Last news in Fakti

29 Септември, 2023 15:21 4 871 34

"Швеция не е виждала подобно нещо": войната на бандите

  • престъпност-
  • швеция-
  • банди-
  • бандити-
  • полиция

Войната на бандите се превръща в огромен проблем за Швеция. Само този месец тя взе нови 11 жертви.

"Швеция не е виждала подобно нещо": войната на бандите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От години Швеция се бори с този вид насилие: престъпленията, извършвани от организирани банди. Въпреки усилията на властите напоследък броят на нападенията с огнестрелно оръжие с фатален край се е увеличил драстично. Именно заради ескалиращото насилие в Швеция правителството обмисля да включи и армията във войната срещу бандите, съобщава германската обществена телевизия АРД.

„Никоя друга страна в Европа не е преживявала такова нещо"

Шведският министър-председател Улф Кристершон се обърна за помощ към военните. С ръководствата на армията и полицията се търси формулата за такова сътрудничество, уточнява германското издание. То цитира премиера на скандинавската държава да казва в тази връзка, че никога Швеция не е преживявала подобно нещо – по адрес на престъпността, свързана с бандите.

Бандите често набират непълнолетни от имигрантските квартали, които след това извършват нападения. Миналата година 60 души са били убити с огнестрелно оръжие, а само през септември тази година смъртните случаи са единайсет. И двете числа представляват нов рекорд, уточнява АРД.

Войната между бандите застрашава сигурността на страната

Насилието е подхранвано от враждата между две банди за разпределение на територии в бизнеса с наркотици и оръжие. Едната се ръководи от човек с турско и шведско гражданство, който живее в Турция, а другата от негов бивш съучастник. Според полицейски комисар Андерш Торнберг войната между бандите застрашава сигурността на страната.

Дясноцентристкото правителство на Кристершон дойде на власт миналата година, а сред обещанията му беше и това да предприеме строги мерки срещу престъпността на бандите. Но засега не е успяло да овладее ситуацията. Вчера (четвъртък, 28 септември) министър-председателят обяви, че ще бъдат приети промени в Наказателния кодекс, с които полицията ще получи повече права, свидетелите – по-надеждна защита, а престъпниците - по-дълги присъди.

Автор: Софи Донгес (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    62 6 Отговор
    Бежанци Добре дошли! Аре Честито претопяване и да учат Арабски.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 само началото

    51 3 Отговор
    а след 5-10-15 години ?
  • 4 Добрата стара Швеция

    66 3 Отговор
    До къде я докараха евролибералните ценности???!!!Преди седмица чух подобна информация и чак не повярвах, но уви било истина!!!!
  • 5 ХАХАХА

    47 1 Отговор
    Алоууу даващите все за пример таквиз "бели " страни като шведистан да не говоря за вчера , наркостан какво става ? Мечтата ви за "ченген" това ще довечера и в България .
  • 6 Това го пиша от 2015г.

    39 4 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

    Коментиран от #7, #17

  • 7 Минаха 8 години

    36 4 Отговор

    До коментар #6 от "Това го пиша от 2015г.":

    и се оказа, че съм прав. Бях го написал 2015г. по повод поканата от Меркел донякъде на майтап използвайки думите "окончателно решение" измислени не от мен. В друг пост някой беше писал, че е много скъпо моето предложение, един куршум струвал $1. Това никой няма да го толерира, Хитлер ще изглежда като ангелче при такова решение. Ето какво му отговорих: Прекалено хуманно е с куршума. Да си отиде там откъдето е дошъл, да огладнее, да няма пиячка и наркотици, бардаци с бели жени, социални лелки да го настаняват в жилище, кредитни карти с редовно постъпващи средства, социални кухни, безплатно медицинско обслужване... Да се научи да работи защото иначе глад и мизерия, а ако не иска - да мре.

    Коментиран от #18

  • 8 Коч Ина

    37 1 Отговор
    Меркел: Ние ще приемем всички.
    Повече обяснения са излишни
  • 9 да да

    24 1 Отговор
    сега ще видите,като Църен арап на бял кон ..... станбул тапия не помага...
  • 10 Аматьори

    20 4 Отговор
    Слабаци.Един месец им отнема за 11 убийства.Тука само за ден ги правим и то разкритите и изнесените от МВР.Още поне толкова се мълчи за тях.
  • 11 Филипов

    22 3 Отговор
    Това според мен е дело на руснаците.

