Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 07:53 5 395 69

СЗО: Европа отбелязва най-голяма COVID заболеваемост и смъртност в света

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Русия, която записа серия от национални ежедневни рекорди през последните дни, има близо четвърт милион нови случаи през последната седмица

СЗО: Европа отбелязва най-голяма COVID заболеваемост и смъртност в света - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европа отчита най-голямо увеличение както на новозаразените с коронавирус, така и на смъртните случаи през последната седмица. Това съобщиха в сряда от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от АП.

Новите случаи на COVID-19 в 53 европейски държави сочат 18% увеличение през последната седмица и това е за четвърта поредна седмица.

Европа отбеляза 14% увеличение на смъртните случаи, свързани с вируса. Това възлиза на повече от 1,6 милиона нови случая и над 21 000 нови смъртни случая.

Съединените щати отчитат най-големия брой нови случаи през последните седем дни - близо 513 000 нови случая, въпреки че това е спад от 12% спрямо предходната седмица, както и над 11 600 смъртни случая, което е приблизително същия брой като предходната седмица.

Великобритания е на второ място с повече от 330 000 нови случая. Русия, която записа серия от национални ежедневни рекорди през последните дни, има близо четвърт милион нови случаи през последната седмица.

Служители на СЗО посочиха редица фактори за проблемите с вируса на Европа, включително относително ниските нива на ваксинация в някои страни от Източна Европа. Държави като Украйна, Румъния, България, Молдова и Грузия, имат едни от най-високите нива на заразяване на 100 000 души през последната седмица.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Световната Злонамерена Организация

    92 14 Отговор
    Какво се е загрижила за нас само те са виновни за положението с тази болест!
  • 2 Госあ

    85 15 Отговор
    Това може да означава само едно - евроатлантическите ваксини са по скапани от китайските и руските ! Ха !

    Коментиран от #13

  • 3 провинциалист

    85 7 Отговор
    Алоу, нашата заразяемост падна с 10% спрямо миналата седмица, спите ли?

    Коментиран от #6, #21

  • 4 Деян Икебаната

    74 12 Отговор
    ОГРОМНА ЛЪЖА. ТОЛКОВА ГОЛЯМА, ЧЕ ЗАТЪМНЯВА СЛЪНЦЕТО.
  • 5 селтак

    103 12 Отговор
    Чакайте бе! Нали Европата беше вече забравила за вируса и сичко е ОК,само Ганя се дърпа за ваксините и щел яко да мре! Каца,и кво прайм ся?

    Коментиран от #12

  • 6 Е как иначе

    52 5 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист":

    Ще си пробутат ниско качествените и с изтекъл срок ваксини! Като казват, че в Европа има голяма заболеваемост! Кои знае на колко ваксини са изтекли сроковете и са преопоковани! След което ни ги пращат на нас ние да се бодем е как няма да има заразени и починали!

    Коментиран от #20

  • 7 Некой си

    71 1 Отговор
    Любопитно ще е да видим някаква статистика за брой заразени/брой ваксинирани в страните от ЕС.
    Странно защо нашите медии не изкарат такива данни.
    Нали сме едно общо, все пак :)

    Коментиран от #37

  • 8 нннн

    80 4 Отговор
    Европа е най- ваксинираната част на света. Нормално е и най- заразената

    Коментиран от #11

  • 9 Антидемократ

    50 1 Отговор
    Що ли така....? Не е ли вследствие на "мерките"...а?
  • 10 Хаджи Генчо

    59 2 Отговор
    Управление на масите чрез управление на статистиката
  • 11 ннннн

    5 35 Отговор

    До коментар #8 от "нннн":

    прочете ли статията , източна Европа и Русия са най-зле с ваксинацията в света ..

    Коментиран от #15, #19, #58, #64

  • 12 Гост

    5 39 Отговор

    До коментар #5 от "селтак":

    Вярно е, има голяма заболеваемост, ама държави с нашето население имат 5- 7 умрели на ден (виж данните за 11 милионна Белгия например). И тежките случаи са им по-малко... Но ти си ясен, немое Европата да те цака с топла бира, нали? Нали? Нека си се боцкат там, ония, ма утре ще викаш - у Германия колко е добре, що и у нас не е така?

    Коментиран от #16, #30

  • 13 Ти май нещо не четеш.

