Last news in Fakti

24 Април, 2024 09:56 2 014 82

Как България не стана Чехия

  • българия-
  • чехия-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • бсп

И сега ми е още по-криво и някак мета-обидено, че никога не бяхме - и никога няма да бъдем - Чехия, която ни задмина с двеста още тогава

Как България не стана Чехия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тях ги газиха с танкове, докато ние манифестирахме. Или защо Швейк не е Бай Ганьо - Ивайло Нойзи Цветков търси причините, поради които България така и не стана като Чехия.

Аз даже малко съм обиден от тая работа. Не конкретно на някого - Хавел, Кундера, Желев, Костов, Луканов и т.н. Просто помня огромната си надежда през 1990-те, когато - свързан по съребрени причини с Чехия (тогава още Чехословакия) - се надявах тихо, че понеже излизаме от един и същ зъл блок, и ние, българите, имаме шанс бързо да прекрачим от Източна в поне Централна Европа.

И сега ми е още по-криво и някак мета-обидено, че никога не бяхме - и никога няма да бъдем - Чехия, която ни задмина с двеста още тогава.

Под властта на различен тип империи

Първо и най-важно, ще кажете - различните империи и "робства". Ние не случихме – три източни, определяни като вертикално властови - Източната Римска, Османската и съветската. А пък бохемците и моравците, поради културна география още от ранносредновековни времена, са с две относително хоризонтални империи като краен "продукт" - Свещената Римска (грубо погледнато, бъдещата Германия) и Хабсбургската (бъдеща Австро-Унгария). Тук е добре да се припомни и великата самоирония на Вацлав Хавел, че опитът за либерална Чехия на Дубчек през 1968 година няма никакви исторически основания.

Веднага ще се съглася за империите, ама отчасти. От дълго време си общувам с една чешка, макар и отдавна вече американска, професорка по културна антропология, бегълка след Пражката пролет, която на моя привидно глупав въпрос "защо ние така, а вие иначе", ми отговори нещо много умно: ние, чехите, сме родени да се бунтуваме тихо (quiet rioting), докато вие, българите, сте склонни да се подчинявате.

Има смисъл в това. Великото на Швейк (т.е. на Ярослав Хашек) е тъкмо в тихия бунт срещу системата, отвъд абсурдите тип "малкият човек с голямата сатира отива на война". Ще кажете, ама и ние имаме такъв - бай Ганьо на Алеко. Ами не, той е в съвсем друга ситуация, в която е съвършеният конформист.

Днес ги гледате същите, сглобени.

Тях ги газиха с танкове. Ние в същото време манифестирахме.

Да не сравняваме "героите", това би било глупаво и отвъд високото мислене. Но в културно-антропологичните си изследвания намирам, че Пражката пролет през 1968-а не е случайно подреждане на звездите - тези хора изначално още от Швейк искрено ненавиждат всичко руско, смятат го за заплаха, защото десетилетия преди нас са европейци. Ако попитате днешен млад чех дали е европеец, той би се изумил и няма да ви разбере. Обратно, ние традиционно се подчиняваме (сякаш сме били на някво съветско MDMA) още от Освобождението насам.

Те, чехите, НЕ мислят за никакви руснаци, това е разликата, оставили са ги в миналото със заслужено презрение - докато ние сякаш сме драганцанковци, всичко политическо тук непременно минава през руското. Тях, чехите, веднъж ги газиха с танкове, докато ние манифестирахме. Жалка история.

Чехите, впрочем, реагират като в тежък случай на дисфемизъм, когато се спомене нещо за Русия. Ние, от друга страна, сякаш сме вечните слуги на тая квази-империя, която всъщност винаги мисли себе си за "обсадена".

Да ти и многоточие империята, дет вика Зошченко, който междудругото е утрепан от Жданов по поръчка на Сталин.

Най-голямото падение в българската история

Тук обаче не ни интересува толкова нативизма и съпротивата, колкото способността на едно общество да развива гражданственост. Чехите са това, което искаме да станем, и не станахме, и няма да станем никога. Но поне можем да опитаме.

Знам за горяните, един мой дядо е бил там с откраднат калашник (истинска въоръжена съпротива срещу комунистите докъм средата на 50-те). Прочетете, моля, важно е. Иначе, след 1956-а, ние не само се държим, като да не казвам какво, но в началото на 60-те дори се обличаме в дантели и с леко размазан грим лягаме с разтворени крака пред Хрушчов, предлагайки да станем 16-та република. Няма по-голямо падение в цялата българска история. Няма и никога няма да има оправдание за това. Ето ви още един отговор как не станахме чехи.

А Швейк не се бие в гърдите и не вика "чех, чех". Той е епитом на малкия и хитър човечец, който се нагажда по военному, докато приема всичко за даденост и го хуморизира. Хашек е велик в самоиронията най-вече когато разправя за анабазиса към Будейовице, препращайки към Ксенофонт, но и изобщо с мекия си, неподражаем хумор, печели поколения чехи напред и става световен.

А при нас е друго - катабазис, ако позволите, вечно слизане към Ганя, виждаме го и в медиите, и навсякъде. Докато медийно доставяме на Ганя очакваното от първия етаж, той няма как да се качи дори полуплощадката на втория.