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Асошиейтед прес

    20 0 Отговор
    Че каква армиямимат тия пейрасти
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 българина

    26 7 Отговор
    не знам как е на шведски, КАКВИТО СИ ГИ ВНЕСЕШ ТАКАВА ЩЕ ТИ Е ДЪРЖАВАТА. Вижте България на какво прилича след 500 г културно присъствие

    Коментиран от #23, #25, #26

  • 16 Ей ломски

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Пак ли предрусал бе Румънеца?
  • 17 Калмук

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Това го пиша от 2015г.":

    В твоя "перфектен" план си изпуснал кръчмаря - Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни не дават разрешение за кацане на чартърите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 007

    21 1 Отговор
    Ааа, не ги пипайте, молим ви се ! Те не са никакви банди, а “борци за свобода” от турската ПКК/Партия комуниста Кюрдистана/, която доставя наркотиците и оръжията. Ама, “борчетата”, явно са го ударили на живот и са престанали да пращат парите от продажбите на босовете, та някой им помага да се самоизтребват.
  • 21 Има си крушка дръжка!

    9 9 Отговор

    До коментар #11 от "Филипов":

    "Руски специални служби са организирали изгарянето на екземпляр на Корана пред турското посолство в Стокхолм", това се посочва в доклад на американския Институт за изследване на световните заплахи и демокрацията "Робърт Лансинг".
    Крайнодесният политик с шведско и датско гражданство Расмус Палундан (на снимката) изгори екземпляр от свещената за мюсюлманите книга пред сградата на дипломатическата мисия на Анкара в шведската столица на 21 януари.
    "Руското външно разузнаване е използвало нищо неподозиращия екстремист. Той е бил убеден да извърши този акт от работещия за службата в Москва журналист Чанг Йохан Фрик. Целта на специалната операция бе да се попречи на скандинавското кралство да стане член на НАТО. Мястото също не бе избрано случайно. Анкара наложи вето върху влизането на Швеция в Северноатлантическия алианс"

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Прав си

    6 8 Отговор

    До коментар #15 от "българина":

    Каквито си ги внесеш, такава ще ти е държавата. Вижте България на какво прилича, след 145 годишното “културно присъствие” на ушанки и ватници. Навсякъде разруха, бълвоч и помия.
  • 24 Ами не му ги давайте на Ердоган

    10 0 Отговор
    И още много неща ще видите
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Питай дядо ти

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "българина":

    Какво беше преди тези 500 години

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тапа Нар":

    ++++
  • 30 Е, кво беше

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Питай дядо ти":

    Златен век, България на три морета и т.н.
  • 31 1111

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Мехмед":

    Вие себе си не можете да научите на баня и тоалетна, ще учите другиго и то преди 500г. Какво свястно нещо е оставила след себе си османската империя - болници ли, училища ли, университети ли, литература ли, изкуство ли, наука ли, технологии ли, открития и иновации ли, напредък ли, за един приятел питам, ей така, без злоба?

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Барба Ганьос

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "1111":

    Ех, ако не бяхме в Османската империя, ДНЕС какви болници щяхме да имаме, какви училища, университети, технологии, казани за ракии космически, вселенски и так далее. Ми, немаме ! Затова децата ни поголовно бегат на Запад и към Босфоро- да се учат и усъвършенстват научно и културно. Барабар с Червените Скакалци, останахме, има-няма 6 милиона. Ой, таварищи , ако не бяхме в Османската империя, днес нямаше да се лекуваме и почиваме в Турция и да си купуваме всичко, от игра до конец, от Одринския пазар. Що се отнася до бандитлъка, шведските банди са аджемии пред нашите. Не случайно сме първи в ЕС по всички бандитски показатели.
  • 34 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Мехмед":

    Постиженията не ги коментирай с нас, обсъди ги с Македонския нАучен институт, само не знам как ще се разберете кой пръв е открил Америка, за електричеството, пеницилина и виенския валс вярвам ще постигнете консенсус. Що се отнася до подмиването, напълно ви разбирам културните особености, но тук изходът не се ползва за вход. Ерго, кой каквото нужди има. Много се чудих дали да споменавам неграмотния и объркан пост на 33, само ще му пожелая много да се пази от многомилионните тълпи англичани, французи и германци, които Поголовно са се юрнали към Босфора да се научат на ум и разум. А на двамата пожелавам и вие да се юрнете натам и да ни оставите да си тънем в невежество. Ззззбогом.
Новини по държави: