Last news in Fakti

1 Декември, 2021 12:15 11 882 17

Последици за здравето от бирения алкохолизъм

  • бира-
  • алкохолизъм-
  • пристрастяване-
  • здравословни проблеми

Пристрастяването към бирата засяга всички органи и системи на човешкия организъм

Последици за здравето от бирения алкохолизъм - 1
Снимка: Shutterstock

Понятието “бирен алкохолизъм” е предимно битов израз и е свързано с това, че за някои хора бирата е основна алкохолна напитка, която постоянно консумират, обясняват специалисти.

Но официално такава диагноза не съществува. Има алкохолна зависимост - заболяване с ясно очертани критерии, обозначени в международната класификация на болестите.

И там няма понятие “бирен алкохолизъм”, както и “ракиен”, “винен алкохолизъм” и т.н.

Защо към бирата се привиква лесно и незабележимо?

Специалисти посочват няколко причини:

• Бирата често се приема като безобидна и дори в известна степен полезна напитка.

• Пенливата напитка съдържа неголямо количество алкохол.

• Бирата предизвиква леко опиянение и на първо време след нейната консумация няма тежки последствия, както след пиенето на твърд алкохол: главоболие, прилошаване, потиснато настроение и т.н.

• „Бирените алкохолици” (по-ясно ще е ако употребяваме този битов термин) много рядко стигат до безпаметно опиянение. Когато човек деградира, губейки човешкия си облик и способността нормално да изпълнява своята работа.

• Навикът да се потопиш в състояние на леко опиянение, от което „нищо лошо няма да последва”, води до психологическа зависимост от бирата и това е най-големият проблем на бирения алкохолизъм.

Бирата е слабоалкохолна напитка, поради което и свързаните с нея проблеми със здравето могат да се развиват дълго време. Но симптомите за психическа и физическа алкохолна зависимост са общи за всички алкохолици, независимо от спиртната напитка – било то бира, водка или нещо друго. Пристрастяването към бирата засяга всички органи и системи на човешкия организъм, но най-много страдат следните:

• Сърцето. Този, който се наслаждава на лекото опиянение от бирата, трябва да знае, че с всяка следваща чаша сърцето му постепенно увеличава обема си; стените и кухината му се удебеляват; сърдечният мускул се свива и трудно изпомпва кръвта. В него се развиват некрози. Такова сърце се нарича още „бирено, биче или баварско сърце”. Немският професор Болингър му дава описание на основата на аутопсия на трупове на работници в пивоварни. Нима си мислите, че в страните, където консумацията на бира се е превърнала в култ, не страдат от бирен алкохолизъм? Страдат и още как!

• Мозъкът. Клетките на главния мозък умират от употребата на всякакъв алкохол. Бирата не е изключение. Дори напротив, това е още по-голямо зло, защото освен всички вредни вещества в нея има и кадаверин – подобие на трупна отрова. Колкото повече бира попада в организма, толкова повече страда интелектът и толкова по-бързо се приближавате към слабоумие.

• Хормоналната система. Бирата потиска изработката на основния мъжки полов хормон тестостерон при мъжете. Последствията – женоподобна фигура със закръглени бедра, забележимо коремче и изразителна гръд, пише Zdrave.to. Гледайки подобна „естетична корекция”, трудно бихте се съгласили, че бирата е мъжка напитка, както твърдят в рекламата. Жените пък от своя страна действително стават мъжествени. При редовната употреба на бира гласът им загрубява, а над устните започват да се забелязват „бирени” мустачки. Освен това рискът от безплодие или рак на млечната жлеза стремително нараства. Друг страничен ефект от гледна точка на хормоналната система е, че се понижава половото влечение както при мъжете, така и при жените, консумиращи много бира.

• Черен дроб и стомах. Бирените гуляи държат черния дроб в постоянно напрежение. Непрекъснатата работа по детоксикация от алкохола води до огнищно възпаление, мастна инфилтрация и цироза. Стомахът също си пати. В отговор на редовното раздразнение на лигавицата той включва механизъм на самозащита, изработвайки все повече и повече слуз. А когато този ресурс секне, се нарушава храносмилането, храната се застоява в червата, предизвиквайки болка. Ракът на дебелото черво е едно от последствията на безразборното наливане с бира.