    7 29 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Русия всеки ден регистрира по над 1000 починали от ковид. А въобще не са се разбързали, за да се ваксинират със Спутник лайт и Спутник 5.Но предполагам, че щат не щат ще го направят в близките месеци. Иначе за над 60 годишните неваксинирани се очаква нещо като почти пълен локдаун за месеци напред. По принцип винаги скача смъртността в северното полукълбо през есента и зимата. А сега с ковид е още по-очевадно. В Европа се правят най-много тестове и затова се откриват най-много заразени и умират най-много хора от/с ковид. Много искам специално за теб да внесат Спутник5. Разправят, че ефективността ѝ е малко по-добра от тази на другите векторни ваксини Астра Зенека и Янсен, както и от тази на китайската Синовак. Но дори в ЮАР не я искат. Защото увеличавала вероятността от заразяване със СПИН. Нямам идея как са го установили това и дали въобще почива на някаква научна база подобно твърдение. Дано за такива като теб скоро държавата да подсигури по-голям избор от ваксини. Но сте малко на брой. Повечето са тотални антиваксъри и вярват на всякакви простотии. Колкото повече антиваксъри има толкова повече са смъртните случаи от ковид. За Европа това важи с пълна сила. Статистиката го доказва. Вече сме на 3то място в света по смъртност на милион души от ковид. След Перу и Босна и Херцеговина. Подозирам, че до 2 седмици ще сме втори.

    Коментиран от #23, #26

  • 14 Мен пък

    34 1 Отговор
    ме интересува какво е положението в най не ваксинирания континент Африка? Също така и броя на пълчищатста паразити прииждащите е Европа и особено малцинствените групи в България и Румъния? Защо да не са те причината за непрекъснатото увеличение на заразените сред белите? Да не се случи така както навремето с индианците?

    Коментиран от #22

  • 15 нннн

    44 1 Отговор

    До коментар #11 от "ннннн":

    Четох я. Англия 33000 заразени(при 80 процента ваксинирани). Слагат я на второ място, макср че относно броя население е на първо.
  • 16 селтак

    48 4 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Е да де! С таа разлика че у БГ-то за умрели от вируса се пишат и тея дето са си отишли от инфаркт,инсулт и прочие! Айде у лево!
  • 17 Баба Марта

    29 1 Отговор
    Тая година от ковид, догодина от глад!
  • 18 Деф

    33 1 Отговор
    И какво им помагат екстремните им мерки?Нищо!Къде се крие тук измамата?
  • 19 Селяк

    28 1 Отговор

    До коментар #11 от "ннннн":

    Глупости… има си официална статистика на поставени ваксини в света, и там попада почти цяла Африка с държави под 1% … хайде пак ние най-зле. Яко манипулиране, ама базата данни няма как да бъде скрита, всичко се вижда там.
  • 20 Лошото е, че

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Е как иначе":

    ПРОБЛЕМА НЕ Е В СРОКА НА ГОДНОСТ.
  • 21 Защо говориш простотии?От началото

    4 17 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист":

    на тази седмица има огромно повишение в броя на заразените. И въобще не почвай да ми говориш за %от тестовете. Щом за последните 5 дни има 619 починали от/с ковид у нас за какво намаление говориш(58 +40 +243+124 +154).Цитирам числата по памет. Не си водя записки като някои хора. Но такива като теб, чиято памет им изневерява съветвам да си водят подробни записки. Може би по-малко глупости ще твърдят тогава.

    Коментиран от #24, #25, #61

  • 22 Факт е, че

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мен пък":

    Освен в Африка, Индия също е с нисък процент на ваксинирани, на половина на нашия. Там са обявили най-голямата си област /мисля около 240млн./ за свободна от ковид.
  • 23 Госあ

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ти май нещо не четеш.":

    Аз се шегувам често, ваксините далеч не са най важния критерий за заболеваемостта, че и дори смъртността. Не отричам приноса им за справяне с пандемията, но да разчиташ само на тях е изключително нелепо. Освен това, за такъв тип ваксини, срещу РНКов вирус, за сезонна и масова употреба безопасността е най важна ! Относно Синофарм и Синовак - имат отлична ефективност срещу новите варианти. Логично. Таргетирането срещу специфичен епитоп и то най вариабилния, срещу РНКов вирус също така е изключително глупаво, освен глупостта да го експресираш в нервната си система, като активен такъв и предизвикващ клетъчна смърт.
  • 24 провинциалист

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Защо говориш простотии?От началото":

    Пенчоо, тая седмица има голям скок в броя на направените тестове. Я напъни малко сивото и ми сметни, ако се тества в един ден цялото население (да речем, че е 6 милиона) при 10% заразяемост (за по-лесно смятане) колко ще се окажат заразените в България. Или викаш миналата седмица в цяла България е имало да кажем 2000 заразени дневно, а тази - 5000?

