Last news in Fakti

4 Декември, 2021 14:37 23 358 11

Суперхрана сваля кръвната захар с 39%

  • суперхрана-
  • чия-
  • кръвна захар

Става въпрос за семената от чиа (чия), които са с уникален състав и неслучайно се наричат суперхрана

Суперхрана сваля кръвната захар с 39% - 1
Снимкa: Shutterstock

Диабетът е животозастрашаващо състояние, причинено от липса на инсулин или инсулинова дисфункция, което води до хронично високи нива на кръвната захар. В резултат от това се появяват множество коронарни заболявания. За щастие диабетът може лесно да бъде предотвратен и контролиран с помощта на подходящ хранителен режим.

Една полезна храна има способността да предотвратява това заболяване благодарение на способността си драстично да понижава нивата на кръвната захар. Става въпрос за семената от чиа (чия), които са с уникален състав и неслучайно се наричат суперхрана. Малките черни семенца са сред най-богатите растителни източници на омега-3 мастни киселини, известни като алфа-линоленова киселина (ALA), споделят учените от Harvard Medical School. Тези уникални молекули, които са от съществено значение за храносмилането и производството на енергия, намаляват риска от сърдечни заболявания. Но тези качества чиата се оказват и много полезни за контрола на кръвната захар.

Това доказва проучване, в което участват 15 здрави мъже. Те са консумирали различни хранителни продукти с добавка на 25 грама чия или 31,5 грама ленено семе. В хода на прочуването са взети кръвни проби на празен стомах и в рамките на два часа след хранене. Учените стигат до извода, че чиата и ленените семена променят въглехидратния метаболизъм по различен начин. Резултатите показват, че семената от чиа са с по-силен ефект, тъй като понижават нивата на кръвната захар с 39% повече от лененото семе. Други изследваният доказват, че разтворимите фибри в чиата могат да помогнат за понижаване на лошия холестерол. Това се дължи на способността им да се свързват с липидите в храносмилателния тракт и да ги отстраняват от тялото, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДРАКОН

    12 0 Отговор
    полезно
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Диабетик

    36 1 Отговор
    Има много продукти, които намаляват кръвната захар. Отвара от бобови шушулки, индрише, цейлонска канела и прочие. Основното в борбата с диабета е спазването на строг хранителен режим и ограничаване максимално на въглехидратите, както и пълен отказ от бързи въглехидрати (захари). Ако човек плюска като невидял, нищо няма да пребори, каквито и чудодейни илачи да пие.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пич

    8 4 Отговор
    Вярно е ... Всички магарета на индианците да без диабет... От рупането на чиа ще да е...
  • 6 Алито от София

    6 2 Отговор
    Пише се едно също за полезните храни, чията я знаем от сто години, зелени храни, и други богати на фибри магнезий, калий, и какво ли още не, пише нещо което не знаем, нещо ново
  • 7 доктора

    7 0 Отговор
    Чията и много други екзотични храни са доста прехвалени и нямат изобщо тези свойства, които им приписват, а още по-малко пък могат да се нарекат „суперхрана“. Явно има търговци и вносители, които печелят от това. Не им се вързвайте да им пълните гушите! Чията няма да ви свали кръвната захар, гарантирам ви го! Имам почнати и роднини, които от години ядат и нито смъкват захарта, нито смъкват високото кръвно. То, ако беше вярно в света ни диабетици, нито хипертоници щеше да има. Истината е, че трябва цялостна промяна на начина на хранене и начина на живот на човек, за да има резултати. Няма как да ядеш сладко и въглехидрати прекомерно и да разчиташ, че чията ще ти държи захарта в норми. Няма как да си дебел с наднормено тегло с паласки и шкембе, да си омаслил вътрешните органи имайки вицеларно затлъстяване и да нямаш кръвно и диабет. Трябва движение и спорт, а не стоене пред компа и телевизора, а през другото време на телефона. Храна и движение, а не чия ще ви реши проблемите. Хората обаче все търсят лесното и си мислят, че като дадат едни пари ще си решат здравословните проблеми. Съжалявам, но няма как да стане това...
  • 8 1232

    4 0 Отговор
    Аз само докато наближа офиса в понеделник, започвам да огладнявам зверски. Може от маса да ставам отида на работа започва да ми се яде , прилошава ми от глад и по цял ден тъпкане. Ако не ходя на работа мога да не ям по цял ден. Гадна работа:)

    Коментиран от #9

  • 9 Алфонсо Вълчев

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "1232":

    Стрес. Същият съм. Само илачи помагат, ама и вредят.
  • 10 Легнум

    1 0 Отговор
    Безспорно, семената от чиа са полезни, но не са панацея и трябва да се внимава с приема. Тези 25 грама, са преко сили за всеки организъм и доста вреда може да нанесат. Някъде дори прочетох, че дневната норма е 50гр. .... Четете много преди да започнете с кои да са семена!
  • 11 Стига

    0 0 Отговор
    с тия чия, киноа, годжи-бери, авокадо, джинджифил, кокосово мляко, куркума и прочие изгъзици. Имаме си вълшебни родни храни и подправки.