Нямаме нито Ян Палах, нито Ян Кубиш

А защо си избрах точно Чехия, а не, да речем, Полша? Не знам, емоционално ми е. Може да е заради Кафка, кой знае. Цял живот бях вид Грегор Замза, и едва напоследък се озовах в ролята на Йозеф К.​​​​​​​

И си мисля: ние, българите, не се бунтуваме реално, никога. Нашето въстание избухва само в западна Тракия, за три-четири дни, и е обречено. Цялото ни поборничество, извън сложната и уж тайна комитетска организация на Левски, се свежда до Бенковски, Захарий и някой отчаян Петлешков или Кочо. По това време цялото дело на Апостола е разпаднато, ако не броим тук-там по двама-трима по места. В другите три т.нар. окръга няма нищо, което впрочем убива и Ботевата чета. А оцелелите дори в Тракия след втората седмица бягат по Балкана и копнеят за късче хляб. И след това "башибозуци", доскоро живели с нас, изколват почти всички.

Ние вечно сме жертви, лежим на това, но чехите не се смятат за такива - едни велики младежи убиват Райнхард Хайдрих, онзи от вилата във Ванзее, заради когото има "окончателното решение" за евреите и Лидице.

Ерго, ние нямаме нито Ян Палах, нито Йозеф Габчик и Ян Кубиш (отговорните за ликвидирането на Хайндрих), нито нищо.

Можехме...

Да, можехме да сме чехи, но щеше да ни трябва много повече самопознание и най-вече - културно и всякакво оттегляне от руското. Както казва Ярослав Пижъл, един от великите чешки поети: Днес може всичко, но не може да сме глупави.

Някой ден ще ме разберете - националната ни отрова, нашият криптонит, е Руската федерация, още от 1880 година насам. И нашето отвратително подчинение на всичко руско, но за това - другата седмица.

Сега е трудно да се обясни онова за 16-тата република и също как великолепни чехи като Дубчек или неговата секретарка са взели "невероятни" решения. Решенията не са невероятни - Дубчек смята, че може да се опълчи на полузаспалите брежневисти и да плъзне нещо. Не е Ян Хус, няма да изгори на кладата на религиозното невежество. Което ме подсеща, че ние нямаме не само Палах, но и Хус, религиозен ревюлюционер-реформатор, готов дори да запали нови Хусистки войни. Мислехме, че имаме такива, но не би. Хусистите се сглобиха.

А последно за Чехия: моят приятел и културен съмишленик Иван Бедров, който от известно време живее в Прага, го закова: когато са строени сградите в историческия център на чешката столица, на България тепърва ѝ е предстояло османско завоевание.

Карлoв мост, baby, ахой 😊

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България ще я има

    34 27 Отговор
    Чакай да видим след 5 години дали ще я има Чехия, пък тогава сравнявайте понемчените ни братя с нас!

    Коментиран от #4, #51

  • 2 живял като човек в България

    52 16 Отговор
    До кога ще ни го навирате тоя психопат ??? Кой нормален човек в кочината го вълнуват братвежите му ???
  • 3 Червената шапчица

    48 15 Отговор
    Когато си глупав, то е завинаги. Когато си алкохолик, до какви фантасмагории и странни сънища води анестезията при някои индивиди?! Отклоненията са непоправими!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Алчно мозъче,

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "Варненец":

    Там е проблемът, че няма да я "асвабади", а ще я остави.

    Коментиран от #9

  • 6 честен ционист

    30 19 Отговор
    Този Нойзи от британец, да не е вече и чех станал? Бат Нойзи, Ганчо никога няма да е като чеха, понеже всичко в България зависи от църквата (Русия), а чехът отдавна е прегърнал Лукавия.
  • 7 Aлфа Вълкът

    33 11 Отговор
    "Ивайло Нойзи Цветков търси причините, поради които България така и не стана като Чехия" –
    аз ви казах, че от този пропадняк няма да има отърване 1г докато избие парите за конфискуваната му кола и глобата си. Гаранцията от 15 000лв сигурно са му я върнали, ама пак е с -1 кола.
  • 8 Бендида

    40 7 Отговор
    Г-н Нойзи, точно Ярослав Хашек е казал много подходящи думи и за такива като вас :,, След разврата и оргиите,винаги идва моралният махмурлук. "
    Та как да ги стигнем чехите?
  • 9 Варненец

    12 10 Отговор

    До коментар #5 от "Алчно мозъче,":

    Ще я остави??? Имам роднини там, в Чехия мразят руснаците, та как викаш ще я остави, кога я взе?
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 8 Отговор
    "Размисли на литър рИкиЙЪ "
    🤔/ ти мен уважаваш ли мъ/🤔
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Реалност

    32 12 Отговор
    Аз предпочитам да станем като Унгария - държава №1 по чуждестранни инвестиции в ЕС и единствената държава, която не е коленичила пред Урсула! Но пък унгарците са с Русия и няма да е политкоректно, а и центове няма да има:)
  • 13 Пенчо

    28 5 Отговор
    Този по добре да наблегне на алкохола, за публицистика - по нататък ще има време!
  • 14 Перо

    31 12 Отговор
    Първата и очевадна разлика, която джендъра не е разбрал и от където идва всичко е, че Чехословакия тогава е еврейска държава, а не Славянска, православна и че тяхната съпротива срещу съветската система е била съвсем кратка, изразяваща се в протести и псувни! В БГ 15 г. е имало въоръжена съпротива за която джендъра споменава само един ред! Просто манталитета на българите е съвсем различен! Имали сме коренно различно икономическо и културно развитие и при капитализма и при социализма, всичко засегнато от 500 г. турско, азиатско робство, което чехите нямат! Не виждам по каква причина унтерменша прави сравнения, които са различни за всички страни!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Учуден

    29 5 Отговор
    Тоя защо е на свобода??? И точно него ли ни натрапвате?
    Около 2 часа през нощта на 17 ноември 2023 г. Ивайло Цветков е спрян за проверка от полицейски патрул на кръговото на ул. „Околовръстен път“ и бул. „Черни връх“ в София. Цветков не говорел разбираемо и това усъмнило полицаите. Направен му е тест за алкохол с дрегер, който показал концентрация на алкохол в кръвта 2,12 промила. Незабавно е арестуван, а колата му е иззета.
  • 17 Ха ха ха

    23 8 Отговор
    И тази ходеща пияна карикатура Нойзи пишел в ДВ.
  • 18 Перо

    23 6 Отговор
    Статията е опит за мислене и съчинение, на един деградирал мозък на наркоман!
  • 19 Истината

    13 7 Отговор
    Нойзи може само да си мечтае да е като Бай Ганьо - Бай Ганьо никога не е карал мъртво пиян:)))
  • 20 123

    15 5 Отговор
    Как Нойзи не стана трезвеник
    И сега ми е още по-криво и някак мета-обидено, че ми взеха книжката и колата, с която яко надрусан и яко пиян ги задминавах с двеста по софийските улици
  • 21 Генерал 🇧🇬

    29 6 Отговор
    1) Пишат нещо, после сами се опровергават - „когато са строени сградите в историческия център на чешката столица, на България тепърва и е предстояло османско завоевание “
    2) Не само България, но и Чехословакия в средата на 70-те искаше присъединяване, като 16-та република на СССР. Тогавашният чехословашки партиен вожд Антонин Новотни предлага ЧССР да се присъедини към Съветския съюз със статута на съюзна република или според условията на конфедерацията. По този начин Новотни е разчитал да намали цените на доставяните от СССР в Чехословакия суровини (експортните цени били по-високи от вътрешносъюзните) и да разшири пазара на произвежданата в Чехословакия промишлена продукция.
    Съветския съюз не присъединява нито Чехословакия, нито България, за разлика от Европейския съюз-който ни отне суверенитетът с налагането на Лисабонският договор(2009)
    И не всички тогава в ЧССР са били на страната на Дубчек, страната е била на прага на гражданска война.

    3) Има сведения за над 40 големи въстания и бунтове на българи ( без да броим стотиците хайдушки дружини) по времето на Османското иго, като Априлското далеч не е най-голямото. То просто е било близо във времето и затова има много останали документи и писмена.
    Освен това - От всички покорени балкански народи българите първи вдигат въстание за възстановяване на българската власт над земите ни - въстанието на Константин и Фружин.
    4)Хора, ограмотете се и изтрезнейте преди да седнете да пишете..
  • 22 лекуващ лекар

    19 7 Отговор
    Нека да кажа на тази ходеща пияна карикатура Нойзи, който пише и в Дневник, че предпочитам да станем като Унгария - държава №1 по чуждестранни инвестиции в ЕС и единствената държава, която не е коленичила пред Урсула! Но пък унгарците са с Русия и няма да е политкоректно, а и центове няма да има !!!
  • 23 Времената се менят

    15 7 Отговор
    Преди - всички на грантове ставаха отрепки
    Сега- всички отрепки минават на грантове
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иван Дочев

    8 9 Отговор
    Към казаното ще добавя само, че най-класните п-р-о-с-т-и-т-у-т-к-и в Европа човек може да види (и не само да види) в Чехия. Такива оргии сме си организирали с чехкини в Прага, че паветата на моста в Стария град са подкачали от местата си!
    Наистина красива страна с голямо бъдеще! Имам най-добри впечатления.
  • 26 Някой

    14 9 Отговор
    Издържах до половината пропагандните глупости. Защо не каза УКРАИНЕЦА Хрушчов. Където това за 16-та република е било блъф на Тодор Живков, заради претенции на Югославия към пиринска Македония. Защо все преиначават случилото се в Прага. Кой е сгазен там? Един се самозапалва и герой. Тук при ГЕРБ 2013г. за 31 дни (18 февруари - 20 март, февруари е кратък) се самозапалват 6 човека! И не ги обявяват за герои. Самозапалили се пред президентство, кметство, на стадион и така нататък. Там войските дори се водят на ... военно учение. Правилият промените е комунист и след промените си казва, че винаги е бил комунист, но е искал по-различен комунизъм. Остава си в комунистическата партия и нито е убит, нито нищо. Те лъжат, че било борба срещу комунизма.
  • 27 00001