    Коментиран от #28

  • 25 Разковничето е

    16 3 Отговор

    До коментар #21 от "Защо говориш простотии?От началото":

    В това ОТ/С. Настинали хора с позитивен тест търчат към болниците от страх, където ги плющят с ремдесевир следван от 5 антибиотика...повечето не умират С ковид, а с положителен тест. Десетки служители в лаборатории казаха, че направиш ли тест с висока темп., той ще е положителен.
  • 26 Госあ

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ти май нещо не четеш.":

    А, и когато осигурят на първо място - безопасни ваксини, защото всички знаем ефективността им срещу такъв тип вируси, аз ще бъда първият за задължително ваксиниране.
  • 27 КАК СЕ БРОЯТ ЗАРАЗЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

    19 3 Отговор
    КАТО ОТ ВЧЕРАШНИТЕ ЗАРАЗЕНИ СЕ ДОБАВЯТ НОИТЕ 20-30 БЕЗ ДА СЕ ИЗВАЖДАТ ОЗДРАВЕЛИТЕ. ЗА УТРЕ ЩЕ СЕ ДОБАВЯТ НОВИТЕ 20-30.ВАЖНОТО Е ДА СЕ СЪЗДАВА ПАНИКА И ДА СЕ ИЗТОЧВА ПАРИ. А ЛЕКАРИТЕ НЕ ПРИЕМАТ И ЛЕКУВАТ ПАЦИЕНТИ А ИГРАЯТ КАРТИ СЪС СЕСТРИТЕ. ЕХ ЖИВОТ И ДАНО НЕ СВЪРШВА КОВИДА
  • 28 Госあ

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "провинциалист":

    В проценти се смятат само комисионните. Слава на боговете процентите заразени спрямо направените тестове не отчитат реалното разпространение. Пътуващото към плажовете на Гърция простолюдие в момента не е голямо, да говориш за читава случайна извадка.

    Коментиран от #39

  • 29 С30

    26 4 Отговор
    От аксините йок файда. В страни с 80% ваксинирани що нямат имунитет. В Америка говорят за 4 игла. Като се спре да се ръси от самолети, КОВИД си отива

    Коментиран от #35, #44

  • 30 За вчера в Белгия имат 25 починали.

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    В цяла Европа смъртността расте и затова си има и разумно обяснение.През месеците с "р" в името ковид се разпространява по-бързо по нашите географски ширини. Белгия връща задължителните маски на закрито между другото. Скоро и други доста ваксинирани държави ще го направят. Тъпите англичани още не са и затова имат по толкова много заразени. Но не са повече отколкото у нас в момента на милион население. Там се правят безумно много тестове. В UK над 4,5 милиона теста на милион население. У нас малко над 780 000,в Румъния малко по-малко. В повечето африкански държави броят на тестовете е незначителен. Затова няма как да знаем каква е действителната смъртност от /с ковид там.В много от тях даже не съм убеден, че има вярна статистика за общата смъртност и за раждаемостта. Със сигурност и там измират много хора заради ковид, но имат огромна раждаемост, която го компенсира това при всички положения. Затова ние белите европейци ще продължим да намаляваме, а континентът ще се насели с прииждащи от Африка и Азия. И въобще няма да е заради ковид или заради ваксините. Ако искаха да редуцират населението на планетата не биха ли започнали от там?
  • 31 Azz

    5 1 Отговор
    При все че са се набоцкали здраво...
  • 32 Ето

    19 1 Отговор
    Е чакайте сега...нали са с над 70%ваксинирани!!!! Как боледуват и умират хора.значи е измислица тая ваксина.

    Коментиран от #40

  • 33 7654

    20 1 Отговор
    Нали почти всички в Европа и САЩ са ваксинирани,бе? КАК ТАКА УМИРАТ ОТ КОВИД?
  • 34 Ами ...

    14 2 Отговор
    И UK и USA са с високо ваксинацията покритие. Половин Европа също. Какво става? :) 😀
  • 35 Ще има и четвърта и пета игла.

    4 13 Отговор

    До коментар #29 от "С30":

    И колкото по-рано го разберете, толкова по-добре. Защото трябва да се поддържа относително постоянен висок брой хора с някаква защита поне срещу по-тежко преболедуване и смърт. Нито преболедувалите имат доживотна защита, нито ваксинираните и ще трябват периодични ваксинации. Това далеч не е най-страшното нещо на света обаче. Нищо че антиваксърите се мъчат всячески да ви убедят в това.

