Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 23:00 2 619 56

СЗО: Седмици ще са нужни да се разбере въздействието на новия вариант на COVID-19

  • световна здравна организация-
  • пандемия-
  • южна африка-
  • коронавирус-
  • щам

Много от мутациите на този нов вариант са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в Spike протеина, отколкото всяка предишна версия

СЗО: Седмици ще са нужни да се разбере въздействието на новия вариант на COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че на учените ще бъдат необходими няколко седмици, за да разберат въздействието на новия вариант на Covid-19, установен в Южна Африка.

Усилията са насочени към това да се разбере какви са мутациите и как ще се отразят на заразността на вируса, обясни говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

Експерти на организацията провеждат виртуална среща, за да определят дали новият вариант трябва да е повод за сериозна загриженост.

Линдмайер подчерта, че държавите трябва да продължат да използват подход, основан на оценка на риска и научната информация при определянето на мерките за пътуванията и да не бързат с налагането на ограничения заради новия вариант на коронавируса.

Нов вариант на коронавируса с множество мутации е открит в Южна Африка

Новият вариант беше регистриран в Южна Африка и Ботсвана. Той е с около 32 мутации и учените алармират, че това го прави много опасен. Установено е, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора.

Много от мутациите на този нов вариант са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в Spike протеина, отколкото всяка предишна версия.

Единствената надежда на учените в момента е огромният брой мутации да "работят" срещу вируса, тоест да го направят нестабилен и по този начин да предотвратят масовото му разпространение, преди да стане твърде опасен.

Световната здравна организация също така препоръча на страните "да прилагат научен и основан на риска подход“, когато разработват ограничения за пътуване във връзка с последния вариант на Covid-19. В същото време СЗО изразява предупреждение относно прилагането на подобни ограничения "на този етап“.

Съветът идва, след като външният министър на Южна Африка Наледи Пандор коментира бързото затягане на ограниченията за пътуване от страна на Обединеното кралство, посочвайки, че нейната "непосредствена загриженост е щетите, които това решение ще причини както на туристическите индустрии, така и на бизнеса и на двете страни“.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    56 6 Отговор
    Смениха плочата, че таз с делта симфонията взе да се изтърква. :D
  • 2 Да бе

    27 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Експерти на организацията провеждат виртуална среща

    Тук има пропуск. Няма как производителите на ваксини да не участват в срещите със СЗО с анонси. Виртуално де...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бре бре бре

    23 0 Отговор
    Тези сигурно не спат.
  • 5 Голям праз

    28 1 Отговор
    Я си е...те ма...та гадни измамници!!!!
  • 6 БОМБА ЗА SZO

    22 0 Отговор
    И ДА ГИ ИЗЛЕКУВА ДО 9 ТО КОЛЯНО
  • 7 СЗО са

    31 0 Отговор
    И-З-М-Е-К-Я-Р-И
  • 8 сезеосикен

    34 0 Отговор
    Вашата м....Мръсна .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЗАЙО БАЙО

    41 0 Отговор
    СЗО СА ФАШИСТИ
  • 11 А ДОКТОРИТЕ БГ

    28 0 Отговор
    ОТ СЗО КАК ЩЕ ГИ МИЛВАМЕ С ВИНКЕЛО

    Коментиран от #30

  • 12 СВЕТЪТ

    25 0 Отговор
    ВЕЧЕ ИЗКУКУРИГА И ЛУДИТЕ ПОЛУДЯХА И СКОРО ЛУД ЩЕ ВЛАДЕЕ СВЕТЪТ

    Коментиран от #13

  • 13 ТОЙ ЛУДИЯТ

    20 0 Отговор

    До коментар #12 от "СВЕТЪТ":

    ВЕЧИ НИ ПРАВИ НА ЛУДИ И АКО НИ УПРАВЛЯВА КАКТО СЕГА САМО ЛУДИТЕ ЩЕ ОЖИВЕЯТ СЛЕД ВОЙНАТА - ЛУДИ СРЕЩУ НОРМАЛНИ

    Коментиран от #18

  • 14 Майна

    39 0 Отговор
    Те, ГЛОБАЛИСТИТЕ ГУБЯТ....НЯМА КАК ДА НИ ВКАРАТ ВСИЧКИ В МАТРИЦАТА, ЗАЩОТО ИМ ГРЕШКА В ПЛАНА ИМ...С ТОЗИ ЩАМ БИЯТ СИРЕНИТЕ, ПОСИПВАТ С УЖАСНИ И СМЕШНИ ЗА ОСЪЗНАЛИТЕ СЕ И МИСЛЕЩИ ПРИКАЗКИ ЗА НОВ УБИЙСТВЕН ВАРИАНТ....НЯМА КАК ДА НИ ПРИНУДЯТ САМИ ДА СЕ САМОУБИЕМ ....ТЪРПЕНИЕ И НЕПОДЧИНЕНИЕ! ТОВА ЩЕ СВЪРШИ В НАША ПОЛЗА...СВЪРШЕНИ СА , ОТ НАС ЗАВИСИ!

    Коментиран от #17

  • 15 Агент на SZO

    26 1 Отговор
    ОТ ЦРУ Световната здравна организация (СЗО ЦРУ)
  • 16 Даааа

    30 2 Отговор
    Не че съм му фен но Магъра ви го каза ваксинация не се прави по време на епидемия.Ясно беше че рано или късно вирусът само ще опита да прескочи ваксините.И тук идва въпроса :ако си се боцнал преди 1мец да кажем какво правиш ако не действа ваксината за новия вариант???
  • 17 Голям праз

    27 0 Отговор

    До коментар #14 от "Майна":

    На оръжие! Или ние или те, дошло е време разделно!
  • 18 ОТ ЛУД

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "ТОЙ ЛУДИЯТ":

    ИМА И ПО ЛУД И КАТО СЕ ПОЧНЕ НАКРАЯ ЩЕ ОСТАНЕ САМО ЕДИН ЛУД
  • 19 Активист на БКП

    28 0 Отговор
    ,, План Калерги,,-еврейски замисъл за намаляване на човешката популация!!!
  • 20 Да питам

    22 0 Отговор
    Абе не хванаха ли доктори от СЗО, които са изнасилвали жени в Африка по време на епидемията с ЕБОЛА?

    Коментиран от #27

  • 21 Дааа

    16 1 Отговор
    Заразява все повече младите хора....да не би това да има нещо общо че разрешиха да бочкат и децата вече.Мхм
  • 22 Asdfg

    19 1 Отговор
    Побъркаха се! Стига с тази ИЗМАМА!
  • 23 МалеМаичице

    11 0 Отговор
    Грипна пандемия от 2009 г.

    Основна статия: Грипна пандемия от 2009 г.

    През 2007 г., СЗО организира работата по развитието на пандемична противогрипна ваксина чрез клинични изпитания в сътрудничество с много експерти. През април 2009 г., е обявена пандемия на грипния вирус H1N1 от д-р Маргарет Чан.

    По време на постпандемичния период, критиците твърдят, че СЗО преувеличава опасността, разпространява „страх и объркване“, а не „незабавна информация“.46 Експертите контрират, че пандемията от 2009 г. е довела до безпрецедентно сътрудничество в световен мащаб между здравните власти, учени и производители, в резултат на което е даден „най-изчерпателния отговор на пандемията, предприеман някога, с голям брой ваксини, одобрени за употреба три месеца след обявяването на пандемията“. Този отговор е възможен единствено поради добрата подготовка, предприета през последното десетилетие.47 4566
  • 24 Майстор Манол

    22 0 Отговор
    Престанете да бъркате всякакви буламачи от бацили и да задължавате хората да си ги инжектират, а така само се презаразяват от нещо непознато. Всеки от планетата Земя, вече се е срещал на няколко вълни с грипа и го е преболедувал. Кой умрял, умрял от други слабости - лошо хранене, лошо здравеопазване, онкологични и други тежки придружаващи заболявания. оставете хората намира.
  • 25 МАЙМУНА С

    6 2 Отговор
    ЧОВЕШКИ ГЕН -

    През 2007 г., СЗО организира работата по развитието на пандемична противогрипна ваксина чрез клинични изпитания в сътрудничество с много експерти. През април 2009 г., е обявена пандемия на грипния вирус H1N1 от д-р Маргарет Чан.