    5 5 Отговор
    За тези които не знаят Австрийците са Авари/Българи и Славяни приели християнството от Рим, и Германски език от времето на Карл/Чарлс първие свещен Римски император на Запад.Чехите и Словаците со народите на Държавата на Само/Шамбат основателя на Киев и брат на Патриция Феодорат на Източната Римска Империя Курт/Кубрат, също и =така и каган на Аварите и Българите.Причините за падането на България под османците са същите както са и днеска-политическа корупция, измами, не плащане на данаци и не изпрашане на войски при Цезаря на Българите.Поради корупция и политическо разделение на кой е по велик от другия Български Боил пада България. завладяна е предимно от Акинджи въоръжени със сопи, към чийто войски Българските селяни и войници се присъеднияват за да се разправят, окрадът,и да поробят бившите си Господари и ги продадът като роби на пазара..Османците до 17 век са много по справедливи от Българските им.
  • 28 Бургазлия

    14 7 Отговор
    Този човек има належаща нужда от помощ на психолог! Избива комплекси на малоценност или чрез тях си заработва ПИЕНЕТО ? Не е нужно да сме русофили или - фоби и от това да припечелваме. Но при отстояние на 300 км. от ракетен обсег от ядрено-дроново-газово-нефтена държава с непредсказуеми реакции, разумно ли е сега точно да се превръщаме в кравеферма ? Или да ставаме Гюро Михайловци за мучащи на 10 000 км. импер-кравари? Не по-благородни и щедри от ушанкаджиите. Дубчек е словак, а от чехите можем да се поучим, че те от 1620 г. не воюват. Въпреки че след 1918 г. поддържат чехословашка армия. Освен като доброволци и в паравоенни части. През ВСВ патриотите-парашутисти Кубиш, словакът Габчик и др. са наети от Лондон - на чешка издръжка !!!- да убият протектора на Хитлер Хайдрих... Нямам време за лекции по странознание, но препоръчвам по-малко алкохол, четене и мисъл!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 00001

    10 11 Отговор
    България при Комунистите и Живков, банкрутира 4 пъти, 1945-1947, 1960, 1963, и през 1990. България е предложена за 16 република от Живков през 1963 ,в личен разговор с Никита Хрушчов който отхвърля предложението на Тодор Живков. По спомени на очевидци той попитал българския лидер: „Искате ли да ядете нашето свинско или да ви платим дълговете към Гърция? Освен това той нарече българското правителство „хитри хора от София“.

    Коментиран от #46, #55

  • 31 Факт

    18 6 Отговор
    Те чехите и словаците приеха преди 30 г.закон за лустрацията.За това вървят напред,тук комунистите и техните деца и внуци ни дърпат в блатото.Това е отговора.

    Коментиран от #32, #36, #47

  • 32 Някой

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Факт":

    Комунистическата партия на ГДР се прекръсти и сега е в европарламента.
    За по-горният защо не каже за националните катастрофи, със загубени територии и плащания на милиарди обезщетения.

    Коментиран от #43

  • 33 провинциалист

    5 6 Отговор
    В пасквила - нищо друго освен изкривяване на историята и насаждане на омраза. Относно последното - мошетата и айшетата (Шалом и БХК) в друга ситуация да са ни проглушили ушите.
  • 34 Ко Не

    6 2 Отговор
    Зависи от гледната точка на писателя (оптимист ли е/песимист) но пък за грузинците и арменците , България си е един вид "Чехия"..... другарю ....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сократ

    8 5 Отговор

    До коментар #31 от "Факт":

    За разлика от нас, чехите и словаците не си унищожиха селското стопанство. Не ликвидираха заводите. Не изпълняват заповеди от посолството, като нашите мижитурки. Малка разлика, но съществена.
  • 37 В.В.П.

    3 7 Отговор
    Чехия си е в неофашизма .Факт .Само окропи вземат за роби..по 12 часа. Нойзи ,бягай в Чешко!!
  • 38 Особено интересна

    9 6 Отговор
    ми е Британската империя. Пълна е с много противоречиви практики (търговия с роби, грабеж на чужди ресурси) и моменти на зло (жестоко потушаване на освободителни борби, лагери), но не познавам британец, който да се отрича от историята си така елементарно и ентусиазирано, както го правят част от българите. С малки изключения (представителите на културата на отмяната) британците държат на традицията, пазят построеното от миналото, не го продават на случайници на безценица.
    Най-лесния начин да се съсипе една държава е постоянно да внушавате, че има нещо грешно в нейното минало, че не е от "правилната страна" на историята. После всякакъв грабеж и експеримент стават по-лесени.
    А предложението да се оттеглим от всичко руско, означава ли да се оттеглим от Пушкин и Достоевски, от Лермонтов и Гогол? Подобно оттегляне означава да се превърнем в тотал щета, игноранти, културно семпли хора.

    Коментиран от #67

  • 39 🍋🍋🍋

    10 6 Отговор
    Са, Държавният Департамент определи 900 милиона да се “бори” с Руската Дезинформация и Пропаганда, такива “индивиди” като “афторчето”, заработват кой за нова кола, кой за нещо друго.

    Русия при всичките й недостатъци е Държава, изградена на руините на Руската Империя и руините на Съветската Империя, първата до болка религиозна (благодарение но което Българите имат Държава днес), втората до болка атеистична, благодарение на което Българите имат Територия днес.

