Last news in Fakti

24 Април, 2024 18:55 3 701 156

Разомагьосването на Русия

  • русия-
  • кремъл-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • нато-
  • съветски съюз

Има поне две Русии, сигурно има и повече, но за мен основните наистина са две - руският "спиритус" и руският "империум"

Разомагьосването на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С мръсната Путинова война срещу Украйна Русия направи само едно - разомагьоса се в очите на света. И то най-вече в очите на нормалните хора, пише Ивайло Нойзи Цветков.

Има поне две Русии. Сигурно има и повече, но за мен основните наистина са две - руският "спиритус" и руският "империум".

Самият Бродски говори за подобно разделение, макар и не с моите термини, пък и в контекста на СССР, но не смятам, че се е променило много. Какво имам предвид? Не е сложно - едното е руският дух и култура, а другото - руската вечна имперска държавност.

Първото включва полета на руския ум и талант, чрез който и ние летим в екзосферата, а второто повече или по-малко е нещо мрачно - "вертикалността" на самото разбиране и отношение към и от властта още от Иван Грозни насам. Тогава, през 16-ти век, няма пукнат руски философ или мислител - първият, най-общо, е Татишчев, повлиян от Просвещението, през 18-ти.

Големите умове винаги са били в конфликт с руската държавност

"Спиритусът" сякаш винаги е трябвало да преодолява трудностите на "империума". Големите руски умове сякаш винаги е трябвало да се борят с имперската държавност. Не говорим само за Платонов, Чехов или Рахманинов, а как се консолидира руска държавност от Грозни насам, която е склонна да премазва умствения изблик във всичките там итерации. И затова регентът цар Борис Годунов винаги ме разсмива, макар че заради операта на Мусоргски понякога ми се приисква да взема мускет и да защитавам тогавашна нова Русия.

Но не ми обръщайте внимание - аз съм същият онзи, който иска и да мери разни неща с метър в началото на "Сватбата на Фигаро", тананикайки. С което ви подсказвам, че знам почти всичко за културата. Това, разбира е, го казвам с намигване.

Обаче не знам и не доразбирам следното: как е възможно относително интелигентни хора и мои съвременници да не правят тая очевидна културологична разлика по отношение на днешна Русия? Как е възможно да обичаш хем онова - тютчевото - за безкрайната руска душа, че Русия не можело да бъде разбрана по пътя на разума, и в същото време, чрез същия свой разум, да не схващаш, че днешният Путинленд е чист военен агресор? Как едновременно четеш за Расколников и ключовия проблем за вината, който разпарчетосва тамошната, пък и световна душа, но в същото време си викаш: "Ихаа, руснаците са голяма работа“, че и да допускаш, че "дядо ти Иван пак ще ни спаси"?

Казвам го с известна тъга, защото всичко руско е сякаш заложник на един wannabe ("опитващ се да бъде" - б.р.) имперски режим. Защо wannabe? Защото целият съвременен контекст се разминава с неофашисткото и агресивно мислене на днешния руски лидер. Той самият иска, но не може да бъде нито някой от династия Рюрик, нито някой от Романови, нито дори своя идол - оригиналното чудовище Сталин.

И днес този империум все така заглушава и убива

На пропагандата, носталгията и гордостта от победата над Хитлер им е все по-трудно. Все по-широки слоеве от руското население, вече и извън големите градове, започват да си дават сметка, че идеята за вечно виновния и вражески Запад е обикновено плашило, както беше в съветски времена, и Русия има насъщна нужда от враг. Разбира се, рефлексът да си мълчиш все още е непробиваем.

Но защо ми е тъжно? Аз обичам Русия, говоря доста добре техния език, познавам в детайли историята им от Киевска Рус и варягите насам. Да не започваме за културата, че ще стане безкрайно...

Тъжното е, че за кой ли път руският империум не само ликвидира лидера на формалната опозиция Навални (този път поне не с кирка в главата в Мексико), но и все така премазва всяка голяма или по-малка личност, която си позволи да изкрещи. От Достоевски до Манделщам, този империум прави едно и също - заглушава и убива. Често и буквално. Серебреников като че го каза най-добре, а Звягинцев им го показа и на кино - тази държава, в която държавата е всичко, все още се държи сякаш е 1937 година.

Хайде пак за тъгата: с мръсната Путинова инвазивна война срещу Украйна Русия, вечната и святата културна Русия, направи само едно - разомагьоса се в очите на света. Не само по класически Максвеберов начин ("Entzauberung"), но най-вече в очите на нормалните хора, като изключвам нашите путински апологети.

Разбирам го, затова ми е мъчно

Тече тежък културен шифт или промяна. В продължение на близо 70 години СССР (т.е. Русия) беше Героят на Втората световна, с главна буква, включително в западния ум. Съветската армия, съюзникът на Запада срещу нацизма, даде милиони жертви и въпреки ужасите на сталинизма във вътрешен план, надделя над другото огромно зло. Но сега, с новия план "Барбароса" в Украйна, образът на Русия като спасителка на човечеството приключили. Днес сме в окото на дигиталната буря, времената са други и въпреки целенасочената руска пропаганда с армии от дигитални тролове, вече няма как да извиниш факта, че си се превърнал в онова, което победи - а именно агресор, който трепе абсолютно невинни украински граждани, само защото смяташ, че тази територия ти принадлежи.

