16 Ноември, 2021 15:39 1 392 6

Връщат и големите ученици в клас, ако училищата осигурят тестове

  • връщат-
  • големи ученици-
  • клас-
  • училища-
  • намерят-
  • тестове

В МОН вече постъпиха няколко устни и писмени запитвания от частни училища, които имат възможност сами да закупят тестове за по-големите ученици, за да възстановят изцяло присъственото обучение, без да чакат доставка от държавата

Връщат и големите ученици в клас, ако училищата осигурят тестове - 1
Снимка: БГНЕС

Ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от V клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди Министерството на образованието и науката да е предоставило безплатни.

Това ще бъде разрешено с нова заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката, която ще актуализира действащите в момента "Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата". Промените вече са подготвени в МОН и са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването, съобщават от образователното ведомство.

Частните училища, които са регистрирани в българската образователна система, получиха безплатни тестове за децата от I до IV клас и ги върнаха в клас едновременно с всички останали.

Междувременно в МОН постъпиха няколко устни и писмени запитвания от частни училища, които имат възможност сами да закупят тестове за по-големите ученици, за да възстановят изцяло присъственото обучение, без да чакат доставка от държавата. На всички тях е отговорено, че това може да стане след промяна в Насоките, утвърдени със споменатата заповед на двамата министри. Очаква се самата промяна да стане факт в близките дни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 8 Отговор
    Ама вие не разбрахте ли, че отрасналите ученици за нищо не стават. Само малките ни трябват, тия на които действат все още хормоналните терапии. Останалите да се ориентират вече в живота, за дакало могат да забравят.
  • 2 74 52.80

    4 13 Отговор
    Алоу болниците са фул, какви училища ви хлопат, гледайте си поколението вкъщи, да слушат оншайн и да си четат уроците (ако могат да четат).

    Коментиран от #5

  • 3 Баш софиянец

    14 2 Отговор
    Диво нахалство! Училището до 8 клас е задължително и държавата по конституция е длъжна до го осигури (включително и финансово). Децата ТРЯБВА да са присъствено. ВСИЧКИ класове.
  • 4 Вълчицата

    5 2 Отговор
    Да връщат всички ученици в училище, че ни писна вече!
  • 5 Вълчицата

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "74 52.80":

    Като са фул болниците да са се ваксинирали тези болните, щото заради тях и учениците ще са онШайн като теб един ден!
  • 6 УРААА

    0 0 Отговор
    ЩЪРКЕЛЪТ ЩЕ МОЖЕ ДА ЛЕТИ СПОКОЙНО....