4 Декември, 2021 12:11 1 644 2

Болницата в Панагюрище с първи донорски ситуации

  • панагюрище-
  • донорска ситуация

Все още е малък броят на донорските ситуации у нас, но тенденцията е към повишаване, споделя д-р Ташков

Болницата в Панагюрище с първи донорски ситуации - 1
Снимка: Shutterstock

За половин година в болницата в Панагюрище бяха реализирани две донорски ситуации. Донори бяха 54-годишен мъж и 56-годишна жена. Това са първите случаи на даряване на органи в лечебното заведение, а благодарение на тях нов живот живеят няколко човека в България и Румъния, съобщи БНТ.

Само за няколко месеца болницата в Панагюрище реализира две донорски ситуации. Те са координирани от 35-годишният анестезиолог в лечебното заведение д-р Дончо Ташков, който има нелеката задача да говори с близките на потенциалния донор.

"Винаги, когато има донорска ситуация, е деликатна, тъй като нещата стоят от две страни. Едната е загубата на близките, на човека, който е потенциалния донор, а другият е шансът за живот на всички на всички хора, които в момента чакат", каза д-р Дончо Ташков, кооридатор по донорство за ЮЦР.

Все още е малък броят на донорските ситуации у нас, но тенденцията е към повишаване, споделя д-р Ташков.

"При първия донор, така той гледайки материал, подобен на този, който правим, казва нали, че такъв благороден жест би искал да направи, ако някога изпадне в подобна ситуация. Така че трябва да се обсъждат такива теми в семейството. Знам че никой не си мисли, че неговият живот може да приключи, но да си зададе лично за себе си въпроса. Ако някой ден на мен ми се случи, бих ли искал да даря органите си, да дам шанс на някой друг?", коментира д-р Дончо Ташков.

Дълбоко благородният жест, за който е асистирал д-р Ташков, спасява няколко живота на българи и румънци. В Панагюрище хората коментират това и са позитивно настроени.

Според данни на Министерство на здравеопазването от началото на годината до 4 ноември у нас е имало 12 донорски ситуации, а чакащите трансплантация са 1013.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чия

    4 0 Отговор
    е тази болница в Панагюрище?

    Коментиран от #2

  • 2 Това

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чия":

    Е търговско дружество,за болница и дума не може да става!