1 Декември, 2021 15:33 2 356 15

Изследване: Тежък COVID води до два пъти по-голяма вероятност от смърт през следващата година

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • локдаун

Учените са проследили електронните здравни досиета на 13 638 пациенти, на които е направен PCR тест за коронавирус в рамките на здравната система на Университета на Флорида

Изследване: Тежък COVID води до два пъти по-голяма вероятност от смърт през следващата година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пациентите, които са преболедували тежко коронавируса, са над два пъти по-застрашени от смърт през годината след заболяването в сравнение с тези, които не са боледували или са имали леки симптоми. Това се посочва в ново изследване, публикувано във Frontiers in Medicine и цитирано от "Гардиън".

Според проучването сериозните коронавирусни инфекции могат значително да увредят здравето в дългосрочен план. Повишеният риск от смърт е по-голям при пациенти под 65 години и само 20% от хората с тежък Covid-19, които са починали, са си отишли от типични за коронавируса усложнения, като дихателна недостатъчност.

"Проведохме предишно проучване, което показа, че пациентите, възстановени след тежка форма на Covid-19, са изложени на значително по-голям риск от хоспитализация през следващите шест месеца. Новото изследване разглежда риска от смърт през следващите дванадесет месеца", казва проф. Арч Маноа от Университета на Флорида, водещ автор на проучването.

Учените са проследили електронните здравни досиета на 13 638 пациенти, на които е направен PCR тест за Covid в рамките на здравната система на Университета на Флорида, като 178 пациенти са имали тежки симптоми на вируса, 246 - леки или умерени, а останалите са били с отрицателни тестове. Всички пациенти, включени в проучването, са се възстановили от заболяването и изследователите са разгледали резултатите от лечението им.

Оказва се, че пациентите, изкарали зле коронавируса, са били в значително по-голям риск да умрат през следващата година, като тази тенденция е била особено забележима сред хората под 65 години. Тъй като тези смъртни случаи често са настъпвали дълго време след преминаването на първоначалната инфекция, е възможно семействата или лекарите на пациентите никога да не са ги свързвали с Covid-19.

80% от смъртните случаи са настъпили по причини, които обикновено не се свързват с вируса. Това предполага, че пациентите са имали цялостно влошаване на здравословното си състояние, което ги е направило уязвими.

"Тъй като сега знаем, че съществува значителен риск от смърт от нещо, което вероятно би се считало за неразпознато усложнение на Covid-19, трябва да бъдем още по-бдителни. Нашата препоръка на този етап е да се използват превантивни мерки, като например ваксинация, за да се избегне тежко протичане на болестта", коментира Маноа.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    26 5 Отговор
    Особено ако си се прилъгал да се боцнеш. Тези "изследвания" са хитър начин да се припише летален изход вследствие на обождане на нещо си наречено "прекаран тежък Ковид"
  • 2 случаен

    24 3 Отговор
    Въртиме колелото,въртиме и пак стигаме до промиване на мозъците за измислените ваксини.Време е да престанете с тези подли манипулации,защото дядо Боже ще слезе да си прибира вересиите.
  • 3 Ихи ихи

    14 2 Отговор
    Вас вие хванал ковида още през 20 година и то жестоко Колкото по вече говорите брътвежи толкова става ясно че сте неграмотни.А неграмотни да те управляват цирка става огромен
  • 4 БорисОFF

    24 0 Отговор
    Ковидно: Третата доза укрепва имунната система, така че след четвъртата вече сте защитени. Когато 80% от жителите получат петата доза, ограниченията могат да бъдат облекчени, защото шестата доза спира размножаването на вируса и предотвратява разпространението му. Спокоен съм и вярвам, че седмата доза ще реши проблемите ни, а от осмата доза няма защо да се страхуваме. Клиничните проучвания с деветата доза показват, че антителата са по-стабилни след десетата доза. Единадесетата доза гарантира, че няма да има нови мутации, така че няма причина да се критикува идеята за дванадесетата доза ...
  • 5 BOBO

    18 0 Отговор
    ВСИЧКИ ЩЕ СИ ОТИДЕМ ОТ ТОЗИ СВЯТ КОИ ОТ КОВИД КОИ ОТ ДРУГИ БОЛЕСТИ НО СПРЕТЕ ДА СТРЕСИРАТЕ ХОРАТА ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ
  • 6 Очаквайте

    12 0 Отговор
    Еврейопоклоничеството води до жестока смърт през следващата година.
  • 7 Димитър

    15 0 Отговор
    Да, разбира се, вярваме ви.

    Майка ми с рак на панкреаса в четвърти стадий с разсейки в черен дроб, вече 2 години живее на химиотерапия. Изкара ковид миналата година, Ноември месец, много тежко го изкара.

    Как досега, една година по-късно е още жива, не знам просто, трябва да пиша едно имейлче на тия учени да ги питам, те ще трябва да знаят :)

    Отделно в една болница, на Цариградско, на кръговото за Дружба, която е специализирана само за онкоболни, я изкараха, че получава тахикардия в следствие на КОВИД, а тя реално я има тази тахикардия от 20 години...

    Да отбележа, че една година по късно има 450 антитела.

    Не съм срещу ваксинираните, който иска да се ваксинира, жив и здрав, аз обаче ще пропусна :)

    Само не се плашете и с бога напред.
  • 8 селтак

    7 0 Отговор
    Учените и то във държавата на сатанистите,са напрайли некакви изследвания на близо 14000 мисирки от 6 000 000 000 население на Земята и са установили категорично че ше се мре,яко ше се мре,Вервайте ми!
  • 9 БОЧКО

    11 0 Отговор
    Тия побесняха вече за пари. Незабавно пуснете децата на училище и спрете да плашите хората! Писна ни и това ще избие на някъде. Не се търпи вече.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ????

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "БОЧКО":

    На никъде няма да избие! Имаш поглед при "прогресивните" народи, които се бунтува ха миналата седмица и срещу тях беше стреляно и използвано водно оръдие , за при нас въобще забрави!
  • 12 Кую

    0 0 Отговор
    Ваксинирани.
  • 13 Комон Сенс

    1 0 Отговор
    Като се има предвид, че тия данни не отчитат милионите хора, които са го изкарали по домовете си - л;еко или тежко, то можем и да допуснем, че не ковида е толквоа смъртоносен ами самият престой в болниците.
    Въпрос на гледна точка.

    ПС. Прилагам напълно научен модел на аргументация! Той изисква разгклеждане на всяка хипотеза и опитното й верифициране.
  • 14 Joro

    0 0 Отговор
    Заплахите и тормозът, манипулациите като тази статия водят до 10 пъти по-голяма вероятност от смърт. материала не съм чел, само идях заглавието. Радио не слушам, телевизия не гледам. Живея на село и работя навън от сутрин до вечер. Като се прибера, гледам да си напаля печката, да се стопля, и да хапна. Вирусът нито ме интересува, нито ми пречи, за мен не съществува. Има го само в градовете, където се носят маски.
  • 15 незнайко

    0 0 Отговор
    Ето това е начина да ни втълпят да се ваксинираме всяка година или два пъти в година . Сега всички преболедували преди една година ще изпаднат в ПАНИКА !!!