Last news in Fakti

6 Декември, 2021 11:40 14 076 4

Това са нормалните стойности на хемоглобина

  • хемоглобин-
  • здраве-
  • кръв-
  • дефицит-
  • желязо-
  • еритроцити

До какви страшни болести води дефицитът му

Това са нормалните стойности на хемоглобина - 1
Снимка: shutterstock

Хемоглобинът е един от основните показатели за нашето здраве. Той транспортира кислород до всяка клетка в тялото ни и доставя въглеродния диоксид от клетките към белите дробове. Всички органи и тъкани имат нужда от хемоглобин (кислород), затова е необходимо този основен протеин в зрелите червени кръвни клетки да се поддържа в определени граници. Всички еритроцити съдържат над 600 милиона хемоглобинови молекули.

Лекарите предупреждават, че ниският хемоглобин може да бъде показател не само за дефицит на желязо, но също така може да е знак за по-сериозни заболявания - рак, полипи или язви на стомаха.

Как се проявява дефицитът на желязо?

Липсата на този микроелемент в организма може да причини менструални нарушения при жените и проблеми с потентността при мъжете. Освен това при недостиг на желязо се наблюдава отпадналост, загуба на коса и суха кожа, депресия, сънливост и раздразнителност.

Каква е нормата на хемоглобина при мъжете и жените?

Нормата на нивото на хемоглобина при мъжете е 130-160 г/л, при жените - 120-140 г/л. Ако кръвният тест при мъжа покаже ниво от 110-120 g/l, трябва да се консултира с лекар.

Какво показва ниският хемоглобин?

Ниският хемоглобин може да показва наличието на полипи, ерозия и язви на стомаха, както и ранен рак на червата или стомаха.

При кого може да се развие недостиг на желязо?

В риск са привържениците на вегетарианството и на строгите диети, подрастващите по време на хормонални промени в организма, децата спортисти, които не приемат допълнителни комплекси от витамини и минерали. Анемията може да се появи и при бременни жени.

Как да компенсираме дефицита на желязо?

Лекарите предупреждават, че не трябва да попълваме на своя глава запасите си от хемоглобин и феритин, а да се консултираме със специалист. Освен това ефектът на съдържащите желязо лекарства се проявява едва след шестмесечният им прием, така че е крайно нежелателно да се прекъсва курсът на лечение.

Как да се храним, за да попълним недостига на желязо в организма си?

Предписаните лекарства, съдържащи желязо, не трябва да се приемат едновременно с млечни продукти, но е полезно да се комбинират с черен чай или портокалов сок: тези напитки спомагат за усвояването на желязото. Консумирането на не тлъсто червено месо (говеждо и агнешко), черен дроб, нар, морски водорасли и тиквени семки също ще помогне да се запълни липсата на този важен микроелемент в организма.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Шиле

    3 1 Отговор
    Чай от средно големи пирони и билката бабини зъби е най ефективен.
  • 2 Една

    2 0 Отговор
    А за високия хемоглобин нищо не се казва..
  • 3 Смех

    2 1 Отговор
    Kви са тия глупости, всеки знае, че като си направиш кръвна картина там пише ЗАДЪЛЖИТЕЛНО колко е нормалното. Аз да нямам лаборатория в нас да си тествам бе кауни...
  • 4 Дама с опит

    1 1 Отговор
    Авторът трябваше са спомене, че има генетична разновидност на кръвта или така наречената таласемия при която хемоглобина е в по-ниски граници. Това не е заболяване а наследствено предавана разновидност която трябва да се изследва и установи. Носителите не трябва да приемат желязо, защото е пративопоказно. Задължително пресни плодове и зеленчуци целогодишно, най- вече зимата. Бъдете здрави