Last news in Fakti

23 Април, 2024 14:47 1 624 10

Казахстан строи 37 завода за рециклиране на отпадъци

  • казахстан-
  • депозитна система-
  • заводи-
  • рециклиране

Инвестира 448,2 милиона долара в 94 проекта

Казахстан строи 37 завода за рециклиране на отпадъци - 1
Снимка: М. Богданова ©

Министерството на екологията и природните ресурси ще отпусне 200 милиарда тенге (448,2 милиона долара) за финансиране на изграждането и модернизацията на заводи за преработка на твърди отпадъци, каза заместник-министърът на екологията и природните ресурси Жомарт Алиев по време на международна конференция в хибриден формат на 18 април, фокусирана върху проблемите и перспективите на рециклиращата индустрия в Казахстан, съобщи пресслужбата на Асоциацията на рециклиращите вторични суровини в страната.

Вече са избрани 94 проекта, 37 от които са нови заводи.

Сортирането на отпадъците и натоварването на местните преработвателни предприятия с нискокачествени суровини са основен проблем за висококачествената обработка на отпадъци в Казахстан.

Миналата година страната постигна 24% дял в сортирането и преработката на твърди битови отпадъци. Според концепцията за преход към зелена икономика делът на рециклирането трябва да достигне 40% до 2030 г.

Алиев подчерта ангажимента на министерството за увеличаване на дела на рециклирането на отпадъците и получаване на възможно най-голямо количество полезни фракции. Чрез сателитни изображения през 2023 г. в Казахстан бяха идентифицирани 5000 спонтанно образували се сметища, а 80% бяха успешно ликвидирани до края на годината.

Той добави, че новите заводи ще преработват отпадъчна хартия, стъкло, пластмаса, метали и електроуреди.

От 100 000 тона пластмаса, генерирани на сметищата в Казахстан, само около 3500 тона се рециклират. Председателят на асоциацията Батирбек Аубакиров отбеляза, че основно предизвикателство пред специализираните компании е необходимостта от повече суровини за преработка на твърди битови отпадъци.

Той каза, че казахстанските сметища намират за по-изгодно да транспортират отпадъците до съседни страни за преработка, вместо да използват местни преработвателни предприятия.

Според Аубакиров, проблемите включват липса на стабилни източници на суровини, неравностойни търговски условия с трети страни и дъмпинг на суровини и готови продукти, причинени от различни митнически ставки и колебания на обменния курс.

“В резултат на това тези фактори намаляват конкурентоспособността на казахстанските преработватели, загуба на пазарен дял и недостатъчно използване на производствения капацитет” подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбирач

    3 9 Отговор
    И за кво им е? Да не са в ЕС? Меташ в полето и след 1000 години да му мислят
  • 2 Браво

    11 0 Отговор
    ние имаме един и то фалшив като пътищата ни
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    10 0 Отговор
    Събираме разделно и всичко после го изсипват на едно място !!

    Коментиран от #4

  • 4 Рошко

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Не бе оня енергиен колсинтант ковачки гори пластмасата (европейска) в аец а,като го смесва с краварското от уестингхаус така ни тровят по бързо и по скъпо
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.