1 Декември, 2021 15:28 1 799 1

Полуфабрикати и сладкиши вредят на възрастните хора

  • сладкиши-
  • полуфабрикати-
  • възрастни хора-
  • метаболизъм-
  • здраве-
  • вредни-
  • вредни храни

С възрастта метаболизмът се забавя

Полуфабрикати и сладкиши вредят на възрастните хора - 1
Снимка: shutterstock

Диетологът и гастроентеролог Нурия Дианова заяви, че ежедневното меню на възрастните хора не трябва да включва полуфабрикати, сладкиши и тестени изделия.

Това се дължи на факта, че с възрастта метаболизмът се забавя - необходимо е повече време за усвояване на храната.

"Забранени са готовите консервирани ястия и полуфабрикатите, а консумацията на сладкиши също трябва да бъде ограничена. Заради бавния метаболизъм, наднорменото тегло, сърдечните заболявания или диабета хората от третата възраст трябва да ядат колкото се може по-малко готови консервирани продукти и да си приготвят домашна храна, защото тя винаги ще е по-прясна и качествена", каза Дианова в ефира на радио Sputnik.

Печивата също попадат в обхвата на забраната. Много готови печива съдържат палмово масло, прекомерно количество трансмазнини и много захари.

Лекарят отбеляза, че възрастните хора трябва да включват в диетата си пълнозърнест хляб, както и плодове, зеленчуци, риба и птиче месо. От друга страна, червеното месо трябва да се ограничи.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    4 0 Отговор
    Бе така е,ама в бг и полезното не е качествено!Едно време имаше БДС,сега в каймата има рога и копита,смляна кожа и кости!В сиренето няма и грам мляко,в тестото ,трици и дрожди,във винопроизводството спирт! Контролни органи няма,а къде има са като Темида с превръзката на очите, и като натежат везните в полза на "производителя" на някоя гнус, се прави на сляпа Темидата! Печалбата и далавера да е,после що сме първи по смъртност!?А, на кое мЕсто да сме!!!!?