Last news in Fakti

11 Април, 2024 16:15 1 645 7

Мария Бакалова и Константин Божанов са в официалната селекция на кинофестивала в Кан

  • мария бакалова-
  • константин божанов-
  • кан-
  • златна палма

Филмът "Стажантът" с участието на Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма"

Мария Бакалова и Константин Божанов са в официалната селекция на кинофестивала в Кан - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Директорът на кинофестивала в Кан Тиери Фремо и президентката Ирис Кноблох днес обявиха официалната селекция на 77-ото му издание. В нея попадат българската актриса Мария Бакалова и режисьорът Константин Божанов, стана ясно от програмата, представена в изданието "Варайъти".

Номинираната за "Оскар" Мария Бакалова се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" (The Apprentice) на режисьора Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за наградата "Златна палма".

В ролята на младия Доналд Тръмп зрителите ще видят румънско-американския актьор Себастиан Стан. Лентата проследява времето на Тръмп като бизнесмен с недвижими имоти през 70-те и 80-те години на миналия век.

Мария Бакалова не за първи път е в официалната селекция на Кан. През 2021 г. филмът с нейно участие "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова беше показан в паралелната секция "Особен поглед".

Тази година сред филмите в "Особен поглед" е и "Безсрамните" (The Shameless) на режисьора и сценарист Константин Божанов ("Аве", "И после светлина")

"Безсрамните" - копродукция на Франция, Швейцария и България, е с участието на индийски актьори, сред които Мита Васишт, Танмей Данания и Аурошика Дей. Филмът разказва за забранената любов между две момичета в строго патриархална страна.

Световната премиера на дебютния филм на Божанов "Аве" се състоя в паралелната програма "Седмица на критиката" в Кан през 2011 г.

Тазгодишното 77-о издание на кинофестивала в Кан ще се проведе между 14 и 25 май. Председател на журито ще бъде американската режисьорка Грета Гъруиг.

Проявата ще бъде открита със световната премиера на комедията "Второ действие" (Le deuxieme acte) на френския режисьор Куентен Дюпийо и с участието на Леа Сейду. Филмът не е включен в съревнованието за "Златна палма".

Извън конкурсната програма ще бъдат показани също "Фюриоза: Сага за Лудия Макс" - новата част от франчайза на Джордж Милър с участието на Аня Тейлър-Джой и Крис Хемсуърт, и "Хоризонт: Американска сага", с който Кевин Костнър се завръща в света на уестърна като режисьор и изпълнител на главната роля.

Сред филмите, които ще се съревновават за "Златна палма" освен "Стажантът" с Мария Бакалова и Себастиан Стан, са "Мегалополис" на Франсис Форд Копола, "Покров" на Дейвид Кроненбърг, "Птица" на Андреа Арнолд, "Видове доброта" на Йоргос Лантимос.

Легендарният режисьор Джордж Лукас - "бащата" на култовата сага "Междузвездни войни", ще бъде удостоен с почетна "Златна палма".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А къде е

    3 2 Отговор
    Димитър Маринов, великият челист?
  • 2 Коя беше тази

    19 5 Отговор
    Бакалова? А да, участваше в някакъв бездарен филм, а тя като цяло не само във филма, а и в реалния живот гледа и изглежда ТЪПО!

    Коментиран от #4

  • 3 РЕАЛИСТ

    15 3 Отговор
    Марийке, Видов ден наближава. Тръмп ще спечели изборите и ще се сети, как една Марийка от България изпълняваше политически к...ски поръчки , да съсипе неговите хора Рудолф Джулиани, а опита и с вице президента му Майкъл Пенс. Къде ще се скриеш бе моме.
  • 4 ти кой си

    2 15 Отговор

    До коментар #2 от "Коя беше тази":

    А ти, къде участва? С какво повече си успял, че си тръгнал да даваш оценки?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин 1

    1 13 Отговор
    Браво Бакалова,прослави БГ!!!!ПОЗДРАВЛЕНИА!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 село

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин 1":

    Е, такива като тебе, дето пишат с главни букви и правописни грешки, може да се чувстват прославени.