Last news in Fakti

2 Май, 2024 20:24 6 547 394

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия не е по-малък тиранин от Османската империя

  • професор пламен павлов-
  • априлско въстание

С Априлското въстание България губи битката, но печели войната за своята свобода, заяви историкът

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия не е по-малък тиранин от Османската империя - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Пламен Павлов, историк, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

Как Априлското въстание като връхна точка в българското националноосвободително движение довежда до освобождението на България?

Темата е много обширна, но без Априлското въстание нямаше да се състои българското Освобождение, колкото и въпросът "ако“ да се смята забранен в историята. Това е истината и тя е призната от всички съвременници, пък и от съвременната наука, тъй като на практика кулминацията на Източния въпрос е предизвикана точно от българите и тя е Априлското въстание. Но преди да се опитам, макар и накратко да отговаря, все пак да кажа, че аз, и не само аз, моите колеги историци от името на фондация "Васил Левски“ – дори пратихме писма през 2019-та година до всички институции, настояваме това огромно събитие да се отбелязва на 20-ти април, когато му е мястото, тъй като новият стил е техническа промяна, която засяга нас, но не и хората от XIX век и от предишните вековете.

Така че ние отново я докарваме дотам да отбелязваме събитията в някакво произволно време. Още повече, че вчерашните чествания, за които вие споменахте в началото, бяха извършени на 1-ви май, като пак се получи микс с празника на труда, а днес пък в други селища се отбелязва на 2-ри май. Т.е. по тоя начин се губи някак си самата значимост на въстанието, не че някой я отрича, и то преминава до голяма степен на местно равнище, което не е редно, тъй като става дума за огромно национално събитие.

Аз съм имал парадоксални, куриозни случаи – кметове на селища, които са свързани с въстанието, да ми отговарят, че са съгласни с мен, че 20-ти април е датата, но те били свикнали да бъде на 1-ви или на 2-ри май. Това просто звучи несериозно. Същият проблем го имаме с датата на гибелта на Васил Левски, с раждането на Христо Ботев. А от друга страна пък имаме случай, както Съединението и Независимостта, които са отбелязват по стар стил, както е правилно. Така че аз отново апелирам чрез вашия ефир към държавата, каквото и да значи това, да се сложи някакъв ред, защото така се объркват и хората, и се губи и значимостта на събитията.

Априлското въстание продължава около месец, но кръвта на избитите в него над 30 000 мъже, жени и деца влиза в основите на Пантеона на българското безсмъртие. Като продължение виждаме героизмът му 20 години по-късно в Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание. Защо този героизъм и тази саможертва днес не са възможни?

Даже така ще направя една лека корекция, като ви моля за извинение, че още в Кресненско-Разложкото въстание, на практика преди да се е осъществило създаването на новата българска държава или на новите две български държави, защото те са: Княжество България и автономната област Източна Румелия, на практика духа на април изобщо не е отминал. Освен това, като погледнем партията на Стефан Стамболов или да речем пък и други политически формации, те са съставени в общи линии от същите хора или от техните наследници.

Защо го няма този дух днес е сложен въпрос, на който отговорът няма да бъде много приятен за нас. Но така или иначе въстанието си е факт, в него наистина са дадени изключително много жертви. То има ограничен обхват по обективни причини, тъй като става дума все пак за модерната епоха. Колкото и да са далече от нас 148 години, тогава вече има телеграф, има железница, т.е. до голяма степен модернизацията на света е започнала с бързи темпове, и докато някой пратеник от Панагюрище стигне с Кървавото писмо да речем до Горна Оряховица или до Враца, по телеграфа противникът отдавна е разбрал, че има въстание, взел е съответните мерки. Но то е изключително голямо усилие на нацията и не бива ни най-малко да се омаловажава и да се гледа на него само в минорни тонове. То всъщност това е донякъде обективно предпоставено още от участниците във въстанието, и от Захари Стоянов, и от другите, тъй като те чувстват някаква вина, че не са успели, след като е било ясно, че ние не можем да се справим с империя на три континента, с огромна армия, която затрудни и руската армия, както много добре знаем година-две по-късно.

Но става дума за проява на национално самосъзнание и на национална мобилизация, която рядко има аналог в нашата история. Тук е хубаво да се каже, че в основата на въстанието е средната класа, дори богатата класа. Т.е. марксистко-ленинските обяснения за въстаналия просто ей така народ са до голяма степен фойерверки в класово-партиен дух, но не отговарят на истината. Ние виждаме навсякъде, че в комитетите на Левски, пък и в организацията на въстанието са местната интелигенция, местната буржоазия, ако я наричам така, т.е. предприемачи, търговци, занаятчии, които имат обаче и дюкяни. И това важи и за абсолютно всички следващи. Има и други неща около въстанието, които не сме ги проумели и до днес, или ако да речем историческата колегия малко или много ги разбира, хората на масово равнище не ги проумяват достатъчно добре.

Ами това е, че на практика апостолите на Гюргевското събрание на апостолите - се нарича то, а не точно комитет, както го наричаме по традиция, но апостолите, те са просто хората, които са проводници на натрупалото се недоволство, но в основата са местните комитети. Дори Бенковски се явява в Панагюрище с един револвер на кръста. Той е така да се каже снабден и с оръжие, с пълномощия, с всичко от местните хора, а тези местни хора са местният елит. В тях влизат категорично и свещениците. И затова беше хубаво снощи в това отбелязване в Панагюрище, че специално беше поставен акцент на свещениците и монасите, които имат изключителна роля. Нека да припомня поп Харитон – монах от Преображенския манастир, който е водач на една от най-големите чети в Първи Търновски революционен окръг. Така че мобилизацията е много голяма.

Въстанието изобщо не е някаква наивна утопична история, то има много ясен план: да се освободи една територия и вече да се апелира към Великите сили. Така че нито апостолите, нито комитетските дейци са някакви фантазьори и някакви утописти, които не разбират, какво правят. Те знаят, че има натрупано огромно международно напрежение и че това така или иначе ще доведе до някакви преговори. То така и става. Но може би пък и затова въстанието толкова жестоко е потушено, за да няма с кого да се преговаря. Защото още в дните на въстанието има инициативи на част от Великите сили, без Великобритания за съжаление, които апелират да почнат преговори.

Те визират както България, така и Босна и Херцеговина, където напрежението също е много голямо, но така или иначе Бенковски, Волов, Стефан Стамболов, който е главният апостол на Първи окръг и по време на Гюргевските заседания всъщност е водещата фигура, те много добре знаят, за какво става дума, много добре знаят, каква е ситуацията, и както пише Ботев - знаем, че той даде една от кулминациите на въстанието със своята чета, но той пише: "да драснем кибрита на въстанието, защото ще изпуснем историческия момент“.

И всичките те са били много прави. Така че Димитър Страшимиров – най-последователният изследовател на въстанието, знаете неговата тритомна "История на Априлското въстание, Пловдив, 1907 година“, казва, че в крайна сметка това, което са направили, е фундаментално, и че е трябвало да го направят независимо от риска, от жертвите и от всичко останало.

Какви са посланията и изводите от Априлското въстание, валидни и днес?

Посланията са не едно и две. Едното е, че нашите хора ценят свободата, достойнството, че са склонни да подложат на риск и себе си, и своите семейства, и своите селища. Знаем, палят се къщите на селата около Панагюрище, и не само там. А всъщност ако ми позволите, не искам да прекалявам с говоренето, но вчера мен специално много ме подразни, че между героите на въстанието не бяха споменати Димитър Попгеоргиев Беровски и поп Стоян. Това са двамата водачи на Разловското въстание, с "в“, не Разлог, а Разловци. Разловци и Метошенци – това са селища, които се вдигат на въстание, те са от другата страна на днешната граница спрямо Кюстендилска област, в днешната Община Делчево или старото име е Царево, село в Македония.

Ами там се върши същото, което го виждаме в Четвърти окръг. И самият водач на въстаниците Димитър Попгеоргиев Беровски, той е участник в Първата легия на Георги Стойков Раковски, той очевидно има връзка с гюргевските дейци, защото там е следван абсолютно същия план, който го виждаме навсякъде. И въстанието на Димитър Попгеоргиев Беровски също е потушено много зверски, но то избухва на 7-ми май, по стар стил, малко със закъснение, но въпреки всичко там знамето пък е ушито от баба Неделя – българска учителка в Солун, която е родом от Сопот. Така че конспирацията, при която е подготвено въстанието, не ни е оставила достатъчно ясни следи в самата му системна организация, но очевидно такава има, и я виждаме даже в Македония. Затова тогава чуждите вестници пишат, че и Македония е въстанала.

Днес от Северна Македония се опитват да ни откраднат това въстание, защото на знамето пишело "Македония“. Ами думите "Македония“ ги е извезала баба Неделя от Сопот. Тъй че няма никакво национално виждане, както се говори за Панагюрско въстание, това е колорита на тогавашния български език и на тогавашните представи. Но ето, Македония също е била предвидена за Пети революционен окръг, там заради провал със залавянето на Никола Славков, определен за апостол, на практика това не се е случило. Но участниците в Гюргевската среща на апостолите, и Никола Обретенов, и някои други казват, че в начало са планирали пет окръга, като петият е София и Северна Македония – Северна Македония географски, не днешната държава Северна Македония. Но в плана на Димитър Попгеоргиев Беровски и поп Стоян е влизало то да обхване Осоговската планина, да стигне до Струмица, до Петрич.

Така че националното мислене е факт в онази епоха, въпреки тираничния режим в Османската империя, въпреки на практика пълното безразличие на Русия към това въстание. Тъй че опитите на някои да го свързват с Русия са абсолютно безплодни. Нито оръжието е дадено от Русия, нито нещо друго е направено от Русия, просто тя използва после момента, за да си реши своите геополитически проекти, и това за щастие все пак съвпадна със събитията и доведе до частичното Освобождение или както казва един съвременен наблюдател и анализатор д-р Живко Войников "полуосвобождението на България“. Това макар и да звучи на шега, е вярно, за съжаление.

Пак да ви върна на посланията и изводите от Априлското въстание, които и днес имат стойност?

Първото послание е, че трябва да имаме общество. Колкото и да звучи може би драстично от моя страна да го кажа и може би донякъде скандално, тогава е имало общество, а в момента обществото ни е страшно разбито, затънало в дребнотемие. Тогава виждаме, аз не казвам, че това е било на 100% от целия български народ, тъй като самото възрожденско развитие е неравномерно, но в тези градчета и селища, в които има бурен икономически възход в резултат на целия XIX век, там виждаме, че хората ценят свободата, против са притеснението на османската власт и беззаконието, което се шири навсякъде, корупцията, хиперинфлацията. Значи, едно от нещата тогава е, че има и хиперинфлация, което прави всички много борбено настроени. Но ето, такова единство се постига.

Знаем, на Събирането в Оборище, което трябва да бъде образец за нашия парламент, там се стига до жестоки спорове за тактиката, за едно или друго, но в крайна сметка всички се обединяват около една господстваща идея, и то го правят с вишегласие, т.е. по демократичен начин. Другото е прозападната ориентация. Може някои хора, които мислят първосигнално, да не ме разбират правилно, но нашето възрожденско общество е проевропейски настроено. Като гледаме портретите на водачите на въстанието: и на Волов, и на Бенковски, и на Петлешков, и на когото и да е, те са облечени в европейски дрехи, те не са с потури и калпаци, не че има нещо лошо в това, а става дума за градската класа, тя е водеща, за интелигенцията, за хората, които много добре знаят, какво искат.

Така че няма никакво съмнение в това проевропейско желание да бъдем равни с другите европейски народи, както е казал Левски, а Априлското въстание в някакъв смисъл е въстанието на Левски, то е подготвено от комитетите, които той е създал, и това се признава от самите апостоли. А друго послание е: да имаме достойнство. В смисъл да не се кланяме пред някакви чужди фактори независимо откъде са те, особено пък пред митичния дядо Иван, който напоследък така агресивно навлиза в българската среда чрез петата колона в редица медии, особено в Българското национално радио, казвам го с дълбоко огорчение. В крайна сметка нашия път е там, заедно с другите европейски народи, а не с евроазиатски тирании, които на практика типологически като поведение не се отличават от ретроградната Османска империя, срещу която са въстанали нашите предци.

И нещо друго много важно искам да ви попитам, проф. Павлов. Летописецът на въстанието Захари Стоянов нарича участниците в събранието на Оборище "безсребърници и първите ни депутати“, чиито единствени възнаграждения са "грозната бесилка и заптийският камшик“, и с горчива прозорливост писателят заключава: "подобни депутати българският народ няма да види вече докато свят пребъде“. Осъзнават ли съвременните ни политици с каква саможертва е положено началото на парламентарната ни демокрация?

Ами много се съмнявам, че го осъзнават. Той същият дух витае и по време на Общото събрание в Букурещ и на много други места. Но наистина Оборище е нещо уникално и затова аз много пъти съм протестирал, че "Записки по българските въстания“ на практика не се изучава в българското училище. Беше ми отговаряно преди години, даже от самото Министерство на образованието, че не съм бил прав, че можело учителите да го включат като допълнителен материал. Това според мене са несериозни неща. А какво се учеше от Захари Стоянов, от "Записките“ – тази книга, която би трябвало да знаем почти наизуст, хайде да не съм краен, но тя е една от най-характерологичните, тя дава нашата национална психология, не само самата история. Ами там се учеха навремето в училище Баташкото клане и събранието в Оборище.

Баташкото клане си е клане, и то е извършено под влиянието на хибридните манипулации, ако използваме съвременните термини, на бейовете от Пазарджик и от други места. Така че то е факт, и то не хвърля нито сянка върху българските мюсюлмани, а да не говорим, че има случаи на мюсюлмани да спасяват християнски деца, да припомня прекрасния роман "Калуня-каля“ на Георги Божинов, където фактически именно една такава история е развита, и тя е достоверна история. И другото нещо е Събранието в Оборище. То наистина дава много висока морална висота на това, какво трябва да бъде един народен представител. Как трябва да представлява своите избиратели, как трябва с цената на всичко да защитава техните интереси.

Така че отново апелирам чрез вас, да се надяваме, че все някой, то не съм само аз и други хора са го правили: Събранието в Оборище трябва да се изучава, трябва да се проумее духът на онази епоха. А тези безсребърници са на практика някои от най-богатите хора на тогавашна България. То това говори, че на практика една средна класа, една интелигенция съзнава, какво печели и какво губи един народ, когато стои под чужда власт. И какво означава свободата.

Самият Георги Бенковски всъщност се е занимавал с търговия, говорил е 11 езика, което дори за съвременния свят е трудно постижимо.

Марксистко-ленинският прочит на това въстание пък и на много други събития все още не е преодолян. В учебниците по история той отдавна вече не присъства, но в масовото съзнание си доминира. Предлагахме да бъде националния ни празник на 20-ти април. Аз бях и в другата група, която предлагаше, това беше по-късно, 24-ти май като един по-универсален ден. Така или иначе, 20-ти април трябва да има официален статут, а не да се празнува на 1-ви, на 2-ри май, на който когато му било удобно и както бил свикнал. Така че по този начин, всъщност да се осъзнаят нещата, да се види колко модерен е тогавашният български народ, нищо че няма Интернет или Фейсбук или мобилни телефони. Тези хора живеят много модерно. Да проумеем и на каква саможертва са готови хората от това въстание, които са възпети и от Иван Вазов особено, но и от много други съвременници.

Всъщност, това въстание със Събранието в Оборище постави началото на парламентарната демокрация, за което също не се говори много.

Подобни събрания са били предвидени за останалите революционни окръзи, така че мащабите са много по-големи. Но така се стичат нещата, че най-добре подготвен, най-мотивиран е революционният елемент в Четвърти окръг, който е бил подценяван, между другото, от другите окръзи. Но в никакъв случай не бива да забравяме проявите на героизъм и в Първи окръг, четите на поп Харитон и Бачо Киро, на Цанко Дюстабанов, на Христо Патрев и четата на Стоил войвода и подвига на Георги Обретенов в Трети окръг, пък и във Враца, където въстанието е смазано в самото начало, тъй като влизат редовни части и башибозук. Но и там има изключителни прояви. Виждаме, че и в Македония го има, това също в никакъв случай не бива да го забравяме, тъй като в крайна сметка Македония е част от България. И тогавашните чужди вестници като говорят за България, говорят и за Македония, че има въстание, и то наистина има, макар че не е така масово, но е факт. Така че посланията са много, въпросът е ние да ги осъзнаем и така да следваме най-доброто, което са ни завещали тези модерни за времето си хора - свободолюбиви истински българи.

Проф. Павлов, какво прави Априлското въстание уникално? То е уникално не само за България, то е уникално не само за Балканите, то е уникално и за Европа. Въпреки че в Европа в същия период или малко по-рано са характерни народно освободителните борби и т.н. Но Априлското въстание е уникално. С какво?

Една от тези прояви на уникалност е, че то ние го смятаме за потушено и за неуспяло, а то на практика успява. И това покойният академик Димитър Косев го написа няколко пъти много категорично, че това е на практика: че губим битката, но печелим войната. Именно това говори за гениалността и същевременно за трезвомислието на неговите организатори и на участниците в него. Те много добре знаят, какво рискуват, много добре знаят, че залагат съдбата си: своята и на своите близки и на своите градове и села. Но в крайна сметка го правят в името на голямата идея на свободна България.

И този пример именно е следван и в Македония, и в Одринска Тракия, това също не бива в никакъв случай да го забравяме, че то на практика не свършва през 1876 г. Да не говорим, че има случаи като четата на Димитър Попгерогиев, която действа на практика до идването на руските войски. И Стрелчанската чета, има една чета от Стрелча, от която се изтеглят част от въстаниците, крият се, разбира се, че това без подкрепата на местните хора е невъзможно. И фактически ако първата пушка е в Копривщица, последната пушка на въстанието е в Стрелча и Панагюрище, разбира се, тъй като те са много близо едно до друго и хората са свързани помежду си.

Самият Георги Бенковски като гледа от един баир горящото Панагюрище, казва: “Отворихме дълбока рана в Турската империя".

Да, той казва и “Нека Русия да заповяда" и това много често се използва тенденциозно, че той едва ли не е руски агент, или пък че той вярва сляпо на Русия. Нищо подобно! Георги Бенковски е от групата на Ботев, който много добре знае, какво значи Русия, че тя е не по-малък тиранин от Османската империя. И Ботев, и Левски, и Бенковски в случая, те знаят, че ще настъпи международна криза и този, който би действал най-активно в нашия регион, без съмнение е руският император. Но това още веднъж показва дълбочината на геополитическото мислене на тези учили, не доучили момчета, те са и много млади. И слепотата на голяма част от днешните ни политици, които в крайна сметка по геополитика могат да получат най-много някаква задоволителна оценка.

Така че водачите на въстанието са хора на своето време, те са в духа на тогавашните европейски и световни тенденции. Много добре знаят, какво става и в Америка, следят събитията в световен мащаб, така че и Бенковски е много прав. Същото го казва между другото и Цанко Дюстабанов, когато го съдят в Търново. Той казва: “Ние не сме някакви, перифразирам свободно, ние знаехме, че вие ще победите, защото нямахме нито вашата армия, нито вашите оръжия. Но знаехме, че ще постъпите като тирани, тоест вие загубихте. И че светът ще се издигне в наша защита." И това е така, ние за първи път ставаме обект на световна солидарност в цяла Европа, и в Руската империя, и зад океана...

И в Америка.

И даже в Нова Зеландия излязоха документи, че и там са събирани помощи, като част от Британската империя. Така че за първи път българската кауза категорично е поставена и в това вече няма никакво съмнение, че трябва да има свободна България. Руско-турската война е просто един елемент от тези събития. Така или иначе Цариградската конференция прокламира две автономни български области. Така че не бива да се спекулира с историята. Ние, разбира се, не сме някакви черногледци, да не признаваме хората, които са пролели кръв за нашата свобода. Но в никакъв случай това не може да бъде основата за съвременна политическа пропаганда и то в полза на режима на кръволока Путин и на други такива отречени от историята и от здравия разум явления, на които, за съжаление, сме съвременници и свидетели, и участници даже.

В какъв политически контекст България отбелязва тези 148 г. от Априлското въстание?

Той контекстът е белязан от тези избори, от разпадането на предишното правителство, което според мен беше доста хазартно заиграване със ситуацията. Като в никакъв случай не искам да търся, кой е виновен, кой не, макар за всички да е ясно как стана. В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление и то от управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си. Да слушаме лидери на уж националистически формации, които агитират за Путин или за Орбан, и не само за това. Просто трябва да мислим трезво, както са мислили онези хора от дните на Априлското възстание. Те са били от една страна романтици, били са готови на саможертва и са я сторили. Същевременно обаче са трезвомислещи и са мислили за бъдещето не за своето лично, а на своите деца и внуци, въобще на цялото българско общество.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 166 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 професире

    188 228 Отговор
    Тюколконти дадоха да ядеш тезилайна? Некадърник и паразит!

    Коментиран от #50, #65, #344, #373

  • 2 az #СВО

    244 226 Отговор
    Тоя остава да си каже, че е пил на една маса с Ботев и Левски ...

    Платен шут

    Хахахаха!

    Коментиран от #322

  • 3 Източна ромелия

    194 200 Отговор
    Чакай сега Павлов . Ботев къде е преподавал , дали не беще в Руската империя в Одеса или около Одеса

    Коментиран от #150

  • 4 Този е пълен

    227 210 Отговор
    ЦЪРВУЛ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НИКО

    216 202 Отговор
    сорошко прасе много е лошо когато променяш историята но ти знаеш какво получават предателите
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гал

    180 200 Отговор
    Боклук.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бмх

    98 25 Отговор

    До коментар #9 от "Гал":

    Верно ама голем!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бако

    56 135 Отговор
    Браво на Човека !!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дядо Йоцо

    213 52 Отговор
    Не е важна датата. Важно е да съхраним паметта за тези най-важни събития от новата ни история. Аз не зная в какво се изразява руската тирания в освободителната воойна, но споделям становището но проф. Пантев, че това е нй-справедливата война на века. Нямам представа що за професор сте, но от това което чета и от русофобските настроения, които насаждате за тази война, ме кара да си мисля, че сте ниска, продажна топка.
  • 19 проф Пламен Павлов!! Кух професор!

    217 66 Отговор
    Поредния нагаждач плюе по Русия!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кастриран откъм мислене

    81 162 Отговор
    Само малоумник може да си мисли, че след цели 12 руско - турски войни за Проливите на Босфора, руснаците са дошли да ни "асвабаждават".

    Коментиран от #30, #41, #46, #251

  • 22 Донки Хот и Сан Чопанса

    162 45 Отговор
    Тоз некадърник, дето дори не може да говори кой го е направил пруфесур🤣🤣🤣

    Коментиран от #44, #217

  • 23 Тежък катарзис преживяват българите

    51 112 Отговор
    след като научават след 140 години толкова истини.
  • 24 Госあ

    168 31 Отговор
    Това което със сигурност е добре известно е, че всички наши истински революционери са ненавиждали чорбаджиите и продажниците като този. Останалото са разкази от шипковия храст. Също така е много добре известно и пребиваването им в Русия.

    Коментиран от #43

  • 25 Фейлетонът на Ботев

    166 32 Отговор
    А Ботев е казал и :"Плачете за Париж столицата на разврата... на шпионството..." Точно плачът на тоя шорошляк отговаря на 100 % на фейлетона на Ботев.
  • 26 Грант народ затрива

    170 28 Отговор
    Ми щом " Русия не е по-малък тиранин от Османската империя" излиза, че англия, франция, германия, са по-големи тирани от Османската империя, защото са поддържали и воювали на страната на същата. Нали така?

    Ама за този изказ грантове не се полагат!

    Коментиран от #307

  • 27 Поредния

    160 30 Отговор
    Измислен историк . Жалко , че ниско интелигентни хора възпитават това поколение !

    Коментиран от #33

  • 28 Мда

    145 28 Отговор
    Дзън! И доларчето полетя към джобчето на "професора".
  • 29 усс.ран русофил

    26 67 Отговор
    Аз съм силно възмутен!
  • 30 И защо тогава

    138 22 Отговор

    До коментар #21 от "Кастриран откъм мислене":

    са тези събирания в Русия , принудили /да, принудили!/ руския император да форсира събитията? А дали Тургенев и Достоевски са наясно с "концепциите" на този интелектуален извратеняк? А може би Вазов не е наясно с реалностите на своето време? Впрочем - защо Раковски ходи а аудиенция при руския император и какво се случва там и тогава2 Въпроси, въпроси... чиито отговори са над нивото на компетентност на очевидно девалвираната титла +професор"...

    Коментиран от #37

  • 31 М даа

    140 25 Отговор
    Пламене,Пламене срамиш историческия факултет на ВТУ. Да се появи от отвъдното Даньо Андреев и да ти набие соросоидното канче

    Коментиран от #39

  • 32 Професори, сър!

    69 18 Отговор
    Как можеш да сравняваш брат с мъчител? Трябва да си люта комунистическа, натегаческа креатура, за да го правиш!
  • 33 В грешка си

    30 91 Отговор

    До коментар #27 от "Поредния":

    Това поколение го обучава Дарина Григорова от Софийски университет!
    Учи децата на русофилия!
    Има и други подобни "професори" като Вацев, например. Той дори открито казва, че подготвя русофилчета.
  • 34 Сравнявам сега

    115 15 Отговор
    руската империя със западните империи от онова време, най-вече Британската.
    Значи излиза, че едните искат да ни освобождата поради някакви си техни задни мисли а другите НЕ искат да ни освобождават и помагат на Осмаснката империя, пак поради някакви си техни задни мисли.
    МАй трябваше да го напиша в по-къси изречения белким "професора" разбере.
  • 35 А50

    91 14 Отговор
    Е какво да чуете от НПОшник, подобни организации са забранени в САЩ
  • 36 Професорът да беше

    96 17 Отговор
    написал неква дисертация за нещо, което не е изследвано, примерно "Средновековна история на канелките и чеповете за зеле" вместо да се изказва по въпроси отдавна проучени.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Грант народ затрива

    108 16 Отговор
    Чета,чета и не намерих връзка със заглавието и текста. Стигнах до "кръволока Путин" и разбрах защо Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е тиранин.
    Яко.

    Коментиран от #42

  • 39 Дика

    10 13 Отговор

    До коментар #31 от "М даа":

    Дрънкаш глупости.
  • 40 Българин

    97 19 Отговор
    Аман от продажни соросоиди професори, които за жълти снотинки пишат фалшива история. Позор за пледателството им!
  • 41 А50

    53 10 Отговор

    До коментар #21 от "Кастриран откъм мислене":

    Важна е мотивацията на войника, не на царя. Виждаш как без мотивация всушниците губят, дори на заклети азовци не им се мре за загубена кауза.
  • 42 Путин тогава е бил все още тийнейджър

    49 12 Отговор

    До коментар #38 от "Грант народ затрива":

    и е малко вероятно да е имал някакво въздействие върху събитията.
    Плюс това няма исторически доказателства, че Ботев и Левски са г познавали.
  • 43 Дика

    19 44 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    И точно там са разбрали що за стока са в Московията.

    Коментиран от #168, #378

  • 44 Завърнал се

    14 6 Отговор

    До коментар #22 от "Донки Хот и Сан Чопанса":

    Некадърника си ти
  • 45 Минувач

    88 14 Отговор
    И в края на краищата, кой имал тогава интерес, кой нямал, кой бил тиранин, кой не бил - е, и?
    Да гледаме резултатите от нашата призма. Имали ли са интерес руснаците, нямали ли са, но въпрос номер 1 и без да дойдат да воюват с турците, нещо щеше ли да се промени за нас, българите?
    Друга велика сила дойде ли да мре по нашите земи, дори да е било за нейните интереси?
    Тоя професор дава угодно примери с някои революционери, но разбира се забравя да даде и примери с отношението на Вазов, примерно. Бих му задал въпрос на тоя професор - ако някои революционери или други българи са смятали, че Русия ще е същия тиранин, то защо тогава са се вдигнали да се бият рамо до рамо с тях? С бъдещия си тиранин???
    Няма значение, кой какви интереси е имал, от нашата камбанария важен е резултата за нас!!!!!!!!!!!!!!!
    А без руснаците да дойдат, нямаше никой да дойде!

    Коментиран от #55, #225

  • 46 Завърнал се

    29 26 Отговор

    До коментар #21 от "Кастриран откъм мислене":

    След 45г. промиване на мозъци доста са малоумниците тука, същата работа като в Скопие относно сърбите
  • 47 ЖЕКО

    71 17 Отговор
    КОИ ТЕ НАПРАВИ ПРОФЕСОР БЕ УТРЕПКО
  • 48 Завърнал се

    14 5 Отговор
    Некадърника си ти
  • 49 Гацо Бацов

    76 14 Отговор
    Как па не те е срам, бе ланкоулу? Да сравниш Русия с Османската империя? Колко продажни парички прибра?
  • 50 Пламен Павлов от търновската магнаура

    65 15 Отговор

    До коментар #1 от "професире":

    Да се знае: ЗА КАКВОТО МИ ПЛАЩАТ ТОВА ЩЕ КАЗВАМ И ПИША!
  • 51 Циник

    65 15 Отговор
    Даже няма да му чета на тоя пасквилите. Ако бяха мислели така щяха щастливо да си останат под турско робство, а не да си дадат живота борейки се срещу него. Поредният пишман народомразец е тоя цървул.

    Коментиран от #57

  • 52 Тургенев и Достоевски не са руснаци

    19 50 Отговор

    До коментар #37 от "Ти като си толкова "умен"":

    Русофила откъде да знае това? Те са неграмотни.

    Коментиран от #117

  • 53 Бате Георги

    24 47 Отговор
    Пълно с "историци" тука дето едвам са избутали гимназията, ама знаят повече от Павлов, но две изречения от Левски, Раковски, Ботев не са прочели и какво са смятали за имперска Русия

    Коментиран от #120

  • 54 Грант професора

    56 13 Отговор
    от къде разбра, че "Ботев, който много добре знае, какво значи Русия, че тя е не по-малък тиранин от Османската империя" и не е цитирал??

    Аз мога да цирирам какво е писал против Запада. И това го е премълчал.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ботев:

    40 10 Отговор
    Кой не знай Чавдар войвода,
    кой не е слушал за него?
    Чорбаджия ли изедник,
    или турските сердари?

    Професор Пламен Павлов:
    Богатите, богатите, средната класа, богатите...

    Коментиран от #82

  • 57 Дика

    12 29 Отговор

    До коментар #51 от "Циник":

    Но не са искали да заменят турското робство с руско. Ама ти отде да знаеш.

    Коментиран от #321

  • 58 Калин

    65 12 Отговор
    Поредният платен отпадък с поредния пропаганден буламач!
  • 59 Мдаа

    16 47 Отговор
    Браво на професора, много добре казано.
  • 60 В.В.П.

    52 14 Отговор
    Ала бала ,,Бла,Бла ..РОССИЯ освободи България..и край..Сега Сащ ни зароби .Дават скъсани долари и Нойзито се радват.Тровят ..атмосферата с глупостите си ..И Мария сз му дали некви кинти да мрънка ..засрами се дъртю!!
  • 61 Ха ха ха

    15 40 Отговор
    Русия ета тюрма народов!.…...
  • 62 Хе хе

    19 54 Отговор
    50 коментара на 2-3 руски роба, пропити от омраза към истината, жалки копейки!

    Коментиран от #100

  • 63 Българин

    13 47 Отговор
    И какво толкоз и е било на Османската Империя?!? Вярно тя си е имала своите проблеми, ама сега какво, дали нямаме проблеми?!? Не случайно за 500 г. има едно възстание, и то в няколко села. На практика никой не иска да участва в никакви възстания. Това и Бенковски, и Левски, и Ботев го осъзнават, ама много късно.

    Коментиран от #123, #268

  • 64 В.В.П.

    33 11 Отговор
    РОССИЯ ,този път няма да ни освобождава .щото няма желание .да се занимава с такива тикви като шопите например .Което е било било...Яко ,пили и се веселили..
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Е тоя удари дъното

    53 10 Отговор
    забелязахте ли това - "Баташкото клане си е клане, и то е извършено под влиянието на хибридните манипулации"

    Баташкото клане не е единственото бе ....., и те ли са "хибридните манипулации" ?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 профемисир

    44 12 Отговор
    Много е дребен за да коментира Руската империя- ниво Топалов,Груев, стянович и т.н.
  • 69 В.В.П.

    22 17 Отговор
    Шопите ,рано или късно за два долара ще обявят война на Рф..Щото иначе няма да има Ко да ядат ..И тогава ще иска да ги ,,освободи някой,..
  • 70 Гайдар

    16 47 Отговор
    32 тона злато сме им дали за освобожденито, и грижа за всички военни които да искали да останат в Бг.Апостола го е казал - Този които ни освободи той ще ни пороби

    Коментиран от #108, #113, #119

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 В.В.П.

    45 14 Отговор
    България си е била добре ,с отоманците ..Защо ли чества Ганю ,Освобождение ,след като някои професори като тоз мурук го виждат като заробване .Ама слушайте професорите ..те зная всичко .за всеки ...
  • 74 Софиянец

    50 10 Отговор
    Леле, какъв боклук! Какво падение! Да употреби Левски и Бенковски срещу миризливи долари!
    Срам и позор!!!

    Коментиран от #76

  • 75 Малиййй

    14 21 Отговор
    Колко много БЛЯ БЛЯ за да ни каже, че е открил топлата вода...

    Коментиран от #78

  • 76 Русия никога не е обичала България

    12 43 Отговор

    До коментар #74 от "Софиянец":

    Та да я освобождава.
    Това е било преди "освобождението"
    Социалистите са променили историческите факти за лични интереси.
  • 77 Варненец

    38 10 Отговор
    Този да го хванеш и да го провесиш пред козяк за топките!

    Коментиран от #80

  • 78 Мдаа

    15 5 Отговор

    До коментар #75 от "Малиййй":

    Ти със сигурност не си прочел нито една книга през мизерният ти живот.
  • 79 В.В.П.

    42 8 Отговор
    АНГЛИЯ Франция,Германия са билимного ,,загрижени,,за БУЛГАРИСТАН..Много .Наблюдавали са внимателно положението..в робството .
  • 80 Русия никога не е обичала България

    12 28 Отговор

    До коментар #77 от "Варненец":

    Та да я освобождава.
    Това е било преди "освобождението"
    Социалистите са променили историческите факти за лични интереси.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ботев:

    28 8 Отговор

    До коментар #56 от "Ботев:":

    Водил бе Чавдар дружина
    тъкмо до двайсет години
    и страшен беше хайдутин
    за чорбаджии и турци;
    ала за клети сюрмаси
    крило бе Чавдар войвода!

    Професор Пламен Павлов:
    Богатите, богатите, средната класа, търговците...
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Край

    61 8 Отговор
    Цитирайте точно Бенковски с фразата " Русия нека заповяда" и не забравяйте, че "пустите клисурци станали МОСКОВЦИ, а панагюрци ДОНСКИ КАЗАЦИ. И не търсете менте историци да обясняват колко лоша е Русия. Русия е единствената велика сила, която е искала българите да имат своя държава. Русия с война изтиква турците от българските земи и реално СЪЗДАВА Третата българска държава. След 500 г. /15-20 поколения/ бългрите не сме имали и идея как да подредим даржъва. От поща през полиция, армия съдилища, правителство и Конституция всичко е подредено и организирано под руско ръководтво и с руски съвети.

    Коментиран от #87, #214

  • 85 В.В.П.

    41 10 Отговор
    Само в Софийското поле може да се огледат такиз тикви като Пламен .Няма да празнуват нищо !!.За София да се забрани .
  • 86 Щом не сме достойни сами да се освободим

    8 16 Отговор

    До коментар #72 от "Минувач":

    значи не заслужаваме да сме свободни, а да сме роби. Независимо на кой.
  • 87 Българин

    34 7 Отговор

    До коментар #84 от "Край":

    Точно! Но истината е за хора с мозък, не за тия дето гласуват за герб,дпс, ппдб....и попиват пропаганда като гъби

    Коментиран от #94

  • 88 В.В.П.

    34 8 Отговор
    Чуй Ко ти казва Васил Петров от Бургас .Извини се за глупостите си ,пред Народа ни.!. В името на Дякона и поета .В името на загиналите борци за Третата България..Извини се тъпанар!
  • 89 Анджо

    11 40 Отговор
    По проклето нещо от руските продажници няма. Така ги учат в Коминтерна, дори да им казват доказана истина, те ще отричат и ще са винаги чуждопоклонници.

    Коментиран от #151

  • 90 Българите с руснаците са могли да

    20 16 Отговор
    Влезат в Цариград защо са спрели в Сан Стефано на 15 км от Истанбул и са подписали санстефанският мирен договор не се знае ако не бяха руснаците щяхме още да сме под турско Македония става република в Югославия чак след първата световна война
  • 91 Ангеларий

    27 7 Отговор
    Кретен
  • 92 Никой

    30 4 Отговор
    Коя от великите сили, по времето на нашето освобождение може да бъде определена с нещо различно от абстракцията "тиран"?
    Никоя ли?
    Или запитано по друг начин: Коя от тези велики сили, ако ни беше освободила, нямаше да има интереси и претенции?
    Никоя ли?
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Край

    34 8 Отговор

    До коментар #87 от "Българин":

    Действа се на пинципа за многократното повторение на лъжата дето ставала истина. Русия създава Третата българска държава с изключително демократична и прогресивна за времето си уредба. Русия си е давала сметка, че другите велики сили няма да допуснат да завладее Босвора и Дарданелите. Искала е чрез силна и ЛОЯЛНА към нея държава на българите да го постигне. Не уцелва обаче народа. Две световни войни сме срещу нея - очертава се и трета. Досага не прокопсахме от това - трети път - майка и баща... Много е вероятно проекта "държава на българите" да приключи.
  • 95 След като ни освобождава Русия

    27 7 Отговор
    България става съюзник с най голямата империя и са могли да се ползват от всички богатства на Русия от Балтийско море до тихия океан
    Това става след 1944
  • 96 Наздраве!

    36 8 Отговор
    Този "професор" да не би да си е пил мастиката с Ботев и с Бенковски?
  • 97 Копойките да замълчат говорят фактите

    14 32 Отговор

    До коментар #83 от "КОТарАК":

    "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите“ е политически памфлет на Георги Раковски, издаден през 1861 г.
    Раковски остро критикува лъжливите обещания на руските агенти, опитващи се да привлекат български заселници. Той прави исторически обзор на българо-руските отношения от времето на Светослав Игоревич и заключава, че заробването на българите и завладяването на България е трайна руска цел, която сега се осъществява в съгласие и със съдействието на османските власти.3

    „Преселение в Русия...“ предизвиква широк отзвук сред българската общественост и през следващите години редица публицисти, като Васил Попович, Любен Каравелов, Христо Ботев, пишат по тази тема и критикуват, макар и по-умерено, руската политика.

    Коментиран от #171

  • 98 Директно:

    35 9 Отговор
    Платен мизерник, за тия гадни глупости ще гниеш в Ада!
  • 99 Наско

    18 39 Отговор

    До коментар #72 от "Минувач":

    Руските войници са писали в писмата си, че "угнетените" българи живеят много по-добре от самите тях в Русия. Раковски е предупреждавал, че Русия е наш враг и идва да ни зароби, а той е бащата на организираното революционно движение. Затова по комунизма не учехме почти нищо за него. Беше заглушен от руската пропаганда, която подмени историята ни и закърми няколко поколения българи с любов към новия поробител. Затова в националната анкета "Великите българи" през 2007 г. народът го сложи чак на 34-то място след такива като Живков, Азис, Костов, Сидеров, Слави и Бойко, вместо да е там горе до Левски, където му е мястото. Ние тук не си знаем историята. Ако я знаехме нямаше да имаме руски поклонници и градовете ни да са доминирани от руски паметници. По комунизма имахме извинение, защото нямахме свободен достъп до информация и бяхме подложени на брутална пропаганда. Днес извинение нямаме никакво.

    Коментиран от #103, #105, #118

  • 100 копейките освен, че са предатели и

    12 31 Отговор

    До коментар #62 от "Хе хе":

    продажници,са и неграмотни.

    Коментиран от #104, #116, #122

  • 101 Васко Делчев

    32 10 Отговор
    Този наистина го мислех преди за истински историк..... Последните му действия доказват обратното.....
  • 102 Край

    42 7 Отговор
    Ама как Раковски бил против да ни освобождава - русофобни глупотевини. Ми що не ни освободи Раковски с неговия проект за "армия" от 1000 човека по Стара палнина и как българите ще се скупчат и ще победат Турция. Който е ходил в Истанбул си дава сметка че само там живеят 3 пъти повече хора от всичи българи. Без Русия нямаше да има България.

    Коментиран от #109

  • 103 Много добре казано.

    4 20 Отговор

    До коментар #99 от "Наско":

    ++++
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Край

    37 9 Отговор

    До коментар #99 от "Наско":

    Петте кина на русофобията:
    1. що Русия не ни освободила по-рано.
    2. що не ни освободила в пълните етнически граници;
    3. що искала да контролира проливите;
    4. що очаквала от нас лоялност после;
    5. що въобще ни е освобождавала - под турско сме си били по-добре. - Не било робство/иго - било присъствие.
    Русофобията е неблагодарност а всяка нелагодарност е гнусна.
  • 106 Факт!!!

    11 33 Отговор
    Прав е професора! Русия е била същия тип държава като Османската империя!

    Коментиран от #130

  • 107 да се знае и помни

    24 3 Отговор
    Нека не забравяме, че няколко години преди априлското въстание е и мало и въстание в Черна гора, която заради отдалечеността си от Истанбул и сложния планински терен е била доста по слабо зависима отколкото България. Всъщност това въстание дава началото на реакциите срещу издевателствата на Османските турци спрямо завладените народи на Балканите. Априлското въстание е допълнение към вече утвърдената позиция на Европа спрямо Османската империя. Всъщност с постепенното западане на Османската империя Европа отдавна си подготвя изтласкването ѝ от европейския континент. Първо с Гръцкото въстание срещу Високата порта през 1822, организирано и финансирано от Европа и Русия. Изтласкването на исляма от Балканите беше на дневен ред но на никого не му се воюваше. Ако обаче Русия не беше проявила инициативата да воюва сама, която всички приеха за да не се налага воюват, вероятно всичко щеше да е много по различно. Измислената и никога преди това несъществувала държава Румъния независимост постига едва по времето на Карл фон Хоенцолерн Зигмаринген, известен като крал Карол I (управлявал от 1881 до 1914 г.). До нейното основаване, а и доста по късно основния език на общуване е български и традиционната писменост е кирилица. Справка Гугъл> румънска кирилица. Малко след това е създаден плацдарм за настъпление срещу Османската империя с гръцкото въстание за независимост (1822 г. ), организирано и финансирано от Европа и Русия. В развитието запада предпочете Русия да бъде

    Коментиран от #393

  • 108 Край

    27 7 Отговор

    До коментар #70 от "Гайдар":

    2 изречения - две лъжи. нито има такава фраза на Левски нито има такива тонове злато.
  • 109 Абе окрайчения

    8 21 Отговор

    До коментар #102 от "Край":

    Чети какво е писал Раковски и тогава драскай неграмотните си словоизлеяния.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Ако не беше руско турската война

    32 10 Отговор
    Турците щяха да направят и геноцид спрямо българите какъвто направиха на арменците
    руснаците ни спасяват точно преди смяна на въоръжението на турската армия с ново модерно от запада скорострелно и ефективно
    Турците не могат да отливат камбани следователно и да правят огнестрелно оръжие акъла им стига само до ятагани и коне да развъждат

    Коментиран от #114

  • 112 Гост

    29 6 Отговор
    Този да обясни, защо Кап.Мамарчев е воювал рамо до рамо с Ген.Дибич и защо Петко войвода е бил русофил?
  • 113 Гост

    33 9 Отговор

    До коментар #70 от "Гайдар":

    Остава да обясниш, откъде са се взели 32 тона злато от народ, който е ходел по цървули?

    Коментиран от #126

  • 114 Ако знаеше история

    14 4 Отговор

    До коментар #111 от "Ако не беше руско турската война":

    Нямаше да напишеш "ако не беше руско турската война".
  • 115 Ганчев

    7 23 Отговор
    Ватенките ги очаква пак студена зима.Това трябва да се знае отсега.

