Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 18:29 2 991 3

Три домашни средства за лекуване на напукани пети

  • напукани пети-
  • ходила-
  • лечение-
  • съвет-
  • козметика-
  • козметичен проблем-
  • кожа

Този проблем може да се дължи на неправилно подбрани обувки

Три домашни средства за лекуване на напукани пети - 1
Снимка: shutterstock

Напуканите пети не са само козметичен дефект. Те причиняват много неприятни усещания и могат да бъдат признак за появата на заболявания. Кожата на петите по природа има много по-плътна структура от кожата на тялото и лицето, тъй като именно петите понасят основното натоварване при ходене. Проблемите с кожата на краката започват, когато балансът на обновяването на кожните клетки е нарушен, тоест скоростта на образуване на нови клетки надвишава скоростта на десквамация. Това явление се нарича хиперкератоза и също води до пукнатини.

Това може да се дължи на неправилно подбрани обувки. Твърде тесните обувки се трият в кожата, поради което тялото може да започне интензивно да произвежда нови кожни клетки, които след това се превръщат в дебел рогов слой. Висок ток или твърде плоска подметка също допринасят за неправилно разпределение на натоварването върху стъпалото и съответно за повишено образуване на нови клетки. Ако често се чувствате неудобно в обувките си, по-добре ги сменете, пише сайтът Actualno.com.

Рецепта за напукани пети с мед

Намажете петите с мед, покрийте с пергамент или хартия за компреси, обуйте чорапи, оставете за една нощ. На сутринта измийте и нанесете крем. Друга рецепта: нанесете мед върху загрята пета, покрийте пукнатините с пресен лист от зеле, закрепете с превръзка.

Лечение с лук

Рецепта 1. Покрийте петите си със суров лук за 2-3 часа, измийте краката си с топла вода, намажете със сметана.

Рецепта 2. Настойка с прясно слънчогледово масло от жълт кантарион: поставете билката в стъклен съд, добавете олио и задръжте на слънце до рубинен цвят в продължение на две седмици, прецедете готовия състав. Прекарайте лука през месомелачка, нанесете кашата върху петите за 2 часа, измийте краката си, нанесете маслото, запарено с жълт кантарион.

Рецепта 3. Вземете каша от пера от зелен лук, нанесете върху салфетка, фиксирайте с превръзка върху пукнатините на петата през нощта.

Рецепта 4. Налейте 1 с. л. цветове от невен с малко вода, варете 5 минути, оставете да изстине, прецедете. Добавете малка глава лук, начукана на каша, 1 с.л. натрошени листа от каланхое. Разбъркайте всички съставки, нанесете върху петите за 2-3 часа. Лечението на пукнатините трябва да се извърши в рамките на 2-3 седмици.

Компреси с жълтък

Приготвяне на компрес:

· Разбийте жълтъка, добавете 1 с.л. л. растително масло и 1,5 ч.л. оцет.

· Нанесете приготвената смес върху предварително накиснатите пети.

· Увийте краката със стреч фолио, обуйте чорапи.

Препоръчва се компресът да се остави за една нощ. На сутринта трябва да разтриете краката си малко с пемза, да изплакнете с вода и да нанесете тънък слой овлажняващ крем.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирчо

    2 0 Отговор
    Крем от невен.
  • 2 антинапукопетин

    1 1 Отговор
    Зависи дали сте чифтокопитни или не.
  • 3 На мен това ми помогна, наистина

    1 0 Отговор
    Когато краката са сухи, се търкат добре с пемза. След това се обтриват с Антимикоацид. Отървах се от сухи и напукани пети, а страдах от години.