На мен, честно, ми е мъчно, защото обичам една културна имагинерна Русия. Разбирам всички мотиви на Путиновия опит за вече квази-империя, разбирам и всички "аргументи" на проруското у нас, прегръщам ви, елате всички. Но все пак не ми дава мира бързото и безмилостно смазване на всеки опит за опозиционност в руската действителност, да не говорим за новите закони за цензурата. Плюс че не може да сте нормални и да оправдавате агресивен, сякаш банален средновековен опит за завземане на независима държава. Това, даже при Сталин не е било.

И това е един и същи народ...

Тук ще трябва да повикам на помощ двама мои бунтовни любимци - Веничка Ерофеев и Варлаам Шаламов. Съзнателно избягвам Солженицин, за да не нагазим в безсмисления спор "Русия-Запад", оставям настрана и Сахаров, и дори самия Лев Николаевич, също смазан от национална пропаганда накрая. Пък и то е хубаво по принцип да се чете, преди да се коментира, както миролюбиво каза Иван Вирипаев, с когото имах честта да общувахме.

Веничка с неговата обсесия с думата "каталепсия", Варлаам с великата благост на непремазания от ГУЛАГ.

Между другото, да припомня нещо, което сякаш ще обясни в някакъв метасмисъл защо говоря за поредното разомагьосване на Русия - на 5 март 1953 умират едновременно Йосиф Сталин и Сергей Прокофиев. Зад ковчега на първия се изреждат "опечалени" някъде към 3 милиона, а зад този на може би най-великия композитор на 20-ти век - ТРИЙСЕТ. И това е един и същ народ.

Путинова Русия бавно и безславно си заминава

Накрая, за да се успокоите - следя публикациите на няколко езика и наистина има разомагьосване на всичко руско в западния свят. В Китай не знам как е.

Обичахте Сталин заради Победата, преди да разберете за какъв изрод става дума;

Обичахте и Русия, братушки, преди Путин да започне да убива цивилни в Украйна;

А сега мразите всички - както винаги е било още от отхвърлените интелигентни като Херцен и Чернишевски насам.

Аз обаче все така обичам Чехов, Звягинцев, Бродски, Ахматова, Висоцки и Шаламов. А, и оня московски хам - Фьодор Достоевски. И смятам, че Путинова Русия разомагьоса всичко свое със своя неофашизъм, нахлувайки в Украйна, а преди това и в Абхазия.

В очите на света те:

Вече не са Победителите. Няма Красная армия, премазала Хитлер, глупости.

Вече са обикновен нов опит за неоимперия, който няма да сполучи.

И това ме смазва, защото все още има широки народни маси, които не го разбират, не го долавят, не стига информационно до тях. А то е много просто: Путинова Русия бавно и безславно си заминава, освен ако в тъжния си залез не прати цялата ни планета по дяволите.

И това е най-непоносимото тъжно за мнозина мои познати от Питер и Москва, които са "едната от двете Русии", с които започнах. Те също треперят за нашия общ живот, който зависи - да сме напълно честни - от един откачен дребосък.

Това са мои културни съмишленици. Те знаят, че Годо няма да дойде.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 116 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    101 27 Отговор
    Путин подписа указ за национализиране на 250 000 хектара земеделска земя принадлежаща на американската компания NCH Capital на Джордж Рор , който още е собственик на земеделска земя в Румъния и България,как е успял да придобие замя в България след като Волен Сидеров наложи мораториум на чужденци да купуват земя,изглежда след като Волен се отказа от политиката вече няма кой да спира западните мародери

    Коментиран от #48

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сталин

    77 19 Отговор
    Враговете на народа си поставят основната задача да свалят съветския строй, да възстановят капитализма и властта на буржоазията в СССР, която в този случай ще се превърне в суровинен придатък на Запада, а съветските хора – в мизерни роби на световния империализъм. Важно място в плановете на враговете на народа заемаха: подкопаване на икономическата и военната мощ на СССР, подпомагане на чужди агресори при нападението на СССР, подготовка на военното поражение на СССР.
    Завзели властта и установили бонапартисткия ред в страната, опирайки се на въоръжената от тях контрареволюционна тълпа, на криминални и декласирани елементи, тези презрени и жалки предатели възнамеряваха преди всичко да се откажат от социалистическата собственост, продавайки нашите икономически важни стопански обекти на частни собственост на капиталистически елементи. Под прикритието на нерентабилност ликвидирсйки държавните ферми и разпускане на колхозите. Да поробят държавата с получаване на външни заеми. Отдаване на концесия на нашите промишлени предприятия, които са важни за империалистическите държави.
    Корените на тази компания, на тази банда трябваше да се търсят в скривалищата на чуждите разузнавателни служби, които купиха тези хора, взеха ги на издръжка и платиха за тяхната вярна слугинска служба.
    Реч Йосиф Сталин пред Политбюро,Май,1941

    Коментиран от #114, #138

  • 4 Ха-ха

    116 25 Отговор
    тоя алкохолик го изритаха отвсякъде и сега се прехранва от грантове..

    Коментиран от #89, #93

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 9 май??

    27 85 Отговор
    Имат ли основание да празнуват 9 май след като до границите им има много от тези които уж са победили? както щете ги наречете нацисти фашисти бандеристи...и възможно ли е пак да загуби милиони войници и цивилни и пак да останат фашисти нацисти до границата и по цял свят както след последната голяма война? А възможно ли е да си признят че са РАШИСТИ които се имат за нещо повече от малцинствата в собствената им непропорционално доминирана от тях административно и силово "федерация"??
  • 7 ТаУмВзе

    77 15 Отговор
    Бичи Праведната Пропаганда и Гюбелс репа да яде! ХАХААХАХХ Z
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Човешките жертви

    31 81 Отговор
    Ако вп беше нормален човек и отговорен политик със съвест нямаше да прави от студен конфликт с 20000 жертви за 7 години (3000 на година) ПЪЛНОМАЩАБНА ВОЙНА със стотици хиляди жертви и милиони имигранти десетки разрушени градове села за две години..

    само че той НЕ е човек а е ненужно преял с власт (морално)джудже психопат !!

    Коментиран от #36, #128

  • 10 мбуха муха ха

    28 89 Отговор
    Бръкна с боксова ръкавица в най-тъмното място на копейките. Сега ще се излее всякаква кафенина.

    Коментиран от #78, #86

  • 11 Най-обичам да чета за

    100 16 Отговор
    мръсната Путинова инвазивна война срещу Украйна Русия
    и
    чистият американски демократичен Майдан в Украйна )))
  • 12 Раша техно нюZ

    19 61 Отговор
    Чух че блатните с нов продукт са допринесли за технологичното развитие на цивилизацията: измислили са нов модел телефони и таблети които СТРЕЛЯТ:Казват се БЛАТФОН.

    Новия БЛАТФОН версия 2 има вече и добавен експлозив за да Може да се мята и като граната 🤳💥.

    Коментиран от #80

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГнуZ 200🪆☠️

    19 58 Отговор
    важното е че ГруZ 200 не спира!! мобилните крематориуми са задръстени от преработване на ушшанки , ванки и козари! шефа на кенеффа разписа za още 300к ходещи трупове да праща за торр! Операторите на дронове се съзтезават кой най креативно ще затрие най много ходещи учебни zели
  • 15 Селянин

    70 23 Отговор
    -Даваш ли, даваш Президент Путине,
    хубава и богата държава, с православна вяра и
    традиционно семейство,
    на Сатанинска вяра?
    -Море, ЛГБТ Дяволе, глава си давам,
    страна си не продавам на хищни
    хиени!
    На секундата тогава, Дяволът се озверява
    и Северните му потоци взривява.
    И пак го пита разпитва:
    -Даваш ли даваш, Президент Путине,
    нефт и редки метали, никел и брилянти,
    да правим ний аванти?
    -Море, озверяла Сатана,
    не е за продан моята страна,
    писано е тук, ей в тия листи:
    "Путин не говори с терористи".

    Коментиран от #23, #131

  • 16 РаZтревожена капейка

    15 59 Отговор
    Zaщо не напредват Z по бързо?С този въпрос си лягат и стават капейките гузно се питат но стар крепостен обичай: царя винаги е прав не смеят да го кажат на глас.Категорично превъзходство на УКР с използването на безпилотни летателни и наземни апарати които взривяват врага и техниката насред безкрайно откритите укр равнини. ТОС 1 като го удари дрон и има даже и една останала ракета е много красиво. Колкото и да плащат да си шофер на тостер 1 не си струва но пък смъртта е бърzzZ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 И Преди и сега

    19 56 Отговор
    Крепостните блатници много държави са асвабадили,само своята не са успели
  • 19 Времената се менят

    69 5 Отговор
    Преди - всички на грантове ставаха отрепки
    Сега- всички отрепки минават на грантове ))
  • 20 2022

    10 41 Отговор
    Да бе в блато стояло не би НАТО 2025 видяло
  • 21 Сила

    32 5 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не само ти... То и той не го чете, просто хвърля некви" сложни " думи в пространството......
  • 22 Рушия

    13 42 Отговор
    Z троловете грамофонят че фащ нато сорос и тн УНИЩОЖИХА УКРАЙНА!?!?

    Аз лично виждам само ру ракети и снаряди да сриват цели градове !!!

    Неутрални от край време в Финландия и Швеция им се налага да влизат в НАТО???
  • 23 Сила

    10 27 Отговор

    До коментар #15 от "Селянин":

    Не знам кво пиете на село обаче да престанеш.... ВЕДНАГА
  • 24 ха ха

    51 10 Отговор
    как да се вържеш на приказките на велето когато виждаш със собствените си очи упадъка на хората при капитализма , безкрайни лъжи и тирания водещи до духовна и материална мизерия , могат да си пеят каквото си искат но вярващи в лъжите им няма
  • 25 Sкаnкhunt42

    29 1 Отговор
    Предупреждение към всеки,който гледа на себе си като на богоизбран:

    "Гордостта върви пред разрухата,надменен призрак преди падението".
  • 26 🍋🍋🍋

    50 10 Отговор
    Във Факти материалите с Анти - Руска тематика присъстват ежедневно.
    Да видим до колко на брой, статии с Анти - Руска тематика могат да докарат на ден?

