Last news in Fakti

3 Декември, 2021 17:15 6 968 0

Ето кои храни са полезни за щитовидната жлеза

  • храна-
  • щитовидна жлеза-
  • селен-
  • омега 3

Правилният подбор на храната е в състояние да предотврати прием на медикаменти

Ето кои храни са полезни за щитовидната жлеза - 1
Снимка: Shutterstock

Сред най-важните фактори, оказващи влияние върху щитовидната жлеза, е храната. Ако човек има установени проблеми с този орган, трябва много внимателно да побира менюто си. В днешната статия ще ви споделим за всички онези храни, които въздействат благоприятно на щитовидната жлеза, пише actualno.com. Опитайте да ги включвате колкото се може по-често в менюто си.

Ето кои са те:

• Храни, богати на витамин D, йод и цинк;

Нужно е да знаете, че тези храни са важни за вас и се грижат за здравето на щитовидната жлеза. Най-богати на йод, цинк и витамин D са киселото мляко, яйцата, говеждото и пилешкото месо. Не изключвайте напълно йодираната сол от менюто си.

• Риба и морски дарове;

Знаете, че рибата е богата на омега-3 мастни киселини. Именно това я превръща в толкова ценна храна, която е препоръчително да консумираме 2-3 пъти в седмицата. Тя помага за намаляването на лошия холестерол, както и действа благоприятно на работата на сърцето. Освен всичко останало, рибните продукти са отличен източник на селен и йод, изключително важни елементи за щитовидната жлеза. За предпочитане е да похапвате сьомга, сардина, пъстърва и скумрия.

• Картофи;

Картофите са един от най-често ползваните зеленчуци. Те позволяват да бъдат приготвяни по най-разнообразни начини и винаги се получават неустоимо вкусни. В кореноплодния зеленчук се съдържат високи нива на селен, който е важен за щитовидната жлеза.

• Водорасли;

Малко хора включват водорасли в менюто си, а трябва. Те са богати на фибри, калций и витамини.

• Орехи и лешници;

Тези ядки са много ценни, тъй като са богат източник на селен и цинк. Можете да ги похапвате като междинна закуска. Не само, че ще ви дадат енергия и ще ви заситят, но и ще поднесат на организма ви полезни вещества.

Запомнете, че храненето е едно от най-важните неща, за които да мислим. Правилният подбор на храната е в състояние да предотврати прием на медикаменти, с които да лекуваме здравословен проблем!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА