24 Ноември, 2021 20:15 3 022 4

Не яжте това, ако имате проблем с язвата или черния дроб

  • моркови-
  • язва-
  • черен дроб-
  • заболявания

Морковите са противопоказни при тези заболявания

Не яжте това, ако имате проблем с язвата или черния дроб - 1
Снимка: Shutterstock

Диетологът Олга Корабльова сподели пред руски медии при кои заболявания не трябва да се консумират моркови. Според специалиста този зеленчук е полезен за кожата, сърдечносъдовата система, безценен е при диети за отслабване, но е противопоказен при заболявания на черния дроб, както и при язви, пише БГНЕС.

"Ако органът не е достатъчно здрав, той не може да абсорбира каротина. Язвата на стомаха или ентеритът, който представлява възпаление на стените на тънките черва, също са сред заболяванията, които предполагат да се въздържате от консумация на оранжевия зеленчук”, съветва Корабльова. "Когато избирате моркови, имайте предвид, че те не трябва да са меки и не трябва да имат петна и пукнатини (това означава, че средата им е развалена). Ако морковът е твърде дебел, кореноплодният зеленчук вероятно ще бъде твърд", съветва диетологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 васик атанасова

    13 0 Отговор
    МОРКОВИ ТОВА Е ЕДНА ОТ НАЙ ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ ЗА ЧЕРНИЯ ДРОБ

    Коментиран от #2

  • 2 Стига бе

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "васик атанасова":

    Таз верно се е овъртолила. Моркови, тиква, истински мед, глухарче( салата, мед, настойка от корените) извара, прясно яйце и мн. др., които се сещате ( има ги в нета).
  • 3 дедо

    1 0 Отговор
    божидара би требе да си пази боже
  • 4 Чук и Гек

    4 0 Отговор
    Подобни новини, 09.11.2021 в 17.15 ч. са написали тези убавци - ,,Публикувано във факти.бг:
    Диетолог посочи кои храни са най-полезни за черния дроб
    Д-р Макиша препоръчва оранжевите зеленчуци и плодове" и на фотоса - оранжеви морковчета!