    Коментиран от #31, #32, #34

  • 27 ХАХАХА

    54 10 Отговор
    Тоя сега ще бълва пасквил след пасквил срещу Русия ,не може да прежали конфискуваната кола ,заради алкохолизма . Прозрачен е .

    Коментиран от #99

  • 28 Z като запъртък

    15 43 Отговор
    Чудесна статия вдигаща кръвното на русоробието, истината трудно се харесва
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мнение

    58 10 Отговор
    Напротив,разпмагьоса се империята на злато САЩ и подчиненият му ЕС! Те предизвикаха тази братоубийствена война и носят отговорност за стотиците хиляди жертви от двете страни на тази безсмислена война! Не съм изобщо привърженик на Путин,но истината е такава и трябва да се казва!
  • 31 ХАХАХА

    30 3 Отговор

    До коментар #26 от "🍋🍋🍋":

    Е ти какво очакваш при този флаг ,който са пльоснали горе вляво на заглавието на сайта.
  • 32 🍊🍊🍊

    12 18 Отговор

    До коментар #26 от "🍋🍋🍋":

    Все пак ни обявихте за вражеска държава Какво друго очакваш?
  • 33 Са спасяват казаха

    15 35 Отговор
    Руските туземци са чак така некадърни че не могат да установят стабилна власт в територията която са завладяли вече хиляда години..просто централната власт подържа реда привидно в два града където живее половината население и извън тях всичко е отдадено на концесия..никой извън Москва не се опитва да мисли и действа самостоятелно защото това е опасно..просто се старае да преживява и краде колкото може докато може...Комунизма им действаше добре защото ги поддържаше еднакво бедни но сега след реформите единствения контрол възможен над гладната провинция населена с малцинства е чрез постоянно военно положение
    Просто са във плен на собственото си дивачество..за последните 2000 години в Азия има 4-5 държави които са относително стабилни и културно установени но Русия не е една от тях..в тн наречения скитски ареал даже и взаимодействието с бяла Европа не е достатъчно за да им построи цивилизована държава

    Коментиран от #100

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 36 Отговор

    До коментар #26 от "🍋🍋🍋":

    Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички РУСНАЦИ-ПУТИНИСТИ, а за русофилиците ни като тебе организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се поотвориха очите за "Авантюрите на русия в ...България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!
  • 35 Нормалните

    13 19 Отговор
    хора, Ивайло,никога не са били омагьосани от русия.
  • 36 Наско

    17 39 Отговор

    До коментар #9 от "Човешките жертви":

    Путин запали конфликта в Донбас през 2014 г. като чрез пропаганда, пари, оръжие и руски инструктори, създаде сепаратисткото движение, което превзе сградите на институциите. Всъщност жертвите бяха 14 000 за 8 години, като повечето от тях паднаха през първите две години. През 2020 и 2021 жертвите бяха съответно 26 и 25. Конфликтът беше почти угаснал, но това не беше добре за Путин и през 2022 той го заля с бензин. Путин не иска мир в Украйна, защото това ще вдъхнови и руснаците да поискат демокрация, което ще бъде края на режима му.
  • 37 свидетел

    22 8 Отговор
    ДВ е 💩💩💩.........
  • 38 Наблюдателен

    6 12 Отговор
    Една от основните причини колко е фалшива цялата тази специална операция в кавички е че не могат Вселенски толкова време да пипнат или по точно НЕ ИСКАТ
  • 39 КАРНОБАТМАН

    20 33 Отговор
    Фалиралата кочина русия, ще последва съдбата на могучий СССР. Неизбежно е. А разсъжденията за някакъв руски дух и култура , са загуба на време. Тази тоталитарна дупка е бълвала преимуществено великоруски националисти и шовинисти-като Солженицин , които на Запад погрешно са възприемали за някакви борци за демократизиране на този затвор. Българите трябва да се отървем от комплексите си по отношение на тези примитиви и окончателно да скъсаме с така нареченият руски свят.
  • 40 Иван

    33 11 Отговор
    Русея напусна ГДР съвсем доброволно, сега НАТО я "обгражда", това е очевидно. Не е ясна целта на Запада - но Байдън каза - ще превърнем Русия в "парий", това явно е целта. Няма държава - която да иска да е унижена - има такива стотици сигурно по света - но Русия не иска това.

    В България се борим за яденето си - аз по-голяма мизерия не помня - скъсваш се от усилия, но - ръцете са ни празни.

    Разочарованието от "Великата илюзия" - че ще живеем поне малко по-богати - се срути, развенча се митът за "Новият живот", всъщност - попаднахме в още по-сиво и скучно време, както и да е.

    Иначе е един добър опит да си поиграе авторът с думите - но защо просто не поговори за диктатурата в България.

    Коментиран от #59, #66

  • 41 Механик

    31 16 Отговор
    Тъй, тъй. Размагьоса се.
    За това е Немция носят тениски с образа на Путин и викат "ела ни освободи".
    И поляците казват същото.
    Хахахахаха!