    Днешна Русия не е нито едното нито другото.

    Чехи, Словаци са Германизирани Славяни.

    България е една неуспяла територия въпреки всичките й дадености, която ако не беше освободена от Русия щеше да бъде като Кюрдите в Турция, Сирия и Ирак.
  • 40 В.В.П.

    5 3 Отговор
    Чехите са били и по добре от сега .Всъщност и преди 90 те си бяха по добре ..Заводи и фабрики..Сега са на внос. .
  • 41 Данко Хаирсъзина

    10 7 Отговор
    Абсолтно вярно! Ние сме цървули, които обичаме Русия, гроздова ракия и туршия. Нищо европейско няма в българина, масовият българин- 75% от населението-си остава простак и чалгаджия ,русофил и антизападно настроен.
  • 42 след 100 години същото

    7 6 Отговор
    Както казва един приятел: На тази територия- има предвид тук- живее най-простото население.Чехите никога няма да ги стигнем, и след сто години дори.

    Коментиран от #50

  • 43 Факт

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "Някой":

    Ти бил ли си в Чехия или Словакия - галош ! България изглежда като турско село в сравнение с тях ! Това са истински европейци .За Унгария да не споменавам.
  • 44 робски народ

    8 7 Отговор
    По време на "нежната" револция, чехите имаха водачи- Хавел, Иржи Дийнстбир, Хана Загорова, Александър Дубчек, Вацлав Мали и др., а ние имахме Желю Митев желев от с. Байрям дере, Шуменско, Гочо Спасов от Белово, Внедренко Божков и други хора на комунистите.Те бяха на Вацлавския площад по един милион души всеки ден, а ние правехме "кръгли маси" с комунистите. Българинът обича да е роб.
  • 45 00001

    10 4 Отговор
    Двете национални катастрофи са продукт на желанието на българите да притежават Македония,като за по лесно е обвинен Царя, който изпълнява изканията на бъ;гарски политически партии, когато си алчен и глупав това е ефекта от тази Българска кръстоска.
    Първата национална катастрофа е поражението на България във Втората балканска война през 1913 г., при която голяма част от територията от Южна Добруджа е присъединена към Румъния.
    Втората национална катастрофа е Ньойският договор от 1919 г. Този договор принуждава България да признае съществуването на Югославия като нация и да отстъпи по-голямата част от своята македонска територия на тази нова нация. Освен това тя отстъпи голяма част от крайбрежието на Егейско море на Гърция. Освен това принуди българите да платят близо 400 милиона долара репарации.

    Коментиран от #49

  • 46 Генерал 🇧🇬

    9 9 Отговор

    До коментар #30 от "00001":

    "История на външния държавен дълг на България, 1878-1990" - се намира свободно из интернет в pdf формат. Това е документалистика издадена от БНБ не през социализма, а през демокрацията. Трите големи тома отразяват цялото банково дело на страната ни на база документи(черно на бяло) от архива на БНБ. През времето на Соц.България там фалити няма. Никъде няма фалити и като официална информация.

    Фалити има само в главите на лъжците, които не могат да го докажат.
  • 47 Генерал 🇧🇬

    8 7 Отговор

    До коментар #31 от "Факт":

    Друг факт- През цялото управление на американското "дясно демократично" СДС, бе едно шикалкавене с приемането на закон за лустрацията- не го приеха, макар че, 97-2001 Костовото правителство имаше абсолютно мнозинство .
    А сети се защо.
  • 48 зевзек

    7 3 Отговор
    задминаха ни с 200 чехите, те не са били никога след нас, че да ни задминават, те правят локомотиви Шкода, ние им ги купуваме, резервни части купуваме от тях, даже работници за фабриките им изпращаме, Чехия е в средата на Европа, била е част от Свещенната Римска Империя едно 1000 години, а ние къде сме, как може да имаме илюзии че ще бъдем като Чехия, ние вече като Румъния не можем да бъдем
  • 49 🍋🍋🍋

    8 4 Отговор

    До коментар #45 от "00001":

    Това самата жалка истина за българите, алчен и глупав, двете в комбинация са смъртоносни.
    Точно като Украинските Националисти.
  • 50 Генерал 🇧🇬

    6 7 Отговор

    До коментар #42 от "след 100 години същото":

    Написали са го, поне прочети пасквила...

    " когато са строени сградите в историческия център на чешката столица, на България тепърва ѝ е предстояло османско завоевание."

    Това е 14 век, а България е имала най-големия град в Европа - Плиска, още през 8-9 век
  • 51 бааа!на чехски си млуат там.

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "България ще я има":

    а и на английски-нйл ся е модерно.бех скоро там.нищо ноо под слънцето.праат инвестиции хората,цените растат със заплатите де.ама и ред има,ръбийш.
  • 52 00001

    6 4 Отговор
    Първата вълна потопи икономиката в началото на 60-те години и създаде сериозни проблеми на комунистическия режим. Кризата беше преодоляна едва когато България разпродаде златния си резерв. По-малко от десетилетие беше достатъчно, за да се натрупат нови икономически проблеми, които бяха изострени от петролната криза през 1973 г. Този път проблемите с дълга бяха много по-сериозни и България призова Москва да спаси българската икономика. Брежнев отпуска нови кредити на София и въвежда схема за субсидиране на българското земеделие и туризъм. Ускореният износ на петрол с разрешението за реекспорт на Запад обаче наистина помогна на комунистическия режим да избегне фалита. След четири сравнително спокойни години през 1985 г. външният дълг отново започва да нараства. В рамките на две години той почти се удвои и продължи да нараства с близо 1 млрд. USD годишно.

