Last news in Fakti

26 Април, 2024 12:19 955 25

Фермер успокои: Няма недостиг на мляко в България

  • димитър шопов-
  • мляко-
  • сухо мляко-
  • внос-
  • украйна-
  • жито-
  • асоциация за развъждане на черношарена порода-
  • българия

Целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

Фермер успокои: Няма недостиг на мляко в България - 1
Снимка: БГНЕС

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС. Сухото мляко, което се внася от Украйна, е на много по-ниски цени от това, което се внася от ЕС.

Това заяви пред БНР Димитър Шопов. Той е председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната.

Шопов отрече твърдението, че има недостиг от 30% на производство на мляко в България:

"Миналата година на много от фермите в продължение на няколко месеца бе отказано да се изкупува млякото. След като има недостиг, как може да не се изкупува млякото?", риторично попита председателят на професионалната организация.

Фермерите продават произведеното мляко на мандрите. Това се случва със сключен договор, но и двете страни могат да се откажат от договора с едномесечно предизвестие, обясни Димитър Шопов. По думите му до миналата година това не се е случвало. Миналата година обаче е имало период, в който фермерите не е имало къде да си дадат млякото, подчерта той и добави, че по този начин цените се свалят драстично.

Фермерът посочи и друг проблем – според него цените в магазините не са реални.

"Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а в следващия момент сиренето и другите млечни продукти да са с такива надути цени в магазините. Трябва да има някакъв контрол", поиска Шопов.

Предпоставката е за по-голям внос от Украйна на по-евтино сухо мляко, което е некачествено, изказа мнението си той.

Украйна е страна, която ползва препарати за производство на зърно и зърнени култури, които са забранени в България. Тези препарати са вредни, категоричен бе фермерът.

"С това зърно, което се произвежда с тези препарати, се отглеждат всички животни, птици, абсолютно всичко и това идва на нашия пазар", посочи Шопов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 1 Отговор
    Сухо мляко от Украйна има много.

    Коментиран от #9

  • 2 Фермер

    11 1 Отговор
    Краяви нама мляко обаче има споко
  • 3 сухо мляко

    6 1 Отговор
    е разбира се че няма лабораториите произвеждат достатъчно…
  • 4 Сиганин

    10 1 Отговор
    То мляко има, купуват го от фермера за 0.80 ст. и в магазина се продава за 3.20 лв. и всички купуват полско УТХ мляко за 2 кинта и те така, за това има мляко, ако бг млякото се продаваше на нормална цена без спекула щеше да има недостиг от там и работа за повече хора в сферата, повече производство и т.н.

    Коментиран от #5

  • 5 Да но държавата

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сиганин":

    няма интерес от силна икономика, защото това и е наредено от едно място! Ако източният блок беше си развил икономиката както трябва, запада къде щеше да си продава стоката? Ани как щяха да вземат кадърните хора при тях, ако бяхме с еднакъв стандарт? Есср ни прие не за да оправи, в добрият смисъл, а в другият. Ние за тях сме пазар за техните стоки и за работна ръка!

    Коментиран от #16

  • 6 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    8 1 Отговор
    Е КАК ДА ИМА ВСЕКИ ДЕН ОТ РУМЪНИЯ ВЛИЗАТ ПО НЯКОЛКО ЦИСТЕРНИ СЪС СУХО МЛЯКО
  • 7 Е, как ще има???

    7 0 Отговор
    Прясно мляко от Сухо мляко колкото си щеш
  • 8 Лумпен

    4 0 Отговор
    Така е. Недостиг на токсично китайско сухо мляко няма. Всеки ден го пиете.

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Демократ

    7 0 Отговор
    Като има евтин внос и достатъчно българско мляко, защо млечните продукти и млякото са най-скъпи и почти недостъпни, а всички се нуждаят от тях? Защото ДС управлява всичко и ченгето Зоров, потомък на милиционерското школо в Симеоново и съратник на мутрата Борисов контролира всичко в млечния бранш. Всички големи мандри са на ченгета и Зоров казва кой,кога и как да тероризират хората. Те са научени как да репресират, лъжат и крадат, а не как да работят за хората. Затова държат в ръцете си и храната.

    Коментиран от #18

  • 11 Да бе

    4 5 Отговор
    "Тези препарати са вредни" -- значи 45 години по времето на СССР ядохте това същото комунистическо зърно и беше супер а европейското беше ГМО. А сега понеже Украйна е лошата и зърното им стана лошо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хлъц

    2 0 Отговор
    Сухо мляко с хиляди тона годишно.Ето и причината да имате мляко по рафтовете.Иначе си има вътрешен сблъсък между фермер - преработвател.Пак благодарение на сухото мляко.Фермерското го изкупува като добавка- да има вид на млеко.Останалото е сухо мляко, палмово масло,пълнители,консерванти и сол.Направете прост експеримент: Купуваш директно ,истинско , домашно мляко.Което задължително трябва да се свари( така беше през соца) Наливаш в стъклена,гладка чаша След консумация,ще видите сами,как чашата белее по особен начин.При другия" сорт" се образуват неравномерно отлагания,като при разтворен ,стрит тебешир във вода.Затова и не прокисва с дни,и няма специфичния мирис и вкус.
  • 14 кмета на врани кон

    4 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ няма закони как се изкупува млякото ТЪРГОВИЩЕ И ОКРЪГА СЕ ИЗКУПУВА ОТ ЕДНИ БУСЧЕТА ОБУРУДВАНИ СЪС ПЛАСМАСОВИ БИДОНИ КОЕТО НЕЕ ЗА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ и това продалжава от години ,ОПАСНО Е ЗА ЗДРАВЕТО
  • 15 бандера

    2 0 Отговор
    Щото холандското сухо мляко е първа класа, нали! Но най-големият купувач на украинско сухо мляко е..........Нидерландия!
  • 16 Пишеш абсолютни глупости

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да но държавата":

    Нима Полша и Румъния не бяха в Източния блок, а сега като са в ЕС са на светлинни години пред България. Имат доста развито селско стопанство и изнасят за България. Вината не е в ЕС, вината е в такива като вас (мен не ме брой въобще, защото съм от времето на прехода), защото не знаете как да развивате пазар, гледате да прецакате сънародника си като искате да печелите много за сметка на останалите. Браво на румънците и поляците. Знаят как да развият вътрешен пазар да задоволят собствените си хора и външен пазар. Българите винаги са били последната дупка на кавала. И в източния блок е било същото! Прав ли съм???
  • 17 ЕС и НАТО

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лумпен":

    Е как бре, нали според нашите комунофили и соцофили Китай е пример за държава и мислеща за населението си
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Васил

    1 0 Отговор
    Няма недостиг на мляко поради една проста причина в продуктите няма мляко всичко е само сухи смеси.

    Коментиран от #20

  • 20 ДА МАСОВО ПРОДУКТИТЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Васил":

    Са С НАДПИС ....С АРОМАТ НА МЛЯКО...... ЗА КВО ИМ Е ДА СЛАГАТ МЛЯКО.СЛАДОЛЕДИТЕ СА НАЙ ПОСТРАДАЛИ СЛАГАТ ВОДА СГЪСТИТЕЛ АРОМАТИЗАТОР ОЦВЕТИТЕЛ И КОНСЕРВАНТ И ПОДСЛАДИТЕЛ.ЗА ТВА КАТО СЕ РАЗТОПИ СТАВА НА ПЯНА А ТРЯБВА ДА Е МЛЕКОПОДОБНА ТЕЧНОСТ.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове