Last news in Fakti

23 Април, 2024 09:55 1 456 15

Как Израел и Иран прекрачиха още една червена линия

  • иран-
  • израел-
  • хамас-
  • хизбула-
  • бенямин нетаняху-
  • аятолах али хаменей

В една ситуация, в която две враждуващи страни непрекъснато водят битки една срещу друга, но в същото време гледат да избегнат най-голямата и окончателна ескалация, понякога се стига до грешни оценки, които обаче може да имат фатални последици

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Големият военен сблъсък изглежда временно предотвратен, но както Иран, така и Израел няма да спрат с опитите да отслабят позициите на врага си. В този конфликт вече отпадна една важна задръжка.

Обществеността изглежда никога няма да бъде официално уведомена по един въпрос, който е твърде чувствителен и деликатен за Иран: какви са били мащабите на израелската атака срещу страната и какви са действителните щети, нанесени от нея? Тази атака всъщност имаше едно главно послание, което съвсем недвусмислено достигна до своя адресат – режима в Техеран, пише в коментара си за обществената медия АРД Тим Асман. Пределно ясно е кой е изпращачът на посланието, дори то да не е подписано.

Досега наистина не е известно много за среднощната атака на Израел срещу Иран, а навярно и срещу цели в Ирак и в Сирия. Видимо става дума за операция с ограничен обсег, която оставя на Иран вратичка за достоен изход. Ограничен мащаб, може и да не реагираме – такава би била предполагаемата логика на Техеран. За стабилни окончателни изводи все още е твърде рано, индикациите обаче сочат, че в момента враждуващите страни успяват да се измъкнат от спиралата на ескалацията – засега.

Ескалацията е прекратена само временно

Но това с нищо не променя изходното положение. Иран ще продължи усилията си да разширява своето военно присъствие и влияние в близост до Израел, ще продължи и да въоръжава до зъби своите съюзници – най-вече Хизбула в Южен Ливан. Така терорът срещу Израел и занапред ще получава иранска подкрепа. В допълнение: Техеран ще продължи да работи и по своята ядрена програма.

От своя страна Израел ще продължи да се намесва военно в операциите на Иран в региона, най-вече в Ливан и в Сирия. Ще продължат и израелските въздушни удари, новините за които правителството нито потвърждава, нито опровергава. С други думи, няма спиране на реалната (макар и скрита) война, която вече от години водят двете държави. Тази война непрекъснато поражда и опасността от ескалация – която също си остава.

Нека да си припомним, че сегашният рунд от сблъсъка започна с ракетен удар срещу сградата на иранското консулство в сирийската столица, който се приписва на Израел. След този удар, в резултат от който загинаха високопоставени фигури от иранската Революционна гвардия, Израел навярно не е очаквал в отговор толкова остра и масивна реакция от Техеран. Военни експерти днес смятат, че армейското ръководство на Израел тогава е подценило ситуацията и не е предполагало, че Иран за пръв път ще атакува директно.

Взривоопасна ситуация

В една ситуация, в която две враждуващи страни непрекъснато водят битки една срещу друга, но в същото време гледат да избегнат най-голямата и окончателна ескалация, понякога се стига до грешни оценки, които обаче може да имат фатални последици. Затова е много важно да не се прекрачват определени червени линии. В размяната на удари между Израел и Иран една от тези червени линии вече отпадна: тя изключваше преките нападения срещу територията на врага. Иран я прекрачи в края на миналата седмица.

В момента изглежда че опасността от регионална война временно е преодоляна, но ситуацията си остава взривоопасна. Сраженията в Газа продължават, а съюзниците на Иран от Хизбула все още са само на крачка от военните действия. Напоследък често ставаше дума за риск от опустошителен военен пожар в региона. Този риск само временно е отложен, пише в коментар за АРД кореспондентът на медията в Тел Авив Тим Асман.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    13 3 Отговор
    " Никифоре , като не щеш мира , те ти секира " !!! Накрая израелците ще започнат да разбират от български поговорки !!!
  • 2 КОТарАК 🐱

    2 13 Отговор
    след Иран , Израел ще се позабавлява и с аверчетата им от Кремъл , но по много деликатен начин /Мосад вече обучава новият Ленин

    Коментиран от #10

  • 3 12343211

    10 0 Отговор
    За двете държави няма такава линия ,те не използват демокрацията.
  • 4 докато има израел няма да има радост

    10 1 Отговор
    само празни приказки ! докато не се почне с кютеците нищо не е станало само шум се вдига да има хляб за медиите!!!
  • 5 Фела Ционист

    11 2 Отговор
    Когато евреите напровят поредната си злина, Дойче Веле казва “всички са виновни”. Когато евреите тайно направят злина, Дойче Веле казва “Евреите са невинни”.

    Ама всички знаем.
  • 6 Чийфут

    12 1 Отговор
    Е, как един път Израел за 75 годишната си история дори за миг не помисли едно добро нещо някому да направи?

    То е ясно, че щом Америка спре да им налива тия ще бъдат изгонени от там, където ги настаниха. Близкият изток заслужава мир и благоденствие, а не еврейски марионетки на Щатите.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КОТарАК 🐱

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Чийфут":

    да храниш 75 години арабелите от Газа и те да колят при първа възможност , доброта ли е ,или глупост?
  • 9 Здрасти

    5 2 Отговор
    Кой изобщо вярва на манипулатор, като дойче зеле?
  • 10 А ма

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    той нали умре, Невалния?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.