Last news in Fakti

7 Май, 2024 11:11 4 812 19

Забраната за внос на уран от Русия в САЩ ще разклати пазара

  • русия-
  • сащ-
  • обогатен уран-
  • забрана

Подобни инициативи, които имат ясно изразен политически оттенък, са разрушителни за устойчивото функциониране на глобалния пазар на стоки и услуги от ядрения горивен цикъл

Забраната за внос на уран от Русия в САЩ ще разклати пазара - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Забраната на САЩ за внос на обогатен уран от Русия е разрушителна за устойчивото функциониране на световния пазар на ядрени материали и ще се отрази негативно на ситуацията в ядрената енергийна индустрия в страните, които вземат такива непазарни решения. Това се казва в коментар на Росатом, разпространен от пресслужбата на държавната корпорация.

"Държавна корпорация "Росатом"" е запозната с одобрението от Конгреса на САЩ на законопроект за въвеждане на забрана за внос на обогатен уран от Русия. Очевидно е, че подобни инициативи, които имат ясно изразен политически оттенък, са разрушителни за устойчивото функциониране на глобалния пазар на стоки и услуги от ядрения горивен цикъл (ЯГЦ) и в крайна сметка ще повлияят негативно върху ситуацията в ядрената енергийна индустрия в страни, които вземат такива непазарни решения“, се казва в документа.

Основният принцип, от който Росатом се ръководи от десетилетия, доставяйки обогатен уран на операторите на чужди атомни електроцентрали, е политическата ситуация да не дестабилизира пазара, се подчертава в коментара. „Затова нашите приоритети в международната дейност остават спазването и изпълнението на поетите договорни задължения, както и поддържането на партньорски отношения с нашите клиенти. Нашата стратегия също така предвижда възможно най-широка географска диверсификация на доставките на уранови продукти за чуждестранни клиенти, заинтересовани от сътрудничество с нас“, се казва в изявление на Росатом.

Държавната корпорация вярва, че в настоящите условия на глобален енергиен преход, динамичното нарастване на нуждите от стоки и услуги от ядрения горивен цикъл, международното сътрудничество при взаимноизгодни и прозрачни пазарни условия, прагматичният и балансиран подход е от решаващо значение за изпълнението на амбициозни програми за развитие на ядреното производство.

Сенатът на САЩ на 30 април одобри законопроект, забраняващ вноса на обогатен уран от Русия. Въпреки това, в изключителни случаи, при липса на алтернативни източници на уран за поддържане на работата на американските реактори или ако такива покупки са в „национален интерес“, законът позволява покупките да продължат до януари 2028 г. Документът също така налага задължения на Министерството на енергетиката да търси и предоставя на Конгреса варианти за заместване на доставките на уран от Руската федерация.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сомалийския пират

    6 73 Отговор
    Ватенките сега освен че ще пият нафта и газ,ще им се наложи да ядат и уран.

    Коментиран от #3, #12, #18

  • 2 Абе

    46 2 Отговор
    по-добре уран, отколкото дедовия!
  • 3 Опорка

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сомалийския пират":

    кога?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Щом Росатом пищи

    6 60 Отговор
    значи ги удря където трябва. Иначе нямаше да се грижат толкова за "устойчивото функциониране на световния пазар" :)

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 6 Абе ,

    24 3 Отговор
    Важното е , че за Иран и оня ненормалник - Ким Чо няма такива забрани ...
  • 7 Макробиолог

    37 2 Отговор
    Много искахме,но нямаме желание,....Росатом доставя 25-30% от обогатеният уран на световният пазар на цена която винаги може да е по ниска от тая на конкурентите .Щатите закриха собствените си инсталации преди десетилетия по една проста причина --сбъркаха при избора на технологията.
  • 8 Ццц

    32 2 Отговор
    Дъртият не остави неразклатен пазар. Като няма сила за първата дама поне пазарите да клати изр0да.
  • 9 Геро

    28 0 Отговор
    Сенатът на САЩ на 30 април одобри законопроект, забраняващ вноса на обогатен уран от Русия. Въпреки това, в изключителни случаи, при липса на алтернативни източници на уран за поддържане на работата на американските реактори или ако такива покупки са в „национален интерес“, законът позволява покупките да продължат до януари 2028 г.
    Те ще продължат да внасят, но козирувалите атлантици ще откажат внос и съответно цената ще се вдигне и такива като нашите политици ще купуват през трети страни по-скъпо. Белене струваше до 5 милиарда,но не ние ще строим за 30 милиарда с американски фирми
  • 10 Забраняват

    12 1 Отговор
    Но продължават да внасят
  • 11 Медведев

    5 0 Отговор
    Коментира че забраната не важи безплатната доставка
  • 12 007

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сомалийския пират":

    Ти си гледай собствената празна паничка и не ги мисли руснаците. Първо виж в каква кочина наречена държава живеем, ако отидеш в Москва или в някои от по-големите им градове друга песен ще запееш.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Жъээж

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Щом Росатом пищи":

    И теб ще те удари, но по джоба троле мой.
  • 16 Засега забраната

    1 8 Отговор
    клати само Росатом а не пазара 😂
  • 17 БПФ

    7 0 Отговор
    Сега САЩ ще останат у без АЕЦ. Каквото си направиш сам, и дяволът не може да ти го направи.
  • 18 В Хасково от 30години

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сомалийския пират":

    ядем и пием уран,като японците и нищо ни няма,само вижте кои от политиците са от Хасково.
  • 19 Епа...

    1 0 Отговор
    ...за РС-28 пълна с уран ембарго няма -> русмаците могат си внасят в САЩ когато, както и ако искат въобще, нищо и никой на този свят не може да ги спре. Друг свободен доставчик е БУЛАВА НХ-30! Нито карго, нито виза, нищо не се иска, свободен достъп...