Last news in Fakti

10 Май, 2024 12:42 818 24

Експерт: Отложената либерализация на енергийния пазар може да ни коства не само второто плащане по ПВУ, а и цялата сума

  • пву-
  • енергетика-
  • либерализация на пазара на ток

Има сериозен проблем с липсата на политическа амбиция и избуяващия популизъм, който винаги засяга темата за въглищата, смята Венцеслава Кожухарова

Експерт: Отложената либерализация на енергийния пазар може да ни коства не само второто плащане по ПВУ, а и цялата сума - 1

Има огромно забавяне на второто плащане по ПВУ заради неизпълнени реформи. Там е нашият основен пропуск. В други страни има вече трето, четвърто плащане. България вече трябваше да е на четвърти транш, а още не можем да стигнем до втория.

Това заяви пред БНР Венцеслава Кожухарова, координатор в екип "Енергия и климат" в Сдружение "За Земята".

Има сериозен проблем с липсата на политическа амбиция и избуяващия популизъм, който винаги засяга темата за въглищата, смята тя.

Кожухарова очерта три ключови документа - ПВУ, интегрирания план за енергетика и климат и териториалните планове за справедлив преход и посочи, че общото между тях и разковничето, което блокира развитието, е какво ще се случи с въглищата.

Развитие към децентрализирана енергийна система е нещо, което изключително трудно ще се случи тук заради различни интереси, отбеляза експертът.

Според Венцеслава Кожухарова въпросът е не просто да се усвоят парите, а да се подпомогне децентрализираното внедряване на ВЕИ, така че обикновените потребители да получат достъп до тях.

"Средствата да не бъдат глътнати от същите играчи в енергетиката, които виждаме досега."

Информационна кампания във въглищните региони е доста закъсняла, отчита още Кожухарова във връзка с фонда за справедлив преход.

Отложената либерализация на енергийния пазар може да ни коства както второто плащане по ПВУ, така и цялата сума за страната ни, изрази предположение Венцеслава Кожухарова. По думите ѝ, има "популистки интерес, който изкуствено иска да удължи живота на въглищата".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дано

    32 0 Отговор
    ..и стотинка да не вземете, защото вие ще приберете парите, а за нас цените
  • 2 честен ционист

    7 21 Отговор
    С тоя мизерен брой ваксинирани, какви пари въобще чакате от ПВУ? Ходете се молете за скидка от Вова, или Падишаха, за който както дойде.

    Коментиран от #8, #21

  • 3 ТаУмВзе

    24 5 Отговор
    Шитнаха енергото на краварите и са плащаме Щавията!
  • 4 Русофил

    11 13 Отговор
    Не искаме европейски пари. Искаме руски подкупи.
  • 5 Ловеца на акули

    19 1 Отговор
    Някой иска да окраде парите които се дават и да увеличат петорно цената за да платя АЗ реформата.
  • 6 ИНЖ1

    20 4 Отговор
    Тия, които гласуват за ББ и ДП да се замислят!!! Те се правят на "политици", а ние губим милиарди.....
  • 7 Драги енергетици

    7 1 Отговор
    и миньори от ТЕЦМИ2 и рудниците. Обединете се с уволнените от ТЕЦМИ3 Контур-Глобал и възприемете тяхната идея за строеж на фотоволтаици, съхраняване на топлината чрез разтопени соли и работа през нощта на един или повече енегоблока. Влезте им в сайта и прочетете подробностите. Завод за преработка на хиляди тонове СО2 дневно няма и не може да има такъв. Каква ще е крайната му продукция, какво ще представлява и на кого ще я продавате? Явно някой яко ви заблуждава. Искате рекултивация на 250кв.км унищожена земя, превръщането ѝ в гори и ниви, а колко ще струва това и кой ще плати. Просто я изравнете и я "засейте" със солари. Повикайте и Гинка Върбакова на помощ, а не да ги слага на земеделска земя в пазарджишко.
  • 8 А ти?