    Коментиран от #129

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Уважаеми всезнаещ,

    31 5 Отговор

    До коментар #52 от "Тургенев и Достоевски не са руснаци":

    И Достоевски, и Тургенев са руснаци. Ако се поровим в произхода им, ще открием и други етнически линии в произхода им - но въпросът е какви са се чувствали, как са възпитавани, какъв е техният обозрим /т.е. - според личния им поглед назад във времето/ хоризонт назад в родовата им история. И най-важното - на кой народ /не етнос, а народ!/ са принадлежали по манталитет , житейска реализация и убеждения. От тази гледна точка и двамата са ярки представители на РУСКОТО общество, което АКТИВНО отстоява идеята за необходимостта да се помогне на "пъшкащите под робство" /понеже си знаещ, няма да цитирам източника на този цитат, лесно ще го откриеш/ братя слявяни " /т.е. - българите/.
  • 118 Гост

    22 6 Отговор

    До коментар #99 от "Наско":

    Големи глуп0сти си писал. Освен това, при к0муни3ма си учехме за Раковски. Това, че ти си бягал от часовете си е твой проблем.
  • 119 Не споменавай Апостола!

    7 26 Отговор

    До коментар #70 от "Гайдар":

    Сега путинофили ще оплюят и Дякона.
  • 120 Избутали сме повече от гимназия, че и

    24 4 Отговор

    До коментар #53 от "Бате Георги":

    имаме пресечни точки с въпросния професор Пламен еди-кой си. Че и помним какви бяха убежденията му до едно време... Досещате се до кое, нали?
  • 121 Клането в село Бояджик където оцелява

    23 3 Отговор
    Дядото на Джон Винсент Атанасов
    Създателя на компютъра е било геноцид
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Хайде погледни

    19 5 Отговор

    До коментар #63 от "Българин":

    картата на Санстефанския мирен договор. Макар и с кратко съществуване, нейните очертания отговарят на националния идеал на българите от непосредствено преди началото и целия - до 178г. - 19.век. В тези очертания се крие и отговорът на въпроса ти "...Че какво толкоз и е било на Османската империя..."

    Коментиран от #135, #148

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Сега сме в Европейската империя

    15 4 Отговор
    Без колонии ще видим какво означава във феодализма васала на моя васал е и мой васал
  • 126 Наско

    7 29 Отговор

    До коментар #113 от "Гост":

    Не си ли чувал за Вълчан Войвода? Българите са имали много злато, скрито по пещери и къде ли не. България лежи върху златни жили. Но ние не сме платили на руснаците в злато. Платили сме в пари, по точно 11 милиона рубли, които са били 90 милиона лева. По това време те са се равнявали на 32 тона злато. Използва се това сравнение, защото е най-доброто възможно предвид отдалечеността на времето и промяната в стойността на парите. То ако имаше малко акъл щеше да се сетиш сам, ама нали си руски поклонник, а вие не сте особено...

    Коментиран от #147

  • 127 Абе неграмотния

    8 0 Отговор

    До коментар #122 от "Гост":

    Като ще правиш забележки направи го без грешки.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Ако под "ватенки" разбираш

    28 5 Отговор

    До коментар #115 от "Ганчев":

    жители на Русия - да, там зимите са студени.
    Лично аз съм бил в Якутск при минус 42 градуса. За твое сведение - продавачите в магазините бяха по тениски, риболовът върху леда вървеше по обичайному, по улиците колите си се движеха, а децата си бяха на много топло в детските градини. Руснака със студ няма да го уплашиш, но започвам да се плаша от интелектуалността на някои нашенци съвременници...

    Коментиран от #133

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 В.В.П.

    28 4 Отговор
    Ей с такива ,,чуждестранни ниско бюджетни агенти ,,,Сащ мъти главата на Ганювците ..За да си им краде златото .и да ги насъсква срещу РОССИЯ..Перверзно .а,??.Нали Окропи , финландците ,Румънци,литовци,англичани ,янки, са освободили майка България ..Защо да ни поробват .Те са приятели ,галош..!.Рашисти ,няма Професоре .!
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Когато сме били съюзници с Русия

    22 6 Отговор
    Сме имали излаз на два океана северен ледовит и тихия океани и няколко морета Черно Каспийско Балтийско и Азовско
    Сега също сме на два океана и седем морета ама не делим по братски или по равно
  • 135 Наско

    10 33 Отговор

    До коментар #123 от "Хайде погледни":

    Санстефанска България е една много умела руска манипулация. Това е предварителен договор. Русия вече се е разбрала с Австрия България да бъде накъсана на парчета, защото не могат да я оставят голяма и силна да контролира Балканите. Русия знае, че предстои окончателния договор, в който България ще бъде брутално окастрена. Тя нарочно създава илюзията Санстефанска България за да спечели, българите на своя страна и да ги подчини вътре в умовете вътре им. Това е много умен ход, който постига блестящ успех. Русия жъне реколти от него до ден днешен.

    Коментиран от #145, #153

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Отново

    9 18 Отговор
    Няма по-големи нищ0жества, продали род и родина от копейките.

    Коментиран от #141

  • 140 и тоя

    22 5 Отговор
    практикува най-древната професия много успешно!
  • 141 Секуритате

    6 13 Отговор

    До коментар #139 от "Отново":

    Всички българи са предатели. Не като румънци. Вие сте държава предател. Цялият свят знае това.

    Коментиран от #143

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Момчил

    11 5 Отговор
    Думата свобода е политическо клише. Били сме рая покорна, станали сме българи покорни. Тези, които пишат товамити-оновамити просто си оправдават заплатите и хонорарите.
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Хе хе

    13 0 Отговор

    До коментар #143 от "Секуритате":

    Ми занимавай си в Румъния, чий го крепиш тука?

    Коментиран от #154

  • 147 Удобно , макар и невярно.

    21 4 Отговор

    До коментар #126 от "Наско":

    Впрочем - дали болшевиките не са опростили някои дългове на България към Русия? А ако почнем да пресмятаме - колко тона злато струват "трите синджира роби", данъците за немюсюлманите, насилната смяна на религията, опожарените села, избитите българи християни, жертвите от заверите, Баташкото клане...? Или и това са измислици на русофилите според теб? Ако искаш обективност - ето ти едно име - проф. В.Мутафчиева, приживе призната в света за един от най-добрите специалисти по османска история в света. Има няколко тома , да не говорим за нейните великолепни художествени текстове за /и не самотози период...

    Коментиран от #189

  • 148 Наско

    8 13 Отговор

    До коментар #123 от "Хайде погледни":

    Забравих нещо - Санстефанска България дори не отговаря на българския идеал. Липсва цяла Северна Добруджа, пък и други територии в Южна Тракия. Знаеш ли защо липсва Северна Добруджа? Защото Русия я дава на Румъния в замяна на Бесарабия. Така Русия си осигурява достъп до Дунава като взема северната й делта, а южната, която е била наша, дава на Румъния.

    Коментиран от #152, #160, #190

  • 149 САТЪРА НА ХАНА

    9 6 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО Е ЧЕ СА ЗНАЕЛИ
    .....
    ЗАЩОТО СА БИЛИ КОМУНИСТИ РЕПУБЛИКАНЦИ :))
    ....
    СИМВОЛ ВЕРУЮ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА КОМУНА НЕ Е НАПИСАНО ОТ ФИЛАНКИШИЯТА :))
  • 150 Хохо Бохо

    23 6 Отговор

    До коментар #3 от "Източна ромелия":

    Ако имахме закон за чуждестранните агенти тоя щеше да рови по кофите на ул. "Козак"
  • 151 Белият

    5 17 Отговор

    До коментар #89 от "Анджо":

    Копейките ще бъдат предупредени и изловени.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Глупости, драги.

    9 4 Отговор

    До коментар #135 от "Наско":

    Би ли посочил поне един източник като доказателство за тези си твърдения?
  • 154 Секуритате

    0 13 Отговор

    До коментар #146 от "Хе хе":

    В България се чувствам цар над всички българи. Хубаво е да си крал.

    Коментиран от #162

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 В.В.П.

    21 5 Отговор
    Всички тези ,Ботев и Раковски и Дякона са очаквал от Руска империя да ни освобождава..Имало е много силно влияние от РОССИЯ и разбира се надежда .Тая подлога за малко пари ,приказва огромни количества глупости .Ако го прави ,без пари ,,значи е луд .

    Коментиран от #185, #245

  • 157 Известна Сентенция

    2 16 Отговор
    Който те освободи Той ще те пороби
  • 158 Секуритате

    6 4 Отговор

    До коментар #155 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Гей парадите не се провеждат. Те се провеждат в София.
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Наско

    3 19 Отговор

    До коментар #145 от "коя България бе наскоуууу":

    Как да я няма на картата? Явно не си виждал карта на Българската екзархия в Османската империя. Всъщност, картата ли е по-важна или реалността? Преди "освобождението" България е 215 000 кв.км с излаз на Бяло Море - градове и села, населени с българи, говорещи български език, практикуващи български обичаи. Колко е България след "освобождението"? В градовете и селата, които изгубихме, днес живеят ли хора, които наричат себе си българи, говорят ли на български език, практикуват ли български обичаи? 500 години те оцеляха като такива в рамките на османската империя, а след "освобождението" за няколко десетилетия бяха заличени. То звучи странно, но истината е, че "освобождението" ни е нанесло много по-големи щети от робството. Използвай си главата и не ми говори за картата.

    Коментиран от #165, #172, #178, #311, #380

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 САТЪРА НА ХАНА

    12 5 Отговор
    РУСИЯ ОТ 1917 ГОДИНА Е РЕПУБЛИКА
    ....
    А БЪЛГАРИЯ ОТ 1946 ГОДИНА
    ....
    ЕСТЕСТВЕНО Е РЕПУБЛИКАНЦИТЕ КАТО МЕН ДА МРАЗИМ МОНАРХИЯТА :))

    Коментиран от #188

  • 165 и от коя година е тази карта,

    10 5 Отговор

    До коментар #161 от "Наско":

    откога Българската екзархия е държава?!? Като ти казвам, че са лоши руснаците, че не са ни възстановили в границите на Симеонова България ти не вярваш!

    Коментиран от #167, #170, #174

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Секуритате

    2 11 Отговор

    До коментар #165 от "и от коя година е тази карта,":

    България беше Румъния в миналото.
  • 168 Хайде да помислим -

    20 2 Отговор

    До коментар #43 от "Дика":

    в Русия са били В.Априлов, Б.Петков, Н.Геров, М.Дринов, Д.и Е.Мутеви ... по-късно - Ал.Константинов /пропускам доста имена,/ Кои от тях отговарят на твърденията ти? Впрочем - Русия е доста сложно образувание - и е естествено не всичко да е позитивно /за разлика например от САЩ, където всичко е цветя и рози/. И да се обобщава с предпоставеността, че Русия е въплъщение на всичко отрицателно, е патология. Впрочем - можеш да се просветиш и с текстовете на български книжовници от 18-19 век, където ПОЗИТИВНАТА ОЦЕНКА ЗА И НАДЕЖДИТЕ ,СВЪРЗАНИ С РУСИЯ, СА ЧУВСТВИТЕЛНО ПРЕОБЛАДАВАЩИ. И да се позамислиш дали те или ти познавате по-добре реалностите.
  • 169 мдаа

    5 16 Отговор
    Сега разбрахте ли копейки, но с тези бетонни глави как да разберете. Професора нашироко ви е обяснил за асвабадителите, защо са асвабаждавали.
  • 170 Наско

    10 8 Отговор

    До коментар #165 от "и от коя година е тази карта,":

    Какво значение има дали е държава или не? Там живеят хора, наричащи себе си българи и говорят на български език. Днес има ли такива в Северна Добруджа, Поморавието, Македония и Беломорска Тракия? Колко са? За теб какво е България - картата или хората, заедно с градовете и селата, в които живеят? С освобождението ние РЕАЛНО загубихме половин България, която беше накъсана на парчета и хвърлена на съседните Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция, където сънародниците ни бяха подложени на геноцид и съзнанието им беше подменено завинаги. Как това не се случи цели 5 века по турско, а след освобождението се случи толкова бързо?

    Коментиран от #177

  • 171 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #97 от "Копойките да замълчат говорят фактите":

    Имало е период в който Раковски, Ботев, Попович и Каравелов са критикували руската политика, спрямо българите преселници. Тази политика е била резултат от временните мирни отношения на Русия с Османската империя, в която Николай -1 е вземал решения, които не са били в интерес на българите. Не бива да се пропуска и фактът, че Раковски е приютяван в Одеса (Русия), след като е гонен от молдовският княз, под натискът на високата порта. Преди това, след избухването на Кримската война Раковски заедно с група българи създава в Свищов „Тайното общество“, което има за задача да събира пари за освобождението и сведения за османските войски, и да ги предава на руското военно командване. Новосъздаденото Тайно общество приема като знаме на бъдещата българска република трибагреника – бяло, зелено и червено. През юни 1854 година Раковски организира чета от дванадесет души и броди с нея из Източна Стара планина. Тогава прави опит да се свърже и с руските войски, които по това време са преминали на юг от река Дунав.
  • 172 Край

    16 6 Отговор

    До коментар #161 от "Наско":

    Знаеш ли колко българи постоянно живеят в Турция към момента. Под 1000 човека. От стотиците хиляди и даже милион. Сам си отговори защо и какво щеше да стане с българите ако го нямаше ОСВОБОЖДЕНИЕТО. Турците са цивилизационно различни от нас.
  • 173 Според теб какви са бе тъпак,

    19 3 Отговор

    До коментар #37 от "Ти като си толкова "умен"":

    Иван Тургенев , баща Николай Тургенев. Роден в гр. Орел , Русия. Фьодор Достоевски Роден в Москва , Русия. Починал в Санкт Петербург. Според критиката и двамата са между най-блестящите РУСКИ писатели

    Коментиран от #184

  • 174 Гост

    17 3 Отговор

    До коментар #165 от "и от коя година е тази карта,":

    Кое не са ти възстановили руснаците, като те правят Санстефанският мирен договор, въпреки задълженията си по Райхщадското споразумение и ни дават огромни граници, а после, Европа ни рапокъсва с Берлинският договор? Я се опомни, кой какво ти е издействал и кой докъде те е докарал!
  • 175 В.В.П.

    12 4 Отговор
    Цялата ключова роля в събитията от първа, ,втора българска легия ,Дякона ,Априлско въстание ,И руско турска война има граф Николай Игнатиев..Откомандирован от Далечния изток в Цариград .Политик , военен,..като има една цел .Разпад на Отомзнска империя ..всичко е негово дело..Разбира се по заповед на Цар Освободител.. Александър Втори...
  • 176 Фантаст

    12 4 Отговор
    Над 5000 души, деца, жени и мъже на Еледжик. Определено само за няколко дни мисленето на тези хора се променя и ще помнят и разказват за събитието до живот. Прабаба е била там на 6 годинки.
    Кой помага на това население след опожаряването на домовете им? Американски и английски мисии. Населението остава благодарно и по своеобразен начин продължава да изказва благодарността си дори и в началото на 60-те години на миналия век, на което съм свидетел.
    Русия освобождава България. Най-важната последица от Освобождението е, че земята може да бъде частна собственост, и то на българите. Икономическата независимост води и до политическа.
    Това са фактите.
  • 177 разбрах наско

    18 5 Отговор

    До коментар #170 от "Наско":

    Изобщо не е трябвало да ни освобождават, били сме си добре и така, а?!? Лоша работа ей, неблагодарна, няма как да заобиколиш факта, че в резултат на тая война се създава Третата Българска държава! Кофти,а?!? Няма как да го скрием тоя факт, ама давай хубаво да го окаляме! Как ви търпи земята не знам!

    Коментиран от #180

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 САТЪРА НА ХАНА

    10 5 Отговор
    РУСИЯ СИ Е СЛАВЯНО - БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА КАТО ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ
    ....
    КУБЕР ИДВА В МАКЕДОНИЯ , АСПАРУХ В ДОБРУДЖА
    ....
    А ДРУГИТЕ БРАТЯ СЕ СЪВЪКУПЛЯВАТ СЪС СЛАВЯНИТЕ ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ДНЕСТЪР У БУГ :)

    Коментиран от #182

  • 180 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #177 от "разбрах наско":

    Оставяй го тоя, Киряк Стефчов. Не го ли виждаш, че му харесва да е р0п?
  • 181 проф.Х

    11 2 Отговор
    маже мазни филии от 30години...Вече гони да Ака,,,цял харман....
  • 182 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #179 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Алцек, най-малкият брат отива в Италия с хората си. Котраг...... не помня какво ставаше с него. Баян остава в бащината си стара Велика България и бива поробен с народа си.

    Коментиран от #191

  • 183 Иван

    12 4 Отговор
    Умен човек е - но защо имаме концесии над ЖП транспорта - доста време, тоест - Западът ни е владял ЖП транспорта навремето, отделно има белгийски трамвайни концесии в София, както и над електричеството.

    Има доста неизказани неща.

    ГДР беше окупирано от СССР, да - но сега все още има бази на САЩ в Германия и впрочем и у нас, кое е един вид - истаната.

    И не - няма какво да се връщаме назад, но просто е доста сложно и трябва да се гледа интереса на българите, даже съвсем битовите въпроси-
  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #156 от "В.В.П.":

    Раковски дори е намекнал на Никола Богориди (молдовският княз, който му е бил съученик) предложение да седне на българският престол, при евентуалното ни освобождение, като му пише в писмо от 1857 г: "Знайте добре, Ваше Сиятелство, че бъдещето на българите е много по-светло от бъдещето на молдавците. Възползвайте се от обстоятелствата! Божествената промисъл, която ви е издигнала на такова стъпало, на което се намирате, положително ви е предопределила и за нещо по-висше." - Самият Никола Богориди е бил българин, правнук на Софроний Врачански, родом от Яш, но е бил проосмански настроен и работи против обединението на двете Дунавски княжества - Влашко и Молдова, като дори фалшифицира избирателните списъци за изборите на така наречените дивани ад хок, които трябва да се занимаят с въпроса с обединението на двете румънски държави.
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 15 Отговор
    Най-лаишкото, смешно и неподготвено 3-дневно "въстание" в българската и световната истолия, това е Априлското...

    Коментиран от #192

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Иван

    12 1 Отговор

    До коментар #147 от "Удобно , макар и невярно.":

    Кой ще ти чете Вера Мутафчиева и - "Алкивиад малки"/"Алкивиад големи".

    Аз съм социален работники и имам дете - което не иска да чете и да пише - в 5-ти клас.

    А иска да стане - шофьор - как ще вземе листовките - не знам.

    Много хора са на ниво - мобилен телефон, суетни са и т.н., но това са хората.
  • 190 Гост

    15 5 Отговор

    До коментар #148 от "Наско":

    Ти си голям пумпал, бе. Бива ли чак толкова да извърташ нещата? Значи, Русия ни била взела северна Добруджа при освобождението, а 0сманската империя ни била дала автономни земи, чак до Бяло море, разбираш ли?!?!?! Да та питам: Ти у ред ли си, ва?
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Дедо

    7 18 Отговор
    Тука коментиращите са 80% русофили ,така че няма смисъл да се спори с тях. За тях Русия е майка на България а руснаците са бащи на българите. Трябва да сме им вечно благодарни и да стоим на колене пред руснаците, както и да стоим с наведени глави и разревани очи до края на света. Просто руснаците са нашите велики богове, извънземна раса която ни е взела под крилото си. Алелуя братя.

    Коментиран от #195, #197

  • 194 Тервел

    5 20 Отговор
    И без помощта на руснаците,сме успяли да се съхраним като народ над 500 години ,в рамките на една садистична друговерска империя ,от която се е страхувала цяла Европа. Ако не ни бяха освободили, ние пак щяхме да съществуваме като българи ,дори и без тяхна помощ.

    Коментиран от #198, #199

  • 195 САТЪРА НА ХАНА

    8 2 Отговор

    До коментар #193 от "Дедо":

    А НЕ Е ТОЧНО ТАКА ....ИСТИНАТА Е ЧЕ И ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ДНЕСТЪР И БУГ Е ИМАЛО ЯК СЕКС МЕЖДУ СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ
    .....
    САМО ДЕТО ТЕ СА ПОЧНАЛИ ДА СЕ НАРИЧАТ РУСИ, А НИЕ ДУНАВСКИ БЪЛГАРИ:))
  • 196 Гедер

    8 12 Отговор
    Много българи таят признателни чувства към руснаците , но в самата Русия никой не се интересува от българите и на тях сме им безразлични. Смятат ни за прекалено малък , беден,селски и невзрачен народ ,който няма известни световни личности и героични моменти. Затова отношението им към нас е арогантно и презрително.Те уважават и харесват повече турците ,като достойни врагове,отколкото безличните българи.

    Коментиран от #200, #204

  • 197 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #193 от "Дедо":

    Хабер си нямаш, що е то рус0филия. Много погрешно си схванал нещата.
  • 198 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #194 от "Тервел":

    Щяхме да съществуваме, но като османски поданици. И докога ли?
  • 199 Кюрд

    6 1 Отговор

    До коментар #194 от "Тервел":

    оффф, момче, слез на земята..

    Коментиран от #208

  • 200 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #196 от "Гедер":

    За подобни страсти голяма заслуга имат политиците ни, които ни приведоха в позиция партер, за последните...... колко десетилетия станаха вече?
  • 201 САТЪРА НА ХАНА

    9 5 Отговор
    РУССКИЕ ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД
    ....
    КИЙ - ЛЕГЕНДАРНИЯ БРАТ НА КУБРАТ ИСНОВАК КИЙВ
    СВЕТИ БОЕИС И ГЛЕБ - МАЙКА БЪЛГАРКА
    ПЕТЪР КУЧКА - НА КУЧКИНО ДНЕС МУ ВИКАТ МОСКВА
    КНЯГИНЯ НАТАЛИЯ КИРИЛОВНА НАРИШКИНА ОТ РОДА НА НАРИШКО МОРДА ( МУТРА) КУБРАТОВА .МАЙКА НА ПВТЪР ВЕЛИКИ
    ВОЕННИЯ МИНИСТЪР И КРЪСТНИК НА ПЕТЪР - ВАСИЛИЙ ШЕРЕМЕТЬИЕВ. ..
    МИНИН И КНЯЗ ПОЖАРСКИ ( ПО МАЙКА БЕКЛЕМИШЕВ)
    КУТУЗОВ, СУВОРОВ, УШАКОВ, КОРСАКОВ, ДЕРЖАВИН, АКСАКОВ, БУЛГАКОВ, ГОГОЛ И Т.Н И Т.Н
    .....
    НО ВСИЧКИ ТЕЗИ ЛЮДИ СА СЕ СЧИТАЛИ РУССКИЕ И СА УМИРАЛИ ЗА РУСИЯ КАТО РУССКИЕ :))
    .

    Коментиран от #206

  • 202 Цепеш

    4 16 Отговор
    Като чета изказванията на русофилските ястреби тук и рядкото щастие ме напъна. Добре че имах под ръка томове на Достоевски, та да са обърша добре.

    Коментиран от #203

  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Иван

    12 3 Отговор
    Познавам западни хора - нормални са - като нас са - но са презрителни спрямо нас. Един ми вика (нищо - че "изръшка" де що видя българка), че сме прекалено образовани, нямаме специализация, други такива мисли.

    Що тогава му харесват българките един вид.

    Постигнали сме много - след Освобождението се откриват първите фабрики за бира - което е достатъчно като достижение.

    Но страстите никога няма да затихнат - но все пак - руснаците ни даряват свободата, те не ни поробват - с какво, че ин изграждат държавата - че думата "ищец", в съда е русизъм.

    Коментиран от #220

  • 206 Шшшшшт

    5 8 Отговор

    До коментар #201 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Имаш,ли подръка нещо като въже или сезал.
  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Джулиана

    7 9 Отговор
    Повечето руснаци не правят разлика между България и Молдова . За тях сме някакви малки и смешни племена някъде там около Румъния.

    Коментиран от #212

  • 211 САТЪРА НА ХАНА

    7 2 Отговор
    ВОЛЖКИЯ БЪЛГАРИН ЧУВСЛА ВЛАДИМИР УЛЯНОВ ЛЕНИН
    ....
    ИЗПЪЛНИ МЕЧТАТА НА БОТЕВ, РАКОВСКИ И ЛЕВСКИ И НАПРАВИ РУСКАТА РЕПУБЛИКА :))
    ....
  • 212 САТЪРА НА ХАНА

    8 4 Отговор

    До коментар #210 от "Джулиана":

    АМИ ХАН АСПАРУХ ОСНОВАВА БЪЛГАРИЯ
    ТОЧНО В МОЛДОВА И ОКУПИРАНАТА
    ОТ РУМЪНЦИТЕ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА
    ....
    ЧАК ПРИ ШЕФА МИ ХАН КРУМ СТРАШНИ СЕ РАЗШИРЯВАМЕ ДО КРАКОВ И ОДРИН :))
  • 213 САТЪРА НА ХАНА

    10 4 Отговор
    ИНТЕРЕСЕН ФАКТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ
    ....
    БЪЛГАРСКИТЕ ХАНОВЕ И ЦАРЕ СА ВЪРШЕЕЛИ
    БАЛКАНИТЕ И ЦЯЛА ЮЖНА И ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА
    ....
    НО НИКОГА НЕ СА МИНАВАЛИ САКРАЛНАТА ГРАНИЦА С ЕУСИЯ ДНЕСТЪР - БУГ
    ....
    ПОНЕЖЕ ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ТИЯ РЕКИ СА ЖИВЕЕЛИ ТЕХНИТЕ РОДНИНИ :))
  • 214 Град Козлодуй

    3 3 Отговор

    До коментар #84 от "Край":

    Благодаря Ви за Точния Пост
  • 215 Браво

    7 17 Отговор
    Браво на професор Павлов. Всичко, което пише е логично и аргументирано. Това е истински българин просветител, достоен родолюбец истински.патриот.
  • 216 Наско

    6 12 Отговор
    Ако бяхте чели Ботев, нямаше да се чудите какви глупости да пишете, за да браните майка ви Русия. Ама не сте чели нищо.
  • 217 Бай Тошо

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "Донки Хот и Сан Чопанса":

    Същият, който направи и ДенкоФ "академик".
  • 218 САТЪРА НА ХАНА

    10 4 Отговор
    ИНТЕРЕСЕН ФАКТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ
    ....
    КОФА БОРИЛ УБИЕЦА НА КАЛОЯНА ПОДГОНВА ЗАКОННИЯ ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК БЪДЕЩИЯ НИ ВЕЛИК ЦАР ИВАН АСЕН ВТОРИ,
    ТОЙ БЯГА В РУСИЯ, ЖЕНИ СЕ ЗА РУСКА ПРИНЦЕСА
    И СЕ ВРЪЩА В ТЪРНОВ С 30 000 ЕУСКИ БОГАТИРИ
    .... КЪДЕТО ОСЛЕПЯВА ЧИЧО СИ БОРИЛ :))
    ....
    ДЕФАКТО РУСИЯ НИ ОСВОБОЖДАВА ПАК :))
  • 219 хари потър

    4 13 Отговор
    и що не кажеш какво са казали по въпроса и РАКОВСКИ ЛЕВСКИ И СТАМБОЛОВ че последните двама са убити от руснаци и ЗАХАРИ СТОЯНОВ СЪЩО Ботев също можем и да поспорим ако си против А като историк разбирам че говориш по обрано или сдържано
  • 220 Не е вярно

    9 17 Отговор

    До коментар #205 от "Иван":

    Нищо не ни даряват руснаците. Стига с тия глупости. Платили сме 32 тона злато. Има решение на Народното събрание до княз Батемберг. И златото е платено. Нищо не дължим на Русия, но тя ни дължи азбуката на която пишат. Иначе щяха да пишат с иероглифи.

    Коментиран от #229, #244

  • 221 Дааа

    5 14 Отговор
    Раша е загубени десетилетия за който и да е.. БЕЗ изключение!
  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 Доктор

    6 16 Отговор
    Русофилията е симптом на слаба, недоразвита мозъчна дейност, която е характерна за недоразвити хомосапиенс.
  • 224 Дааа

    1 4 Отговор

    До коментар #222 от "ЕС ТИРАНИ":

    Тъпо
  • 225 подслушвач

    3 14 Отговор

    До коментар #45 от "Минувач":

    та отговора който търсиш ти го е дала историята Знаеш ли кой е капитан ГЕОРГИ МАМАРЧЕВ Освен че е вуйчо на Раковски е освобождавал БЪЛГАРИЯ с 25 000 българи 1828г НОруснаците не са смятали така и са дали свобода само на румъния и сърбетата А турците са искали да дадат права и на българите като свободен народ НЯМАШЕ да има и априлско въстание и освободителна война 1878г която сме платили с 34тона злато на ВЪЛЧАН ВОЙВОДА и после още толкова И ТОВА ако е безплатно и безвъзмездно ЗДРАВЕ

    Коментиран от #242

  • 226 САТЪРА НАКУРУ

    17 4 Отговор
    РУСИЯ ПАК ЩЕ НИ ОСВОБОДИ-ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИЯ ДЖЕНДАРИЗЪМ... ТОЧКА
  • 227 САТЪРА НА ХАНА

    15 5 Отговор
    ГЕОРГИЙ ЖУКОВ
    " НИКОГА НЯМА ДА НИ ПРОСТЯТ ЧЕ ПОБЕДИХМЕ"
    ....
    В БЪЛГАРСКИ ВАРИАНТ
    " НИКОГА НЯМА ДА НИ ПРОСТЯТ ЧЕ ГИ ОСВОБОДИХМЕ"
    ....
    БЪЛГАРИ И СЛАВЯНИ ИМАТ 1400+ ГОДИНИ ОБЩА ИСТОРИЯ В СТЕПИТЕ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ТОВА СЕ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ СЕ ХАРЕСВА НА ЕДИН ДЯДКА :))
  • 228 ВЪЛЧАН ВОЙВОДА

    10 6 Отговор
    КРАДЕЦ УБИЕЦ ИЗНУДВАЧ.. ДОБРЕ ЧЕ ДОДОХА РУСНАЦИТЕ.

