6 Декември, 2021 13:15 4 056 8

Огромни ползи за здравето от киселото зеле

  • ползи за здравето-
  • кисело зеле-
  • ферментация-
  • отслабване-
  • диета

Това е уникален продукт, който само увеличава полезните си свойства в процеса на ферментация

Огромни ползи за здравето от киселото зеле  - 1
Снимка: Shutterstock

Ползата от киселото зеле е огромна и известна отдавна. Това е уникален продукт, който само увеличава полезните си свойства в процеса на ферментация, пише zdrave.to. Медици и диетолози обаче не спират изучаването им и постоянно откриват нови и нови ползи на киселото зеле, включително и за отслабване, които го извеждат в челото на класацията на зимните продукти.

1. Киселото зеле подобрява работата на стомашно-чревния тракт, нормализира храносмилането. А витамин В6 отлично се справя с разграждането на бeлтъчините, поради което киселото зеле е изключително подходящо за месни блюда.

2. Киселото зеле понижава нивото на холестерола в организма и подобрява работата на сърдечно съдовата система.

3. В киселото зеле се съдържа витамин U, който прекрасно помага за справяне със зимната депресия, възстановява нервната система и повишава устойчивостта на стрес.

4. Тъй като киселото зеле е богато на витамини А, В, С, К, U, а също така на калий, цинк, желязо и ред други макро и микро елементи, то е отлично профилактично средство срещу много простудни заболявания.

5. В 100 грама от този нискокалоричен продукт се съдържат само 19 калории. Ето защо всички, които са решили да отслабват, смело може да го включват в диетата си. А тартроновата киселини, която се съдържа в него, се бори с последващото образуване на мастни отлагания.

6. В киселото зеле има голямо количество целулоза и крайно малко въглехидрати като фруктоза и захароза. Затова за диабетиците е показано да употребяват кисело зеле.

7. Нерядко киселото зеле се използва в козметиката като маска за лице, която помага при акне. То също така помага и за избавяне от пигментни петна. А благодарение на витамина РР ноктите и косата укрепват значително.

8. Киселото зеле притежава очистителни свойства, то обогатява клетките с хранителни вещества и ги регенерира. Всичко това води до подмладяване на организма.

Противопоказания
Хора с киселини и гастрит трябва да съкратят количеството на кисело зеле в дневното си меню. То е противопоказано и при язва на стомаха, болести на бъбреците, черния дроб и панкреаса.

Странични ефекти
Подуване, отоци и дори възможни леки болки в стомаха.

Монодиета с кисело зеле
Това е тежка диета. Представете си, че ядете само кисело зеле цeли 3 седмици. Ще успеете ли? Тогава смело се хвърляйте в борбата с излишните килограми - ще изхвърлите поне 5 от тях. Все пак има и бонуси към това хард меню. Към всяко основно хранене с кисело зеле може да се добавят по 50 - 100 грама пилешко филе или крехко телешко, немазна задушена риба, зеленчуци (освен картофи), каши от ориз или елда. От течностите са позволени вода, зелен чай и до 100 мл в ден сок без захар.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако

    0 11 Отговор
    можеше и да не е толкова солено и миризливо... Предпочитам прясно, а също карфиол, броколи - сурови!

    Коментиран от #4

  • 2 Учуден

    9 0 Отговор
    Само преди седмица четох за някакво изследване на мастити британски учени, че киселото зеле, киселото мляко и въобще ферментиралите продукти са смъртоносно опасни за организма. Сега съм объркан, с какво да си пия ракията.

    Коментиран от #6

  • 3 Паринакоча

    5 0 Отговор
    За зелето разбрахме,ама кой ще яде свинското?
  • 4 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ако":

    Я ми ухни, иииии веднага ходи си вземи некви дъвки.
  • 5 гошо

    4 0 Отговор
    чак сега разбирам защо им публикувате дивотиите по няколко пъти всеки ден. полезно било, видите ли.
  • 6 Не им се

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Учуден":

    връзвай, те нали с нещо трябва да се занимават, за да получават парички. Преди време набедиха яйцата за холестерола, сега ги реабилитираха и дори препоръчват по едно на ден. Пий си ракията ,, както ти е сладко но дано е истинска домашна, че напоследък в магазините е основно спиртосана.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кьосев

    0 1 Отговор
    Трябва да си малоунен, за да твърдиш, че в туршия или кисело зеле има витамини и невероятни ползи!) Съдържа само вредни за здравето неща!)