Last news in Fakti

15 Април, 2024 14:45 1 330 8

Пет години след пожара: Катедралата „Нотр Дам“ възвръща блясъка си

  • нотр дам-
  • париж-
  • катедралата нотр дам-
  • възстановяване-
  • реставрация

Катедралата в Париж е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е най-посещаваната сграда в Европа с 12 милиона посетители годишно преди трагедията

Пет години след пожара: Катедралата „Нотр Дам“ възвръща блясъка си - 1
Снимка: Shutterstock

На 15 април 2019 г. в католическата църква „Нотр Дам“ в Париж избухна пожар. Пет години по-късно катедралата възвръща блясъка си и се подготвя за повторното си откриване след по-малко от осем месеца, предаде АФП, цитирана от БТА.

Катедралата е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е най-посещаваната сграда в Европа с 12 милиона посетители годишно преди трагедията. В ранната вечер на инцидента огромни пламъци обхващат част от покрива на сградата, като впоследствие довеждат до срутването на шпила, както и до опустошаване на част от покрива.

Кадрите, излъчвани на живо по редица новинарски канали и в социалните мрежи, предизвикаха вълна от емоции.

Мобилизираните около 400 пожарникари се борят с пламъците в продължение на почти 12 часа. Пожарът беше овладян през нощта и потушен малко преди 10 ч. сутринта на следващия ден.

Филип Жост, ръководител на строителната площадка смята, че основните предизвикателства, свързани с реставрацията на катедралата са преодолени.

Жост оглавява възстановителните дейности, след като миналото лято почина предшественикът му на поста- генерал Жан-Луи Жоржелен, припомня АФП.

Около 250 фирми и стотици занаятчии, архитекти и специалисти работят по заключителната част на проекта, за да може шедьовърът на готическото изкуство да бъде открит отново на 8 декември, както засега е планирано.

Сред техническите предизвикателства Жост посочва рамките на наоса, хора и шпила, които са възстановени по идентичен начин от масивен дъб. Използвани са повече от хиляда двестагодишни дървета, специално подбрани от френските гори.

През декември на върха на катедралата са поставени кръстът и петелът, емблематични за катедралата.

От днес до лятото предстои да бъдат завършени и покривите, реставрацията на подовете, както и работата по вътрешното художествено обзавеждане.

От есента преддверието и подходите ще бъдат разчистени и преустроени съвместно с местните власти, които отговарят за преструктурирането на околния район. Той трябва да бъде озеленен до 2028 г.

В сряда беше обявен конкурс за създаване на съвременни витражи, каквото беше искането на френския президент Еманюел Макрон. Очаква се обаче те да бъдат монтирани в катедралата едва през 2026 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    5 1 Отговор
    С тия араби и негри мюсюлмани във Франция да не стане някой пожар отново
  • 2 Тома

    3 0 Отговор
    Добре че бати бойко даде пари и работата стана.Но парите не бяха от чекмеджето

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Герджиков

    1 0 Отговор
    Торнадо да опустоши АЕЦ и София
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Баба Яга

    1 0 Отговор
    Тангра даде знак на Макарона и Макарония с тяхното подло католичество, които поругаха древното тенгрианско българско светилище, разрушено и затъпкано с този храм.
    През м. април 451 г. хон-българският император Туки Атилле (Атила) пристигнал с огромната си войска пред града Леутъйш (>Лютеция). В Леутъйш Атилле бил посрещнат с радост от умайджанките (почитателките на Умай биче > "амазонки") и провел тук, в карамаджа Барадж, разположен на острова на река Сена (Голямата река) Дау-Тугай , обред с поклонение към алп-биката Умай. Предводителката на умайджанките Шан-Еваба (>Женевиева) показала на Атилле най-безопасния път към Ар-Алан (>Орлеан), по който българите бързо и незабелязано за тургутите (вестготите) се доближили до този град и го освободили от вражеската обсада.
    Не случайно католиците са назовали този храм на Божията майка, а не на Св. Петър или друг мъжки светия, с пълното съзнание, че тук е било светилище на богинята-майка на тенгрианците.
    Заради безбройните ругателства на това свято древно българско място за повече от 1000 години, Тангра е запалил католическия храм.