Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Май, 2024 18:55 5 463 64

На границата между Русия и Украйна: какво видяхме там

  • русия-
  • украйна-
  • граница-
  • война-
  • сумска област

Хуманитарният коридор Колотиловка-Покровка продължава да работи, независимо от усиления руски обстрел на граничните региони в Сумска област

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На границата между Русия и Украйна, в Сумска област, е последният действащ граничен пункт между двете воюващи страни. Украинците от окупираните области могат да влязат в Украйна само оттам. Репортаж на ДВ.

Ежедневно от град Суми до украинско-руската граница и обратно кръстосват доброволчески автобуси. Те взимат хората от граничния пункт Колотиловка-Покровка – две села, от които първото е в Русия, второто – в Украйна. Между тях от 2022 година съществува хуманитарен коридор, по който украинците от окупираните области могат да стигнат до Украйна. Това е единственият участък, открит за пресичане на границата по време на войната. Но между двете села има т.нар. „сива зона“, която трябва да се премине пеша, а багажът да се носи на ръце.

Решил да пълзи: историята на инвалида Виктор

„Всички заминаха, но аз съм много по-бавен“, казва пред ДВ пенсионерът Виктор от Луганска област, описвайки как се е придвижил до автобуса. И двата крака на мъжа са ампутирани, единият до бедрото, другият – до коляното. Той има инвалидна количка, но я дал на жена си Людмила, за да превози с нея багажа. А Виктор решил да пълзи с помощта на подръчно средство – постелка от възглавници и дървени ръчки, с които се оттласквал от земята. Мъжът се придвижвал по този начин в двора си, но разстоянието от два километра се оказало непосилно.

Людмила стигнала до украинския граничен пункт и помолила за помощ доброволците, които ежедневно посрещат украинците и могат да влизат в „сивата зона“. Те докарали Виктор с инвалидна количка и му помогнали да стигне до украинската страна на хуманитарния коридор.

Виктор и Людмила: „На украинска земя... Това е щастие“

През 2014 година Виктор и Людмила напуснали окупирания Луганск и заживели в село Царевка в Луганска област, която тогава била под контрола на Украйна. Там си купили къща, ремонтирали я и си засадили градина. Виктор, който преди години загубил крайниците си след тежко заболяване, се занимавал с домашната работа. Няколко дни след началото на войната обаче селото било окупирано.

По думите на съпрузите, в село Царевка почти няма проукраински настроени жители – повечето заминали, а тези, които са останали, се съгласяват с действията на окупационната администрация. Виктор и Людмила така и не взели руски паспорти, поради което не им оказвали медицинска помощ в болницата. Първоначално двамата отказвали и руските пенсии, но гладът ги принудил да ги приемат.

Дълго не се решавали да заминат, тъй като на мъжа му е трудно да пътува. В крайна сметка стигнали до извода, че единственият вариант за тях е да стигнат пеша от Колотиловка до Покровка. Проверката на границата минала бързо. Мъжът описва преживяванията си със сълзи на очи: „Даже от майка си не съм получавал толкова топлина. Като че ли се оказах сред приятели. Това е щастие“. Виктор и Людмила се готвят да продължат към Киев, където ги очакват децата им.

Как приемат пристигналите от окупираните територии

В Суми приемат бягащите от окупация украинци във временни убежища

В Покровка граничарите преглеждат документите и вещите на пристигналите, след което проверяват самоличността им в базите-данни на държавните органи. Както казва пред ДВ Роман Ткач от заставата в Суми, всичко това се прави от съображения за сигурност.

След събеседването с правоохранителните органи хората биват регистрирани от социалните служби, получават помощ за оформянето на документите, дават им се безплатно карти на украински телефонни оператори, както и храна. Новопристигналите имат възможност да останат на място да пренощуват, а и по-дълго, след което безплатно могат да стигнат до Киев, Полтава, Харков или Днипро с влак.

Историята на Михаил: „На душата ми олекна“

Пенсионерът Михаил, който е шофьор по професия, ще замине при дъщеря си в Харков. Разказва, че домът му в село Таволжанка в окупираната Харковска област бил под постоянен обстрел, в селото било пълно с руски войници. „Те измъкнаха всичко от къщите – вратите, подовете, килимите, за да си построят блиндажи“, споделя пенсионерът.

Михаил иска да замине при дъщеря си в Харков

Той не е заминал по-рано, защото се грижел за болната си съпруга, която наскоро починала. Пътувал от Харковска област до Суми повече от три денонощия. „Толкова леко ми стана на душата – като че ли се родих отново“, така описва мъжът чувствата си след преминаването на границата.

В някои дни през коридора са минавали по 200 души

18-годишната Анастасия решила да избяга с приятеля си Петър (имената са променени), който през март получил повиквателна за армията. „Той получи повиквателни на два пъти, но не ги подписа. Решихме бързо да избягаме, за да не го вземат.“ В окупираната Херсонска област са останали майката на Анастасия, седемгодишният ѝ брат и 80-годишната баба. „Майка ми има къща, крава, стопанство. Тя чака украинците да се върнат.“

Доброволците, които работят в организацията „Плуритон“, са оказали от март 2023 година до днес съдействие на 21 000 души, заминали от окупираните територии. Случвало се е да приемат и по 200 души на ден – след взрива на язовира в „Каховка“.

Днес по коридора минават между 20 и 40 души дневно, казва Роман Ткач от заставата. Границата може да бъде пресечена само по светло, а коридорът работи само едностранно – от Русия към Украйна и само за граждани на Украйна. За да влязат на украинска територия, те трябва да имат паспорт или друг документ, удостоверяващ самоличността им, но дори да го нямат, граничарите не могат да им откажат влизането. „Гражданите на Украйна имат конституционно право да се върнат в Украйна“, обяснява граничарят.

Хуманитарният коридор Колотиловка-Покровка продължава да работи, независимо от усиления руски обстрел на граничните региони в Сумска област. По думите на граничарите и доброволците, досега нито един човек не е пострадал при пресичането на границата в Покровка.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    85 28 Отговор
    Хора определящи се като окраинци бягат в Русия от окраинските фашисти които ги преследват за да ги убият по идеологически причини.
  • 2 Факт4екър

    91 22 Отговор
    САЩ докараха фашизма в Окрйна преди повече от 10 години.
  • 3 Ъхъъъъъъ мозъци

    60 10 Отговор
    А къде е границата между Русия и Украйна ?

    Коментиран от #6, #34

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хе хе...

    83 10 Отговор
    Да, да, и един мармот завива шоколади в станиол.

    Пропагандата става все по инфантилна.
  • 6 КОТарАК 🐱

    6 38 Отговор

    До коментар #3 от "Ъхъъъъъъ мозъци":

    отвори гугъл мап / и от Китай са признати
  • 7 В.В.П.

    64 9 Отговор
    Един съвет от мене.Бягайте окропи .Спасявайте се!
  • 8 В.В.П.

    69 6 Отговор
    ДВ има милион противоречиви истории .Една от друга по тъпи .Така и стоя сакат клессс .
  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    51 10 Отговор
    404 да дигат белио байрак и ще оцелеят .
  • 10 никой не иска

    12 64 Отговор
    във фашистка росия

    Коментиран от #13

  • 11 Украйна 🇺🇦

    79 12 Отговор
    В Украйна беше мн добре преди да дойде чичо Сорос с неговата фашистка демокрация.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Даяна

    30 16 Отговор

    До коментар #10 от "никой не иска":

    Да всеки иска в джендарския ЕС

    Коментиран от #16, #46

  • 14 Гьобелс пропагандата

    54 4 Отговор
    в действие.вари го печи го DW.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахаха хахаха

    28 5 Отговор

    До коментар #16 от "така е":

    Бяха в джендар съюза вече са си вкъщи инфото ти е старо.

    Коментиран от #44

  • 18 Ти си

    39 3 Отговор
    Върви се по старата практика в пропагандата - нещастието на група хора е статистика а нещастието на един човек е трагедия ......
  • 19 Реалист

    46 6 Отговор
    Според чичо Сорос е демократично да унищожаваш Антифашистки паметници

    Коментиран от #27

  • 20 В.В.П.

    16 7 Отговор
    И аз съм кьорав ,но дадох на жената да бърка борша с розовите очила..В мъгла съм ..Ахахаха

    Коментиран от #58

  • 21 БАЙ КУРТИ

    47 7 Отговор
    Днес е 9 май /ден на победата над хитлеризма. DW много се разбесняха. Явно трябва пак да гледат снимките със знамето над РАЙХСТАГА.
  • 22 Артилерист

    53 12 Отговор
    Трогателно сълзлива история, но нищо не казват за ежедневно убиваните в продължение на 8 години мирни рускоезични граждани на Донбас. Там какви трагични истории има, не е за разказване. Вероятно ги пише и под снимките на децата на "Алеята на ангелите" в Донецк. Но от DW не се очаква да публикуват материали за зверствата на бандеровци...

    Коментиран от #24, #29, #39, #57, #59

  • 23 Точен

    30 4 Отговор
    Не чета бозите на велето.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хе хе

    7 20 Отговор
    Защо ли никой не ще да бяга към блатото.
  • 27 ДОЛУ

    6 16 Отговор

    До коментар #19 от "Реалист":

    МОЧАТА
  • 28 Тонката

    22 5 Отговор
    Такива примери и в двете посоки има безброй, но нали пропагандната машина трябва да работи 24/7, показваме само едната страна на медала.
    Та освен за пропаганда, тази статия няма друга цел. Да покажем колко са щастливи хората, които са повече украинци отколкото руснаци, което си напълно нормално....🤣
  • 29 Гонзо

    5 13 Отговор

    До коментар #22 от "Артилерист":

    Ти видя,ли?Беше,ли там?

    Коментиран от #37, #55

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Калпазанин

    14 8 Отговор
    Просълзих се, и то от псалмите на ДЗ,
  • 32 5365

    19 7 Отговор
    Коментар на Дойче веле за наивници!
  • 33 Гледна точка

    21 8 Отговор
    Виктор и Людмила: „На украинска земя... Това е щастие“

    Други 5-7 млн украинци смятат за щастие преминаването в Русия
  • 34 Хахах

    13 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ъхъъъъъъ мозъци":

    Където фашизма свършва -започва Украйна.
  • 35 Име

    27 3 Отговор
    Не желаел паспорт и гражданство, но му отпуснали пенсия!
  • 36 Двамата братя

    9 19 Отговор
    Путлер е днешният Хитлер
  • 37 Артилерист

    12 3 Отговор

    До коментар #29 от "Гонзо":

    Това ли е критерият за достоверност според тебе, да съм бил пряк свидетел? Ти не знаеш ли, че има хора, които са били там, описали са го, видеа са направили, че има интернет социални мрежи, сложили са материалите там и всеки грамотен и средно любознателен човек може да се запознае с тях. Ама за какъв интернет ти говоря, когато и в най-дълбоката древност хората са си имали различни начини да си превдават информация.

    Коментиран от #41

  • 38 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    18 3 Отговор
    Ако Гьобелс можеше де прочете тази статия, щеше да се засрами като малко момче...
  • 39 Всичко от московия е лъжа и измама!

    7 17 Отговор

    До коментар #22 от "Артилерист":

    Това е нагла лъжа, разпространявана от преди вероломното нахлуване на руски войски и наемници в Крим и след това в Донбас .
    Гиркин и Пригожин публично си признаха, че Донецк е нападнат от руски наемници и е нямало никакви сепаратисти. Те са участници в събитията, не някакви копейки, копиращи каквото им спуснат.
    Нападнат е с цел грабеж и всички жертви се пишат на мало ум ното жуже от бункера .

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Източник неизвестен(Русия)

    5 13 Отговор

    До коментар #37 от "Артилерист":

    Остави тази изтъркана пропаганда.
    Какво правеха Вагнер по това време в Донбас?Защо не бяха допуснати ОН и други организации.
    Два пъти героят на РФ , Пригожин (оня дето падна от небето) и Гиркин казаха цялата истина за Донбас.
    Виж кои бяха и какво вършеха Гиви, Моторола, Захарченко..И как свършиха.
    Ползвай Интернет.(Създаден е от американците)
  • 42 Ти ме изпревари.