    По време на постпандемичния период, критиците твърдят, че СЗО преувеличава опасността, разпространява „страх и объркване“, а не „незабавна информация“.46 Експертите контрират, че пандемията от 2009 г. е довела до безпрецедентно сътрудничество в световен мащаб между здравните власти, учени и производители, в резултат на което е даден „най-изчерпателния отговор на пандемията, предприеман някога, с голям брой ваксини, одобрени за употреба три месеца след обявяването на пандемията“. Този отговор е възможен единствено поради добрата подготовка, предприета през последното десетилетие.47

    Коментиран от #26

  • 26 МАЙМУНАТА

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "МАЙМУНА С":

    -Етиопецът Тедрос Гебрейесус е на път към втори петгодишен мандат като шеф на Световната здравна организация, след като се оказа единственият кандидат за поста, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на СЗО.

    Той бе номиниран от 28 държави, включително Франция, Германия, други членки на ЕС и три африкански държави – Ботсуана, Кения и Руанда, казали източниците на агенцията. САЩ не били сред държавите, предложили Гебрейесус.

    Етиопия отказа да номинира за втори Гебрейесус, който ръководеше СЗО по време на пандемията от Covid-19. Причината са търкания на властта в Адис Абеба с него заради конфликта в Тигре, което наложи други да го предложат.
  • 27 АЗ УБАВИ

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Да питам":

    АФРИКАНКИ ГИ АРЕСВАМ И СЕ ЖЕНЯ И ИМ ПРАВЯ НЕГРИ БЕЛИ РАЗБОЙНИЦИ

    Коментиран от #29, #53

  • 28 Киро Брейкинг нюз

    10 0 Отговор
    Последна новина. Вече ще се боцкат е на всеки 3 месеца, че не мое да смогнат американските компании да произведат ваксини. При нови мощности ще има боцкане всеки месец
  • 29 Негърче правиш

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "АЗ УБАВИ":

    Като изклатиш негърка девстена на 18 и пидофил не искам да ставам че има убавици негърки на по 15 и за 20 лева се таковат
  • 30 Реалист

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "А ДОКТОРИТЕ БГ":

    Той затова Тръмп им отказа финансиране, но го сготвиха набързо с фалшиви избори
  • 31 Елисавета

    21 0 Отговор
    Имам усещането, че всичко е един безкраен
    злокобен театър, в коийто обикновените
    хора се мъчат да напълнят бъчва без дъно.
    Вие - медиите, сте с огромна заслуга в
    създаването на нагласи, в отразяването на
    събитията, в посоката, която ви спуснат.

    Коментиран от #33

  • 32 ВЪН

    16 1 Отговор
    НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ !
    Въобще не ме бълнуват вашите щамове, статистики! Не ставайте част от 3оомбирането и 3аробването на масата
  • 33 СТРАШЕН СЪД

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Елисавета":

    Е И НЯМА ТЕАТЪР АЗ ЯМ ЧЕСЪН ДА ГОНЯ ДЯВОЛЪТ И СИ ТЪРСЯ ЖЕНА ДА ЛАПА ЧЕСЪНА

    Коментиран от #42

  • 34 1984

    19 0 Отговор
    Докога частната компания С30 ще диктува какво трябва да се случва в целия свят и командва всички правителства... които вече задлъжняха с едни големи милиарди ?? ДОКОГА СТОЗИ ЦИРК ??
  • 35 ОТ СЗО ЧЕКИСТ

    11 1 Отговор
    -СЗО ОРГАНИЗАНИРАНИТЕ ТЕРОРИСТИ СА ЧЕКИСТИ
  • 36 ВРЕМЕТО НА

    10 0 Отговор
    ЧИКИСТИТЕ ОТ СЗО СВЪРШИ КАЖЕТЕ КЪДЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА СЗО ТЕРОРИСТИ И АЗ ЛИЧНО ЩЕ ИМ ОТРЕЖА КАРТУНИТЕ
  • 37 лекаров

    13 0 Отговор
    Пръснаха нов щам.Очаквано
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Разбирай:

    9 0 Отговор
    "Приготвили сме нови експерименталки за вируса, който пуснахме"
  • 42 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "СТРАШЕН СЪД":

    Като лапаш чесания си защо ти е жена?
  • 43 СЗО

    6 0 Отговор
    да го д.хат
  • 44 Hoho Boho

    10 0 Отговор
    Много ползотворна статия!
    Благодаря!

    В резюме:
    СЗО препоръчва да спрем ваксинацията за няколко седмици,
    защото ваксините са безпомощни срещу новия АФРИКАНСКИ ВИРУС.

    А толкова добре си живеехме с добрия стар Делта Вирус
    Мъка, мъкааа...
    Делта, на кого ни остави
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Интензивното

    10 1 Отговор
    78.56% от медицинския персонал не сме ваксинирани,ако го изчислявам по формулата на оня лудия
  • 47 Данаил Лазаров

    6 0 Отговор
    От всичко това извода е този, че искат хората постоянно да се дучпат, под претекскта, че уж вируса мотирал и има нов щам, затова нова ваксина и така до безкрайност...! Или просто докато не умрат желяния брой хора!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Влади

    5 0 Отговор
    Алоу , перфорираните с по 3 дози , експеримента показа , че нямаше никакъв смисъл да ви ваксинираме , новия щам заобикаля ваксините и все едно не си ваксиниран , ама карай да въри , изкарахме бая парички от вас баламурници , кой умрел , умрел , кой оцелял след ваксината , ша го бодем с нов препарат , още не знаем какъв е , но ще ви перфорираме задължително
  • 51 GRAVITY

    7 0 Отговор
    Вълна след вълна ... след вълна ... Колкото и да плашите , че вълните ставали все по опасни - хората вече не се презапасяват с тоалетна хартия ! Онзи грозният с папилома вирусът да изкара сметалото и да изчисли базовото число . Лешояда вече се появи , ама този път нищо не каза дали ще има черни чували , дали ще се живее или ще се мре ЯКО !
    Само един нещо не го виждам ..
    А къде е КУНЧЕВ , направи ли вече 40 !
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 въйй

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "АЗ УБАВИ":

    Е, щом не си гадежлив...действай!
  • 54 Копипасте

    0 0 Отговор
    от коментар под подобна статия ПУБЛИКУВАНА във ФАКТИ на 19.04.2021г. : Документиран за първи път коронавирус по бройлери - 1930 г.; по хора - 1960 г. И оттогава щам след щама, мутант след мутанта! То и при грипнитe и пaрaгрипнитe вируcи, рecпирaтoрнo-cинцитиaлният вируc, мeтaпнeвмoвируcът, aдeнo-, ринo-, бoкaвируcитe...! Вcичкитe тия прeдизвиквaт OВИ и OРЗ! За грипните вируси вече правят ваксини, за КОВИД - също; остава да ни "зарадват" и с ваксини за другите! И контролирано и ваксинирано на всеки 6-8-12 месеца стадото "процъфтява"! ПО ТЕМАТА КОВИД, ЩАМОВЕ, МУТАНТИ - НИЩО НОВО!
  • 55 Копипасте

    2 0 Отговор
    И с това приключвам писането за днес във форума щото имам и какво друго да правя вън на чист въздух : 1. Каквото и да си пишем тук за ваксините - и "коронните" ваксини са за пари, тъй както са противогрипните! С противогрипните не ни зарибиха да се ваксинираме всяка есен-зима масово! Сега правят сегрегация на база "ваксиниран-неваксиниран" за коронавирус, ама май и коронавируса бил мутирал като грипните вируcи и мутанта от ++++ ваксината нa ++++ май не го "хващала"- няма проблем бустер/демек подсилвач подкарвач/за старата или пък нова ваксина ще ви направим! И ни намериха цаката : след като народонаселението не щe дa дава пари за грипни ваксини - ще плащат държавите от данъците на народонаселението зa "кoрoнни" зaceгa! Зa пo-нaтaтък щe видим!
    + Нa мяcтoтo нa + вceки кoмeнтaтoр мoжe дa пocтaви прoизвoдитeл нa вaкcинa и мяcтo нa мутирaнe!
    2. Примера с жабата е много поучителен: Ако пуснеш жаба в гореща вода - ще се мята и ще се напъва да издрапа и да избяга! Ако пуснеш жабата в студена вода и загряваш бавно ще си плува във водата докато се свари! Вече над година и половина водата се загрява бавно! Който разбрал - разбрал, който не е - няма и да разбере!
  • 56 Азз

    3 0 Отговор
    бях антиваксър, но бях принуден да се ваксинирам , иначе трябваше да напусна работа. Преди ваксината бях 6, никакви оплаквания
    След ваксинацията не съм добре. Не се чувствам ок, а вече мина месец. Ако е възможно , не се ваксинирайте. Като че ми вкараха някаква отрова, сериозно