коронавирус

Свободните места в болниците са все по-малко, спешните центрове са претоварени

Спират плановия прием в столичните болници до дни заради многото заболели от COVID - 1
Снимка: Нова телевизия

След рекорда - нов абсолютен рекорд. България осъмна с близо 7 000 нови заразени с коронавирус за денонощие. Такъв брой не е достиган при нито една от предишните вълните. Но здравните власти са категорични - причината е единствено в огромния брой тестове, които изваждат на светло скритата заболеваемост.
В същото време обаче свободните места в болниците са все по-малко, а спешните центрове са претоварени със сигнали. Възрастен пациент с COVID-19 трябваше да изчака девет дни, преди да бъде приет за лечение, разказват от Нова телевизия.
На фона на новия рекорд от близо 7 хиляди заразени се проведе спешна среща на директорите на столичните лечебни заведения и здравните власти. В момента има само 45 свободни интензивни легла в София, като голяма част от тях са в АГ болници и се пазят за бременни и за родилки. Ще бъдат оборудвани още 50 реанимационни легла в над 20 болници. Те обаче ще стигнат само за още една седмица, заяви зам.-здравният министър Димитър Петров. След което ще се разкриват нови. До дни се очаква да бъде спрян плановия прием в болниците. Изключение ще са пациентите на хемодиализа и онкоболните. До дни София ще има нови 50 реанимационни места, които ще стигнат само за няколко дни напред, заяви д-р Петров.
„Вторият вариант е да търсим някаква извънредна възможност за оборудване на интензивни легла, които да се подсигурят с екипи от други болници, най-вече от по-малките и от съседни области”, обясни зам.-здравният министър. До края на седмицата ще бъде спрян плановия прием във всички столични болници.
„Докато се появи светлина в тунела. Тоест докато реанимационните легла, които са за COVID-19, започнат да се освобождават. Тогава ще отворим приема”, добави д-р Петров. Извън столицата ресурсът от медици и легла също е на предела. В болницата във Видин свободни места вече няма.

„Имаше няколко дни, в които се приемаха по 10-15 пациенти на ден, и се налагаше да се чака изписване на пациент, за да постъпи на освободеното легло друг”, обясни д-р Ивета Найденова от МБАЛ-Видин. Болницата не може да си позволи да увеличи още COVID местата.
„Разкритите легла са много и повече няма възможност да се разкриват, тъй като това рефлектира сериозно вече върху дейността на другите отделения. Определен е броят персонал - повече хора не могат да се обслужват”, казва още д-р Найденова.

Ако здравната система не успее да поеме всички болни, е възможно да се стигне до затваряне, каквото досега у нас не е имало, заяви съветникът на здравният министър - проф. Мира Кожухарова.

„Такава криза действително би могла да доведе до локдаун, но в истинския смисъл на думата. Означава, че няма да можеш да излизаш от вкъщи, а не че са затворени някои заведения и учреждения”, смята тя.

Според математици кризисен момент с настаняването на пациенти в страната ще има до дни.

„В момента скоростта на новопостъпилите рязко се вдигна, така че аз не виждам повече от една седмица или 10 дена, за да се запълнят тези 9 хиляди легла, които са на разположение”, предполага проф. Огнян Кунчев от БАН. Прогнозата на експертите е, че дори да влезем в пълен локдаун, глътка въздух за системата ще има най-рано след две седмици.

Остава още един проблем, за който тепърва ще се търси решение – липсата на респиратори, дори и в държавния резерв. Най-вероятно страната ще направи поръчка от чужбина, заявиха здравните власти.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6969

    31 2 Отговор
    Какво значи "планов"? Това че нещо е планувано да се направи, а не по спешност, не значи че трябва да се отлага.

    Коментиран от #23, #31, #34

  • 2 факт

    21 1 Отговор
    болни от какво!?
  • 3 Причината

    35 6 Отговор
    За многото заболели и починали е високия ръст на ваксинирани! Всички лекари го знаят, но крият истината!
  • 4 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    32 0 Отговор
    има само ковид, другите болести са отпуск!
  • 5 Професора

    25 1 Отговор
    Хубаво да измрат да ги пишат на статистиката коронка и в Брюксел да са доволни!
  • 6 ЕВАЛАТА НА ФАТМАКА И КАЦАРКАТА

    17 12 Отговор
    СЧУПИХА ДЪРЖАВАТА НАПЪЛНО.
    СЪД ЗА МУНЧО
  • 7 Д р Вирхов

    14 3 Отговор
    Нали уж имаше петнайсе двайсе хиляди ентусиасти нововаксинирани? Аз мислех,че вече сме гътнали Ковида.
  • 8 Барбаганю

    7 5 Отговор
    Кризата ще доведе до положителен резултат доколкото поставя под въпрос състоянието на съвремения свят на невероятната лудост която конструира свръхреалност на една особено консумативна фантазма да се потребява без ограничение икономическият растеж е фетиш който изтощава природните ресурси и моралните интелектуални сили на човечеството което не знае друго освен този неукротим бяс за по добър живот от нарцистичен тип отключващ психични отклонения Кризата ще доведе до положителен резултат доколкото поставя под въпрос състоянието на съвремения свят на невероятната лудост която конструира свръхреалност на една особено консумативна фантазма да се потребява без ограничение икономическият растеж е фетиш който изтощава природните ресурси и моралните интелектуални сили на човечеството което не знае друго освен този неукротим бяс за по добър живот от нарцистичен тип отключващ психични отклонения Кризата ще доведе до положителен резултат доколкото поставя под въпрос състоянието на съвремения свят на невероятната лудост която конструира свръхреалност на една особено консумативна фантазма да се потребява без ограничение икономическият растеж е фетиш който изтощава природните ресурси и моралните интелектуални сили на човечеството което не знае друго освен този неукротим бяс за по добър живот от нарцистичен тип отключващ психични отклонения с просторната физиономия на невменяем Кризата ще доведе до положителен резултат доколкото поставя под въпрос състоянието на съвремен
  • 9 Територията на абсурда

    15 0 Отговор
    6 000 000 теста 5 000 000 туземци.
  • 10 Т44444478б

    7 0 Отговор
    1 000 000 деца и ученици.
  • 11 Ами ...

    24 2 Отговор
    Стремежът да се запълнят всички легла е разбираем. Свободно легло = загуба на пари. 😀
  • 12 Рошко

    27 1 Отговор
    Спират щот докторите взе хем да ги боли хем да ги сърби, хем искат да преувеличават бройките за ковид статистиката хем да не се чипират, вече няма зелени червени сини леви и десни, има нормални нечипирани и ковид чипирани
  • 13 Venturа

    21 0 Отговор
    Спирате за да увеличите ковид паричките! Не може да бъде! Нали мислите за здравето на хората! Вашият терор не знам до къде може да се разпростира, но народният, не можете го спря.
  • 14 Гробар

    4 6 Отговор
    Кой оцелял, оцелял. Кой не, при мене.
  • 15 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    17 0 Отговор
    Нямат наяждане тия!
  • 16 ЕС...ОТВАРЯ............РАДЕВ НИ ЗАТВАРЯ

    1 14 Отговор
    НАЛИ СМЕ КОВИИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА

    Коментиран от #29

  • 17 СВЕТИ ПЕТЪР

    0 8 Отговор
    Я ЕЛАТЕ ПИЛЕНЦА ПРИ БАТКО....
  • 18 КОЙ Е НОМЕР ЕДНО Е СЕГА👌

    1 14 Отговор
    МАТЕМАТИКА ВИТАНОВ Е НОМЕР ЕДНО☝
  • 19 РАДЕВ СА СПИЧА

    1 10 Отговор
    КОВИТО ША МА ИЗМЕТЕ
  • 20 ФАТМАЦИ ВЪН

    1 9 Отговор
    И ХВАЩАЙТЕ ГОРАТА
  • 21 От алчност

    20 1 Отговор
    Убиваме едни, за да спасим други. Лицемерно та дрънка. Каква е разликата? В парите, разбира се!
  • 22 Пиара на Радев

    8 8 Отговор
    Е с ковид, а той си обикаля страната и сее зараза вместо да е под карантина!
  • 23 Сатана

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "6969":

    КОВИД не се лекува в болница.Трябва да си пред умирачка от задушаване за да приемеш болнично кислород.Точат здравната каса за заболяване,което преминава в домашени условия а останалите да мрат.
  • 24 ЕС...ОТВАРЯ............РАДЕВ НИ ЗАТВАРЯ

    1 9 Отговор
    ФАТМАЦИ, ДО КЪДЕ НИ ДОКАРАХТЕ.........МАХАЙТЕ СЕ

    Коментиран от #33

  • 25 Барбаганю

    2 8 Отговор
    Чакаме 100 милиарда евро за 2022 година от европейския съюз. Брюксел ни обича.

    Коментиран от #27

  • 26 ПУТИН ГИ ЗАТВАРЯ ОТНОВО

    6 5 Отговор
    И ТИЯ ТАМ ЯКО СЕ ДЪНАТ........АМА ИНАЧЕ СЕ ПРАВЯТ НА ВЕЛИКИ
  • 27 МУНЧО КРАТУНЧО

    0 7 Отговор

    До коментар #25 от "Барбаганю":

    ТВА Е ЗА СЕДЕМ ГОДИНИ......БЕ ДРУГАРИ
  • 28 Зад кадър

    16 0 Отговор
    И от всичката тази истерия, некомпетентност и липса на организасия страдат хронично болните, които имат нужда от постоянна медицинска грижа, и които за съжаление се влошават или губят живота си поради чисто организационни причини, а не от основното си заболяване. Същите тези хора биват записвани в статистиката( 100% фалшива), че са си отошли от този свят заради К19.
  • 29 Ами ...

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "ЕС...ОТВАРЯ............РАДЕВ НИ ЗАТВАРЯ":

    Ти вероятно си. 😀

    Коментиран от #32

  • 30 Интересно

    2 5 Отговор
    Няма ковид за бенетето за битовото за старческия Евроком и Нова.Кал па един него хвана.Интересно всички репортери окей .Нещо не е както трябва как го разправят.
  • 31 Д-р Хаус

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "6969":

    Ами ако " плановите" станат СПЕШНИ?? Кво прайм?? В болницата на Каспичан ли ще ги оперират?? Или ще ги " лекуват" с Ремдисивир срещу " короната"?? Кой ще отговори???
  • 32 Чекмеджето

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ами ...":

    Вай вай!! Само чекмеджето ми се затваря!! Вай вай
  • 33 Раде Руменов

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "ЕС...ОТВАРЯ............РАДЕВ НИ ЗАТВАРЯ":

    Президентът затвори кранчето на гербераджийските крадци и те пропищяха!! Ха ха ха ха!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Денис

    0 0 Отговор
    Апелирам към колегите-най важен е новият живот!!