    Коментиран от #67

  • 36 Сзо

    17 3 Отговор
    Важното е да умират от Ковид.Други болести вече няма...АМА ИМА ЕДНА СВЕТОВНА ЛЪЖА И ИЗМАМА!

    Коментиран от #41

  • 37 И на вас да ви

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Некой си":

    Можеш сам да провериш за всяка държава само напиши Ковид 19 в Гугал.
  • 38 Фаро

    11 1 Отговор
    Не вярвам на хора изгорили човек,защото казал,че земята е кръгла.Техните наследници сега управляват и биват наказвани с чуми и вируси.Къде отиде вируса в Китай?Защо китайците нямат данни за тоя вирус?
  • 39 провинциалист

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    "...не отчитат реалното разпространение" - то реалното разпространение май никой няма представа какво е. Но пък има реален план за действие, реално обявени мерки и зелени сертификати. Не помня досега някой да е протестирал срещу достоверността на данните, на база на които се обявяват мерките.
  • 40 Не е измислица ваксината, а е измислица

    5 13 Отговор

    До коментар #32 от "Ето":

    теорията за лесно достижимия стаден имунитет. Сред децата почти няма ваксинирани, а те се заразяват и заразяват. Преболедували веднъж също се заразяват. Ваксинирани, особено отдавна не са добре защитени от ново заразяване. Дори почти никак. Затова са нужни 3та,а след време и 4та доза. Целта на ваксините не е да стопират напълно разпространението на ковид, а да го забавят и да направят тежестта върху здравните системи и икономиките по-поносима. Ваксините пазят по-скоро от тежко преболедуване, отколкото от заразяване. Ако броят на неваксинираните е висок естествено че има и по-висок риск от заразяване на ваксинирани. Особено ако не се спазват мерки за социална дистанция, маски, дезинфекция и т. н. Затова където е нисък броят на ваксинираните ще се налагат по-често локдауни, онлайн обучение и т. н.
  • 41 Има. Смъртността от ковид, в повечето

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "Сзо":

    случаи е свръхсмъртност. С диабет и наднормено тегло може да си живееш и до 70 и до 75.Но ако лепнеш и ковид вероятността за летален изход е огромна. Това се отнася и за повечето други болести, за които говориш.

    Коментиран от #68

  • 42 Интензивното

    12 1 Отговор
    Почти няма ваксиниран,който да не е разбрал,че се е ваксинирал напразно било под натиск или надежда ваксините не помагат грам.Имаме и ваксинирани с ковид сякаш не са ваксинирани,но боледуват за втори и трети път.Неваксинираните рядко се разболяват втори път.Който не го е боледувал ще го преболедува,както грипа
  • 43 от Белгия

    14 3 Отговор
    Тук е трагедия. При 87% ваксинирани, ръст на заболеваемостта -119%
  • 44 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "С30":

    Прав си, точно от самолетите се разпространява тоя Cov 2 ! От безмозъчните и безполезни туристи и евроценности !
  • 45 Бългериа

    10 1 Отговор
    И тука е така. Колкото повече ваксинирани, пропорционално растат и заболелите.
  • 46 Ха ха ха

    7 1 Отговор
    В волниците се лекува с лекарство което причинява двостранна бронхид плеомония, затова умират много хора
  • 47 ПФазер

    2 2 Отговор
    Щатите като са толкова умни с техният ПФазер, защо са на първо място в света по заболели и умрели. Рашата с техния сПътник са след Щатите????
  • 48 фффф

    10 1 Отговор
    В момента върви със страшна сила въвеждането на Новия Световен Ред. От поне две години се печатат непрекъснато пари за да се предизвика инфлация и сега се пуска в действие изкуствената енегрийна криза. Отделните държави ще започнат да се молят за парите по плана за възтановяване на фашизма. Политиците като нашите ще получат огромни подкупи за налагането на зелените фашистки сертификати. Така се задейства колелото на предстоящия Нов Световен Ред. Всичко което се случва последните 2-3 години е изкуствено причинено. Радев и фашисткото му правителство трябва да бъдат свалени!!! Гласувайте за "Възраждане" да да бъдат спрени. Вероятно и Антихриста е вече на земята и всички масони като Радев и премиера ще трябва да му служат.

    Коментиран от #65

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ковидпсихопат

    8 1 Отговор
    Това само показва,колко влияе ваксинацията на вируса,колкото повече ваксинирани,толкова повече заразени и загинали,това май се получава...
  • 51 бай Киро

    6 1 Отговор
    Питам се,какво е положението в Беларус?Там ни ваксини ,ни маски ...предполагам популацията им се е стопила с 2/3,а труповете гтният по улиците.Някой да ни информира ако има наблюдение?Ама казваха му на Лукашенко хората на соро да не се с ковида,но той дебела чугунена глава...хак му е.
  • 52 Ефект

    8 1 Отговор
    Интересно ,какво правят хората,на които им истича сертификата декември,а са със странични ефекти от ваксините?!? Те не искат да се ваксинират повече,защото сега са зле,какво остава при трета доза,тях на кучетата ли ще ги даваме?!?
  • 53 Ковидпсихопат

    6 1 Отговор
    Всички починали в България сега ги броят за починали с ковид,стига да се е бил заразил,ако ще и валяк да го е сгазил,ако ще в катастрофа да е загинал,ако ще в пожар да е загинал,ако е бил заразен с ковид,значи е починал от него,това правят сега за да надуват броя!А истината е,че почти няма починали от тая болест!
  • 54 Гост

    8 1 Отговор
    Ам как така бе? При 70% ваксинирано население в Европа? Май нещо гнило има? Или ваксинираните са най застрашени от зараза и смърт от ковид или ваксините нищо не пазят? Май че първото, скапвт им имунната система с тея генинжекции
  • 55 богат евреин

    8 1 Отговор
    на илюминатите им трябват около 500млн жители/работници/ на
    планетата Земя! С ваксините и технологииите се опитват да постигнат целите си!
  • 56 Новият ред

    6 1 Отговор
    Тя ваксината ги разболява. Няма логика иначе. Да приемем че голяма част са преболедували и голяма част са ваксинирано, та тогава не трябва да има болни. Обаче се оказва че истинската защита е, ако си преболедувал, така че да ни оставят на мира и да го минем всички.
  • 57 НАТО ВЕЦ

    9 1 Отговор
    Видях заглавието и реших, че най-сетне ще видя признание за провала на медицинския еврофашизъм, а то обичайната гьобелсова ....
  • 58 наум

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "ннннн":

    Те са най-зле,но сащ и англия са съответно на първо и второ място.ти по рождение ли си идиот?
  • 59 Тра-ла-ла

    5 1 Отговор
    Щом Европа, която е с най-голям процент ваксинирани население има най-висока заболеваемост, какво можем да кажем за препаратите незнайно защо наричани ваксини??? Работят ли? Може би да, но очевидно , че работата им не е да предпазват от ковид.
  • 60 Оня с баятия

    3 1 Отговор
    Значи колкото повече ваксинирани - толкова повече умрели!
  • 61 Тра-ла-ла

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Защо говориш простотии?От началото":

    Добре, че никой не води статистика за починалите с кариес, че тогава наистина щеше да е страшно! 😂😂😂
  • 62 Коко

    4 1 Отговор
    Европа е и с най много ваксани в света, наред със САЩ.
    Защо се получава така- колкото повече ваксани, толкова по-висока заболеваемост?
  • 63 Бунтовници

    5 1 Отговор
    В италия ври и кипи,народа избухна срещу сертификата и ваксинирани и неваксинирани рамо до рамо бият министри и депутати,има всичко това в ютуб и социалните мрежи,но в нашите медии всичко се покрива за там...
  • 64 Друго,

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ннннн":

    освен глупост в състояние ли си да напишеш.
  • 65 Коце

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "фффф":

    защо фффф-лиш?
  • 66 В европа

    1 1 Отговор
    има най - много набодени и в Исраел. За това е и най - големия пик на заболеваемостта. Световната Злодейска Организация ще бъде съдена за налагане на световен геноцид на човечеството. Като се има в предвид кои са й главните спонсори, трябва да се постъпва точно обратното на това което препоръчва. Няма право да налага, само да дава мнение, което грубо потъпква, присвоявайки си несъществуващи права. Спонсори й са : фондация гейТС, сорос, рокфелер, клинтън и др. Правете си изводите.
  • 67 Ами ...

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ще има и четвърта и пета игла.":

    Защо не се публикува статистика за повторно заболелите, та да се убедим, че тяхната защита не струва? 😀
  • 68 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Има. Смъртността от ковид, в повечето":

    Колко е огромна вероятността от летален изход? Вчера: 80 000 болни, 124 умрели. Наистина "грандиозна" смъртност. Ако беше ебола, при 80 000 болни щеше да има 40 000 умрели. Промотирането на "ваксините" в България не мина. Принудите ли хората, ще ви намрази и пак няма да ги потребяват. Откажете се.

    Коментиран от #69

  • 69 Ъхъ ъхъ

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Ами ...":

    И от туберколоза почти няма умрели, пък всички ни ваксинират!