Last news in Fakti

14 Декември, 2016 15:11 92 646 42

Чували ли сте за "чудовището" ЗиЛ-49065?

  • зил-
  • 49065-
  • синя птица

Уникалният съветски всъдеход "Синя птица" отново е на ход

Чували ли сте за "чудовището" ЗиЛ-49065? - 1

Един от екземплярите на уникалния съветски всъдеход, получил прозвището "Синя птица" е отново на ход. Високопроходимата машина е реставрирана напълно и в момента се намира в идеално състояние.

Всъдеходът от снимката е легендарната "Синя птица", която е конструирана и създадена специално, за да евакуира космонавтите след приземяването им. За целта "Синя птица" е направена така, че да минава от всякъде.

Всъдеходите могат да плават, да повалят дървета или иначе казано да минават през най-тежките пресечени местности. Освен това "Синя птица" не е обикновен всъдеход. Триосовата машина представлява цял комплекс.

Такива автомобили са произведени около 30, като заводското им обозначение е ЗиЛ-49065. Те са оборудвани със съветски двигатели с мощност 150 конски сили, а голяма част от корпуса е направен от стъклопласт.

С реставрацията на ЗиЛ-49065 се занимава руската компания МСЦ6 АМОЗИЛ, която наскоро придоби известният Цех № 6, в който се правеха правителствените лимузини и парадните кабриолети с марка ЗиЛ.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    62 14 Отговор
    Браво!
  • 2 димитко

    73 18 Отговор
    Братягите са големи
  • 3 ВЕЛИКО НЯМА ЩО

    48 181 Отговор
    Голям смях . Кой ги е чувал кой ги е виждал по света . Руската компания МСЦ6 АМОЗИЛ . Известният Цех № 6 . Компания ?? Известен цех ?? Алоо , кой ги знае тия , кой ги е чувал ? Ние отдавна сме в евро съюза а не в съветския съюз . Не ни карайте да се интересуваме от това което не ни интересува . Не сме в евразийския съюз . Не ни тикайте на изток ! ! !

    Коментиран от #4, #6, #10, #40

  • 4 Един малко повече живял човек

    113 24 Отговор

    До коментар #3 от "ВЕЛИКО НЯМА ЩО":

    Аз съм ги виждал, бе златен ...това не ти е параден дЖип - Тойота или Фолксваген... това е всъдеход ...имат си хората тундра и тайга и няма как да се движат по горите с АеМДЖИ ,че ще се строши на 100 -тния километър ,ако и толкова изкара.

    Коментиран от #5, #9, #42

  • 5 Спиро

    26 44 Отговор

    До коментар #4 от "Един малко повече живял човек":

    Това даже в Русия малко хора го знаят.
    Със сигурност много повече хора в Русия са чували за (а и си ги купуват) AMG.
    И, извинявай за въпроса, ама къде точно го видя това?? 30бр в Страна Огромная.... доста си поскитал май:))
  • 6 456

    84 23 Отговор

    До коментар #3 от "ВЕЛИКО НЯМА ЩО":

    А бихте ли споделили с нас, не толкова интелигентните, какво България и БЪЛГАРСКИЯТ народ спечели от това, че сме в ЕС?

    Коментиран от #11

  • 7 КукуРуку

    23 15 Отговор
    150 коня браво??
  • 8 Косматия

    22 62 Отговор
    Синий ай дан казувам кво!!!!
    Муахахахахахахахаха!!!!!!

    Тоз гюм със сто и пейсе коня!!!!
    Туй мой ли да тръгне освен по нанананадолнище?????

    Муахахахахахахахахахахаха!!!!!