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ти на кого ще се молиш когато дойда?
  • 9 Най-големият проблем

    8 5 Отговор
    не са работещите в ТЕЦ МИ2, а миньорите с техните придобивки като ранно пенсиониране, големи заплати и пенсии извоювани в миналото когато наистина с кирки и лопати са работили в забоите ( по Смирненски, Въглекопач). Едва ли поетът щеше да пише за крачещите екскаватори в откритите рудници. Сега е съвсем друго, но няма такава професия без образование с такива облаги, а и са много и печелят на избори, семействата им също са облагодетелствани. Не искат на чист въздух да поддържат фотоволтаици, страх ги е от новото, искат там в кюмюра.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 На вре те си ПВУ

    10 0 Отговор
    там където не ви огрява
  • 12 Хейт

    9 1 Отговор
    Радваме се! Не ви щем изобщо втората сума. И без това пак ще я откраднете.
  • 13 Дядо Йоцо гледа

    9 1 Отговор
    Голяма работа, то и без това парите ни ги крадат американците и българските им слуги политици !
  • 14 Даниел

    3 5 Отговор
    Има едни партии в парламента,уж проевропейски и евроатлантици ,който ще направят всичко възможно България никога да не се откъсне от руските си зависимости и корупция,и за това за тях е много важно да не получим сумите по ПВУ!
  • 15 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    8 0 Отговор
    Те парите от плана по възстановяване така и така ги крадат политиците и народа в случая нищо не губи
  • 16 Ами да

    9 0 Отговор
    Всичко бледнее пред жаждата за власт! Вдигай се народе!
  • 17 Българин

    9 0 Отговор
    Можеше да започне строителството на два ПАВЕЦ-а, за да се балансират ВЕИ-тата. Така щяха да се осигурят няколко хиляди работни места, щяха да се получат 6 млрд от ЕС. Ама Бойко предпочете да даде 1 млрд от бюджета, за да загуби парите от ЕС. След това се чудете, защо сме бедни!
  • 18 Банда съветски иZмekяpи !

    8 0 Отговор
    ГЕРБ-ДПС не искат промени !
    Искат да продължат да крадат по старите схеми - Ковачки да продава мегавата по 700 лв. и да отчита 0 емисии.
  • 19 Хаха

    6 1 Отговор
    може да ни коства не само второто плащане по ПВУ, а и цялата сума

    Що бе тамън да има нова сглобкъ
    Държат и не се пускат само заради пари,за народа не им пука
  • 20 Някой

    4 1 Отговор
    ПВУ хич не ме интересува. Това са пари, дето народа няма да ги види. Ще отидат в джобовете на олигарси и политическите им кукли (Боко, Кирчо, Делянчо и т.н.).
    Парите, които ще бъдат спестени от платците на сметки за електроенергия (щото либерализацията ще доведе до супер голям скок на цената на електренергията за бита), ще си останат в техните джобовое. И олигарсите и политическте им кукли ще се наложи да се постараят повече, за да им ги вземат.
    Тъй че, определено по-добре е да отменим изцяло лиерализацията на цената на електроенергията за бита. За ПВУ-то да си плачат олигарсите (те го правят през медиите с такива статии).
  • 21 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Какво общо има тук броя на ваксинираните? Да не би да си мислиш, че тези пари са за компенсации на пострадали или починали в следствеи на "ваксината"?
  • 22 Минко

    2 0 Отговор
    Освен за унищожаване на енергетиката, ограбване на найвните потребители, за какво друго става дума в материалчето от артистите поставени в корпоративен интерес? Икономическата обосновка за възобновяемите изсточници е конкретна и ясна на 7(седем) инвестирани левчета ще си възвърнете 1(едно). Рентабилни са за страни където няма изградена инфраструктура. Ако разглеждаме вървящите процеси във формата на дългосрочни корпоративни сценарии за навлизане на големите западни играчи на малкия български енергиен пазар всичко си идва на мястото. Нали не очаквате, че някой ще дойде в изсточна европа за да се грижи за интересите и климата на българските потребители ? Обикновена добре опакована икономическа война !
  • 23 Факт

    1 0 Отговор
    Някой да е чувал за младата експертка Венцислава Кожухарова от поредното НПО?Девойчето сигурно е убедено,че правия ток се изправя с чук или тесла,но си е еко и такива неща като баланс,честота,пренасяне и тнт не го интересуват изобщо.Тя ще си сложи соларче за 20 бона на вилата и ще е доволна,че киловата и излиза 4 лв.През деня!
  • 24 Макс

    3 0 Отговор
    Това се случва заради изключителната алчност за власт на ГЕРБ и лично на Борисов . Не забравяйте това и гласувайте разумно .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове