Last news in Fakti

7 Май, 2024 07:32 1 530 40

Борислав Сандов: За въглищните централи плащаме не само със здравето, а и с огромната цена на спрени европейски фондове

  • въглищни централи-
  • пву-
  • тец

Единственият начин тези въглищни централи да съществуват, е държавата да ги субсидира допълнително, каза бившият министър на околната среда и водите и водач на листата на "Зелено движение"

Борислав Сандов: За въглищните централи плащаме не само със здравето, а и с огромната цена на спрени европейски фондове - 1

Оттук насетне ние ще имаме пазарни цени и източници на енергия на свободния пазар, които са не само от България, но и от съседните на нас страни, които ще са много по-ниски. Единственият начин тези въглищни централи да съществуват, е държавата да ги субсидира допълнително - с директно насочени мерки, с изкупване на енергия, а битовите потребители да плащат по-висока цена от тези, които купуват на свободния пазар.

Това заяви пред "Фокус" бившият министър на околната среда и водите и водач на листата на "Зелено движение" за Европейски избори Борислав Сандов.

"Единственият начин въглищните мини и въглищните ТЕЦ-ове да продължат да съществуват след 2026, а особено след 2030 година, е на цената на спрени средства по редица европейски програми, наказателни процедури с огромни глоби и средства от бюджета, които са в огромен размер", каза още Сандов.

Той поясни, че удължаването на живота на въглищните централи блокира възможността страната ни да получи парите от ПВУ. Той определи като "популистки" решенията да се правят опити за поддържането им до 2038 година:

"Плащаме ние - не само със здравето, а с огромната цена на спрени европейски фондове, на блокирани програми като Плана за възстановяване. Мога да ви кажа, че той е окончателно блокиран и едва много сериозна реформа в рамките на следващата година би могла да го отключи отново. Приемат се популистки решения, които са в разрез с европейските политики, които са интегрирани като реформи в ПВУ".

Според Сандов неусвояването на парите от ПВУ блокира както българската икономика, така и възможността за влизането на страната ни в еврозоната.

"Това е голяма щета, пропусната полза от няколко милиарда лева за българската икономика, което ще рефлектира върху по-голям дефицит, което ще рефлектира върху поредно отлагане на влизането ни в еврозоната.

Съсредоточаване трябва да има върху онова, което може да се случи – по-доброто изпълнение на оперативните програми, на структурните фондове и в някаква степен възстановяване на проевропейския дух на работа на институциите", каза още той.

Бившият министър припомни, че освен справедливия енергиен преход, страната е поела ангажименти да извърши либерализацията на пазара на ток, да направи реформата в съдебната система и други законодателни промени, за да получи средствата по ПВУ.

Той обясни, че само за тази година страната е произвела с 1/3 по-малко енергия за първите месеци на годината, които традиционно изисквали по-голямо производство. Сандов каза още, че самият пазар няма да допусне оперирането на въглищните мини и ТЕЦ-ове до 2038 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 113 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    99 93 Отговор
    ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА Е УБИИСТВО ЗА ЕС ИКОНОМИКА И НАЙ-ВЕЧЕ ЗА БГ ИКОНОМИКАТА

    Коментиран от #29

  • 2 да де

    95 95 Отговор
    Такива зелени плевели като тоя трябва да бъдат третирани с препарати.

    Коментиран от #8, #35

  • 3 Боруна Лом

    36 51 Отговор
    ..И СЛЕДВАЩИЯТ МЕСИЯ!....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бойко

    68 34 Отговор
    редък тъпанар-подлога

    Коментиран от #13

  • 6 Евроренде

    33 24 Отговор
    "ДА" на ЗЕЛЕНАТА ЗЕЛКА !
  • 7 Верваме ти

    78 19 Отговор
    Я тоя умник да каже откакто затворихме блоковете на Аец Козлодуй, колко атомни централи се построиха в съседните ни страни.
  • 8 Хмм

    42 11 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Напалм ми звучи добре
  • 9 Азззззззз

    62 14 Отговор
    Като ще е свободен пазар, махнете таксите за въглеродни емисии! Тогава ще се види на кой каква е цената. Тъпак!

    Коментиран от #36

  • 10 1234

    65 15 Отговор
    Добре бе пич!?!?
    Най-напред минаха едни "западни конуслтанти" и ни казаха ад си затворим военните заводи защото продаваме на терористи, после се оказа, че ако са демократични не сатерористи..(
    После други да си затворим 4 блока на АЕЦ Козлодуй срещу сума пари с която така и не разбрахме какво стана..
    После затворете ДЗУ и куп промишлености защото работят със "крадени технологии" После селското ни стопанство се оказа неефктивно защото в Турцияи Гърция произвеждат по евтино...
    Питам аз всички политици: Ако само внасяме, а не произвеждаме откъде пари да внасяма??
    Така със заеми, колко ще издържим???
  • 11 Умник Гюро

    52 13 Отговор
    "огромната цена на спрени европейски фондове" ето това е загуба на суверенитет. Всичко, каквото кажат брюкселските зелки ще изпълняваме, без значение дали е правилно и изгодно за нас, иначе огромни финансови наказания - инструмента за извиване на ръце и подчинение на цяла една държава. Те са го измислили.

    Коментиран от #39

  • 12 Я се скрий бе

    55 13 Отговор
    И защо ни е тогава Евросъюза, като ни ограничава, оскъпява живота ни и ограничава растежа (например АЕЦ и многобройните закрити индустрии)? В Прайдовете ли му е ценността?!
  • 13 Тошо

    48 12 Отговор

    До коментар #5 от "бойко":

    А колко плащаме за т@панари като Сандов и др. да прокламират безмислици? И защо те само за пари говорят?
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    36 11 Отговор
    ТОЯ Е КОНСУМАТОР
    ... НИЩО НЕ ГУБИ , САМО ЯДЕ НАРОДНАТА ПАРА
  • 15 Борислав Сандов Зелен идиот

    43 7 Отговор
    От Зелената Мафия! Зелената, мафия счупи икономиката, на ЕС, време е да, бъдат изхвърлени тея недоразумения от Политиката!!
  • 16 Най-големият проблем

    32 26 Отговор
    не са работещите в ТЕЦ МИ2, а миньорите с техните придобивки като ранно пенсиониране, големи заплати и пенсии извоювани в миналото когато наистина с кирки и лопати са работили в забоите ( по Смирненски, Въглекопач). Едва ли поетът щеше да пише за крачещите екскаватори в откритите рудници. Сега е съвсем друго, но няма такава професия без образование с такива облаги, а и са много и печелят на избори, семействата им също са облагодетелствани. Не искат на чист въздух да поддържат фотоволтаици, страх ги е от новото, искат там в кюмюра.

    Коментиран от #20

  • 17 крадлива партийна политика

    40 7 Отговор
    Голяма мъка са за вас тези Европейски фондове, г-н Сандов! Няколко милиарда, които щяха да откраднат по партийна линия! А това, че с тях сте поели да затворите половината българска енергетика и да направите цената на тока непоносима за 3/4 от населението, няма значение! И да оставите цели региони без препитание!
  • 18 прост селянин

    30 4 Отговор
    Със здравето си плащаме много повече откакто се поевропейчихме, отколкото когато бяхме недемократични диваци и икономиката бълваше пушеци на поразия. Благодарим за светлата грижа! Ма по-добре без нея...
  • 19 Драги енергетици и миньори

    20 2 Отговор
    от ТЕЦМИ2 и рудниците. Обединете се с уволнените от ТЕЦМИ3 Контур-Глобал и възприемете тяхната идея за строеж на фотоволтаици, съхраняване на топлината чрез разтопени соли и работа през нощта на един или повече енегоблока. Влезте им в сайта и прочетете подробностите. Завод за преработка на хиляди тонове СО2 дневно няма и не може да има такъв. Каква ще е крайната му продукция, какво ще представлява и на кого ще я продавате? Явно някой яко ви заблуждава. Искате рекултивация на 250кв.км унищожена земя, превръщането ѝ в гори и ниви, а колко ще струва това и кой ще плати. Просто я изравнете и я "засейте" със солари. Повикайте и Гинка Върбакова на помощ, а не да ги слага на земеделска земя в пазарджишко.
  • 20 12345678

    21 3 Отговор

    До коментар #16 от "Най-големият проблем":

    Ходи кАпай в мините и се ползвай от облагите, кой те спира?
  • 21 Мда

    23 2 Отговор
    Новите еничари, наречени български политици, а 95 % сте неграмотни.
    Сандов продажно нищожество, ще траки ще има и след тебе!
    Лошото е ,че това борците срещу корупцията и борци за демокрация, така сте отворили задниците, че напълваме няма’.
  • 22 Даниел

    9 4 Отговор
    Протестирайте срещу работодателя си,той трябва да инвестира в съвременни енергоносители и да квалифицира персонала си,това е бъдещето!
    А ако говорим за пву е повече от ясно,че комунистите в държавата няма да допуснат промяна на обстановката и чужди инвестиции,спомнете си по време на последното правителство на ГЕРБ колко бяха като сума чуждите инвестиции!?
  • 23 Фен

    13 1 Отговор
    Е нали 3 години сте на власт? Що провалихте плана за възстановяване? То кво ли не провалихте...
  • 24 Майора

    14 1 Отговор
    Вас Сандов и Белев нещо интересува ли ви освен дя си пълните джобовете! Та вие носите повече бели след като спирате екологични проекти за ски туризъм , магистрали и прочие! Да не говорим че 20% от земята е в “Натура2000” ! Срамота!
  • 25 Фондовете

    11 0 Отговор
    Хайде бре грантажия недоносен, ще видиш пари по сметката, когато ти цъфнат налъмите. Направи нещо! Ще налеем милиони, за да затворим и това производство, че имаме еко-ток за продан. Да не забравиш, вдигни им на тия долу и цената на тока, че трябва да избием инвестициите в срок. Ние сме за свободни пазари и държавата да не се меси, че е най-лош стопанин. Ние знаем, ние можем. Пари ви даваме ей тъй, зарад хубавите ви очи.
  • 26 Коментар

    13 0 Отговор
    Нещо не е както трябва.Искат да затворят нашите,а в Германия отвориха нови.Били замърсявали говорят,а нито дума не казват за снарядите с обеднен уран,които гръмнаха наблизо и внасят стоки без проверка.После защо имало бум на рак по Черноморието...
    Като само се внася без да се произвежда е логично,че ще ни докарате до просешка тояга и хората пак ще започнат да пеят "Научи ме,тате,жици да крада...".
  • 27 Вън зелените

    14 0 Отговор
    Тоя иска да убие всичко българско и родно и да захлеби с евросредства. Предателите ВЪН!!!
  • 28 СА ДОВ

    11 1 Отговор
    НЕ ХАРЕСВАМ КЮМЮР
    НЕ ХАРЕСВАМ И МАРТИН ДИМИТРОВ И ХОРАТА ОКОЛО НЕГО КОИТО ПРОВАЛИХА АЕЦ БЕЛЕНЕ
    ПРЕДИ ДА ЗАТВОРИМ МИНИТЕ КОГА ЩЕ ЗАТВОРИМ МАРТИН ДИМИТРОВ И КОМПАНИЯ ДО ЖИВОТ ЗА НАЦОИНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО СЪЩО И ТИЯ ДЕТО ПОДАРИХА РЕАКТОРИТЕ

    ДЙДЕ ПОД РЕД
    КАТО ГИ ВИДЯ В ПАНДИЗА ИЛИ ПО ЛАМБИТЕ
    ЩЕ ГОВОРИМ ЗА ТЕЦОВЕТЕ
    А ЕНЕРГИЯТА ОТ ФОТОВОЛТАИЦИ ПРЕЗ ЦЕНАТА НА ПОСТРОЯВАНЕТО НА ЦЕНТРАЛА С БАТЕРИЯ Е МИНИМУМ ТРИ ПЪТИ ПО СКЪПА ОТ СЕГАШНАТА
    ИМАМ ЦЕНТРАЛА ЗА СОБСТВЕНИ НУЖДИ ОТ 5 КВ
    ЛЯТОТО МАКСИМУМА Е 15 КВ Ч НА ДЕН
    МАКСИМУМА
    ЗИМАТА СА 5
    СРЕДНО ГОДИШНО 10 КВ Ч ДНЕВНО
    ЦЕНА 15 000
    СРОК НА ГОДНОСТ 15 ГОДИНИ
    1000 ЛЕВА ГОДИШНО
    365 х 0.25 х 10 = ГОРЕ ДОЛУ 1000 ЛВ ТОК ГОДИШНО
    БЕЗ ПРЕНОС БЕЗ РЕМОНТИ БЕЗ ПОДРЪЖКА
    ТОВА Е СМЕТКАТА
  • 29 Турция и Сърбия не са в ЕСЕС

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    и не плащат стотици милиони въглероден рекет - съответно централите им си работят рентабилно. Даже взехме да купуваме от тях - резил !
  • 30 На този

    11 1 Отговор
    СмешникСандов няма ли кой да му отреже главата?!
  • 31 1234

    9 1 Отговор
    Питам аз всички политици: Ако само внасяме, а не произвеждаме откъде пари да внасямe?
    Така със заеми, колко ще издържим???
  • 32 Ха ха ха

    6 0 Отговор
    Зелена гнида!
  • 33 Ха ха

    4 1 Отговор
    Сандов,предателю,на 9 юни ще разбереш истината.Няма да има повече зелени сделки и подобни глупости,които унищожават държавата ни.Ти си по вреден от зелената сделка,готов си за бунището.Твоята алчнъ групичка изнудвате държавата и бизнеса за пари,не за опазване на природата.Примерно отговори как има поголовна сеч на дървесина,а вас не ви интересува.
  • 34 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор
    Лъже като копанар. Плащат само тъпанарите, подписали отровнозелената сделка. Има филтри, които спират всякакви вредни вещества, но целта не е измисленото "еко", а съсипването на електропроизводството и от там всякаква промишленост и производство. После създалите изкуствено проблема, идват на бял кон и го "разрешават", като "спасяват" дебилизираното човечество. Честито световно робство на наивниците. Стара мечта на хазарите. А този нещастен, невзрачен човечец се е изтапанил да ни мами, като швааб на времето казваше "Няма да притежавате нищо, но ще бъдете много щастливи" Е ще вземе някоя кинта за лъжите си, не е даром лаенето.
    "Това заяви пред "Фокус" бившият министър на околната среда и водите и водач на листата на "Зелено движение" за Европейски избори Борислав Сандов."
    Кога е бил министър, Бог знае. Но като видим чий представител е, не остава и капка съмнение, че е подлога на давоските психопати.
  • 35 Дааааааам

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Задължително такива трябва да се поливат с агента Ориндж, дето го използваха във Виетнам.
  • 36 Дааааааам

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Азззззззз":

    Само тапанарите плащат такива такси. А паричките на наивниците има ли кой да обясни къде и за какво отиват.?
  • 37 Сандо

    1 0 Отговор
    Баба ми живя над 90 години,дядо ми малко под 90.Долу-горе половината им живот е минал на свещи и газени лампи,и представете си - без каквито и да е европейски фондове,само с някоя и друга европейска война.Може би е най-добре да закрием всякакви електроцентрали и да идем на фронта в окраината а,министърчо?
  • 38 За протокола

    3 0 Отговор
    В Кресненското дефиле, където магистралата не беше построена до голяма степен заради този Сандов загубите колко са?!?!? Като време, нерви, изгорен бензин и дизел, замърсяване, човешки животи?!?!?
    Кажи, бе Сандов!
    Само Европейските пари са ви в главите на всички политиканстващи, а за хората се сещате само по време на избори!
  • 39 Яяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Умник Гюро":

    Лоши хора, спряли на политиците еврофондовете, ами сега какво ще правят откъде ще крадат
  • 40 Като не получаваме пари и не искат

    0 0 Отговор
    от нас акъл/те нямат такъв,а си внасят/ да напуснем ЕС,да се оправят без нас.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове