29 Октомври, 2021 15:02 3 915 10

Домашен сироп срещу всички болести

  • лекарство-
  • домашно лекарство-
  • здраве-
  • моркови-
  • мед-
  • домашно приготвено-
  • сироп

Комбинацията между двата продукта е идеалното лекарство за предпазване и лечение на респираторни проблеми

Домашен сироп срещу всички болести - 1
Снимка: shutterstock

Благодарение на витамините в морковите и меда, комбинацията между двата продукта е идеалното лекарство за предпазване и лечение на респираторни проблеми.

Храчките са често срещан симптом при настинки и други заболявания, засягащи дихателната система. Те представляват течност, отделяна от лигавиците под формата на слуз, която би могла да съдържа гликопротеини, антитела и други съставки.

Основната им функция е да запазват дихателните пътища овлажнени и защитени от външни атаки, пише сайтът zdrave.to.

Но когато се отделят в голямо количество, изпитваме дискомфорт. Тази слуз започва да се наслоява, а тялото ни се опитва да я изхвърли, като кашляме.

За щастие има много лекарства, ограничаващи отделянето на слуз от лигавиците и предпазващи здравето ви.

Една от тези възможности е натурален сироп, приготвен от моркови и мед. Това лекарство е добре познато с ефекта си срещу неприятните храчки.

Днес ще поговорим за специалните качества на тези две здравословни съставки и ще ви разкрием лесната рецепта за приготвянето на този сироп у дома.

Домашно приготвените сиропи са използвани от векове като натурална алтернатива при симптоми на грип, настинки и други респираторни проблеми.

Тези сиропи комбинират съставки с противовъзпалително и отхрачващо действие. Това ги прави идеални за облекчаване на зачервено гърло, при натрупване на храчки и при възпаления на дихателните пътища.

Сиропът, за който ще си говорим днес, се приготвя от моркови и мед и е един от най-ефикасните и здравословните. Това се дължи на двете му съставки, които помагат при симптоми като кашлица, а осен това укрепват имунната система и се борят с болестта до край.

Ето някои от невероятните качества на морковите:

Морковите са натурален източник на витамини A, C, и B, познати с антиоксидантното си и защитно действие в организма.

Те съдържат бета каротин, съставка, която освен, че е полезна за здравето на очите, подобрява реакцията на имунната система срещу вируси и бактерии.

Те са страхотни и за регулиране нивата на холестерола в кръвта и ускоряват изхвърлянето на токсините.

Съдържат значително количество фибри, необходими за правилното протичане на храносмилателния процес.

И накрая, те съдържат и противовъзпалителни съставки. Те спомагат пречистването на дихателните пътища и така облекчават симптомите по-бързо.

Всичко това в съчетание с мощното антибиотично действие на меда, прави този сироп невероятно лекарство за ускоряване оздравяването при кашлица, храчки и други често срещани, неприятни симптоми при настинки или грип.

Как да си приготвите сами сироп с мед и моркови

Домашен сироп срещу всички болести
Снимка: shutterstock

Този домашно приготвен сироп не изисква много време и пари. Лесно можете да си набавите моркови и мед от магазините или пазара през цялата година (и то на достъпни цени!). Не забравяйте, че е важно да проверите качеството на меда. Част от предлаганите продукти са пълни със захар и глюкоза. Текстурата им изглежда по същия начин като натуралния мед, но хранителните им свойства са много по-ниски и не спомагат здравето ви.

Дори и да струва малко повече, винаги е най-добре да изберете 100% натурален органичен мед.

Съставки

3 1/2 чаши моркови (400 г)
5 супени лъжици органичен мед (125 г)

Указания

Първо измийте морковите добре, нарежете ги на малки парчета и ги поставете в тенджера, пълна с вода. Оставете ги да врат, докато омекнат. Отстранете морковите от котлона и ги намачкайте с вилица или лъжица. Изсипете пюрето в стъклена бутилка и го смесете с петте лъжици мед. Затворете бутилката и я оставете да престои поне един ден, преди да започнете да пиете от сиропа.

Начин на употреба

Приемайте 4 или 5 супени лъжици сироп дневно, за да намалите образуването на храчки.
Ако искате да използвате сиропа като превантивна мярка, пийте по една лъжица дневно.
Ако сиропът е прекалено сладък за вас, можете да го смесвате с половин чаша хладна вода.

Това натурално лекарство не е подходящо за хора с проблемни нива на кръвната захар. Медът влошава тези състояния. Не се препоръчва и за болни, лекуващи се с диуретици. Сиропът може да засили действието им и да доведе до нежелани резултати.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мечо

    1 3 Отговор
    В меда има витамини, минерали и други полезни микроелементи, но са в незначителни количества, без каквото и да било значение за здравето. Съдържа основно захар, която е вредна, така че внимавайте. Но пък е много вкусен, ароматен и приятен - лъжица мед няма да ви убие.

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Като ги свариш докато омекнат

    8 1 Отговор
    И витамините са отишли по дяволите!

