Last news in Fakti

12 Април, 2024 11:47 1 296 11

Премиерата на първия игрален филм, заснет в Космоса, се състоя в България ВИДЕО

  • филм-
  • предизвикателство-
  • премиера-
  • русия-
  • космос

"Предизвикателство" е режисиран от руския режисьор Клим Шипенко

Руският филм "Предизвикателство" /"Вызов" / беше показан за първи път в България в навечерието на Деня на космонавтиката. Премиерното място беше Руският културно-информационен център, където беше показана и изложба, посветена на работата на Международната космическа станция (МКС).

„Днес е много важен и тържествен ден, заедно с Деня на космонавтиката отбелязваме 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Полетът му с Николай Рукавишников през април 1979 г. беше много труден, оборудването отказа, но те успяха да се върнат благополучно на земята, от този момент Иванов смята тези дни за своя втори рожден ден. Планирахме гала вечер, но поради ред причини се наложи да бъде отложена за по-късна дата. Но нашите български зрители няма да бъдат разочаровани: за първи и единствен път ще им покажем филма „Предизвикателството“ - уникален филм, значителна част от който е заснет в Космоса“, отбеляза в интервю за ТАСС руският посланик Елеонора Митрофанова, която също присъства на премиерата.

Двете зали, в които филмът беше прожектиран едновременно, побраха повече от 400 души;

"Предизвикателството", режисиран от Клим Шипенко, е първият игрален филм, заснет в Космоса. В историята торакален хирург е бил принуден да отиде на МКС, за да спаси живота на астронавт, който е получил сериозна гръдна травма и се е нуждаел от операция.

През април 1979 г. българските и съветските космонавти Иванов и Рукавишников летят на космическия кораб "Союз-33". По време на полета, който продължава от 10 до 12 април, главният двигател не функционира.

На 12 април, Деня на космонавтиката, руски дипломати ще участват в традиционната церемония по поднасяне на цветя на паметника на Юрий Гагарин в град Банкя, околностите на София.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 3 Отговор
    Време беше.Той е още от миналата година.
  • 2 ПоКУРко

    3 27 Отговор
    Пълна Лъжа Отново И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ! Снимали в Космоса ама .... Друг Път! КОга ще стигнат Американците? Отговор .... НИКОГА!

    Коментиран от #9, #10

  • 3 az #СВО

    21 2 Отговор
    Бях там и гледах филма.

    Заслужава си да се гледа, препоръчвам. Смислен филм, отделно, че е първият със сцени заснети на МКС и в открития Космос.

    Коментиран от #4

  • 4 ти#торбичка найлонова

    0 13 Отговор

    До коментар #3 от "az #СВО":

    как дила груz 200?
  • 5 Алерт

    20 2 Отговор
    Не е за феновете на американска помия! Гледайте си марвелите и не си мъчете малкото останало сиво вещество!
  • 6 3-Де

    8 3 Отговор
    Плоскоземци, забележете, че на снимката Земята е сферична! Слънцето също!
  • 7 БСТ

    7 1 Отговор
    Добро е филмчето става за гледане .
  • 8 123

    1 10 Отговор
    Пълна боза
  • 9 Георги

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПоКУРко":

    То пък как-то гледам, как америте догонват Русия, скоро холивуд ще се премести на луната))))
  • 10 БАРС

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ПоКУРко":

    АБЕ ТО ЦЯЛСВЯТ ГЛЕДА ИЗЛИТАНЕТО НА ПЪРВАТА АРТИСТКА В КОСМОСА ЮЛИЯ ПРЕНСИПАЛ И РЕЖИСЬОРА .А ДА ПМШЕШ ЧЕ НЕ Е ВЯРНО ТО Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ
  • 11 Роден в НРБ

    5 2 Отговор
    Слава на СССР и НРБ !!! СмърФ за ЕС, НАТО и всички евро-атлантиди в България !!!