Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 11:25 1 373 12

Бейби бум в "Шейново"

  • бебета-
  • бум-
  • шейново

В края на тази календарна година са регистрирани над 350 раждания повече от предходната

Бейби бум в "Шейново" - 1
Снимка: БГНЕС

Бейби бум отчитат в болница "Шейново" след година на локдаун и изолация. Това сподели пред БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и член на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология.

Традиционно болницата е на второ или трето място по раждаемост в страната и може да се смята за представителна извадка. В края на тази календарна година са регистрирани над 350 раждания повече от предходната.

Запазва се броят на недоносените деца, като процентът им в болница "Шейново" се движи между 7.8 до 11.5. COVID инфекцията е факторът за леко повишение в броя им, някои бебета са били родени от 28-ма до 33-та гестационна седмица.

Статистиката показва, че при поредната COVID вълна и новия делта вариант на вируса по-податливи и възприемчиви са децата. Д-р Узунова посочи и начини за предпазване - ваксиниране на децата над 12-годишна възраст с подходяща ваксина и предпазване на по-малките, като се имунизират всички възрастни хора около тях, така че инфекцията да не стигне до детето.

Силно препоръчително е бременните жени да се ваксинират срещу COVID-19, каза още тя, като допълни, че е необходимо те да бъдат в добро здравословно състояние. Ако жената планува бременност, поне един месец преди осъществяването ѝ да си направи ваксината. Ако вече е бременна, до дванадесета гестационна седмица да изчака и след този период може да се постави ваксина, съветва д-р Узунова.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Съобразяващ

    20 1 Отговор
    Колко от бебетеа са българчета 1:6?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бум Бам

    13 0 Отговор
    Андрей Райчев и Виза Недялкова да кажат как се гледат 4 деца през прехода?Как се прави палат за 1 мил евро?
  • 5 Отровното трио

    3 3 Отговор
    Резултатите от управлението на Кирчо вече са налице. Браво! Размножаването трябва също да продължи
  • 6 Европа

    11 0 Отговор
    Пак ли,, братята,, се разплождАТ.. АМАн
  • 7 адаша

    9 0 Отговор
    Ако видите имената на децата ще разберете какъв по националност е сериала в момента- турски, индийски или латино
  • 8 Българчета няма

    8 1 Отговор
    От над 500 жени между 30 и 40, които познавам да има 10 с деца, а останалите още са на бял кон и гледат "кариера" или купонясват, или си търсят богаташ.

    После да ми обясняват колко са добри западните ценности, единсветото добро е, че ще изпразнят място за братята, че те ценности нямат и си правят семейства и деца.
  • 9 Румен Крайчев

    12 0 Отговор
    Какъв бейби бум, какви пет лева при -6 промила прираст в България?
  • 10 Бум на

    8 0 Отговор
    Разхождане на кученца.Жени гледам с възможности разхождат кученца на по 30 35 г.Бума е от кафява Иванка,кафява Елеонора ,Бурчин ,Кичка,Гюле

    Коментиран от #11

  • 11 Ффхйн

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бум на":

    Това с кучетата е много вярно наложиха я тази мода сред жените и по този начин да нямат желание да имат деца. Непрекъснато чувам парковете млади жени да говорят на кучетата си "детенцето ми, бебенцето ми".
  • 12 питане

    5 0 Отговор
    Какъв е процента на ваксинирани мамчета ? Има ли такива ?