Last news in Fakti

3 Декември, 2021 17:05 2 740 41

Угур Шахин от BioNTech: Мисля, че ще ни трябва адаптирана ваксина срещу COVID-19 заради Омикрон

  • ваксина-
  • пфайзер-
  • коронавирус-
  • пандемия

Остават много остава неизвестни относно варианта, който беше открит за пръв път в Южна Африка миналия месец и вече беше засечен в поне още две дузини държави

Угур Шахин от BioNTech: Мисля, че ще ни трябва адаптирана ваксина срещу COVID-19 заради Омикрон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германската биотехнологична компания BioNTech би трябвало да може да адаптира своята коронавирусна ваксина относително бързо в отговор на варианта Омикрон, посочи нейният главен изпълнителен директор Угур Шахин, добавяйки, че въпреки мутациите, ваксините трябва да продължат да защитават хората срещу прекарване на тежко заболяване.

BioNTech и Pfizer Inc заедно създадоха една от първите ваксини срещу Covid-19, като над 2 милиарда дози вече бяха приложени на хората по целия свят.

Има обаче опасения, че ваксините могат да не работят толкова добре срещу варианта Омикрон, който се появи миналия месец.

"Този ​​вариант може да е в състояние да зарази ваксинирани хора. Очакваме обаче, че заразените хора, които са били ваксинирани, все още могат да бъдат защитени срещу тежко заболяване“, заяви Шахин в интервю по време на конференцията в петък Reuters Next.

Главният изпълнителен директор на BioNTech, чиято работа до появата на коронавируса Covid-19 през 2020 г. беше фокусирана върху рака, каза още, че новият вариант се е появил по-рано, отколкото е очаквал.

"Този ​​силно мутантен коронавирус дойде по-рано, отколкото очаквах. Очаквах го някъде следващата година, но той вече е при нас".

Угур Шахин каза също така, че мутациите във вируса означават, че е по-вероятно ежегодните ваксинации да се превърнат в норма, какъвто е случаят с ваксините за сезонния грип, и че ще е необходима нова ваксина срещу Covid-19, въпреки че все още не е ясно кога.

"Вярвам по принцип в определен момент от време, че ще се нуждаем от нова ваксина срещу този нов вариант. Въпросът е колко спешно такава ваксина трябва да бъде налична“, каза Шахин.

Остават много остава неизвестни относно варианта Омикрон, който беше открит за пръв път в Южна Африка миналия месец и вече беше засечен в поне още две дузини държави, при това точно когато части от Европа започнаха да се борят с новата вълна инфекции от варианта Делта.

"Очакваме, че този вариант може да е в състояние да зарази ваксинираните хора и този вариант най-вероятно ще може да зарази хора с висока експозиция. Това е едно от нещата, които сега стават все по-ясни. Не е ясно обаче дали този вариант може да доведе до по-тежко заболяване", каза Шахин.

Запитан колко заразен може да бъде вариантът Омикрон, Озлем Туречи, главен медицински директор на BioNTech и съосновател на компанията, отговори:

"Това е нещо, което трябва да научим с течение на времето и има предвид с течение на времето в ежедневен, седмичен хоризонт, като експертите следят това отблизо".


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    58 6 Отговор
    Мисля че вашите евтини ментета изобщо няма да ни трябват.

    Коментиран от #8

  • 3 Последния Софиянец

    72 5 Отговор
    Трябва да спрем това безумие.Няма как да се ваксинират целия свят за сезонен вирус който мутира постоянно.

    Коментиран от #15

  • 4 Кики

    59 5 Отговор
    Мисля ви трябва адаптирано олово
  • 5 С тези приказки

    49 3 Отговор
    Аз мисля, че трябва да ви "адаптираме" по една "вратовръзка".
  • 6 Винкело

    51 3 Отговор
    Измислиха си микрона, за да оправдаят ужким с появата му провала на досегашните ваксини. Това е.
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    45 0 Отговор
    А на нас ще ни трябва СВОБОДА и ясни договори, а не секретни договори и плащане с наши пари ‼️
  • 8 Коментар

    39 0 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Аз никога не съм се ваксинирал за сезонен грип, така че това сравнение със ежегодните ваксинации за грип не върви никак.

    Коментиран от #18, #22

  • 9 така

    41 1 Отговор
    Аз пък мисля, че този създател на ваксината трябва да се боцне вече и с трите дози, защото досега и една не си е поставил. Така де, да даде пример.

    Коментиран от #17

  • 10 оня с магарето

    33 0 Отговор
    пак ще са безплатни платени от правителствата с пари на данъкоплатците....
  • 11 мен

    20 0 Отговор
    Само ни кажи кои са диларите пазпостранители на вълните за България и сами ще решим проблема.....арабски цяр със камъни...
  • 12 Бъстер

    33 3 Отговор
    Убийците от тази алчна фирма трябва публично да се обезглавяват.
  • 13 Грульо

    33 0 Отговор
    Видя се, че от ваксините няма кикаква файда, освен за производителите. Ако някой кукловод е наистина загрижен за живота на хоратя, нямаше да ги стресира ежедневно с ковит фашизъм. Доказано е, че стресът е соновен фактор за влошаване на здравето.
  • 14 Azz

    27 1 Отговор
    Трябва ви,на теб и терористичната ви група - 7,62мм в количество...
  • 15 МелБлагой

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    ми ае спри го де
  • 16 Шефхетменте

    12 2 Отговор
    Не ползвам ислямски ваксини това е тероризъм с цел намаляване на правоверните
  • 17 МелБлагой

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "така":

    създадтелите на ваксината се ваксинираха отдавна!!Да де, то информацията е "невярна"
  • 18 БАЙ Х@Й‼

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар":

    Ами нали затова на сцената излезе ковид ! Сега първа игла, после втора , после бустерна, после за новия щам ..... и така - слагай абоката ‼️‼️‼️/ справка зеления ти сертификат изтича след по-малко от година - после 🤔🤔🤔🤔
  • 19 МелБлагой

    1 31 Отговор
    алоууу, четящите фалшиви новини, конспираточета, укротете топката. Лидера на антиваксърите в Израел го погребаха преди месец и се разкая, но не му помогна това...Гледам вчера и на Италия. И вече не е антиваксър. тук простотията е непоклатима. На вируса не му пречат вашите интерпретации.. квито ще си ги плещете. 50% от вас ще дадат фира,това сочат фактите.Заразен с вируса си 50/50. плюйте лайте,повтрям-на вируса не му пречат вашите интерпретации. Омаловажаването до сега не спаси никой,дори напротив...УПс, забравих, че това не е верно...

    Коментиран от #23, #28, #36

  • 20 Съдията Дред

    9 1 Отговор
    Не се наяде тоя
  • 21 разсмя ме

    13 0 Отговор
    Ох, на бати гълбчето. На Шахин-чето му се разтрепера сърчицето като разбра, че още продължава голямото плюскане с ваксините.
  • 22 Госあ

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар":

    Проблемът е, че този вирус има много по висока смъртност от грипа. Ама тея наистина го обърнаха на търговия и целенасочено разпространение. Много добре се вижда кои мерки работят и кои ваксини са безопасни. Относно тяхната ефективност, абсолютно никой не е очаквал нещо по различно от тези срещу грип. Ще се напечели простолюдието и ще помисли и за кожата си, защото не могат да разиграват хората до безкрай. Ще пуснат и нормални лекарства за лечение, вируса ще отслабне и нещата ще се нормализират. Но сегашната ситуация е наистина много неприятна. Много хора умряха, учениците и студентите са ощетени, поминъка на някои блокиран само и само да си въртят далаверите некви неприятни типчета като този, откраднал работата и идеите на други, които обаче са били в съвсем друга посока.

    Коментиран от #25

  • 23 БАЙ Х@Й‼

    20 0 Отговор

    До коментар #19 от "МелБлагой":

    Той и президентът който показа, че и папаята има ковид също го ковидясаха! Ама другите Президенти слушкат и ковида ги прескача ! /дано схванеш , въпреки че си НАДУПчЕН!
  • 24 До сега

    11 0 Отговор
    Изобщо не се стресирах от "страшният" ковид, въпреки кампанията по телевиденията да всяват ужас , но.. сега след като се заговори, че ще ги правят задължителни се притесних.
  • 25 Иииии

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Кои ваксини сега наличните в ЕС срещу ковид са относително безопасни? Аз не зная за такива? Питам за наличните в ЕС!

    Коментиран от #27

  • 26 Пако

    11 1 Отговор
    НА ФЕСА СМАЧКАН МУ ТРЯБВА ОЩЕ НЯКОЙ И ДРУГ АДАПТИРАН МИЛИАРД.
  • 27 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Иииии":

    Ами всички чакаме Пастьор и Валнева. Но едва ли ще пробият картела скоро. Иначе, след деактивираните и протеинови, китайците си имат и такава с впръскване в носа, единствената им еднодозова векторна, с тази разлика че действието и е локално в носната лигавица.