    Коментиран от #14

  • 9 Ал Купоне

    23 10 Отговор

    До коментар #4 от "Един малко повече живял човек":

    Преди 3-4 години посетих заводския музей на"ЗИЛ" в Москва, имаше там някакви лимузини, камиони и друга стара техника, но такова чудо нямаше там. Та ми е много иртересно, къде може да си го видял този апарат !?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Провинциалист

    18 36 Отговор

    До коментар #6 от "456":

    Дори и да споделим,пак няма да станете по интелигентни,защото в главите ви се плиска комунистическа помия.
  • 12 Миле

    46 16 Отговор
    Алоо, а като те тикнаха на запад си цъфнал да знеш !! Глупак
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Патето Яки

    54 5 Отговор

    До коментар #8 от "Косматия":

    Достатъчни са 150 коня, има си подходяща скоростна кутия за лош терен. Няма нужда да вдига 100 за 7 секунди а да минава навсякъде.
  • 15 toho

    30 3 Отговор
    150 коня не показват нищо за мощността на автомобила - има немски всъдеходи 3000 куб. 60коня.
    Кубелваген е1200 куб. 25 коня а е4x4
  • 16 onq s konq

    12 26 Отговор
    Нека не обсъждаме способностите и екстрите на това руско изделие,защото истинското признание за една машина и създателите й се получава от КУПУВАЧИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР.Та...В колко екземпляра е произведен и по-важното-ПРОДАДЕН ВЪПРОСНИЯ ВСЪДЕХОД И НА КОГО?А че са си го купили определени съветски ведомства- спор няма,но с ДЪРЖАВНИ ПАРИ...А нищо чудно и съответната съветска система да им е натрапила покупката...за да не хлопне вратите завода -производител и да има какво да ядат работниците!
  • 17 коневръза

    43 9 Отговор
    До оня от коневръза.. това не е предназначено за серийно производство и пазар бе! Това са специални издания в малки серии - за специални нужди.

    Аман от многознайковци

    Коментиран от #18

  • 18 onq s konq

    12 29 Отговор

    До коментар #17 от "коневръза":

    Айде не ми обяснявай какво е серийно пр-во и какво-"специални изделия",докато не асимилираш какво е МЕЖДУНАРОДНА КОНКУРЕНЦИЯ!Ако това "нещо" го видищ наредено до подобни екземпляри от водещи световни фирми и плащаш с твои пари,т.е. ще се съобразяваш със съотношението ЦЕНА-КАЧЕСТВО- би ли си го купил?Острилка такава:)
  • 19 аааааааа

    37 3 Отговор
    Гледа един японец един Краз и си мисли: Какво ли няма да направят тия руснаци, само и само да не строят пътища.
  • 20 БИЯЧЪТ на УБО - ДС

    29 23 Отговор
    Кат' РУСИЯ няма втора, тъй МОГЪЩА на света , който мрази я или се бои от нея, да върви на майка си в г . . а! ! !
    Руска сила! Руска воля ! Руска кръв и руска пот, ще избави от неволя братски, български народ !!!
  • 21 Кракра

    12 30 Отговор
    България е сигурно единствената държава извън бившия Съветски съюз, където подобни "новини" се възприемат с дива радост.
    Никой в нормалния свят не се интересува от някави допотопни съветски бракми, произведени в по 1-2 експериментални екземпляра или останали си на чертожната дъска.

    Коментиран от #28

  • 22 Nazy

    47 7 Отговор
    Вие нещо сте мръднали приятели коня моня ся да ви разясня малко.. тази машина е произведена с една едничка цел -а именно-когато капсулата с астронавти падне на земята независимо от това къде и в какъв район в руската степ ,тайга или блато ,другаря руснак да врътне ключа и да отиде да прибере космическия екипаж.този автомобил единствено не може да лети господа разбирачи... автомобила е с двигател от зил и който е карал такава машина-аз съм за разлика от вас,знае че двигателя въпреки 150те си коня има добър запас от мощност и динамика.същият двигател се монтира и на триосият зил 131 който е буквално като танк ,за него няма непроходим терен и доколкото виждам тук точно тази база е използвана.както се вижда нагледно автомобила амфибия има и плаваемост, система за самонапомпване на гумите и контрол на налягането , понижаващи предавки и всичко необходимо за преодоляване на всякакви терени.

    Коментиран от #23

  • 23 Хайко

    9 16 Отговор

    До коментар #22 от "Nazy":

    Върви обяснявай на разни дето си купуват айемджита с 300 и кусур коня.
    Проблема е че такива машини се правят не да са многофункционални а ето в случая да прибират космонавта!! Няма лошо, но да потрошиш сума ти пари само за това е някак си е слабо обосновано!
    Това е само един от примерите за разхищение на средства в Русия(СССР).
  • 24 хийко

    5 10 Отговор
    Като затъне в калта и му опре корема, тогава се използва куката за теглене. Ама кой ще го тегли, се пита.
    И моля, не се смейте, този автомобил е създаден още преди руснаците да открият хеликоптера :))))))))
  • 25 Мммм

    26 3 Отговор
    Единственият истински коментар за въпросната машина я е дал НАЗИ, да тази машина е правена единствено и само за прибиране на екипажа космонавти от даден космически кораб, приземен, приводнен и достигнал земята в която и да е точка в необятната руска шир. Направени са толкова малко бройки, защото са за Рос Космос, а това подсказва че останалите производители на автомобилна техника с висока проходимост извън Русия не могат да предложат конкурент на това, защото не са запознати с условията в които ще се използва тази техника, а и това не е просто транспортно средство, а цяла лаборатория с медицинско оборудване и други специализирани оборудвания. Точно това го прави уникално това транспортно средство.

    Коментиран от #26

  • 26 Кракра

    8 7 Отговор

    До коментар #25 от "Мммм":

    Това за прибирането на космонавти е изсмукано от пръстите.
    Руските космонавти се приземяваха в степите - именно за да е по-лесно да бъдат намерени колкото се може по-скоро след приземяването. И ги прибираха с хеликоптери, както правилно забеляза някой по-горе.
    Да приемем все пак, че поради грешка някой екипаж се приземи в тундрата или в тайгата. Пита се в задачката - на тая машина колко време ще и трябва, за да стигне до мястото? Сибир като площ е по-голям от Западна Европа... И 30 машини да разпръснеш там, вероятно ще трябват дни, докато най-близката достигне до космонавтите.
    Мислете малко и не приемайте всичко написано за чиста монета.
  • 27 Зомбайо

    1 4 Отговор
    Роска е тва е машина брат.
    https://www.youtube.com/watch?v=v1HrEC_CKsM
  • 28 Крилья Советов

    9 4 Отговор

    До коментар #21 от "Кракра":

    Никой не е интересувал от такива бракми! Това, че ти не се интересуваш, не ти дава правото да говориш от името на останалите!

    Оня с коня - тезата ти важи за страни с пазарна икономика от десетилетия! Там пазарът е определящ! В бившия СССР и социалистическите страни пазар нямаше и няма! При това положение никакъв пазар не определя нищо. Да не говорим, че между двата блока - Източен и Западен търговията никак не вървеше, а ние не се научихме да си продаваме произведеното! Онзи ден слушах по чешката телевизия как зрител се оплаква от едновремешните български консерви, които за нищо не ставали! Аз не мога да си представя как са били гадни, след като и бобът е бил произведен в България и доматеният сос, и всичките му съставки, но ето, чехът се оплаква!

    Същата работа и с руснаците - няма система за качествен контрол, всичко произведено се продава и се носят слухове за лошото качество. Да ти кажа, че 80-те "Харли Дейвидсън" замалко да фалират по същата причина - лошото качество?

    Коментиран от #29

  • 29 Крилья Советов

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Крилья Советов":

    На всичко отгоре неслучайно се казва, че рекламата продава! От десетилетия е модерен западният модел на живот, по филмите гледаме предимно американски автомобили, западното общество и мислене придобиват блясък и ценност. Как да се впишеш в тази връзка с руски автомобил или вещи, като те просто не са разглеждани като ценни. Половината българки си мечтаят да се запознаят и свържат с чужденец, защото българският мъж не бил толкова атрактивен. Цялото ни мислене е такова, чуждопоклонници сме. Днес богати, силни и атрактивни са западняците, значи ще се кланяме на Запад.

    За мен проблемът е в техническото изоставане на производствените мощности в бившия Източен блок, плод на разпадането на икономическите връзки и в цялостната немотия, която възниква в резултат на това, че нищо не се произвежда и изнася. С едно наистина добро контролиране на качеството и руската техника би се представяла блестящо, а повече доволни клиенти - повече продажби.

    Коментиран от #31

  • 30 стоян георгиев

    4 8 Отговор
    поредната руска бръкма.гледаш и нищо не те учудва ни като дизаин ни като технологии!и защо руснаците трябва да ги прибират с тези бракми?има си хеликоптери ,дори и руски такива дето ще стигнат много по-бързо и безпрепятствено до там където са се приземили космонавтите.
  • 31 Реалист

    2 8 Отговор

    До коментар #29 от "Крилья Советов":

    Крила ти пърхат в главата на тебе:). Написал си на едно място толкова много безсмислици че сигурно и 5 лв нямаш в джоба си. Ноооо, копейки може и да имаш - нали с тях ти плащат да плещиш глупости. ако плановата икономика имаше бъдеще сега ние щяхме да изнасяме за Япония а не да внасяме. Ти нещо за образование на работната ръка чувал ли си? Когато успееш да накараш орките да спрат да пият, тогава може и да се сетят че има и друг свят. Засега всички опити в тая посока са безуспешни. На Белене трябва да направят действащ по правилата на соца лагер и такива като тебе да ги държат там с години "потопени" в "социалистическата действителност". А СОВЕТИТЕ отдавна се разпърдяха, така че не знам на кого си "крилце или кълка"...

    Коментиран от #33

  • 32 Мммм

    3 2 Отговор
    До "Кракра", не искам да обяснявам нищо,а Ви препоръчвам да изгледате малко филмчета в Ю Туб-а за тази машина и предназначението и, и тогава да пишете коментари за безсмисленост, пазарни икономики, американски и европейски конкуренти, хеликоптери и всякакви други от този род.
  • 33 223

    7 5 Отговор

    До коментар #31 от "Реалист":

    Фактът, че ти се струва, че човекът е писал безсмислици е показателен за мозъчния ти багаж.
    Ти си точно този типаж, който е описал - вкаран в някакви филмови матрици и всичките ти сравнения са като извадени от телевизора.
    Седни да почетеш малко, може да има ефект....
  • 34 БИЯЧЪТ на УБО - ДС

    15 11 Отговор
    До всички русофоби
    Струва ми се ,че сте прекалено млади и неопитни , а мозъците ви са доста закърнели и промити ! Спрете незабавно употребата на всякакъв вид дрога,в т.ч.енергийни напитки , кока кола и всичко останало което ви лишава от здрав разум и правилна ценностна система !Хранете се с традиционната и
    здравословна българска кухня! Носете в сърцата си патриотизма и родолюбието на героите , които от любов към Майка България пожертвуваха младостта си , любовта си и най-вече живота си за свободата и просперитета на Родината и народа ни ! И тази тяхна борба се увенча с успех на два пъти-3.3.1878г. и на 9.9.1944г.,но тия успехи не бяха постигнати само с тяхната борба и саможертва, а главно благодарение на помощта на братския руски (на по-късен етап съветски)народ ?
    Къде беше тогава любимата ви "велика
    Америка"? Къде беше ЕС?
    Важно е да знаете ,че Великия Съветски
    Съюз , както и днешна Русия никога не са нахлували с военната си сила в други държави с цел окупация и грабеж, а винаги само с миротворческа и мироопазваща цел , защото са миролюбива и могъща нация! ! !
    За съжаление не мога да кажа същото
    за Америка ? Нея дори и БОГ я мрази!

    Коментиран от #35, #38

  • 35 стоян георгиев

    6 5 Отговор

    До коментар #34 от "БИЯЧЪТ на УБО - ДС":

    я ни разкажи кво толкова положително се е случило на 9.9.44 година?и тва дето го писа че ссср не са нахлували с цел окупация,вярваш ли го?цяла източна европа бе окупирана от ссср почти до разпада му.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Браво

    0 0 Отговор
    150 коня, 60 на сто разход без пряка връзка с кабината на водача.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 пешо

    0 0 Отговор
    За тези който искат да го видят в действие, ще го намерят в ютуб .
  • 42 ....

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Един малко повече живял човек":

    Хахаха да прав си!!!