• Бъбреци. Бирата оказва добър диуретичен ефект. А това означава, че принуждава бъбреците да работят в авариен режим. И на всичкото отгоре с много по-усилени темпове от организма се отмиват полезни вещества. Освен това бъбречните съдове слабеят и съществува голям риск от кръвоизливи.

Вижте кои са типичните заболявания за бирения алкохолизъм:

• Алкохолен хепатит и цироза на черния дроб.

• Синдром на „биреното сърце” (кардиомиопатия).

• Варикозно разширени вени.

• Гастрит или язва на стомаха.

• Хроничен панкреатит.

• Затлъстяване (в частност в областта на корема).

• Рак на дебелото черво.

Бирата е калорична напитка, обясняват експертите. Затова увлечението по тази пенлива напитка води до появяване на бирено коремче. А наличието на женските хормони - фитоестрогени, в нея също спомагат за увеличаването на мастните отлагания. И дори водят до хормонални нарушения и понижаване на либидото. И още една особеност на бирата – поемат се големи количества. Заради големия обем течности нараства натоварването на сърдечносъдовата система, бъбреците, черния дроб, задстомашната жлеза. Това е още едно негативно последствие, свързано с употребата на слабоалкохолните напитки. Така например, за да се достигне ефектът на еуфория, който възниква от две чашки водка, човек трябва да изпие цяла бутилка бира.

Особени белези на бирената зависимост:

• Пълно, пухкаво тяло.

• Торбички под очите.

• Шумно, тежко дишане.

• Лице със синкав цвят.

• Специфичен дъх на ацетон или накиснали ябълки – признак на нарушения в работата на задстомашната жлеза.

Тежките последствия от „леката” напитка

От консумацията на бира се развива три пъти по-бързо хроничен алкохолизъм, отколкото от твърд алкохол. Това е потвърдено от няколко изследвания, проведени в различни страни. Но при това зависимостта от бира е особена, на първо време не предвещава нищо трагично. У бирените алкохолици няма тежък махмурлук. Те по принцип не си рушат живота заради своето пристрастие, докато не се появят сериозни проблеми със здравето. Трудно би могъл да се убеди такъв човек да откаже бирата.

Много е трудно човек да се избави от бирената зависимост, но с подкрепата на специалист и собствената си воля може да приключи с това. Първата крачка е да осъзнае, че има проблем. Човек може да се избави от бирената зависимост само радикално. Т.е., изцяло и напълно да откаже консумацията на бира. Повечето алкохолици не успяват да се върнат към състоянието, когато могат да изпият чаша-две бира и да спрат. Но могат съвсем да се откажат от употребата на алкохолни напитки. Дори хроничните алкохолици, които са пили много години, успяват да се справят с тази зависимост.

Знаете ли защо сравняват бирата с наркотиците?

Един от задължителните ингредиенти на бирата е хмелът. А това растение, както се е изяснило, е близък роднина на конопа, от който се получават популярни наркотици като марихуана и хашиш. В хмела се съдържат наркотични вещества, макар и в малки количества. Затова опияняващият ефект от бирата е толкова специфичен, а привикването към нея е по-бързо, отколкото към другите алкохолни напитки. С времето човек вече не може да си представи почивка и релакс без бутилка бира, а е много по-трудно да се избави от тази зависимост, отколкото от пристрастието си към твърдия алкохол.

Тест за това дали сте зависими

1. Възниква ли у вас усещането, че следва да намалите консумацията на бира – да или не?

2. Дразните ли се, ако някой от околните – приятели, роднини, близки, ви съветват да намалите пиенето на бира – да или не?

3. Изпитвате ли чувство на вина, свързано с консумацията на бира – да или не?

