Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 11:53 1 821 4

Сербезова: В България има 3000 дози от лекарство за COVID-19 с антитела

  • лекарство-
  • covid-19-
  • антитела

По думите ѝ за 277 лекарства съществува вероятност от недостиг

Сербезова: В България има 3000 дози от лекарство за COVID-19 с антитела - 1
Снимка: NOVA NEWS

"Вече са в България 3000 дози от лекарство с моноклонални антитела. То е за средни до тежки случаи на COVID-19. Прилага се венозно в болнични условия и пречи на вируса да се размножава. Организмът получава готови антитела. Има данни, че със 70-80% намаляват вероятността при усложнения, ако се приложат до 7-ия ден". Това заяви пред NOVA NEWS председателят на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова.

Сербезова коментира, че таблетките за лечение на COVID-19 на "Мерк" намаляват с около 50% вероятността от усложнения. То е за петдневно домашно лечение и ще бъде налично догодина.

"Има глоби до 10 000 лв. за неподадена или невярно подадена информация за наличност на лекарства. Тази информация трябва да се подава ежедневно от аптеките", поясни тя.

Тя обясни, че се анализира дали има по-малко от 65% от необходимото месечно потребление на базата на количествата за 6 месеца назад. "Системата автоматично генерира списък. За 277 лекарства съществува вероятност от недостиг", обясни Сербезова.

По думите ѝ причините може да са както проблеми в производството, така и износът в чужбина.

"Поради пандемията има проблем с доставките на лекарства не само за COVID-19. Трябваше да има възможност за генерично предписване или заместване на лекарства, да не се връща пациента. Както и по-рано да има забрана за износ за лекарствата, за които има недостиг", сподели тя.

Според нея при безплатните лекарства има две категории - напълно безплатни и частично заплатени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    За бедните, 65 игли, сертификати и тн. Знаем за кого са тия 3000 дози. Ако изобщо е вярно де, че ще прецака тръкването за вакса.

    Коментиран от #3

  • 2 щом има

    12 0 Отговор
    Щом има лекарство, махайте мерките!
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Това лекарство не помага на Тежко болни!! дават го в първите дни на леко болни.....А,на леко и средно може и аспирин протект вместо това скъпо лекарство!
  • 4 чиче

    0 0 Отговор
    нека каже защо лекарствата у нас са значително ло скъпи от ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ.И стават още по скъпи.