    Коментиран от #58, #59, #61, #62

  • 53 00001

    6 1 Отговор
    Този път дългът беше много по-голям, отколкото през 60-те години на миналия век, а международните резерви далеч не бяха достатъчни, за да спасят икономиката. Те бяха сериозно изчерпани през 1987 и 1988 г. без практически резултат. Съветската помощ също не дойде. Изправен пред сериозни проблеми у дома, Горбачов беше по-малко склонен да прехвърли средства за спасяване на най-добрия си клиент. За разлика от Брежнев, той настоява българското плащане на търговския й дълг, който София трябва да ликвидира точно когато регресите са отчаяно необходими за продължаване на плащането на дълга към западните банки. „Чадърът на съветския дълг“ изтече и България не успя да избегне фалита. През март 1990 г. българското правителство, ръководено от бившия комунист Луканов, спира плащанията по дълга без никакво предупреждение. Дефолтът предизвика нова спирала от икономически смущения и банкрут, които не бяха преодолени преди въвеждането на валутния борд в началото на 1998 г., когато голяма пенсия е 12 долара и голяма заплата е 40 долара

    Коментиран от #60

  • 54 Гост

    6 5 Отговор
    Няма да станем Чехия, заради алкохолици които нарушават и не спазват правилата, но иначе се правят на умнокрасявци
  • 55 00002

    5 9 Отговор

    До коментар #30 от "00001":

    Абе да може да си се върне бай Тошо... нали видиш до къде ни докараха демоКРАДЦИТЕ, сглобките и случайниците... две тухли на кръст не са сложили, а и не могат да разрушат направеното от него... на 28 място в света бяхме сега гоним Nr.200...
    Ееее неколцина мушеници сте изплували бая над водата, направихте се, но като цяло народа е зле!

    Коментиран от #63

  • 56 ХАХАХА

    5 4 Отговор
    Как Нойзето заработва парЕ за нова кола ,тъй като старата я прибраха след надрусване, това трябва да е заглавието на поредния пасквил на героя ,който вече се изявява в б ргарофобската секция на зелето.
  • 57 напълно вярно

    8 1 Отговор
    Мнозинството от тия, които коментират-неграмотност, балканска простотия, мизерия, чалга- само доказват правотата на текста. Няма нужда какво да коментираме.
  • 58 0002

    5 8 Отговор

    До коментар #52 от "00001":

    Иckаме си 25 мяcто...
    Както по бaй T0шово време, 25 мяcто по икон0мически показатели, за к0смонавт ще почакам, но да не си 3аключвам апартамента и пред блока да са дизyна деца да играят и майките им даже да не ги търсят, исkам.
    Исkам децата да ходят пеша на училище, без придружители, искам децата да имат детство, искам старците да имат старини, ............. затова не искам aмеpи-kанскoтo п0co-лство да командва на българсkа земя!

    Коментиран от #69

  • 59 Генерал 🇧🇬

    7 8 Отговор

    До коментар #52 от "00001":

    Глупости от интернет не ми се четат. Посочи от кой том, на коя стр. в ""История на външния държавен дълг на България, 1878-1990" има фалит на НРБ през 60-70 те години ??
  • 60 0002

    3 8 Отговор

    До коментар #53 от "00001":

    ИКОНОМИЧЕСКОТО ЧУДО НРБ (от 44 г. до 89 г.) в Цифри и Факти! ЕТО КАК БЪЛГАРИЯ ЗАЕ 25-ТО МЯСТО ПО БВП В СВЕТА:
    По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България се изкачва на супер престижното 25-то място в света. За сравнение, през 2013 г. България вече се е сринала до 78-мо място в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF).
    Преди ПЕРЕСТРОЙКА България е произвеждала 40% от всички компютри, продавани по линия на „съвета за икономическа взаимопомощ“.
    В момента (2014) България е с най-ниския номинален брутен вътрешен продукт в Евросъюза, най-висока квота на мизерия – 21,8%, по данни на Международния Валутен Фонд и Евростат и най-много извънбрачни раждания в Европа.
    Данните са взети от Националния статистически институт. Те са официални и общодостъпни. Така че всеки гражданин може да отиде и да си направи справка. Статостока в България по индустриални и селскостопански отрасли за периоди преди 10 ноември, 89 г. и миналата 2014 г. Крайния резултат от изследването е потресаващ! Ето и фактите:
    ПРОИЗВОДСТВО:
    Първа група показатели: Какво е произвеждала България през 88 г. Това е последната нормална година, преди да дойде така наречената псевдодемокрация. Сравнявам 1988 г. с миналата 2014 г. И ето какъв е резултата по отрасли:
    Металообработващи машини: През 1988 г. сме произвели 17 440 броя. За сравнение, през цялата 2014 г. сме произвели едва 1930 броя.
    Електрокари: Пр

    Коментиран от #66

  • 61 Ееее банани имаше, но .....

