Last news in Fakti

28 Март, 2024 12:11 2 288 43

След терористичната атака: вълна от ксенофобия в Русия

  • русия-
  • москва-
  • атентат-
  • ислямска държава-
  • владимир путин-
  • таджикистан

Националността на заподозрените мъже провокира дебат за затягане на миграционните закони, а наред с това се засили и ксенофобията срещу централноазиатските общности, които живеят и работят в Русия

След терористичната атака: вълна от ксенофобия в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над 3 милиона таджики живеят в Русия. След терористичната атака от 22 март те стават обект на тормоз и ксенофобия. Въпреки това Русия не може да се откаже от чуждестранните работници, казват експерти.

"Ако сте от Таджикистан, отказвам таксито." Такива съобщения получават много таксиметрови шофьори от таджикистански произход в Москва след нападението в "Крокус сити хол" в края на миналата седмица. Най-малко 139 души загинаха в терористичната атака след стрелба и пожар.

Тази седмица осем души бяха арестувани и изправени пред съд в Москва - седем от тях са таджики. Докато Русия сочи Украйна с пръст, терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за нападението и дори разпространи кадри от камери, които извършителите са носели по време на стрелбата.

Националността на заподозрените мъже провокира дебат за затягане на миграционните закони, а наред с това се засили и ксенофобията срещу центроазиатските общности, които живеят и работят в Русия. Това важи най-вече за гражданите на Таджикистан.

Все повече ксенофобски инциденти

След атаката в "Крокус сити хол" представителите на таджикистанската диаспора в Русия бяха съветвани да не напускат домовете си след залез слънце, пише руската медия "База". Някои централноазиатски държави като Киргизстан например дори съветват гражданите си да избягват пътувания до Русия.

Въпреки че ксенофобията е заплаха за центроазиатските общности в Русия не от днес, много таджики, които живеят в страната, се притесняват, че след нападението от 22 март нещата ще се влошат.

Алишер* е пожарникар от Таджикистан, който живее в Санкт Петербург. Пред ДВ той разказва, че след атаката в Москва, хората започнали да го заговарят по улиците. "Веднъж ме попитаха за етноса ми и дали подкрепям терористи. Казах им, че съм руски гражданин - при това без акцент, така че ме оставиха на мира. Тук съм законно, но онези, които нямат документи, се боят, че ще бъдат депортирани."

Някои руски крайнодесни и провоенни канали в Телеграм са наводнени с гневни съобщения, които призовават за насилие срещу имигранти, дори и за депортация на централноазиатските общности, заедно с целите им семейства.

Преди нападението Абдуло*, който продава плодове на един от московските пазари, понякога е получавал ксенофобски съобщения в социалните мрежи, но след 22 март те са станали много повече. "Заплашват ме онлайн, за да ме принудят да напусна Русия. Но аз нямам такива намерения, защото не мога да живея добър живот в Таджикистан."

Вербалните атаки срещу централоазиатските общности в Русия прерастват и във физическа саморазправа. В Благовешченск - в руския далечен изток, кафене, собственост на таджики, беше подпалено. При друг инцидент - в Калуга, която се намира на около 200 километра от Москва, трима таджики бяха пребити от неизвестни извършители. Миналата събота група граждани на Киргизстан бяха задържани на летището. Руската държавна информационна агенция РИА Новости твърди, че са наложени ограничения и на пристигащите в Русия имигранти.

Полицейски проверки и незаконни задържания

Етническата дискриминация обаче не се ограничава до междуличностни казуси. Руската независима медия "Медиазона" съобщава, че два дни след нападението в "Крокус сити хол" правозащитни организации са получили повече от 2500 оплаквания от представители на централноазиатската диаспора в Русия, които са били проверявани от полицаи и дори задържани незаконно. Твърди се, че десетки са били малтретирани и дори депортирани.

След терористичното нападение руските депутати настояват за ограничения при влизането в страната и дигитални мерки за контрол на мигрантите. "Заподозрените са мигранти. Това повдига въпроса за миграционната политика. Този проблем отдавна чака решение. Информации за престъпления, извършени от мигранти, се появяват в медиите почти ежедневно", написа в канала си в Телеграм лидерът на анексирания от Русия Крим Сергей Аксенов.

Темур Умаров от московския център "Карнеги" казва пред ДВ, че Москва иска да запази добрите отношения с дългогодишния си партньор Таджикистан, но не може и да си позволи да неглижира публичното недоволство в Русия.

"Затова Путин набляга на това, че терористите нямат националност. Това обаче не значи, че обществото е на същото мнение. Руското правителство трябва да покаже, че се справя с проблема, тъй като някои хора не правят разлика между радикалните ислямисти и трудовите мигранти и ще притискат властите да ограничи броя на мигрантите в страната", казва анализаторът.

Как изглежда бъдещето в Русия за мигрантите от Централна Азия

Повечето миранти от Централна Азия пристигат в Русия, за да работят като таксиметрови шофьори, хигиенисти и строителни работници. Според данните на Института за демографски проучвания към Руската академия на науките към 2023 г. над 3 милиона таджики живеят в Русия.

Докато Умаров смята, че атаката в Москва ще повлияе както на ежедневието на мигрантите, така и от правна гледна точка, той се съмнява, че Русия може да си позволи просто да спре притока на мигранти към страната, тъй като руската икономика разчита в голяма степен на работната ръка от Централна Азия.