    Коментиран от #32, #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Юсуф

    14 1 Отговор
    АКО ИМАШЕ ЧИТАВИ ЖУРНАЛИСТИ ПЪРВИЯ ВЪПРОС ЩЕ Е"А ВИЕ ЗАЩО НЕ СЕ ВАКСИНИРАТЕ".
  • 30 Дааа

    11 0 Отговор
    Че то и сега се заразяват ваксинирани хора ....
  • 31 Анонимен

    11 1 Отговор
    Игур Шахин не се е ваксинираме с мотива, че има много нуждаещи се от ваксини. С една дума Хуманист който рискува живота си за да има ваксини за Човечеството.
  • 32 Иииии

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Ами точно това ми е идеята:) че няма относително безопасни в ЕС! А дали ще ги дочакаме, или ще ни изправарат да направят задължителна ваксинацията....
  • 33 Иииии

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Всъщност тази Пастьор не е ли sanofi? И ако да, то тяя мисля, че я има в Бг. Поне някъде така четох.

    Коментиран от #35

  • 34 Ангел лудия

    5 0 Отговор
    на края с вашите експерименти , ще ю еб-ете майката на човечеството
  • 35 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Иииии":

    Да, Санофи. Обаче още не е налична доколкото знам. От Януари мисля би трябвало да е налична Валнев. Проблема е, че Санофи са пречистили единствено спайк протеина, а той вече е различен при новия вариант, който ще се разпространи много бързо благодарение на взетите мерки. В тази връзка е по добре да се ползват деактивираните ваксини. Не знам Санофи защо не са направили фюжън протеинова ваксина с повече епитопи от повече протеини на вируса…много ги натискаха и много се забавиха. Това е Санофи с цялото си производство на противогрипни протеинови ваксини. Цялата работа е, че наистина са по скъпи и това е причината за натиска върху тях. Изведнъж се появи измекяра шахин и производителите на виагра и взеха целия пазар в ЕС. Много комисионни са падали.

    Коментиран от #37

  • 36 оня

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "МелБлагой":

    Ти явно си много кекав. Ами боцкай се, кой те спира:)) Страничните ефекти ще почнат и друга песен ще запееш:))
  • 37 Иииии

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Януари е късно:)) Аз живея в Гърция и е въпрос на дни да ги направят задължителни за цялото население. Това ме притеснява. За сега задължителни са само за възрастните над 60...
    Ако се наложи ще плащам глоби няколко месеца... Ужас

    Коментиран от #38

  • 38 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Иииии":

    В крайна сметка и наличните ваксини не увреждат всеки, въпросът е че имат несравнимо много по висок процент странични ефекти и дори смъртни случаи сравнение деактивираните и протеиновите. Това е големия проблем ! И защо след като дори това е теоретично известно се сключиха договори именно за такива и то само за такива ! Иначе, аз бих предпочел векторна, ако трябва да то правя. Те поне имат някакво насочване и не ходят където си искат. Астра Зенека е най използваната след китайските, а Янсен дори е еднодозова. Аз посъветвах родителите ми да се ваксинират с модерна, защото са рискови, но го отчитам като грешка. Нищо им няма. Дано не се отключи някое невродегенеративно заболяване на по късен етап, това е риска от дългосрочни странични ефекти, но пак е случайност. В Европа ни заливат с невероятна пропаганда срещу всичко що не е файзер/бионтех и това се отнася и за Астра Зенека и Янсен.

    Коментиран от #39

  • 39 Иииии

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Госあ":

    Янсен я има в Гърция, но ще чакам Валнева. Тук или в Бг, където я пуснат по-рано! Благодаря ти за разясненията и лека вечер ти желая!

    Коментиран от #40

  • 40 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Иииии":

    Моля, приятна вечер и на теб. Аз не мога да бъда сигурен в мнението си защото се занимавам в друга област, но поне имам основа за която съм сигурен че много от медийните звезди - нямат. Та в крайна сметка не мога да ти дам сигурен съвет. В едно съм сигурен, разпространиха вируса и се върти яко търговия за сметка на човешки животи, увреждания и лишения. Също така е ясно, че деактивираните и протеинови ваксини са несравнимо по безопасни и изпитани, а ефективността на всички няма как да е по висока от тези срещу грип
  • 41 Уйгур:"Мисля..."

    5 2 Отговор
    ти можеш ли да мислиш,гнусен сатанист?!?