    3 7 Отговор

    До коментар #52 от "00001":

    Имаше
    едно BPEМЕ...
    HAР0ДНА PЕПУБЛИKА БЪЛГAPИЯ
    Държава с 9, 000, 000 жители...
    Aрмия...
    Граници...
    Над 3 000 Завода и Предприятия...
    Pеки...
    Пълни язовири...
    Напоитeлни cистеми...
    Земеделие...
    Овощни и 3еленчукови градини...
    Стада...
    Cвинекомплекси...
    Птицекомплекси...
    Овцеферми...
    Деца...
    Детски градини....
    Училища...
    Образование...
    Болници...
    Санаториуми...
    Здравеопазване...
    Море...
    Планини....
    Гори...
    Минерални извори...
    Почивни станции...
    Месо...
    Сирене...
    Мляко...
    Кисело мляко...
    Здравословно хранене...
    Е, бaнaни нямаше!!!
    И боклyци нямаше!!!
  • 62 Велик беше бай Тошо

    5 7 Отговор

    До коментар #52 от "00001":

    Помните ли, че: Пенсионната възраст за жените бе 55 г., а за мъжете 60.
    Невъзможно бе да срещнеш бездомник или клошар.
    Здравеопазването беше безплатно.
    Образованието също като на тези от слаборазвитите райони се даваше възможност да учат в университет и с минимален успех показан от средното училище.

    На младоженците се даваше почти безлихвен заем на стойност, колкото да си купят нова кола.
    А помните ли, че опрощаваха заема от по-горе при родено второ дете ?!

    Нямаше как да бъдеш безработен.
    Нямаше работещи бедни.
    Стига да искаш, държавата ти даваше земя да я "чоплиш".
    Консултираше те къде, дори в най-затънтеното село, каква е почвата и какво да засееш с успех там.
    И помните ли, че през цялото време (и преди Указ 56) си имаше "частници".
    Ако пък се заселиш трайно в Странджа-Сакар държавата поощряваше това с 10 000 лева.
    (Повече пари от за една нова кола.), а да пестиш от храна беше нечувано.
    Ако се появеше масов престъпник, то беше такова събитие, че за него се говореше десетилетие... и повече даже.
    Спомнете си как обяда в заводите (тристепенно меню, с безалкохолно) беше на стойност от 5 до 8 кибрита.
    Никого не "изключваха" за неплатен ток (а той беше пренебрежимо малка сума).
    Телефоните се плащаха на три месеца - веднъж.
    И даже банани ( но в показните магазини и по-скъпи) имаше почти винаги.
    Нямаше ЧСИ, измами на старци, принуди, вилнеещи мутри, както и нямаше чувство за липса на справедливост въобще.
    ….това от по-горе вече не можем д

    Коментиран от #64

  • 63 00001

    6 2 Отговор

    До коментар #55 от "00002":

    Че крадци има много в България е вярно, но не са демократи,и никога не са били демократи, а 100 % комунисти. Това че комунисти се пишат за демократи , десни, център и социалисти партии не значи че са такива. А човек който никога не е живял в реална демокрация и пазарна икономика, не може да въведе тези принципи в България.човек живял 4-6 години на запад в университет също не може да приложи това в България. Познанията им са зазубрени но не са практически усвоени..Б ългария също никога не е била на 25 място в света по икономическо развитие, а на 56 място в най блестяшите си комунистически години. За 25 Българско място по икономическо развитие се говори при сравнение на 26 страни от съветския блок и развиваши се страни през 1989, а България по това време е със 240 долара по богата на човек от Полша.
  • 64 00001

    6 1 Отговор

    До коментар #62 от "Велик беше бай Тошо":

    Всичко това описано го има и сега в демократични страни, не в България.В България при комунизма всички с изключение на Партините другари които са по равни от всички.Българиясега е комунистическо феодална азиатска държава, не би трябвало да е в ЕС.Относно богари и бедни в демократична държава,беден се води човек правщ около 1000-1100 Е на месец, този беден понеже е беден , и понеже има прогресивен данък при който богатите плащат повече от бедните.Държавата дава от тези данаци на бедните пари за наем или за плащане на къща, държавата дава на бедните безлихвени или ниско заеми за закупауване на къща, държавата им дава безплатни ползвани автомибили, държавата им дава на всеки човек в семейството пари за храна , държавата им плаща обучението в Университета, държавата има програми за построяване на нови жилища и подаряване на тези жилища на бедни хора. Бедни хора не роват в кофите за боклук за храна както в България, За това Българските циг ани отиват в Германия, както и всички араби се насочват към нея.

    Коментиран от #68

  • 65 Тоя верно е Нойзи

    3 4 Отговор
    Само един шум и нищо друго.
    Що не сме като Чехия и Русия ни е виновна.
    Точно РУсия ни е виновна, че търпяхме Бойко 12 години и после от трън та на глог търпяхме тия tупани неумни от ПП.
  • 66 00001

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "0002":

    26 място по азбучен ред, България БВП ; 1989 г., на глава от населението USD· $2477
    58 място БВП на Франция; на глава от населението 17 747,58 USD ‎(1989)
  • 67 Тия па британци са толкова

    2 5 Отговор

    До коментар #38 от "Особено интересна":

    tъпи и промити, че не е истина.
    Обикновените британци никаква полза не са видели от великата Британска импреия, всичко е отивало в джобовете на елита.
    Обаче само се дуят колко велики са били.
  • 68 Муахаха, ти къде живееше бе?

    1 6 Отговор

    До коментар #64 от "00001":

    Я пусни някое видо снимано в лидера на свободния свят, ще ти се завие свят от клошари, наркомани и бездомнии.
    И не само там.

    Коментиран от #70, #75

  • 69 0001

    6 2 Отговор

    До коментар #58 от "0002":

    Българскята земя е командват отроците на Комунистит , Американското Посолство няма нищо общо със какво става в България.Могат да им кажат какво е неправилно, но няма да направят нищо за България, това си е работа на Бъллгарите.Това че Български политици крадци и правят инсинуации за Американците в Българските медииите които притежават и пишат че посолсвтото без да споменават изричко кое са окрали България, не е вярно.парите на България се крадът от Българи политици и олигарски свърьзани с Русия и Турция. Икономиката на България е по-малка от една голяма Американска корпорация,.а тези корпорации по закон не могат да дават подкупи, и не инвестират в корумпирани държави,каквато е България.То и Българи не инвестират в България, и за това си има причини. които всички знаят, но никой нищо не прави освенписане на закони без никакво изпълнение.
  • 70 00001

    6 4 Отговор

    До коментар #68 от "Муахаха, ти къде живееше бе?":

    За разликя от теб, аз съм ги гледал/ам на живо не на видео, и това което ви показват са определни места и малка част от Сан Франсиско или други изоставени места.Нормални хора не живеят в блокове както България,и това са гета.като се има предвид че се касае за огромна страна.Не за една страна по малка от единг голям град страна каквато е България.Това е от Бъгарската телевизия за да видите че вие не сте най големите мизерници а има и по долни от вас.
  • 71 НОЙЗИ ЧУПЕН ЗИ ХАГЕН

    0 3 Отговор
    От ДОКАЗАНИ АЛКОХОЛИЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ АКЪЛ НЕ ЩЕМ.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 бай Даньо

    2 4 Отговор
    Сравненията с Чехия са абсолютно не на място. В 45 година Чехия е 7 най развита държава в СВЕТА това означава след САЩ , Англия, Германия, Франция , Швейцария, Холандия и толкова преди Белгия , Швеция , Норвегия, Австрия , Италия , Испания , няма още и никакви азиатски тигри ... и от тук съответно ролята която играе Съветската окупация в чешката история , докато България е една кална нива в която идват руснаците да строят заводи ... А и щях да забравя бай Ганьо е положителен герой , Алеко бългоромразеца е отрицателен , че и гей ...
  • 74 леле, какъв анализ

    3 1 Отговор
    Защото нямаме чехи! Има цървули и то много!
  • 75 00001

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Муахаха, ти къде живееше бе?":

    Това което гледаш е специално подбрано от БГ телевизия за да могат българите, да се чувстват щастливи като по-заможни и по-добре живеееши хора от американците. Но не казват че сниманото е около 1 % от териротия на 122 кквадратни километра, със население от 7 753 000 човека във Сан Франсиско. А сниманите бездомни са около 7000 човека, които всекиденвно са настанявани в приюти и, след това са премествани в постоянни жилиша.
  • 76 Ега - ти

    0 1 Отговор
    Баклука, че и с претенции за "интелектуалстващ"
  • 77 !!!!?

    0 0 Отговор
    Чети а б то дава ум момче!! Чети кой иска граница по стара планина, кой сега иска Южна Добруджа, защо е освободена Варна по късно от 3 март!!!?? Чети момче, чети!!!!???? Чети колко македонци има в опълчението!!!???
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Автора и DW!! МАНДЖА С грозде и

    0 0 Отговор
    Турли гьовеч Заедно! КОЙ СЕ ЗАПАЛИ НА стълбището във Варна!? Чехите са, Еврейте на Европа, смятат се за Богоизбрани! НАС НИ МРАЗЯТ КАТО нация! Факт е че имаха най добър стандарт на живот при СОЦА, бяха най голямите Техничари и Тогава и Сега от бившите соц Държави! Нямат нашата Корупция, направиха Лустрация, а нас ни Управляват още бившите ДС Кадри(прейръстили се на Евроарютлснтици) и наследниците на БКП!! Имат Независима работеща Съдебна система! За това Чехите живеят много по добре от нас!? След тях са, Унгарците, така беше и по СОЦА!!
  • 80 Чехкините са много хубави и имат и много

    1 0 Отговор
    Красиви проститутки! Факт! Но не мълчат като нас а излизат веднага на Протести!? ТЕХНИЧАРИ СА, НИКОГА НЯМА ДА ГИ СТИГНЕМЕ!?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Римма

    0 0 Отговор
    🍓 Г­­­о­­­р­­е­­­щ­­и­­ ­­­м­­­о­­м­и­­­ч­е­­т­а­ ­­­в­и ­о­­­ч­­а­­к­в­а­­т 👉 ­𝗡­­𝗨­­­𝟮­­­­𝟭­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