    Коментиран от #44, #45, #53

  • 42 Точен

    38 10 Отговор
    Нойзи-Мойзи, алкохолът не прощава.
  • 43 Бамбука

    24 9 Отговор
    Спиртосания пише за спиртосаните, така се прави.
  • 44 я пак

    12 24 Отговор

    До коментар #41 от "Механик":

    Това от пасолЯ ли ти го нашепнаха. Най мразената нация от поляците са руснаците. Още в миналия век когато заговориш поляк на руски се обръщаше и се правеше, че не разбира езика въпреки, че го учеха в училище.
  • 45 Хахаха

    7 12 Отговор

    До коментар #41 от "Механик":

    Смешник си .
    Тъ.пан
  • 46 Айде,бе

    34 10 Отговор
    Тоя с физиономията отговаряща на душата му по красота:)),безделен бездарник и пияница ще ни обяснява за моралните ценности ма извратените многополови на запад ,които направиха поредната война по света,този път между славяни.А това го потвърдиха и Меркел и Оланд с признанието си за Минските споразумения ,аз затова пиша коментар без и да съм прочел на тази неприятна личност мислите,те са като цялата му същност и като тези ,които ни рекламира -извратени:)Нещо повече ,това е направо като покана за сделка с дявола:)
  • 47 А по скапани

    11 21 Отговор
    От Блатните
    Са Родните Продажни
    Капейки .

    Коментиран от #79

  • 48 Христо

    29 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Проверих - 265 000 хектара е върнал Путин с този указ на руската държава от американците.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Яне Сандански

    32 11 Отговор
    Имам въпрос към автора на тази боза ; За нормален ли се смята той????

    Коментиран от #56, #68

  • 51 🍋🍋🍋

    24 8 Отговор
    Дойче Веле в стил Адолф Хитлер за Русия с любов.
    Браво, браво, “так держат”, Дойче Камараден.

    Парите на Държавният Департамент, 900 милиона Щатски долара, в действие.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Я си...

    5 20 Отговор

    До коментар #41 от "Механик":

    Подпали си своята къща, отиди да живееш в мазе и си свободен по руски. След сволачниците остават разрушения само.
  • 54 А кой ще напише истината

    17 8 Отговор
    За демонизирането на Русия и Путин.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 бай Даньо

    22 10 Отговор
    Автора прилича на Дайнов. Защо е анонимен да го е хванало шубето !? Като ревем за Навални , то идва въпроса коя държава не си убива опозицията , какво се случи с Матин Лутър Кинг и Кенеди ? Тоя последния дори не беше опозиция май. Демокрацията е празна дума благодарение на американското лицемерие , а човешките права дори за виц не стават . Путин прави това което изисква времето даже е много мек ....
  • 58 Не мрънкай, Нойзи,

    6 9 Отговор
    а погледай какво качват руснаците в Ютюб - къде другаде може да видиш ковчези с трупове, заседнали в тиня!? Като от приказка.
  • 59 Опълченец

    8 16 Отговор

    До коментар #40 от "Иван":

    Плащат ти в рубли, та затова ти се налага да се бориш за "яденето си". Напъни се повечко, та белким Митрофановица развърже кесията
  • 60 За Руссия с любов

    12 25 Отговор
    “Има две Русии. Първата Киевската е с корени в световната и отчасти в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта, тази Русия ги разбира така както ги разбира и целия Западен свят.

    А има и една друга Русия – Московската. Това е Русия от гората, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази московска Русия от най-стари временна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и е ожесточен враг на Европа!”

    Граф Алексей Толстой

    Коментиран от #69

  • 61 Леле

    18 4 Отговор
    Че нали беше хетеросексуален тоя бре ?! Какъв е този миндир@ски плач, съсипаха я тази държава тези зелени банкноти бе !
  • 62 Въпрос

    19 6 Отговор
    Кой е авторът? С какви постижения или умения е известен? Не съм чувал нищо за професията му досега.
  • 63 По-големи тъпни

    20 5 Отговор
    Не бях чел от времената на пералните.😃
  • 64 Дяволът чете евангелие

    23 5 Отговор
    Нали знаете, че в ДВ всичко се чете наобратно!
  • 65 Ха ха ха

    18 6 Отговор
    Чифутско лакърдии
  • 66 Уби ма!

    9 21 Отговор

    До коментар #40 от "Иван":

    СССР напусна ГДР и цяла източна Европа щото нямаше кво да се яде в СССР.Тогава бяха както ние при другаря Виденов.Рейгън им едни 15 милиарда и им каза дасвидания.

    Вземи тези 3 копейки!

    Коментиран от #72

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Да бе

    16 6 Отговор

    До коментар #60 от "За Руссия с любов":

    Алексей Толстой масон и член на Билдербергския клуб на Ротшилд.
    Какво ли да каже този предател на дядо си Лев Толстой.
    Деникин който цял живот сее борил срещу болшевиките казва на Гьобелс:
    Срещу моята родина никога лоша дума или действие в полза на чужда държава.