4. Възниква ли у вас желание да изпиете една бира веднага, щом се събудите след бурна алкохолна вечер – да или не?

Ако вие или ваши познати обичат бирата и редовно я консумират, отговорете честно на тези няколко въпроса, за да проверите силата на вашето увлечение към тази напитка. Ако на два от въпросите сте отговорили с „да”, е възможна алкохолна зависимост. Ако сте отговорили положително на 3-4 въпроса, вероятността от алкохолна зависимост е висока.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо l-ви

    24 3 Отговор
    Е ! Аз като съм жаден, какво да пия ?
  • 2 Да бе да

    18 8 Отговор
    Тая статия мяза на страшилка за COVID-a само заменете думата "бира"! С тая евтина бира в БГ, досега да не са останали хора без заболявания. Тук в чужбина си е героизъм да пиеш какъво и да било алкохол, но дори бира под 4-5€, рядко съм виждал в магазина, а камо ли в заведение. За да страдам от гореизброеното, трябва да съм синче на леля Гошка...

    Коментиран от #6, #15

  • 3 Мнение

    9 9 Отговор
    Статията наистина е добра и научно обоснована.
  • 4 Механик

    17 0 Отговор
    Който се напива от бира, да не дава акъл на тия, дето пият водка и разреждат бира.
  • 5 Д-р Пси

    15 3 Отговор
    Сега актуално е:"Последици за здравето от ваксинационния наркоманизъм"?
  • 6 Иванчо l-ви

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "Да бе да":

    Тук, в България също предпочитам да дам 4лв. за бира внос отколкото да пия родните подобия за по левче бройката. От родните бири само Гларус

    Коментиран от #7

  • 7 Бирата

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "Иванчо l-ви":

    Аа и Пиринското е добро,уважавам си го
  • 8 459

    6 1 Отговор
    Материалът е плагиатстван от друга медия, която е известна с долнопробното качество на материалите. Системата за оценяване тук също е странна. При липса на оценка, гласувах 1 звезда (всички плагиатствани материали оценявам с 1 звезда). В момента оценката се вижда като "Оценка 3.5 от 1 гласа".
  • 9 ТаУмВзе

    6 2 Отговор
    Това, което се продава за уж бира, няма нищо общо с бирата. Със всичко е така, после защо сме болни. Как да стане.
  • 10 Перо

    8 2 Отговор
    Утре други платени специалисти ще напишат обратното,което съм чел много пъти!

    Коментиран от #12

  • 11 Комон Сенс

    6 1 Отговор
    Повечето неща звучат несъстоятелно.
    Но за хормоналната система може би сте прави. Логично звучи бирата да влошава либидото на мъжа и репродуктивните му способности. Съответно в бираджийските държави има по-нисък естествен прираст на населението.
    Последното не е било проблем когато хората сасе женели млади, ерго, много преди алколола да вземе своя дан.
  • 12 да чел си

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Реклами на всеки убиец на мъжката потентност.
  • 13 селянин

    5 2 Отговор
    Начи язе требе да съм се гътнал . Пием лето светла бира , зимъска тъмна бира ..........

    Коментиран от #14

  • 14 споко

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "селянин":

    Не, простои занзчи имаш многои повече стероген и мноиго по-малко тестостерон отколкото тярвба.
    Благоверната Марийка или Геновева да му мислят.
  • 15 Display

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Да бе да":

    Къде е това в чужбина, ако не е тайна, че бирата в Германия и Австрия започва от 25 и стига 80 цента кенчето, във Франция и Белгия +10 цента , в Англия 50-70 пенса за кенче и ги има навсякъде, а евтината бира в България за 60 цента, тоест 1,2лв........та къде е по изгодно да пиеш бира, всеки си решава........
  • 16 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Пийте си две чашки ,ракия,и кило вино,,ама не, да се правите на маймуни..В събота ,две кила..Бирата,не е за пиене .Само ХИМикали.!
  • 17 Odb

    2 0 Отговор
    Най-мразя хора които се напиват с бира да дават съвети на хора които изтрезняват с бира