9 Ноември, 2021 17:15 9 157 6

Диетолог посочи кои храни са най-полезни за черния дроб

  • черен дроб-
  • хранене-
  • диета-
  • пречистване

Д-р Макиша препоръчва оранжевите зеленчуци и плодове

Диетолог посочи кои храни са най-полезни за черния дроб - 1
Снимка: Shutterstock

Когато черният ни дроб не функционира нормално, страдат много други органи и системи в нашето тяло. Освен това изпитваме постоянна умора, оплакваме се от главоболие, състоянието на кожата ни се влошава и сънят ни не е пълноценен, пише actualno.com. Тъй като този орган филтрира токсините от храната, лекарствата, алкохола и околната среда, много е важно да обърнем внимание на храненето си. С правилно подбраната диета той ще се пречиства по-ефективно и ще функционира по-добре.

Диетоложката Марина Макиша изброява храните, които са в състояние да предпазят черния дроб от болести.

На първо място, експертът препоръчва да включите в менюто си варени яйца. Защитните им функции се дължат на съдържанието на фосфолипиди и лецитин в тях. Освен това те имат холеретичен ефект (стимулират производството на жлъчка). Експертът съветва да обърнем специално внимание на избора на месо и риба. Въпреки че тези храни са от съществено значение за поддържане здравето на черния дроб, към избора им трябва да се подхожда с повишено внимание. Например, трябва да се откажем от консумацията на свински врат. По-добре е да го заместим с филе. Консумацията на мазна риба е разрешена, но максималната порция не трябва да надвишава 100-150 грама на хранене. Черният дроб възприема мазнините като отрова и когато те попаднат в тялото, той започва да работи усилено за тяхната преработка. Колкото повече мазни храни ядем, толкова повече натоварваме черния си дроб. От растителните храни д-р Макиша препоръчва оранжевите зеленчуци и плодове. Първите са в състояние да предпазят черния дроб от вредното въздействие на алкохола, докато вторите съдържат антиоксиданти, които оказват благоприятен ефект върху здравето на целия организъм. Освен това разнообразието от зеленчуци и плодове осигурява изобилие от фибри, които не само подобряват храносмилането, но и действат като превантивно средство за предотвратяване на жлъчнокаменна болест.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всъщност

    17 5 Отговор
    Най-доброто е домашна гроздова и сланина с праз .

    Коментиран от #5

  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 1 Отговор
    Най добрия лек за черен дроб е -Мед пчелен мед!После Пектин,много пектин!Много ви е ниско нивото на знание........Защо ли се опитвам да облагородя троскот????

    Коментиран от #4

  • 3 Беги беги

    3 4 Отговор
    Яйце ? Аре, беги, нищо не разбирате.
  • 4 Хъхрх

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    За пектина съм съгласен. Много детоксикира.
  • 5 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Всъщност":

    Пич,забрави царската туршия.
  • 6 Васик атанасова

    2 0 Отговор
    Яйце и жлъчнокамена болест ужас