    Коментиран от #83

  • 70 Мда

    14 6 Отговор
    Този знойни не ли онзи дето кара пиян?
    И сега и той впрегнат да пише и дрънка глупости.
  • 71 хахаха

    23 9 Отговор
    колко много думи..и защо? В какво иска да ни убеди нойзи? Целият му текст е просто вода, че и гола. Точно "спиритусът", по нойзи, в момента води война с агресивния покрайнински нацизъм, обилно захранван от запада, който от два и кусур века не може да се примири със съществуването на Русия. НАТО, тоз велик миротворец, беше създаден срещу СССР през 1949 г. СССР го няма, но НАТО се разширява...на изток...що така, бе нойзи? Сигурно ако съседът ми трупа дърва до къщата ми и постоянно намеква, че с нещо съм му крив, аз ще стоя и ще чакам доде ги подпали ли? Аз разбирам, че е обидно за тъй наречения българин да се хвали с митологизираното си минало, щото настоящето му е по-лошо и от на чистачка в богаташки дом, но какво ни е крива Русия? Понеже българинът не само е загубил имперското си усещане, ами даже и народностното, затова позволява на манкуртите от македонско да се гаврят с България и българите. Е, руснаците не позволяват на покрайнинските манкурти да се гаврят с тях.

    Коментиран от #87

  • 72 Господ те е убик

    6 4 Отговор

    До коментар #66 от "Уби ма!":

    тупунгер 300%

    Коментиран от #82

  • 73 историк

    14 5 Отговор
    тоз чингизхан сугурно не и българин но това няма значение,със сугурност не знае какво е КУЛТУРА и да не повтарям всеки път тук за нашите тук кравари които също не знят какво е култур с две думи ! А щом не е културен значи и не е достоен да пише тази статия !и най вжното и я публикуват !!!!!! Получава се , че ние си нямаме и интелегенция или им са иного дъоги шиите и трудно им стига до мозъка
  • 74 Анти цинизъм

    15 4 Отговор
    От пияндурник акъл не приемам. Човек без морал, който сяда зад волана пиян с риск да убива хора!

    Коментиран от #81

  • 75 Порно

    16 5 Отговор
    Нойзиту разбира от спиритуса, наздраве. А, и много безвкусна статия, като спирт. Пък аз си предпочитам ракийката, дето се усеща от какъв плод е.
  • 76 мдаааа

    17 4 Отговор
    Е та пияндето ли е капацитета да замърсява ефира...
  • 77 Друго мнение

    15 8 Отговор
    Излагация е да се кани за мнение от един пропаднал алкохолик. Обидно е и за читателите.

    Коментиран от #85, #98

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Копейка

    16 6 Отговор

    До коментар #47 от "А по скапани":

    От козяшките цървули по продажни нема
  • 80 Здр злобар

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Раша техно нюZ":

    А високотехнологичните злобари, няма да е лошо да се преселят на Марс, така няма да им пречи никой там, ще си развяват знаменцата шарени на спокойствие. Мигновено на Земята, ще възцари Мир.
  • 81 Опа

    8 0 Отговор

    До коментар #74 от "Анти цинизъм":

    Мисълта, действията и реалноктта са троицата, която (за съжаление) не се удава на всеки.
  • 82 Ха ха

    5 14 Отговор

    До коментар #72 от "Господ те е убик":

    Руская словоч!
  • 83 Странно

    7 14 Отговор

    До коментар #69 от "Да бе":

    Това руснаците, дори и класиците си взехте да отричате! Булгаков няма ли и от него да се отречете? А както е тръгнало ще възвеличаете Конан варварина!!! Който най-много би ви прилягал. Див и имагинерен.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 катран

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "мбуха муха ха":

    и ти ли нойзи....УЖАС...колко ли струва на дойче веле и на чичо сорос това съчиТази истерия от жадни за пари индивиди..
  • 87 нпо агент

    15 5 Отговор

    До коментар #71 от "хахаха":

    това от нойзи не е вода, а течност от клозета....но дойче веле са специалисти в тази област..
  • 88 граф Монте Кристо

    15 7 Отговор
    Глупости на търкалета!Русия си издигна значимостта и дава пример за съпротивление и побеждаване на американския империализъм.Американизмът не е непобедим,той е коварен,подъл и опасен,но когато все повече страни се обединяват около Русия и Китай,краят на американската химера се вижда.Победата над украинския нацизъм ще е първата стъпка,по пътя водещ към залеза на световното зло в лицето на западната колониална система.

    Коментиран от #92

  • 89 Милко

    7 13 Отговор

    До коментар #4 от "Ха-ха":

    Гпудно ти е да призтаеш, че е хров, нали, рашшстко зом би, ха ха. Кое не е вярно, бе, тъ пак? Не измират ли в момента и руски и украински мъже във войната заради болниге имперски амбации на един агресор и диктатор? Направи 2 братски народа вечни врагове!
    Ами отивай при джуд жето и се пиши добровэлец да се биеш за него! Отврат, срамувом се, че има такива зомбирани и тъ пи бълга ри!
  • 90 ханс

    11 5 Отговор
    вонящо зеле
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 нпо агент

    14 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ха-ха":

    Такава буламач скоро не съм чел. Предишния път пак бяха от дойче - веле. Какво трябва да ти се случи да напишеш това..?
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 САТЪРА НА ХАНА

    6 8 Отговор
    РУСНАЦИТЕ СА ГАДНИ ЗАЩОТО СА СЕ ОМЕШАЛИ С БЪЛГАРИТЕ
    .... МИНИН И ПОЖАРСКИ , ПЕТЪР ВЕЛИКИ , УШАКОВ, СУВОРОВ, КУТУЗОВ , ЛЕНИН И Т.Н ИНАТ БЪЛГАРСКИ ГЕНИ
    .....
    ТАКА ЧЕ ВСЕКИ БЪЛГАРИН КОЙТО ПЛЮЕ ПО РУСИЯ ПЛЮЕ ПО " МРЪСНОТО" СИ СЕМЕ :))
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 САТЪРА НА ХАНА

    10 6 Отговор
    АСПАРУХ СЪЗДАВА ДУНАВСКАТА БЪЛГАРИЯ
    БРАТ МУ МАКЕДОНИЯ
    ДРУГИЯ БРАТ ОТИВА ЧАК В ИТАЛИЯ
    .....
    АМА ДВАМА ОТ БРАТЯТА МУ ОСТАВАТ В РУСИЯ
    И СТАВАТ РУССКИЕ :))
    ....
    ТОЗИ ФАКТ ДАЖЕ ЕВРЕИТЕ В ЦК НА БКП ГО МРАЗЕХА :))
  • 98 Ачо

    6 2 Отговор

    До коментар #77 от "Друго мнение":

    О, ги сигурно никога, ава нокога не си карал, пиънар, ноли?? Ха ха .Просто не те хванаха, света водо ненапита!
  • 99 Меги

    4 7 Отговор

    До коментар #27 от "ХАХАХА":

    Мдаа, Джу джато со вкапа голям автогол- 2 теятрални държави около наго стънаха чренове на НАТО .хак му е, ид иот нагъл!
  • 100 Меги

    7 17 Отговор

    До коментар #33 от "Са спасяват казаха":

    Точно в десятката! Така е и чуйге ми прогнозата: След 8-10 години с тая политика нама да има Руска Федерация, ще се разпадне и ще има една още по- бадна Русия.

    Коментиран от #110

  • 101 Опа

    17 6 Отговор
    Взе да става лошо. Алкохолизиранният престъпник нещастното гадно същество Цветков(колко евроатлантически звучи -нойзи) взел да ни поучава за руските особености. Тоя жалък глист дори не разбира колко е смешен. Айде Ивайло отивай където ти е мястото в затвора.
  • 102 Артилерист

    12 5 Отговор
    Ако се чудиш как се оглупява влизаш в този сайт и четеш подобни глупости...
  • 103 САТЪРА НА ХАНА

    10 6 Отговор
    ТРИТЕ ИМПЕРО-ОБРАЗУВАЩИ ГРУПИ В РУСИЯ
    СА СЛАВЯНИТЕ 75% БЪЛГАРИТЕ 20% И ВИКИНГИТЕ 5% (ДАЖЕ И ПО- МАЛКО)
    .....
    ВСИЧКИ ДРУГИ НАРОДИ ВЛИЗАТ В РУСКОТО ЦАРСТВО И РУСКАТА ИМПЕРИЯ ПО- КЪСНО
    .....
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 В.В.П.

    10 2 Отговор
    Тва е новия Иво Инджев.Оня се умори да копае в тунела ..Ахаха .Дават им по 50 лвза казана тъпотия в интервю...Така си живеят .разтягат локуми..Паразити и половина .
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Иванушка🇺🇲

    6 8 Отговор
    Тези философски размишления щяха да са подходящи ако империята на Злото беше унищожена и сега коментирахме нейния край. Но в момента в Харков и други градове умират жени и деца. Психопата Путин е още жив и е готов да ни хвърли ядрена бомба. Трябва да се съсредоточим как да унищожим Злото и освободим света от този тумор Русия.

    Коментиран от #143

  • 108 Китин от Китен

    9 2 Отговор
    Някой спомня ли си Нойзи да е вдигнал и половин децибел шум по времето, когато украинските десни паравоенни батальони обстрелваха Донецк и избиваха цивилни там? Когато галеха ушите с послания "чемодан, вокзал, Масква!"?
    Аз не си спомням. Дали Нойзи си спомня защо никой не си спомня негови изяви по тези съвсем конкретни поводи?
  • 109 СССР

    7 9 Отговор
    Каквото и да се коментира в руския сайт факти с Русия е свършено. Това може само да ни радва че тази азиатска измет отива по дяволите.

    Коментиран от #112

  • 110 Китин от Китен

    2 3 Отговор

    До коментар #100 от "Меги":

    Скъпа Меги, знаете ли че тия пророчества за "Русия ей сега ще..." са на възраст поне 300 години?
    Не знаете? Не е ли добра идея да го узнаете вече?
  • 111 Аква

    9 4 Отговор
    Не си го причинявайте Нойзито!
    Всичко при него е алкохолно зависимо!
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 СССР

    2 2 Отговор

    До коментар #112 от "Китин от Китен":

    Как ще го знаят като вече са под водата.
  • 114 разкрит

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Оооо, професоре! Знаех, че си пациент, но не знаех, че си обсебен от мисълта за сталинистка диктатура. Теория на системите, а?
  • 115 Ха-ха-ха

    8 4 Отговор
    Поредните глупости. Русия си е съвсем нормална държава, .Просто си признателност че не ви харесва Путин че не ви дава да я крадете.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 В.В.П.