    Коментиран от #5

  • 3 Реалист

    10 0 Отговор
    Недейте, че СЗО и производителите на ваксините ще получат инфаркт
  • 4 3333

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мечо":

    Но все пак ги има, а в цигарите, наркотиците, алкохола и така нататък няма никакви...
  • 5 не точно

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Като ги свариш докато омекнат":

    Термичната обработка на продуктите е необходима за подобряване на техния вкус, за омекотяване, унищожаване на вредните микроби и токсини.

    Очевидно е, че вареното, пърженото, печеното или задушената храна е по-безопасна от суровата и ви предпазва от разстройство на храносмилането. Но какво да кажем за витамините, които се разрушават под въздействието на високата температура?

    Как витамините понасят термичната обработка?
    • Витамин А – съдържа се в черния дроб, чесъна, кравето масло, броколите, водораслите, доматите, зеленият лук и копъра. Термичната обработка разрушава до 30% от неговите биологични свойства.

    Особено интензивно витамин А се унищожава при пържене, сушене под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Добре се съхранява при стерилизация на продуктите при температура до 120 градуса.

    • Витамин В1 – съдържа се в овеса, пшеницата, свинското, елдата, макаронените изделия. Особено чувствителен е при варене – загубва до 45% от полезните си свойства, при пържене – до 42% и задушаване – до 30%. Загубва активността си при температура над 120 градуса.

    • Витамин В2 – съдържа се в черния дроб, гъбите, кокошите яйца, гъшето. Ако се сварят изброените храни, ще загубите до 43% от полезните му свойства, затова другите начини за приготвяне са за предпочитане – при задушаване се загубват 10% от биологичната активност на витамина.

    • Витамин В6 – съдържа се в бобовите, рибата тон, скумрията, сладките чушки, пилешко месо, спанак, зелето. Този витамин

    Коментиран от #6

  • 6 не точно

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "не точно":

    Витамин В6 – съдържа се в бобовите, рибата тон, скумрията, сладките чушки, пилешко месо, спанак, зелето. Този витамин е устойчив към въздействието на високата температура, а варенето на изброените храни дори е полезно, тъй като витамин В6 освобождават своите активни компоненти.

    • Витамин В9 – съдържа се в черния дроб, фасула, спанака, броколите, ечемик, бели гъби и печурки. Лошо понасят всяка термична обработка, загубвайки до 90% от своите свойства. Особено значителни загуба на този витамин при варене и консервация.

    • Витамин С – съдържа се в шипките, сладка чушка, зеле, портокали, лимони, чесън, спанак. Нищо чудно, че тези продукти често се консумират пресни – кисело зеле, тъй като се губи до 90% от витамините, а задушаването унищожава до 50%. Всяка следваща топлинна обработка на готово ястие с 30% намалява съдържанието в него на витамин С.

    • Витамин Д – съдържа се в морския костур, черния дроб, кокоши яйца, кравето масло. Добре понася термична обработка, ако не надвишава 100 градуса. Разрушават се до голяма степен, поради въздействието на кислорода, затова лесно се издържа стерилизацията на продуктите.

    • Витамин Е – съдържа се в шипките, сьомгата, костура, пшеницата, сушените кайсии, сини сливи, овесени ядки и ечемика. Практически не се разрушава под въздействието на високите температури, но страдат от преки слънчеви лъчи.

    • Витамин РР – съдържа се в птичето месо, заешко, телешкото, рибата и черния дроб. Отлично понася всяка термичната об
  • 7 не точно

    0 0 Отговор
    • Витамин РР – съдържа се в птичето месо, заешко, телешкото, рибата и черния дроб. Отлично понася всяка термичната обработка, консервирането и замразяването.

    Изброени продукти загубват от 5 до 40% полезните си витамини, както и да не бъдат приготвени.

    Как да се съхранят полезните свойства на хранителните вещества?
    За да не се разрушат всички витамини в процеса на приготвяне на храната всички витамини, контролирайте температурата – не трябва да надвишава много 100 градуса. Така се унищожават патогенните микроорганизми, но се съхраняват биологичните свойства на продуктите.

    Следва максимално да се намалява времето на термичната обработка. Зеленчуците се приготвят на пара или запичайте. Не ги нарязвайте твърде на ситно, не използвайте ренде или блендер – най-оптимално е продуктите да се почистят и нарежат непосредствено, преди да бъдат нарязани.
  • 8 вълко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мечо":

    В медът няма витамини,но притежава чудни ензими-катализатори на човешката клетка...
  • 9 Цената

    4 1 Отговор
    Ей сега всички ще се юрнат за моркови и цената ще им скочи. Като миналата година, някой пусна глупостите за джинджифила и всички се юрнаха да го купуват. Но тава не спря вируса. Сега ще гризем моркови като зайци.
  • 10 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    Приготвям,си мед,джинджифил+един лимон.ГОООООООООООООООООООЛЕМ,ЕФЕКТ.То и годините,напреднаха де.ПРЕДИ,СЕ ЛЕКУВАХ,С3,4,5 ИЧКИИ,СЕГА С ОСЕМ ХАПЧЕТА.