    Коментиран от #231, #234

  • 229 така де

    5 13 Отговор

    До коментар #220 от "Не е вярно":

    платено е два пъти със злато 34 тона на Вълчан войвода предварително И После с решение на новото правителство в продължение на 10 г и сумата е същата в злато ДРУГ е случая че изобщо са водили войната така че да я загубят И че след всичко са разпарчетосали САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ на 4 части
  • 230 Щатите

    6 14 Отговор
    Русия няма,една измишльотина на Коминтерна,раша е киевска рус,украинска територия,създадена от великите украински викинги рюрикови,москалите са билив княжество Москва ,около 2 милиона москала,страхливи и алчни люде
  • 231 така де

    5 16 Отговор

    До коментар #228 от "ВЪЛЧАН ВОЙВОДА":

    така де добре че додоха да убият директно БОТЕВ СТАМБОЛОВ ЗАХАРИ СТОЯНОВ ГЕОРГИ МАМАРЧЕВ и кого ли не например димитров И ЩО НЕ прочетеш какво казвают за рушнята ДИМИТЪР Благоев и г кирков Те поне са социалисти А за взривената църква 25 г в СОФИЯ пак от рушнята кво ще кажеш
  • 232 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 233 САТЪРА НА ХАНА

    10 4 Отговор
    ТУРЦИТЕ СА ТИПИЧЕН ПРИМЕР КАК ЕДНА РЕЛИГИЯ МОЖЕ ДА СЕ ИЗРОДИ ВЪВ ФАШИСТКА ИДЕОЛОГИЯ - ОСМАНИЗЪМ ИЛИ ЦИОНИЗЪМ ИЛИ КОНКВИСТАТА В ЮЖНА АМЕРИКА
    ....
    ТУРЦИТЕ , КОИТО СА ТЮРКСКИ НАРОД КСТО НАД БЪЛГАРИТЕ ВЗИМАТ ИСЛЯМА ОТ ВЕЛИКИ БОЛГАР
    ОТ ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ
    ....
    НО ЗА РАЗЛИКА ОТ ИСЛЯМА НА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ ПРИ КОЙТО Е ИМАЛО ЩЕДРА ОБМЯНА
    НА ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ СЪС СЛАВЯНИТЕ И
    КОНФЛИКТИТЕ СА ЗАВЪРШВАЛИ СЪС СОФРА
    ....
    ПРИ ТУРЦИТЕ ИСЛЯМА СЕ ИЗРАЖДА В ИДЕЯТА ЗА ДОМИНАЦИЯТА НА ЕДНА РАСА И РЕЛИГИЯ
    НАД ДРУГИТЕ - ОСМАНИЗЪМ ... И СЪОТВЕТНО
    ТЕ ПОЧВАТ ДА ИЗБИВАТ ДРУГИТЕ НАРОДИ - ВКЛЮЧИТЕЛНО И ДУНАВСКИТЕ БЪЛГАРИ
  • 234 ти па

    4 13 Отговор

    До коментар #228 от "ВЪЛЧАН ВОЙВОДА":

    какво си прочел за този ВЕЛИК БЪЛГАРИН ОСВЕН всичко е първия меценат който е създал братя ГЕОРГИЕВИ и е платил 600 000 златни лева за българския университет ЕДНА къща е струвала 3 или е платил три села с къщи И такъв е построил в румъния и мамалигарите го събориха Да не говорим че по време на кримската воъна 56г е дал 34тона за освобождението ни а руснаците дойдоха със стари пушки ОПЪЛЧЕНЦИТЕ бяха по добре въоръжени и затова 5000 души на шипка извоюваха свободата ни А там руснаци я имаше 100 я немаше

    Коментиран от #243

  • 235 БАРС

    12 4 Отговор
    ТОЯ МИ Е ЯСЕН НЯМА КАКЧО ДА ГО КОМЕНТИРАМ.ПО ДОБРЕ Е ДА СЕ МАХА И ОТ ТЕЛЕВИЗИИТЕ .
  • 236 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    16 3 Отговор
    Тия пещерни фобаци, пребоядисани мишки, след време ще пишат, че Русия е потурчила българите от южните райони.Егати шизофрениците по големи злета и от макитата станаха...
  • 237 Срам и позор за руските астронавти

    4 15 Отговор
    Навремето руските неграмотници ,лъжеха ,че Гагарин ходил до Луната,човека се поболя от измамата,скочил с парашут от военен самальот,и при кацането трябвало да каже че идва от луната

    Коментиран от #240, #246

  • 238 Факти

    14 3 Отговор
    Това са "професорите" в бг - на ду.пени предатели , готови на всичко за титли и пари !
  • 239 Найденов

    4 6 Отговор
    Стамболов лекувал Петко войвода.
  • 240 Ха-ха-ха

    12 2 Отговор

    До коментар #237 от "Срам и позор за руските астронавти":

    Не бе, бъркаш се . Руснаците никога не са имали претенции че са ходили на Луната. Ама американците нали уж кацнаха. Кацнаха ама все още не смеят да повторят. Ха ха ха хииии
  • 241 Ха-ха-ха

    11 0 Отговор
    И кой ти каза че е платено със златото на Вълчан войвода? Онзи пишман историк Иван Тенев ли? И ако са платили с това злато защо иманярите продължават да го търсят.
  • 242 Ха-ха-ха

    4 1 Отговор

    До коментар #225 от "подслушвач":

    Дай източник на информацията която даваш. Само да не е пак някой като Иван Тенев.
  • 243 Ха-ха-ха

    4 0 Отговор

    До коментар #234 от "ти па":

    Кажи ти от къде си го прочел. Аз искам също да прочета.
  • 244 Ха-ха-ха

    19 1 Отговор

    До коментар #220 от "Не е вярно":

    Даряват ни я, свободата. Когато правим съединението е трябвало да платим на Турция обезщетение. Русия ни го дава на заем и ние връщаме само част от този заем. Другата част ни я опрощава. Стига си лаял а вземи да прочетеш. И не кратката българска история на Сорос.
  • 245 И аз да кажа

    5 15 Отговор

    До коментар #156 от "В.В.П.":

    Нищо подобно! Ако са "чакали" да ни освобождава Раша, защо за Бога, са тръгнали да рискуват живота, близките, имотите си за Освобождение?! И всеки, докоснал се на живо до руското огромно самочувствие, пренебрежението към по-малките страни, руската мърлящина, лъжливост и бездарие лесно схваща каква беля ще е да те освободи тиран от мизерстваща империя! Левски и Ботев, Раковски, Захари Стоянов, Стамболов- всички са били в Русия и са знаели какво ни чака след тяхното освобождение и СА писали по въпроса! НЕ се пренаписва историята, а се огласяват крити от нашите слагачи и руските демагози документи.Отдсвна, веднага след промените, са публикувани, но русофилите не обичат истинста- те си обичат ботуша на государя. А най-са ми сладки, като привиждат във всеки, който не точи лиги по руското, платен от САЩ и знойно му завиждат за центовете,

    Коментиран от #252

  • 246 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    15 2 Отговор

    До коментар #237 от "Срам и позор за руските астронавти":

    Кога руснаци са казвали, че Гагарин е кацал на луната ве Йовчо.Хептем изтрещяхте от фобия. Благодарение на Русия все още имаме едни от първите в Европа и единствени до сега български астронавти...хайде, отречете и това.
  • 247 Гориил

    11 2 Отговор
    Ако паметниците ви притесняват, ако езикът ви притеснява, ако празниците ви притесняват, ако имената на градовете и улиците ви притесняват, значи вие градите своята държава на чужда територия.

    Коментиран от #323

  • 248 Иван

    13 5 Отговор
    Аз мисля, че професорите грешат - като технически грамотен човек - знам - че руснаците ни построяват язовир "Искър", това е огромно съоръжение - защо Царска България не е направила това, имали сме само павета и един асфалтов път.

    Това ли е поробителката Русия - да ти осигури питейна вода.

    Отделно станаха доста неща в социалистическа България. Тук се приказва за Царска Русия, като че ли - да тогава е имало диктатура.

    Има какво да се приказва. Аз съм социален работник и - в момента имам случай на неграмотност, 5-ти клас - едно дете - не иска нито да чете, нито да пише - това се случва в момента.

    Това ни чака - неграмотност и - мобифоните, само като се разходиш в някой мол и ти става лошо. Само пазаруват.
  • 249 И Киев е Руски

    8 2 Отговор
    Ибрик
  • 250 Шаран БГ

    12 4 Отговор
    За Русия и руснаците и гъшлетата разбраха, че по-лоша от нея на този свят няма !!
    Професорът , като знае толкова много, защо не отвори страницата за Великата Британия ? Защо ли си мисля, че тя е истинският тиранин на това кълбо, по-голям от Турция и Русия взети заедно!!
    Историците мълчат като нас.....ни ! И правилно........Отново ще ни бомбардират, както в 43-44 зимата !!
  • 251 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 252 Пешо

    14 2 Отговор

    До коментар #245 от "И аз да кажа":

    Всички държави на балканите са освободени от турско робство в резултат на руско-турски войни и въпреки английско-немските сладури. И в нито една от тези държави не е създадена руска военна база. В априлското въстание участват около 20хил. човека, докато 5мил. са си бъркали в носа. Та те тва са фактите, ама от къде акъл да ги схванете
  • 253 щерев

    3 15 Отговор
    Има документирани два случая как български изселници, заблудени от руската пропаганда молят с писма султана да се върнат от русия .
    В единия са описали как са убивани, бити, ограбвани и изнасилвани от руски казаци
  • 254 проф Пламен Павлов? Кух професор!

    16 4 Отговор
    Поредното говедо, платен Клакьор!
  • 255 Кирил

    10 16 Отговор
    Историята ни е тотално фалшифицирана. Всички знаят за Шипка, никой не знае за Добричката епопея. Българи и турци заедно защитават града от руските нашественици. Варна и Балчик са бомбардирани от руснаците. Злато и архиви са откраднати от руснаците.

    Коментиран от #257, #386

  • 256 Айде,бе

    16 5 Отговор
    Продалият си душата на извратените многополови от запад професор много добре знае,че без мисълта за Русия и Братислава любов между народите ни ,която както казваше Ванга е" дадена Свише и нищо не може да я разруши",апостолите нямаше да могат да дугнат никой от народа си.Той знае и речта на Стамболов пред народното събрание и чуждитепредставители, с която лобира за княз на България да бъде граф Игнатиев,има я в нета и ще разберете какво е Русия за България и въобще за всички христянски държави на балканите за освобождението им от отоманците.Професорът знае ,че и историческо и духовно България и Русия са свързани и Кирил и Методи и делото им ,а Русия е най големия спасител ,разпростра никел и гарант за него.,защото с наши букви пишат и в Монголия и в Азербайджан дори:)Професорът знае и кой прави войните по света с цветни революции и налага за норма извращенията ,знае и за признанието и на Меркел и на Оланд за Минските споразумения, ама знае и за Бисмарк и сумите му какво се случва когато не се играе честно с руснаците:)А ако се дразни от думите на Ванга, нека прочете думите на най големият американски пророк Едгард Кейси за Русия и пак да си помисли ще ни рекламира ли сделката с дявола в лицето на извратените от запад:)
  • 257 Ами

    14 4 Отговор

    До коментар #255 от "Кирил":

    То може някои извратени да искат всички нац.катастрофи да се чевстват:)))Те на запад над 32 пола откриха, та нова история:)))Само,че като си прочетете само имената как звучат и ще разберете,че плюете на самите себе си всъщност:)))
  • 258 Емил

    13 2 Отговор
    Много хубави неща има в този разговор особено що се отнася за честването на априлското въстание и че то трябва да е на ниво национален празник.
    За съжаление обаче много политкоректна, а това че в "Нова Зеландия събирали помощи" е малко несериозно! И много меко по отношение на Англия професорът казва само едно "за съжаление" и нищо по организирането на антибългарски банди в Родопите... който се интересува да потърси информация.
  • 259 00001

    5 7 Отговор
    Руския Император започва война за освобождение на България под натиска на Руските селяни и Интелигенция, ако не са били те война е нямало да има.Въпреки че царя на Русия си е правил други сметки,без да зачита нито приятели нито съюзници,нито всички договори се тези страни. Неговата цел в тази война е реванш за розгрома на Русия през кримската война , и каквото може да заграби от Османите, след като всички други големи сили са му дали зелена светлина за войната. Учудването на Руснаците че когато навлизат в България те виждат богати хора и добре плодородна земя с примитивни иснтрументи,а тези Българи които са тръгнали да освобождават от Турците, са също толкова азиатци колкото османлиите, по нищо не се различават от Османлиите освен по религия и език, Руския Цар е тиран, но също и Османския Султан. Но сегашните Български правителства надминават по тираничност и Царя и Султана. Причините за които българите са вдигнали възстание са за съшия разпад на Османската държава , на което е Българската сега.
  • 260 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 261 умен и образован

    3 14 Отговор
    Браво, Професоре!
    Важно сега е учебниците в училищата да разказват истинската история. Това ще стане! Няма да има в бъдещите поколения съмнения за зловещата роля на руската кочина.
    Руссоробите - в Россия! Чемодан, вокзал, Магадан! Казах.

    Коментиран от #263, #265

  • 262 МОЛЯ ДОГАТКИТЕ И ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ

    7 3 Отговор

    До коментар #260 от "Историята не е точна наука":

    ПУСКАЙТЕ ПО БИТИВИТО. А КАЖЕТЕ КОЛКО НАРОД Е ИЗКЛАН ОТ ОТОМАНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ И КОЛКО ПЪТИ ПЪТИ ПЪТИ ПО МАЛКО БЪЛГАРИ СА ЗАГИНАЛИ В РЕДКИТЕ КОНФЛИКТИ СРЕЩУ РЪСИЯ И ТОВА ЩЕ ПИКАЖЕ КОЙ Е ТИРАНИНА.ТОЧКА.
  • 263 НЕ СЪМ ЧУЛ ЗАПАДНЯК ДА СИ Е

    16 3 Отговор

    До коментар #261 от "умен и образован":

    ПРОДАЛ ЗАМЪЦИТЕ И ИМЕНИЯТА КАТО БАРОНЕСА ВРЕВСКАЯ ЗА ДА КУПИ ПОЛЕВИ БОЛНИЦИ ОБСЛУЖВАЩИ ВОЙНИЦИТЕ ОСВИБОЖДАВАЩИ РОДИНАТА ТИ ОТ ОТОМАНЦИТЕ...
  • 264 00001

    4 8 Отговор
    Ако не са били Американския Посланник Шуилър заедно с Журанлиста Макгахан да покажат на света какви жестокости са станли в България,Не би имало война за България.Турците са отричали, а Английския Посланник също отрича.След като Излизат новините за кланетата.Лорд Уилиам Гладстоун, принуждава Анлийското правителство да прекрати всякаква помощ за Османците, и прави план за Автономна България протекторат на Англия.Прекратяването на Английскта помощ за Османците развързва ръцете на Руския Цар, с неготова Армия и той изпреварва плана на Англичаните и започва войната. За руските селяни е за освобождение на братски народ, за някой Българи е за Освобождение, за някой не е имали са си пари и длъжности в Османската империя.За руския цар е реваншистка за кримската война. и каквото може да ограби и вземе земи на Османците. Руския цар е бил по брутален от Султана.В Българските села хората са живели богато и охолно за което дошлите руснаци завиждат. не са имали еднакви права като османците пред съд и държавни органи, и са били ограбвани от Арменци и Евреи данъчни. А на места Османци са отвилчали малдежи за да ги ислямизират., Всичко как ще живеят е зависело от местния феодал. Както е и сега в България.Имало е много крадци и разбоиници , напълно беззаконие
  • 265 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 266 Крум

    17 4 Отговор
    Да та.....е.....в професора...аз поне не се сещам руснаци да да избили 30000 българи...независимо ,че късаме дипломатически отношения..няколко години след освобождението....Пореден нескопосан опит да се оперни Русия...не ви се получава Павлов...без професоре
  • 267 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 268 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 269 мале, мале?!?

    8 0 Отговор
    Запекът в главата винаги преминава в словесно разстройство!
    Ако спрат и Гугъла - край на средното и виШото ви образование!
  • 270 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 271 Грамотен

    17 2 Отговор
    Даа.... Днес за да направиш впечатление на "учен", да направиш кариера и да се издига по стълбицата, трябва просто да говориш против Русия......
    Малки хора с големи амбиции....
    Отдавна професора е загубил своята тежест и като учен и като човек.....
  • 272 шааа

    9 1 Отговор
    типично за гузните душички от фракти. от четири педи материал за Априлското възстание, те изчоплили едно изречение за Русия и са го развяли вместо заглавие.
  • 273 Истината

    13 2 Отговор
    Автора на заглавието с доживотен затвор за държавна измяна!
  • 274 В.В.П.

    14 3 Отговор
    България е освободена от руска империя ,С цар Александър втори.създава се парламент ,министър,армия .Българинът престава да бъде роб..на отоманеца .На кой то не му харесва това ,Куфара ,влака и Дучланд,или Истанбул ,Или където си иска..Казах..!!

    Коментиран от #331

  • 275 В.В.П.

    12 3 Отговор
    Има нещо гнусно в това лице .Предателско .
  • 276 В.В.П.

    10 3 Отговор
    Най добре би било за шопите ,да си останат с фесовете на главите .Да се знаят че са туркопоклоннници .Няма нито един шоп ,революционер ,нито партизанин ,нито нищо..после станаха всички поборници ..Това тежи .
  • 277 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 278 В.В.П.

    10 3 Отговор
    Шопът ,в изтезанието си да се натегне пред СССР,му направи паметник в София Център..Сега отново в изтезанието да се натегне пред Сащ го събаря .Ит 30 год ..От шопо по голяма подлога няма в Наличност..
  • 279 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 280 Така е

    5 16 Отговор
    На непросветените злобари истината не им харесва.Ами вземете,че прочетете нещо,макар,че едва ли можете да четете.Нещастници.За какво ли ви е създал Господ.Браво и благодаря на проф.Павлов,че наруши комунистическите внушения.
  • 281 Като

    4 11 Отговор
    плюете автора плюете Възрожденците господа с капаци на очите.
  • 282 Каблешко

    3 6 Отговор
    "В организацията на въстанието са местната интелигенция, местната буржоазия, ако я наричам така, т.е. предприемачи, търговци, занаятчии, които имат обаче и дюкяни"

    РОБИ?.
  • 283 Историк

    3 1 Отговор
    Осториците - най-големият враг на диктатурата!

    Коментиран от #285

  • 284 Баба Вуна

    17 4 Отговор
    Ей,тоя професор много знае бе.каква връзка направи с въстанието,европейските т. нар.
    ценности и Путин. Поредния платен боклук.
  • 285 Путин гол до кръста на кон

    6 5 Отговор

    До коментар #283 от "Историк":

    Аз като дойда да ви освободя, ще ви оавободя и от историците и от Историята.
  • 286 Как не те е

    13 3 Отговор
    срам!!!Пфууу,писна ни от всеки,който иска да промени историята.Тя е една и само една
  • 287 Буха ха

    12 1 Отговор
    Историята е била подменена. Истината е че цяла България се е надявала Великобритания и САЩ да ни освободят и всъщност сме наричали "братушки" тези две държави.
  • 288 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 289 Господа плювалници

    4 10 Отговор
    Да има между вас професор по история?
  • 290 В.В.П.

    15 4 Отговор
    Целият свят ,тогава знае че РОССИЯ освободи България..на много висока цена .Разбира се ,с оправданието че,Историята НЕе точна наука ,и подкрепени с някой лев ,евро ,долар ,такива икземпляри като Пламен ,ще си разтягат евролокуми ..Ще се покачи в йерархията ,като плювне по Рф и Путин . Нещата са свързани .
  • 291 чичака

    2 10 Отговор
    Крайно време е да се каже истината за Ботевата чета. Защо е финансирана от Австро- Унгарската империя, защо тръгва от Виена, а не от Одеса. Защо от Козлодуй завива на запад за да откъсне Видинския санджак и да го прикрепи към Сърбия, .... време е за историческите истини.

    Коментиран от #381

  • 292 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 293 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 294 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 295 В.В.П.

    9 3 Отговор
    За 50 лева ще каже всичко което му нагласят ,,Сега има нови господари България..Шопът си е роб и сега .Никога НЕе преставал да бъде такъв .

    Коментиран от #332

  • 296 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 297 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 298 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 299 очаквам

    13 4 Отговор
    следващия „професор“ да рече, че ни е освободил президентът Ръдърфорд Б. Хейс и на Шипка са се били с турците от 106-та въздушно-преносима! Кофти, ама фактът, че Русия създава Третата Българска държава не можете да го заобиколите, само се мъчите да го окаляте колкото се може повече!
  • 300 и каква е целта

    16 4 Отговор
    на „другаря професор“?!? Да разклати русофилската общност в България?!? Е, няма да я разклати, само ще я циментира още повече! А русофобите, колкото и да рипат и са гласовити, не могат да променят факта, че са малцинство у нас!
  • 301 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 302 Иван

    7 1 Отговор
    Всъщност - Русия не е била подготвена за Руско-турска война и - настроенията в самата Русия са били - да не се прави това.

    Затруднения има при десанта на Дунава, после - има Плевен, едва при Тотлебен се "оправят" нещата.

    Шипка е съвместно - българи и руснаци, ама има и картини на Верешчагин и на наши художници, има спомени - Димитър Петков е загубил ръката си на Шипка - сега е кръстен на него - пазара "Димитър Петков" в София.

    Ма - отидете в Плевен, то си е видно какво е било, има Панорама.

    Леле - като почнат - "наобратно".

    Относно Априлското въстание - не сме имали пълководци - примерно - да се приложи тактиката на Крум - на Хан Крум, да се "прилъже" един силен противник, после да се заблуди, не може да излезеш с голи гърди и - напред.
  • 303 Ярък пример за усвояване на грантове

    14 1 Отговор
    Ето ви текст който е пример,защо и тук както в Грузия трябва да се въведе американския закона за чуждестранните агенти

    Коментиран от #334

  • 304 Точен

    13 4 Отговор
    Пламене, не те ли е срам да лъжеш толкова евтино? Захари пише в "Записките" през 1884, още русофил, преди да се отрови от русофобията, за Бенковски: "Аз забих своя ръждясал нож в сърцето на отоманска Турция, а Русия, нека тя заповяда!" За Ботев е ясно, по-антизападен революционер от него в българското освободително движение няма. Но политкоректността е болест и грях, Пламене, не си вече учен.

    Коментиран от #362

  • 305 100% мекере

    17 3 Отговор
    Това е проводника на НПО историята в България. Имам приятел, който е със сходни разбирания, като тоя дръгел, та той е завършил Великотърновският университет и ползва всички опорки на умно-красивите. Питам го аз кога е завършил и кой му е бил преподавател по иатория, а той ми отговаря 1998 с любимият Пламен Павлов. Негово е и предложението заедно с Милко Палангурски (друг исторически исполин)
    3 МАРТ да не е национален празник.
  • 306 В.В.П.

    12 3 Отговор
    Сега са тежки години ..В София се оцелява трудно ..За 100 лева и Мирчев ги плямпа такива глупости...Тежък е живота на свободния .пари трябват .Не може само с чукрут у домати , Трябва евра .
  • 307 Дон Корлеоне

    18 2 Отговор

    До коментар #26 от "Грант народ затрива":

    Има логика...Не знам защо професор Павлов се извъртя на 180 градуса, а и други професори във Великотърновският университет заеха тази позиция- кое го наложи?!?
    Историята е една, защо се тълкува по различен начин и в чия угода??????????????????Всички знаели, че руснаците са лоши, а всички чакаха Дядо Иван да дойте...колко сме гадни и неблагодарни.Има ли значение какви са им били амбициите на Русия, освободиха ли ни от 500 годишно робство- ДА освободиха ни, е какви глупости пишете и говорите?!?
  • 308 В.В.П.

    10 4 Отговор
    Росссия на Александър Втори, създаде Третата Българска държава..!!.Парламент и армия .За тоя фалшив екземпляр ,два шамара зад врата и да го уволняват от Университета..
  • 309 ЧУДНО МИ Е ТАЯ САТИИКА

    9 3 Отговор
    ДАЛИ Е ПО БЕЗСМИСЛЕНА
    ИЛИ ПО НЕЧИСТОПЛЪТНА

    Коментиран от #349

  • 310 Механик

    14 3 Отговор
    Баааа, тоя цял ферман е изписал, само и само да излъже. И все пак не му се е получило.
    Ако Априлското въстание (според него) " губи битката, но печели войната за своята свобода", то кой ни е освободил тогава? Шести амарикански флот, нали?
    Както и да е. А аз си записах още едно име в тефтерчето. Надявам се да дойде време да ползвам това тефтерче.

    Коментиран от #389

  • 311 Дон Корлеоне

    8 1 Отговор

    До коментар #161 от "Наско":

    Този въпрос го задай на Бисмарк и Бенджамин Дизраели, те са хората представлявали новите ни братчеди на Берлинския конгрес, а също и Фердинанд- тяхното протеже как ни взеха земите!?!Руснаците нямат нищо общо с територията ни...
  • 312 В.В.П.

    5 4 Отговор
    Ще дойде време ,шопът за два долара ще премахне и Руски паметник..Голям глад ще има..По ония земи.

    Коментиран от #313

  • 313 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #312 от "В.В.П.":

    Кой е руския паметник?
  • 314 На Черешово топче оръдията на Круп от

    2 3 Отговор
    Германия за Турция са му виновни
  • 315 В.В.П.

    9 4 Отговор
    България с партньор като РОССИЯ е била в много по изгодна икономическа и демографска позиция .Сега е задлъжняла и ограбена колония.Не е нужно да се кланяте на Росссия ,просто си мълчи ,професоре .!.
  • 316 Бегаи

    12 4 Отговор
    Жалко че професор божидар димитров почина .той поставяше на място такива мекерета като тоя и има още един неприятник горан благоев
  • 317 В.В.П.

    9 4 Отговор
    Българи ,цигани ,турци ,арменци ,албанци евреи,и други дето населяват България благодарете на РОССИЯ на Александър Втори ,за Освобождението ,щото иначе щяхме да сме като кюрдите ,бити и гонени. А професора е един негоден несретник.
  • 318 #идиоти вън

    4 0 Отговор
    Съгкласен съм с професора, но веднага следва въпросът, а какво са знаели Ботев и Бенковски за Великобритания и какво биха казали за съвременните САЩ?!?!?! Да големите винаги са налагали интересите си, а въпросът е къде са интересите на малките??

    Коментиран от #382

  • 319 филип ейджи

    0 2 Отговор
    този е доказателство, че днес това не е възможно
  • 320 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 321 Циник

    10 1 Отговор

    До коментар #57 от "Дика":

    Бенковски сам казва "А Русия нека сега заповяда", цитиран от Захари Стоянов, който е присъствал там. От там знам. А то е ясно, че никой не иска тирания от никого, не е нужно да си пишман професор-грантаджия. Та така...

    Коментиран от #324

  • 322 да бее!

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "az #СВО":

    големо дрънкало.фуклю и некадърник.Пламен Цветков беше друго тесто,а!Лека му пръст на професора и мир на праха му!
  • 323 Айде бе!

    2 9 Отговор

    До коментар #247 от "Гориил":

    Разбира се, че ме притеснява паметници, улици, площади и църкви да са наименовани на чужди исторически личности, някои от които със спорен принос за България, в такъв голям и непропорционален %! Винаги съм се чудил как русолюбите имат претенцията да са и патриоти?!

    Коментиран от #325

  • 324 Мнение

    7 2 Отговор

    До коментар #321 от "Циник":

    Браво! Точно така! Пишман професор,грснтаджия! Внушава нелепици!
  • 325 Мнение

    1 1 Отговор

    До коментар #323 от "Айде бе!":

    И аз се чудя на глупостта ти! Но казано е: глупостта ходи по хората!
  • 326 Исторически парк

    1 3 Отговор
    Тоз па да не им е бил приятел
  • 327 ОБИДНО Е

    2 1 Отговор
    Обидно е за личности като ЛЕВСКИ и БОТЕВ да се изтъква, че са знаели, че русия е държава, с която е зле да си приятел…това е известно на всеки, който трупа знания, като използва мозъка си, а не сърцето си!
  • 328 Един не-трол

    2 5 Отговор
    Руските тролчета активирани, както винаги да плюят. В Русия тече мобилизация вървете да помагате и ни оставете ние да се оправяме тука. Прадедите ви са били против възстанието и са лелеели по султана.
  • 329 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 330 Гост

    5 2 Отговор
    Тоя от къде се пръкна...
  • 331 И аз да кажа

    1 4 Отговор

    До коментар #274 от "В.В.П.":

    Ти се махай- върви при крепостните, дето те освободили щото много ги било грижа за тебе! Баш те, дето раждали деца, за да им дадат помешчиците за ползване повече земя, неграмотните, се закахърили за българите, които по същото време можели да ходят да учат, търгуват или да живеят където намерят за добре
  • 332 И аз да кажа

    1 3 Отговор

    До коментар #295 от "В.В.П.":

    Изглежда доста завиждаш на шопите, че си се запенил такъв? Да не си руснак, на който са отказали български паспорт? ?
  • 333 Въпрос

    7 0 Отговор
    Винаги съм се питал защо в нито един от големите градове в страната не е гръмнала и пушка,при наличието на най интелигентните и будни българи?
    Само няколко села са участвали в въстанието? Донякъде отговора го дава Хаджийски,но интересно какво мисли професора
  • 334 Мухаха

    1 2 Отговор

    До коментар #303 от "Ярък пример за усвояване на грантове":

    Не е американски - руско- Пирински е този закон и да се лъже е грях!
  • 335 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #329 от "Айде бе!":

    Това хубаво ли е - да си под иго.

    Коментиран от #341

  • 336 Иван

    5 1 Отговор
    Едва 2020 - Турция изпрати свои космонавти. Считай - къде сме били, а АЕЦ ние имаме отдавна.

    Това, че сега сме съсипани, бедни - нищо - въпроса е - че мога да си говоря на български.

    Красиви са турските жени - аз съм работил по Хасково - това е нещо много приятно, нищо против - съвременните турци.

    Но имаме - бурен разцвет на културата, на всичко - след Освобождението.
  • 337 В.В.П.

    3 3 Отговор
    Шопите са умрели от глад ,Имам два декара череши ..Като ми дойдат хора от шоплука ,берат и ядат с дръжките и костилките. .Невидяло череша .В София няма .За 50 лева и майка си ще орезили .А ,Професоре ??
  • 338 В.В.П.

    3 3 Отговор
    Пусни шопа в черешова или ягодова градина ,ще изпочупят клоните и ще натъпчат насажденията ..Глей им сеиря .На тъпото продажно грантово изчадие ..Шоп.
  • 339 В.В.П.

    3 1 Отговор
    България не иска да се управлява от изчадието на шоплука София .От там лъха на лицемерие и бедност ,неприкрита завист ,и недобро намереност.
  • 340 Хисторук

    5 1 Отговор
    В Америка и Англия по това време не е имало робство . Там даже никога не са живели роби ;)
  • 341 Айде бе!

    1 5 Отговор

    До коментар #335 от "Иван":

    Разбира се, че не е хубаво и затова всички се обединяват през Възраждането под идеята за национално осъзнаване и борба за независимост, за своя църква, за образование- това с роби може ли да се случи? В Европа през цялата й история държавите са попадали под доминация на една или друга империя, но никой не разправя как бил роб- това ме вбесява, особено да ми го навират в очите руснаци, които по същото време са били крепостни и са ги продавали, били , местели, заменяли и проигравали като добичета! Това не е пренаписване на историята.

    Коментиран от #357

  • 342 Дълго_Име

    9 0 Отговор
    Ало, Историкът, къде беше досега за да ни кажеш, че си открил "топлата" вода? Да яхнеш "истрическата" вълна в сегашно време не е история, а пропагандна "история".
  • 343 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 344 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 345 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 346 дико

    10 1 Отговор
    Павлов, ти си повече мръсник, отколкото професор.
    Ама професормръсник, това си е вредно за българите.
  • 347 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 348 Проста логика

    9 1 Отговор
    Война се печели не с жертви, а с победи.
    Единствената причина този господин да не е обрязан и да не плещи на турски са победите на руската армия.
  • 349 Чудя се на грамотността ти

    2 1 Отговор

    До коментар #309 от "ЧУДНО МИ Е ТАЯ САТИИКА":

    И че, за чистоплътност драскат тези на когото честитят баня !
  • 350 НПО

    4 1 Отговор
    Огромното национално събитие е гола вода и професора гола вода и професора го знае много добре! Ама, за това му плащат и то добре!
  • 351 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    9 1 Отговор
    ДН€$ МНОГО проф€$ори- ГРАНТАДЖИИ (РУ$ОФОБИ-€вроатлантици) И Н€БЛАГОДАРНИ "българи" в натов$ки - €вро-г€й$ки РБ(РОМ$КИ БУЛГАРИ$ТАН)!
    ИСТИНАТА Е ,ЧЕ БЕЗ РУСИЯ НЯМАШЕ ДА ИМА БЪЛГАРИЯ, А БЕЗ СССР, НЯМАШЕ ДА СМЕ В ТЕЗИ ГРАНИЦИ!
    ДА СПЕКУЛИРА С ИМЕНАТА НА ХРИСТО БОТЕВ И ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ ЗА ЦАРСКА РУСИЯ , КАКВО СА ЗНАЕЛИ..,, КАТО $€ ВНУШАВА ОМРАЗА КЪМ ДНЕШНА РУСИЯ € МНОГО -МНОГО ДОЛ€Н - €вр€й$ки подход! (А БОТЕВ И БЕНКОВСКИ НЕ СА ЗНАЕЛИ ,ЧЕ "българи" ЩЕ ГИ ПРЕДАДАТ)
  • 352 В.В.П.

    5 1 Отговор
    Пламен грантаджията ,така е писал сяшаш е бил ортак на Бенковски .Заработи 20 евра ,обаче циментира проруските убеждения ..Като мене .например .Преди 35 год бях,проянки .Днес ,35 год по късно ,съм анти янки..Е,как е!.Тива е заради СДС,подлогите .Пропагандата на сащ е убийствена за малка и смотана държавица като България...Факт е че и бутат историята ,от все страни ..Това е перверзно .за нещастния Булгар..
  • 353 Путин гол до кръста на кон

    1 4 Отговор
    Единствената правилна история е когато ние ви освобождаваме!!! Тогава, после, сега и во веки веков!
  • 354 Западнали пропаднали

    6 1 Отговор
    Всичкото НПО про ФЕСори по история. Тези които ви я пишат нито милеят за България, нито ѝ мислят доброто, но то и вие сте същите, та приказката за гърнето и похлупака е актуална.
  • 355 Жириновски

    3 4 Отговор
    Българите трябва да пълзят в краката ми! Ще ви ОСВОБОДЯ от всичките ви поети, писатели, историци, интелектуалци и вскакви подобни джендъри.
  • 356 пълна скръб

    9 1 Отговор
    пишман прогесор историк
  • 357 уйко калеко

    8 1 Отговор

    До коментар #341 от "Айде бе!":

    Имам няколко въпроса към ВАС.Защо ВАЗОВ е нарекал романа си ,,ПОД ИГОТО,,а не ПОД ДОМИНАЦИЯ,,.?Защо ЛЕВСКИ,БОТЕВ РАКОВСКИ,З.СТОЯНОВ и много други учени люде пишат за робство ,а не за доминация.?Песента Три синджира роби, сигурно трябва да се преименува на ,ТРИ СИНДЖИРА ХОРА ПОД ОСМАНСКА ДОМИНАЦИЯ,, И накрая какво право имаме ние съвременниците да променяме названието РОБСТВО С ДОМИНАЦИЯ, ВЛАДИЧЕСТВО И .ТН.СЛЕД КАТО ИМАМЕ ЩАСТИЕТО ,ЧЕ НЕ СМЕ ЖИВЕЛИ ПРЕЗ ТАЗИ ЕПОХА и за нея знаем от народни песни и спомени и писания на тогавашни съвременници.
  • 358 ПЕНКО

    9 0 Отговор
    ....... " ПУСТИТЕЕ КЛИИСУУРЦИ --СТАНАЛИ МОСКООВЦИ --- А ПАНЯГЮРЦИИ -ДОНСКИ КАЗАЦИ " !?!?
  • 359 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 360 Факт

    3 4 Отговор
    Когато самосъзнанието на един човек е робско никой не може да го убеди,че не роб,дори да не.Ами иска човека да е роб и потомък на роби,оставете го да се радва.Единствено в България от всички държави на Османската империя,близо 70,се чувстват роби,че и се гордеят...не им вземайте робството,че без него се чувстват унизени
  • 361 ВАШТЕ СА БИЛИ ЧОРБАДЖИИ ИЗЕДНИЦИ

    3 0 Отговор

    До коментар #329 от "Айде бе!":

    По СТРЪВНИ И ОТ ФЕСОВЕТЕ.ВИЖ ИСТИНСКИ ПАТРООТИ ДА КОНКИЛЕВ ОТ ГАБРОВО И БРАТЯТА ПОСТРОИЛИ СУ В СОФИЯ ИНА И МНОГО ДРУГИ.Я КАЖИ ТВОЙТЕ ЧОРЖАДЖИУ КВО СА ОСТАВЯЛУ ЗА НАРОДА...ААААА
  • 362 Просто питам

    3 2 Отговор

    До коментар #304 от "Точен":

    Интересно в Москва ходил ли си? Достоевски чел ли си? И последния също, Булгаков чел ли си?

    Коментиран от #368

  • 363 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 364 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 365 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 366 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 367 Путин гол до кръста на кон

    3 6 Отговор
    Не се тревожете! Ще ви освободя! Само си намислете на коя процъфтяваща държава искате да приличате? Куба, Венецуела, Еритрея, Северна Корея...?
  • 368 Просто отговори

    5 3 Отговор

    До коментар #362 от "Просто питам":

    Какво е общото на Достоевски и Булгаков с путлеристан и старовековните московско-имперски мечти?
  • 369 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 370 456

    11 2 Отговор
    Ама много ви бърка в джигера Русия на евроатлантиците, кръв серрете. За радост на нормалните българи!

    Коментиран от #383

  • 371 Борба на професура за 30-те сребърника

    8 1 Отговор
    САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда.
  • 372 гостгост

    5 7 Отговор
    Интересен факт е,че през 45 годишното руско/соц робство българите имахме много по-малко права от колкот оса имали българите през 500 годишното османско иго.
  • 373 въпросче

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "професире":

    Боли ли много платен руски боклуууук ?
  • 374 Аз знам едно

    3 11 Отговор
    От където мине руснак трева не никне.Не остава нито кокошка,нито пуйка,а не дай си боже да метнат някоя жена.После от нея тръгва поколение русофили,което също е запланувано.Така,че господа защитници на тези,които през1980 бяха още със сламени покриви,не ви се сърдя.Явно имате такова Генчев,а от него отърсване няма.
  • 375 АБЕ ПРОФЕСОРЕ

    3 4 Отговор
    АМ ЧИ ЩО СМЕ ПРАЙЛИ ВЪСТАНИЯ ТОГАЗ БЕ
    ДА БЯХМЕ СИ СТОЯЛИ ПОД ТУРСКО
    СЕГА ПОНЕ ЩЯХМЕ ДА СМЕ НАЙ РАЗВИТАТА ЧАСТ НА ТУРЦИЯ А НЕ НАЙ ИЗОСТАНАЛАТА НА ЕВРОПА
  • 376 Ювиги

    2 6 Отговор
    Оня на коня пред Народното събрание да се маха незабавно.Какъв е този васалитет.Смяна на името и на катедралата да се маха руското и звучене.
  • 377 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 378 факуса

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "Дика":

    ами що тогаз не са се преместили дейноста си в западните държави и да събират от тях помощи,кат руснаците са толкоз лоши
  • 379 За беден

    2 1 Отговор
    през турско се е смятал този,който има по-малко от сто овце.(За.Стоянов)
  • 380 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #161 от "Наско":

    Наско изгубихме българските села защото изгубихме войните на 20 век , питай гърците къде е гръцкия характер на Смирна ( днешния турски Измир) след като загубиха войната 19г. . Не са ни виновни руснаците за тая загуба, споко идва още по голяма загуба , толкова неадекватност има в българското общество че не вярват да оцелее и тая трета българска държава ...
  • 381 Допълнение

    3 2 Отговор

    До коментар #291 от "чичака":

    Трябва да се каже също , че Ботевата чета хлопа по затворените български врати и прозорци. И не вдига нито един българин на бунт. След като виждат , че са обградени от всички страни , ботевите четници искат да се пръснат по балкана , който оцелее , оцелее. Но Ботев не им е позволил , и остава на геройска смърт. Тогава някой от четниците го гръмва от близо в челото , и се разбягват напосоки . Малцина се спасяват , и тези които са се спасили до смъртен одър мълчат за случилото се . Но все пак истината се промъква .
  • 382 Предостатъчно

    5 0 Отговор

    До коментар #318 от "#идиоти вън":

    Ами Ботев е знаел предостатъчно и го е написал - Париж столицата на разврата... шпионството...
  • 383 Абе номерацио

    1 1 Отговор

    До коментар #370 от "456":

    Щом се номирираш за нормален българин ли се считаш?
  • 384 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 385 Емо

    1 3 Отговор
    Сегашното герберско робство е същото като турското, та и по-лошо. Но нека се замислят тези, които разсъждават - нищо не може да се направи, аз нищо не мога да направя, защо да протестирам, защо да гласувам. Идеята за борба с несправедливостта и със злото е именно всеки да прави нещо, и ако всеки се замисри над това, и започне да прави нещо, каквото зависи от него, не все нещо, срещу престъпната управляваща грабеща и корумпирана групировка, могат да се променят много неща. Ако все чакаме и си внушаваме, че нищо не може да се направи, насистина нищо няма да стане. Именно този пример с Априлското въстание на нашите прадеди е доказателството, че даже да не вярваш, че може да постигнеш нещо, все пак трябва да опиташ. Благодаря на проф. Павлов за споделените мисли.
  • 386 Тошо

    0 2 Отговор

    До коментар #255 от "Кирил":

    Архивът на ВМС е откраднат от съветската армия от Варна при окупацията през 1945 г и никога не е върнат. Върнати са копия на оригиналите, а дали на всички документи, не е ясно.
  • 387 Тошо

    8 1 Отговор
    Гнусен Сороский Лакей. Готов е на всичко за да продаде душата си за няколко долара.
  • 388 Людмила

    10 1 Отговор
    Професоре,и ти ли сине?, се продаде за 30 сребърника?!Така си противоречиш на места в интервюто,че чак си жалък.Гнус!

    Коментиран от #394

  • 389 Людмила

    1 0 Отговор

    До коментар #310 от "Механик":

    До Механик- много си прав за тефтерчето
  • 390 Наблюдател

    1 3 Отговор
    Нуждаели сме се от управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан!? То бива безумия, бива простотии, но толкова ... За да го забележат като историк цял ден обяснява по медиите неща, които сериозните историци от школата на проф. Николай Генчев отдавна са изяснили.
  • 391 Българин

    3 4 Отговор
    Мислите ли че ако е искала Османската империя за 500г. нямала да ни затрие като народ? Явно не е искала. Имали сме училища, език, църква, поминък, родова памет. Прекалявате с глупостите. Всяка империя се крепи на различията в нея. Дори ги насърчава. Ерусалим е най-значим при Сюлейман Великолепни. Дори днешен Китай който си е империя търси и толерира палитра от народности. Това го прави Русия, СССР и коя ли не друга империя.

    Коментиран от #392

  • 392 Якото турско "съжителство"

    4 0 Отговор

    До коментар #391 от "Българин":

    Не става с мислене, а с четене, много четене на наша и чужда литература.
    Звeрcкoтo рoбcтвo и кoлeнe e билo първитe 2-3 вeкa, пocлe се усeщaт, чe губят нaceлeниe кaтo рaбoтнa ръкa и нямa кoй дa oбcлужвa нивитe и живoтнoвъдcтвoтo, а проходите в хазната намалеят.
    Зa тoвa се cъздaвaт някaкви мними привилeгии зa пoрoбeнитe, чoрбaджиитe се пoявявaт 18 вeк. Нo винaги, пo вcякo врeмe, вceки бългaрcки хриcтиянин e мoжeлo дa бъдe пoрoбeн или зaклaн кaтo прace. Цял живoт в cтрaх, пoкoлeния нaрeд. Пcихикaтa ни e вce oщe нa пихтия, нacлeдcтвeннo.
  • 393 Поп Андрей

    2 0 Отговор

    До коментар #107 от "да се знае и помни":

    Ваша милост, защо казвате Европа и Русия? Няма такава държава Европа. Има континент Европа. А държавите от Европа по това време са подкрепяли и са помагали на Османската империя включително и Англия. Справки дал Бог - много.
  • 394 чуждастранен инвеститор

    1 0 Отговор

    До коментар #388 от "Людмила":

    Сбъркан е ! Има и такива индивиди,сбъркани изначално.