    6 4 Отговор
    РОССИЯ е огромно понятие за тоя ръб..няма си понятие от живота .Тъпото шопо, нойзито...Ахаха ...
  • 118 В.В.П.

    7 4 Отговор
    Малкия нойзи , не искал да става рано щото трябва да ходи на училище ,с трамвая ,студено и влажно .Трудно е ,за бедния юноша ...Ахаха ..Сега му дават 50 лева за тъпотия ..Живот си живее
  • 119 В.В.П.

    6 4 Отговор
    Всички шопи са като тоя клесс...Ахаха .некадърни и с претенции..И ,анализират РОССИЯ...Охохо...
  • 120 ДА БЕ

    6 3 Отговор
    За сметка на това се омагьосаха краварите и натото ....ха ха ха ...малоумна работа .
  • 121 стига писахте бе смешници

    8 4 Отговор
    Всички се постарахте да реабитирате фашизма . Не виждате ли че Целия свят ви се подиграва . И всички 150 държави подкрепят Русия .
  • 122 В.В.П.

    4 1 Отговор
    Шопите да не дават парите си в Бургас,Варна . ,запалиха за Гръцко .Национални предатели ..и некадърници..Добре че са окропите .
  • 123 В.В.П.

    7 4 Отговор
    Нойзито ,много обичал РОССИЯ ,и даже плямпал добре на руски..Втори Инджев..Аз пък ,не говоря руски ,обаче пия водка .със скариди и раци ,доматен сок..Хитлер нападна СССР...НАТО и Киев и ЗЕЛЮ фашиста ,струпаха много бойци пред Донбас Бахмут ,Соледар , АВДЕЕВКА,Славянск..и други...Затова ,сега руските ги разчистват ...Вс е нормално .РОССИЯ не обича да я заплашват ..Бие много .
  • 124 мдаааа

    5 4 Отговор
    Пак напиняне на нашата колхозня , да обясни по руzкий , колко само те са прави ...
  • 125 Все едно

    7 4 Отговор
    кой какво казва.
    Истината се знае и тя НЕ Е добра за покрайна.
    Нищо добро не чака нато, а Русия…
    Русия пак ще я има.
    Завинаги.

    Коментиран от #132

  • 126 Тия ли па се оказА

    4 2 Отговор
    Най-големият мислител и спецЯлист по Русия?
  • 127 В.В.П.

    5 2 Отговор
    Tова момче е било много елементарно .Пише като ученик дописник ,на 13 год ..Ама аз все още ги обичам...Ахаха .Мария да му бие два шамара и да го приспива ..Великият специалист по СССР ,Рф и прочие
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 В.В.П.

    2 1 Отговор
    Дядо ,стар рибар ,морски вълк ,винаги казваше .От шопи и цигани ,недей да чакаш келепир ..Ще те окрадат или измамят ..Или и двете.
  • 130 Иван

    1 1 Отговор
    Абе - обедниха ни като нация - пък - след това - това-онова.
  • 131 Болен мозък

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Селянин":

    Заминавай при психиатър имаш отклонения мнго сериозни
  • 132 Русия

    2 4 Отговор

    До коментар #125 от "Все едно":

    Се разпада
    След 10 г я няма
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Чее то

    7 1 Отговор
    Това ли същество ще е моралният съдник на Русия? Че то мозъкът му е не пихтия спиртосан.
  • 135 Сър Пичук

    1 2 Отговор
    Браво!!!
  • 136 Разомагьосването на Нойзи

    5 1 Отговор
    Има трима Нойзовци - Нойзи "алкохоликус", Нойзи "наркотикус" и Нойзи "кракомобилус"

    Щом опряха до осъдения престъпник Нойзи значи евроатлантическата пропаганда е стигнала дъното:)
  • 137 ИНЖ1

    2 5 Отговор
    СССР е създаталят на нацизма и виновникът за ВСВ. Така че - какво очакваме!?!?!
  • 138 Денис

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Ей много дрънка тази цинкова кофа ей!
  • 139 Да, прав е за жалост....

    0 5 Отговор
    Великите са призвани да извършват велики дела! Русия - нашата Освободителка, страната на широката Руска душа, олицетворението на човешката добродетел, състрадание, човеколюбие се срина до нивото на обикновени убийци, мародери и крадци на чуждо имущество! И всичко това заради един стремеж към величие и сравняване с личности от други времена, от други епохи.....Жалко, маските паднаха и Русия изгуби своя ореол!
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 миме

    2 0 Отговор
    еврогей с мания за величие:-)
  • 143 Тумора

    1 0 Отговор

    До коментар #107 от "Иванушка🇺🇲":

    е оттатък океана, крети
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Овчарчето

    0 0 Отговор
    Какво пък, пак някой си е сложил тъмни очила! Ама много тъмни! Не се помни Плевен,Батак, Св.Никола, Сан Стефано.Кога е освободена Варна и защо!?Кой е искал южната граница до Тремона!?С какво е плащала България репарации на съседна държава!?
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.