    3 8 Отговор

    До коментар #39 от "Всичко от московия е лъжа и измама!":

    Тъкмо го пишех на тиквеника.
  • 43 Винкело

    15 8 Отговор
    Чакай сега, как така отказали руски паспорти, пък получили руски пенсии? Дойчето пак нещо будалка.
  • 44 Ночко

    7 10 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха хахаха":

    А щерката на Песков къде?А на Володин и Мишустин децата къде са???А на губернатора на Московска област сина му къде е?Знаеш ли???Всички са в джендсрския запад,всички,враша останаха само клетниците които Путьо ще ги изпрати на фронта,дано заминеш и ти
  • 45 Хахахах

    12 4 Отговор
    ШвабскотеСвине се активизираха. Часоя Яр е вече руски. Мрете КозякПодлоги!

    Коментиран от #50

  • 46 даже децата

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "Даяна":

    на кремълския режим са в ЕС и САЩ

    Коментиран от #47

  • 47 Йо- йо

    4 4 Отговор

    До коментар #46 от "даже децата":

    Тази пропаганда вече е изтъркана
  • 48 олекся

    5 3 Отговор
    Да ривем ли за укрите.Ми да бягат у Киеву.Ама получил бил повиквателна да си бранел псевдо държавицата,ама го било страаах.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Фройд

    6 7 Отговор

    До коментар #45 от "Хахахах":

    Никой не се е и съмнявал, че Часов Яр ще бъде освободен от Руската армия

    Коментиран от #51

  • 51 искаш да кажеш

    3 9 Отговор

    До коментар #50 от "Фройд":

    че ще бъде изравнен със земята. Това е руското освобождение - разруха.

    Коментиран от #54, #56

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Дойче зеле само

    5 0 Отговор
    кОрове могат да гледат.
  • 54 Аз започнах трета работа,

    1 2 Отговор

    До коментар #51 от "искаш да кажеш":

    за да мога да пращам три заплати за Украйна .
  • 55 Що, ти да не ги да си бил

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Гонзо":

    Там ?🤡😃
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Лазо

    1 8 Отговор

    До коментар #22 от "Артилерист":

    Никой не е убивал мирни жители. Рускя армия без униформи - сиреч терористи, влязоха в Донецк и обявиха независимост. Никой не е питал местните жители дали искат или не искат. Отговорност за смъртта на загиналите от артилерийски огън носят руснаците. Впрочем от години в Донецк почти няма местни жители.
  • 58 „Г.Ъ.З.„...

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "В.В.П.":

    Си ти...П.И.К.О.Ч.🚮
  • 59 Боже боже

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "Артилерист":

    Още ши има такива демагози като тебе да разпространяват тази измишльотина за 8 годишните репресирани мили рускоговорящи..Тя самата Русия си призна,че нападна Украйна с цел грабеж на територии и ресурси,а нашия не е разбрал още и продължава да разпространява сълзливата измишльотина за рускоговрящите

    Коментиран от #62

  • 60 РАЗБРАХ

    2 0 Отговор
    ХИЛЯДИ МЛАДИ МЪЖЕ ОТ ДОНЕЦК И ЛУГАНСК ПРЕСИЧАТ ГРАНИЦАТА И ОТИВАТ ДА СЕ ЗАПИШАТ ВЪВ ВСУ
    НАЛИ ТАКА ИЛИ НЕ БАШ
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 МУЦКА ТИ МАЛО.....МЕН ЛИ СИ

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Боже боже":

    ИЛИ СЕ ПРАЙШ
    ТКИВА КАТО ТЕБЕ ПРОУМЯВАТ ИСТИНАТА САМО КОГАТО ИМ Я ЗАЧУКАТ С ПИРОН НА ЧЕЛОТО

    Коментиран от #63

  • 63 да си знаеш

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "МУЦКА ТИ МАЛО.....МЕН ЛИ СИ":

    Освен,че си мaлoyмен,нищо друго не ти се разбира от мнението.

    Коментиран от #64

  • 64 ПРОСТО Е

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "да си знаеш":

    НАПИСВАШ ИСТИНАТА НА ЛИСТ
    ВЗЕМАШ ЧУК И ПИРОН
    ЗАЧУКВАШ ЛИСТ НА НЯКОЯ ДЕБЕЛА ПП ДБ КРАТУНА