Last news in Fakti

20 Ноември, 2021 19:47 9 294 16

Трябва ли да се киснат ядките във вода, преди да ги ядем

  • ядки-
  • полезно-
  • вода-
  • съвети-
  • здраве-
  • накисване

Орехите, бадемите, шам фъстъкът и кашуто са полезни за засилване на енергията

Трябва ли да се киснат ядките във вода, преди да ги ядем - 1
Снимка: shutterstock

Много специалисти, в това число и диетолози, препоръчват да хапваме по шепа ядки на ден за нормализиране работата на сърдечно съдовата система.

Според някои от тях орехите, бадемите, шамфъстъкът и кашуто са полезни за засилване на енергията в човешкия организъм. Те обаче, могат да нанесат вреда, ако се употребяват неправилно.

Експертите поясняват, че полезните вещества в ядките се намират в неактивно състояние, тъй като са ограничени от природни консерванти. Затова те препоръчват, преди да ги консумираме, да ги накисваме за 6 до 8 часа.

Защото според тях, ако се накиснат във вода ядките, всички микро и макроелементи преминават в активна форма и стават достъпни за организма.

Слънчогледовите семки пък са богати на витамини от групата В, а суровите са богати на ниацин, който осигурява нормална работа на нервната и храносмилателната система. Но не прекалявайте с тях, защото могат да провокират покачване на килограми, пише сайтът Zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    10 3 Отговор
    Ядките са полезни. Статията е дезинформация за да не ги ядат хората и да са болни.

    Коментиран от #4

  • 2 Накиснах се

    23 5 Отговор
    Бадемите се киснат в уиски, фъстъците предимно в бира, орехите във вино и не само, но общо взето киснат се в стомаха според зависи коя съставка е преобладаваща.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор
    във вино или с вино!Ще куп поне 10бутилки Магура Червено за декември!Отделно ще имам и ябълково вино с висок за вино градус!

    Коментиран от #10

  • 4 Накиснах се

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Хората и да са здрави, и да са болни, не могат да си позволят ежедневна консумация на ядки (изключвам тези, които си имат село, или отглеждат нещо в двора)– цените са за депутатски заплати.
  • 5 Митьо

    3 6 Отговор
    Обърнете внимание, че след консумация на по голямо количество бадеми, орехи и бразилски орех, след известно време получавате главоболие, понякога с нетърпими болки. Ако се чудите от какво е, на от това е, от ядките.

    Коментиран от #7

  • 6 малиййй

    6 0 Отговор
    Тея пари, чекмеджета, злоба и простотия на бай0ня, гергов и гергьовци нямат свършване....
  • 7 0808

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Митьо":

    ... вече повече от година всяка заран изяждам шепа орехови ядки ( около 40 грама) и нивга не ме е боляла глава..
    ..Относно пост №4М
    Не сте прав. Да, в моя град има 20 лв за кило орехова ядка. Но който внимателно следи пазара намира и по 10 лв. Купих си около 10 кг сега. Само помнете: Веднага купената ядка да се разстеле тънко на полица за да съхне. Минарата година загубих 2 кг ядка щото я държах в торбичка, запари се и мухляса.

    Коментиран от #8, #15

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "0808":

    Купувай само орехи с черупката!Слагай ги в голяма кошница и имаш за цяла зима!
  • 9 Виталия

    4 3 Отговор
    маТрачева, орехите имат йод. Как ще ги киснеш във вода?! С листа от орех се боядисват яйца.
  • 10 Накиснах се

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Така и така ще купуваш Магура( супер!), не се стискай, купи и Лопушанско, та да си изкараш супер празниците. Ако няма ядки, мръвка ще има, ако и мръвка няма, веселба пак ще има– важното е да сме живи и здрави. Наздраве!
  • 11 БУЛГАР КРЕТ ЕН С ГРИП ЕН

    4 6 Отговор
    СЕГА НА ЗЕЛЕНИО ЧУРАП И НА ДАМА ДЖАНСКИ ЛИ ЩЕ ЯДЕМ ЯДКИТЕ,КАТО ДНЕС ЗАЛОВИХА ЦЕЛИЯ „КОНТРА БАНДЕН” ВНОС НА ЯД КИ ПРЕНОС ОТ ТУРKИЯ😱😱😱

    Коментиран от #14

  • 12 Бръч

    2 2 Отговор
    Вceки мoжe дa cи гo пoзвoли,aкo знae,кoлкo дa ядe и жeлaниe дa ги нaмeри.Cкъпи ca в мaгaзинитe,нo тaм пoвeчeтo ca грaняcaли и внoc c пecтициди.Зa Бългaрия нaй-пoлeзни ca oрeхитe и лeшницитe.Ядките се ядат сурови като се спазва дневния прием на грамаж,както при лекарствата.Затова пиша,че всеки може да си го позволи стига да иска.Точно на село рядко ги ядат.Една сеянка ми вика,че били ядяли орехите когато правели тиквеник иначе никой не се сещал.Та се посмяхме хубаво
  • 13 Миро

    2 1 Отговор
    Взимам ядките и ги накисвам в преварена вода. Бадеми ,лешници,кашу ,каквото имам. Сутринта в блендера и после през марля. И в стъклено шише в хладилника. И млякото е готово. Хубаво силно кафе и мляко от орехи или лешници. Хубава кафява захар и цигари . Какво му трябва на човек сутрин?! Вечер ядки прясно изпечени и чаша с концентрат хубав. Определено ядките да полезни!
  • 14 К'ъв си ти, бе кретен?

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "БУЛГАР КРЕТ ЕН С ГРИП ЕН":

    Накисни си ядките в бензин, а за по - добро храносмилане прокарвай с дизел.
  • 15 Технология

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "0808":

    В интерес на истината– една приятелка има огромен орех в двора с големи плодове. Есента като се оберат орехите продава колкото прецени, а каквото си остави– вади ядките и ги слага във фризера. Не знам колко е правилно, но и аз извадените ядки( орехи, лешници) добре изсушени слагам в стъклени буркани и държа в хладилника.

    Коментиран от #16

  • 16 Аборигений

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Технология":

    Бадемите на туршия, оцет и олио, да остане черупката хрупкава. Орехите варим 3 часа, до сгъстяване на сместа и после затваряме в буркани, може и с черупката. Лешниците сушени, но да се панират преди консумация. Във фризера държим само костилките от кайсия, че се раздуват от влагата.