Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 15:22 4 502 29

Спешна среща в посолството на Турция заради "Вера Су"

  • вера су-
  • заседнал кораб-
  • турско посолство

Срещата бе продължение на разговорите на министър Алексиев вчера с представител на турския корабособственик

Спешна среща в посолството на Турция заради "Вера Су" - 1
Снимка: МТИТС

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев проведе спешна среща днес със заместник-ръководителя на мисията на Република Турция, г-н Ерман Топчу, съобщават от Министерството на транспорта.

Срещата бе продължение на разговорите на министър Алексиев вчера с представител на турския корабособственик.

Христо Алексиев постави условие за стриктен контрол върху поетия ангажимент и задължение от страна на корабособственика за представяне на своевременен адекватен план в съответствие с българското и европейското законодателство. Министърът подчерта, че българската държава продължава да управлява спасителната акция и е мобилизирала оборудване, включително и за евакуация на екипажа и към момента ситуацията е овладяна, но са необходими допълнителни спешни и адекватни мерки от страна на корабособственика.

Заместник-ръководителят Ерман Топчу информира министър Алексиев, че корабособственикът вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба и очаква писмено потвърждение от българската страна. В отговор министър Алексиев заяви, че българската държава ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква да ѝ бъде представен ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията. Министърът настоя за стриктното изпълнение на плана и гаранциите за грижата за екипажа, които са от първостепенно значение за нашата страна.

„Уверен съм, че България и Турция ще покажат своето добро сътрудничество в разрешаването на този критичен въпрос“, отбеляза Алексиев.

Заместник-ръководителят Ерман Топчу пое ангажимент, че посолството ще окаже необходимото съдействие и ще има активна роля в координацията на този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6969

    39 10 Отговор
    Накрая Турция ще прати екипаж да извади кораба и ще станем за смях.

    Коментиран от #16

  • 2 Българин

    24 33 Отговор
    Радев с една потъваща гемия ли не можа да се оправи сам та ходи да моли турците за помощ !?? Жалка история и резил ...

    Коментиран от #25

  • 3 И двете страни са в НАТО

    25 3 Отговор
    Не виждам защо да не дойдат турски гемии да подпишат документите, да преговарят товара на гемиите и кораба остава за местния катун, те за два месеца ще го извозят на вторични, стига да им дадете оксижени!

    Коментиран от #6

  • 4 Българка

    19 7 Отговор
    Така трябва да бъде, сътрудничество и взаимопомощ. Конфронтацията и националистическите лозунги не помагат.
    Решението на всяка една криза е добросъседство.
  • 5 ТаУмВзе

    15 13 Отговор
    Какво търчиш при фесовете бе. Дреме им на тях, че сте яко некадърни. Просто чакате еко катастрофата, за да крадете кинти от европата. ПАК! Корабът, ще си потъне, където е. Само това е сигурно.

    Коментиран от #9

  • 6 ма на фа

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "И двете страни са в НАТО":

    На нас оксижен ни не требва, дай по една секира и гледай. За 5 минути разкостваме Лада, това че ни узори, ама до довечера е у пункто.

    Коментиран от #12

  • 7 Последно

    7 0 Отговор
    Екипажът ,украински ли е?
  • 8 сравнение

    34 1 Отговор
    Ако български кораб направи подобен зулум на турска земя то капитана му,барабар с екипажа да са отдавна в кауша а кораба-конфискуван. Поредната безгръбначна политика на един наведен "елит".Никой не може да свали една дузина екипаж,без разрешението на чорбаджията им.

    Коментиран от #23

  • 9 Циганина

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Да бе ние трева пасем! Кмета го обеща, наш е! Оксижена от Германия вече е в Буда, идва от Германия!
  • 10 Калмук

    17 2 Отговор
    Покрай цялата тази история с "Вера Су" човек да го е срам да каже, че е българин !!! Един такъв случай - и цялото пъчене на Околчица, Шипка, на Гергьовден ... отива в канавката.
  • 11 Душко

    10 0 Отговор
    Спешна - колко да е спешна?!
    Той (корабът) си се плацика вече 2-ра или 3-та седмица и разпръска полезни вещества според ЕК.
    Срамота - то не бяха холандски фирми и супер-дупа специалисти, а сега турски гемии.
    Дайте го на братята роми и за два дена ще сте решили проблема.
  • 12 аааа

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ма на фа":

    C по една секира дъpжaвaтa разкости , тa eдин кораб ли ще ти ce oпpe Гaнчo
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Няма такава сага

    8 2 Отговор
    След всички простотии на нашите министри, сега очаквам минимум едноседмична борба между баржите на ЕМСА и салвиджкомпанията на корабособственика кой да спасява.
    Ей Богу, толкова смешни хора стоят на министерски кресла в момента, че направо ми се плаче покрай тази история. Колко версии се смениха, какво незнание и липса на последователност в действията видяхме не е истина.
  • 15 Супер

    10 2 Отговор
    Не да извикат посланика в министерството, а министър отива на крака в посолството. Боже, Боже хвани едни и блъсни другите, на теб се уповаваме Боже спаси България от некадърно управление
  • 16 Наблюдател

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "6969":

    Това си е ТУРСКИ кораб, ако не си разбрал. Не само собственика трябва да си го извади, ами и да плати за еколочините последици !
  • 17 1234

    2 1 Отговор
    Пфу, сетиха се най-накрая, 2 седмици ги просопаха
  • 18 ФИЧИ

    8 1 Отговор
    Не ми е известно в бай Тодор Живковото време турската страна да си е позволявала подобни инциденти в българските териториални води.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Чучи

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "ФИЧИ":

    Разбира се, че какво би попречил живков за такива инциденти
  • 20 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "ФИЧИ":

    Абе, инциденти винаги е имало, ами ние какво правим с тях, нищоправене, да не могат толкова дни нещо да направят или да извика помощ отвън
  • 21 Тарзан

    6 2 Отговор
    Абе хора през. Радев го коментира основната причина за Вера су. Нямаме техника тоес кранове влекачи спец. машини, и отделно това с което разполагаме е пребито.това е процъфтяващия капитализъм.

    Коментиран от #22

  • 22 Винету

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тарзан":

    Брях този процъфтяващ капитализъм, само за нас ли е такъв. Унгарци, поляци, чехи, словенци, даже и румънци отдавна си намериха място в Европа, а на нас все капитализма ни е виновен, все демокрацията, и другите държави си имат косми, ама само на нас ни пречат тези косми
  • 23 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "сравнение":

    Сигурен ли си, и нови коли и камиони и кораби се повреждат и хората правим грешки от всякаква националност
  • 24 Ха хо

    9 1 Отговор
    Май не ни трябва правителство! И без туй територията явно се управлява от другаде! Турското ще играе роля на вътрешно министерство, американското на външно!
  • 25 ИЗБИРАТРЛ!

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Борисов с една потъваща Партия ли не можа да се оправи сам та ходи да моли турците за помощ- сам на крака- на килимчето на Ердоган... !?? Жалка история и резил .

    Коментиран от #27

  • 26 Бамбука

    7 1 Отговор
    Първо, кораба не е турски, а под флага на Панама. Оператора може и да е турски, а може и само договор за наемане да има. Второ, има засядане на кораб с насипен товар, който може да се окаже опасен за флората и фауната за Черно море на нашето крайбрежие. Трето, до момента не е ясно нито как е станало самото засядане, нито защо е това протакане във времето от страна на всички заинтересовани страни от страна на корабособственика. Има ли застраховател или ще го измислят през следващите дни ?
  • 27 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "ИЗБИРАТРЛ!":

    Потъваща потъваща колко да е потъваща като е първа политическа сила с поне 10% преднина пред втория ? Смешници комунистически ... :)
  • 28 Чичо Тони

    2 0 Отговор
    Последно, къде се е провела срещата? Министър не ходи в посолство на срещи, още по-малко за да се среща там с втория по ранг.
  • 29 Симона

    1 0 Отговор
    Накрая Турция ще предяви претенции към България.Умишлен театър разиграха турците.Имат скрити цели.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове