Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 17:25 6 386 6

Не само алкохолът уврежда черния дроб

  • черен дроб-
  • здраве-
  • увреждат-
  • подсладени газирани напитки

Спрете да пиете и това, ако искате да го запазите здрав

Не само алкохолът уврежда черния дроб - 1
Снимка: shutterstock

Когато става въпрос за увреждане на черния дроб, обикновено веднага се мисли за алкохола, но изследванията показват, че значително повече вреда идва от други, може би по-популярни и „по-безвредни“ напитки.

За разлика от алкохола, няма минимална възраст за употреба на подсладените газирани напитки, които според нови изследвания са по-вредни за черния дроб.

До заключението стигнаха професори от Бостънския медицински университет, които публикуваха резултатите от своето изследване в списание Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Това се основава отчасти на проучване от 1948 г. във Фрамингам, Масачузетс, като част от така нареченото Фрамингамско изследване за сърце, което оттогава изучава ефектите от начина на живот (като тютюнопушене и диета) върху здравето.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    10 0 Отговор
    Благодаря за полезната статия!
  • 2 редник

    7 4 Отговор
    "Зa рaзликa oт aлкoхoлa, нямa минимaлнa възрacт зa упoтрeбa нa пoдcлaдeнитe гaзирaни нaпитки, кoитo cпoрeд нoви изcлeдвaния ca пo-врeдни зa чeрния дрoб."

    Е, вече съм спокоен - бутилка уиски е по-малко вредна от бутилка лимонада... ;)
  • 3 Котомато

    10 1 Отговор
    Безалкохолните напитки и соковете от магазина са много вредни.Не напразно са забранени за спортистите в професионалните спортове.Преди 15 години отказах тези неща и се чувствам нормално за разлика от преди.От алкохола си попиивам само качествено вино.На средна възраст съм и спортувам бокс и калестеника.Не всичко е като на 20-30 но с труд и постоянство и търпение съм успял да покажа на младите,че възрастта не е основен фактор

    Коментиран от #4

  • 4 Йокамото

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Котомато":

    Дрън...дрън...дръъъннн...
  • 5 Рошко

    22 1 Отговор
    Доктор ми го е казвал, най много здравето на човека се уврежда от ядове, та да благодарим на политици математици физици мисирки за високата смъртност по нашите земи и не само
  • 6 Смех

    2 3 Отговор
    Аз съм транс-ваксиниран... не съм ваксиниран, но се идентифицирам като ваксиниран....

    Кажете НЕ на насилието срещу транс-ваксинираните