1 Ноември, 2021 16:29 28 223 21

Никога не правете това, ако имате високо кръвно

  • високо кръвно-
  • хипертония-
  • здраве-
  • риск

Вдигането на тежки предмети може да изложи на сериозен риск здравето

Никога не правете това, ако имате високо кръвно - 1
Снимка: shutterstock

Хипертонията или високото кръвно налягане е състояние, при което кръвта преминава през артериите с повишена скорост. Това състояние може да причини кървене, да увреди кръвоносните съдове и да доведе до хеморагичен инсулт, който може да причини парализа на ръката или крака, проблеми със зрението, гърчове и проблеми с говора.

За хората с високо кръвно са категорично противопоказни някои дейности.

Те трябва да избягват вдигането на тежки предмети, тъй като това може да изложи на сериозен риск здравето им, пише Actualno.com.

Мозъчните аневризми най-често се появяват при хора на възраст между 35 и 60 години, но в повечето случаи това състояние се проявява след 40 години.

Церебралните аневризми са по-чести при жените, отколкото при мъжете. Хората, родени с артериални аномалии и хората с определени генетични заболявания също са по-склонни да развият мозъчни аневризми.

Здравните експерти предупреждават, че вдигането на тежести може да повиши кръвното налягане до опасни стойности.
Изследванията показват, че при вдигане на тежки предмети кръвното налягане може да се повиши трикратно и конвенционалните апарати дори не са в състояние да измерят тези нива.

Експертите са стигнали до извода, че по време на вдигане на тежки предмети систоличното налягане може да се повиши от нормалните стойности от 120 до стойности от 280 и дори 300.

Лекарите отдавна подозират, че внезапните скокове на кръвното налягане, причинени от вдигане на тежести, могат да доведат до спукването на вече отслабени кръвоносни съдове.
Това може да доведе и до увреждане на здрави кръвоносни съдове.

Д-р Джон Елефтериадес от университета Йейл показа в лабораторен експеримент, че силното налягане може да причини аортна дисекация, изискваща операция по спешност.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СТАМАТ МАГАРЕТО

    28 50 Отговор
    оня козлодуеца затова не работи и само лежи и плюе по борисов

    Коментиран от #3

  • 2 Специалисти доказаха:

    68 35 Отговор
    Ако сте с високо кръвно НИКОГА не се ваксинирайте с "експерименталки". Ако сте с ниско и нормално кръмно- също!

    Коментиран от #13

  • 3 Мой

    69 21 Отговор

    До коментар #1 от "СТАМАТ МАГАРЕТО":

    Някои работим и пак мразим крадливото селянче от Банкя.
  • 4 Грульо

    34 4 Отговор
    Що не кажат да не преяждаме, да не дигаме кръвно? Искат да лежат по цел ден и да плюскаш на воля и да нямат кръвно. :D
  • 5 робство

    76 4 Отговор
    Тези неща се учат още по биология в 8-ми клас. Но, когато човек е "впрегнат" от държавата да работи до 65 годишна възраст, не може да избира какво да вдига.
  • 6 Тъпото от Банкя

    42 51 Отговор
    Аз вдигам кръвното, още като видя Радев...

    Коментиран от #16

  • 7 Говновид19

    42 14 Отговор
    Да не говорят тия ,алабализми ,а да спрът да ни пръскат с аерозолите от самолетите ,от които всъщност се вдига кръвно... Калциев дихлорид,Бариев оксид ,Алуминиев оксид и т.н. Всичко това го пръскат със самолети и после разправят ,как българинът бил на първо място по инсулти и инфаркти...Калция ,като се вдишва води до увеличаване на нервната проводимост и така сърд.мускул се свива по- силно и ни вдигат кръвното,тия боклуци... Лекарите ти дрънкат есенциално лръвно ,пиите хапчета и така цял живот...
    Просто трябва да спрем пръскането с аерозоли от самолетите на лай НАТО и ще изчезнат грипове и говновид 19 и кръвно... Сатанинска измет...

    Коментиран от #9

  • 8 Глупости

    14 7 Отговор
    Точно вдигането на тежести, помага за понижаването на кръвното налягане.Най-голям ефект на хипертонията произвежда комбинацията упражнения за издръжливост и силови тренировки
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Запекован

    10 1 Отговор
    Аз покрай хемороидете се виждам чудо от "тежест" и напъване

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Един

    3 4 Отговор
    девиз на кардиолозите: "Всеки умира! Добре е да умре от сърце!"
  • 13 Полковник

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Специалисти доказаха:":

    Всичко е експеримент на тоя свят. Ти също, макар и неуспешен. Не си толкова ценен за света, хайде престраши се. В така получилата се, след биологичен експеримент на родителите ти глава, могат да се въртят всякакви меко казано особени мисли. Реакцията в такива екстремни ситуации се определя от възпитанието + мирогледа + начина на мислене + натрупания житейски опит + степента на запазване на рефлекса за оцеляване. Е, като събереш 0 +0 +0 +0 +0 ще получиш 0. За първата нула си невинен. Там оценката е от първите 7 години, за които отговарят родителите. За третата нула, са виновни тия дето премахнаха казармата, която правеше от плужеците -мъже, но можеше да се потрудиш малко. И последната нула си е твоя. При теб рефлекса е закърнял много. За тия нули се плаща жестока цена, рано или късно, да знаеш.

    Коментиран от #14

  • 14 Генерал

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Полковник":

    То и ти бликаш от окъл и интелект от всички страни. Направо пръщиш!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ваксиниран

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "Тъпото от Банкя":

    Аз пък вдигам кръвно и започвам да псувам като видя Борисов, ама сигурно ми е от възрастта и образованието!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 фитнес

    6 1 Отговор
    Не мога да се съглася с тази статия по никакъв начин. На 50 г и съм с кръвно от няколко години. Започнах да ям определени храни, повече зеленчуци и плодове, по-малко месо, изключих пържено, сладко, хляб, и др. подобни, които са вредни, но кръвното си остана същото, въпреки, че смъкнах 10-тина килограма и съм в норма, като тегло. Никога не съм спортувал, но реших да променя нещо и в тази насока, защото кръвното си остава същото. Започнах сутрин да бягам на гладно, а вечер отивах на фитнес и там вдигах тежко. След няколко месеца започнах да оформям доста добро тяло, но кръвното си остана същото. Това обаче не ме сломи и продължих с тренирането. След 6 месеца кръвното започна леко да се понижава, което ме мотивира още. Смъкваше се с около 5 единици надолу на месец. След още няколко месеца с този режим кръвното се нормализира до стойности нормални стойности, а сутрин понякога дори е и малко ниско 110/65 например, а преди това по-ниско от 140/90 не е било. Така, че точно вдигането на тежести на мен ми помогна да го сваля и да се чувствам, като на 30, а съм на 50. Трябва обаче постоянство и да не се отказвате, ако с няколко месеца не се получи. При мен пак ще повторя започнаха резултатите след 6-тия месец.
  • 20 фитнес

    6 1 Отговор
    Забравих да спомена, че също така спрях алкохола. Всеки ден пиех по някоя бира и по някоя ракия вечер. Мисля, че той оказва голямо влияние върху кръвното. Цигарите ги спрях преди 10-тина г. и с тях не съм имал проблем. Така, че алкохола и цигарите са важен елемент според мен за кръвното. Имах и висок холестерол, но и той се нормализира. С тези показатели с които бях сигурно нямаше да изкарам дълго. Я инфаркт, я инсулт, а диабета беше в кърпа вързан да се отключи. Ходил съм по лекари, но никой, нищо не ми е казвал по-конкретно да предприема. Започнах да чета и да се образовам в тази насока. Та в тази връзка не разчитайте на лекарите, а сами се образовайте. Лекарите искат да има болни, за да печелят. На мен личната лекарка само лекарства ми предписваше. Аз и казах, че лекарства няма да пия и това е. Стигнете ли до лекарства те са за цял живот. Ще ви помогнат за нещо, но ще ви увредят друго. Така, че внимавайте!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.