"Не мисля, че е възможно да се промени тази ситуация, защото няма достатъчно руснаци на съответната възраст, които да могат да заменят 5-6 милиона мигранти годишно, особено предвид това, че демографската ситуация се влошава. Ще бъде цяло чудо, ако Русия успее да изхвърли мигрантите и да ги замени с руснаци", обобщава Умаров.

* Имената на таджикистанските граждани са променени, за да бъде запазена анонимността им.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    28 22 Отговор
    А дано тази ксенофобия се пренесе и в руската армия. Съотношението там е друго.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    19 23 Отговор
    на Хаяско му се клати столчето
  • 4 Българин

    29 26 Отговор
    Матушка я чака гражданска война

    Коментиран от #10, #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не разбрах

    20 7 Отговор
    къде е проблема? Турците в Анадола, таджиките в Сибир, циг@ните в сапунерки!!!
  • 7 Путинофил

    27 23 Отговор
    Руският шовинизъм го представят като патриотизъм.
  • 8 Хихихи

    11 11 Отговор
    Фейк
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Руснаци

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Не чакайте, не се надявайте.
  • 11 Сталин

    17 13 Отговор
    Значи в Русия е пълно с милиони емигранти ,а в България дори приматите идващи от мизерните гета на Африка не искат да останат и ден в България
  • 12 DW - Пропаганден машинен

    18 7 Отговор
    Ако сте от DW отказвам да чета!

    Коментиран от #19

  • 13 Джо Байдън

    12 15 Отговор
    Сибирско-азиатският халифат, ще се разпадне на десетина мюсюлмански вилаета, които ще воюват помежду си, за лидерска позиция и за налагане на своята версия на Исляма.
  • 14 Раша

    15 11 Отговор
    Още княз Александр Невски е каза"Който ще дойде с меч при нас,-от него и ще загине!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ксаниба

    14 7 Отговор
    уеле, леле, дойче, мале!! Милиони инжинери оъ лилавите си консумирайте там!!!
  • 17 То не е ксенофобия

    17 15 Отговор
    Защото половин раzzия са мюсюлмани 😁
    Те просто мразят себе си и затова й всички останали 😂
    А бе, талибани сибирски 😂😂😂
  • 18 Много запознат

    13 10 Отговор
    това си беше операция на ФСБ.
  • 19 гражданин

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "DW - Пропаганден машинен":

    Обратно в училище да се научиш!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Оператор на права лопата

    7 2 Отговор
    Щом е от държава, завършваща на -стан, бягай далеч, ако нямаш минимум огнестрелно оръжие за самозащита у себе си.
  • 22 Факти бг,

    11 8 Отговор
    Докога ще ни занимавате с тая улугофренска полу-държава?!
  • 23 13579

    14 9 Отговор
    Рашистан започна лека полека да се изолира напълно от света,това е един истински концлагер,нямаш собствено мнение,свобода на словото и си напълно изолиран от света-това е истинска диктатура.

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Инна

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ако подобен терористичен акт беше извършен от руснаците в Душанбе, таджиките вече щяха да отидат масово да режат руснаците.
    Тези, които организираха този терористичен акт, разчитаха на подобна реакция в Русия.
    Те са изчислили погрешно и тук.
    Да, миграционната политика се затяга, но в рамките на закона.

    Коментиран от #38

  • 26 Атина Палада

    8 9 Отговор
    Прочетох само първите няколко изречения от статията.. Това е достатъчно да се разбере идеята на автора съчинил я!
    А тя е:) Тъй като Русия е многонационална "напъна" е да се всее раздор между различните етноси.. Т. е. опитват се от вътре да подкопаят Русия, тъй като от вън не им се получава.. Не им се получава нито икономически, нито военно... Беля голяма си докараха на главата западнячетата с тая непокорна Русия :)
    Не става и не става :))))
  • 27 Атина Палада

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "13579":

    :)))))) Браво, много си (х)умен:)
  • 28 Смърфиета

    1 0 Отговор
    Инагентът Темур Умаров.
  • 29 НЕПОЗНАТ

    11 3 Отговор
    АЗ ГИ СЪЖАЛЯВАМ РУСНАЦИТЕ. ТЕ СА ВЕЧЕ НАПЪЛНО ИЗОЛИРАНИ ОТ СВЕТА. ГОРКО ИМ НА РЕПУБЛИКИТЕ КЪМ ТЯХ. РУСИЯ Е ЕДНА ФАШИСТКА СТРАНА.
  • 30 Кадирката ще потуши

    5 4 Отговор
    Всички ксенофобски изблици в раша, не се кахърете🤭
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 киворг

    9 3 Отговор
    Видя се великият СССР на какво се крепеше. Братска дружба между народите - дрън дрън - насилието крепеше този глинен колос. Сега вече се вижда ясно кой къде е.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 явно е птдатлив етноса

    2 2 Отговор
    80г пумаците правеха атентати . ограничихме ги доста добре . Вече работят за нас . Не садят тютюн , учат се добре . Старите да си говорят на турски , но децата да учат български . явно много от помагачите на идил са на свобода и си слушат ислямиски проповеди и се радикализират . в бг не знаем нищо за у нас мигранти радикалисти .
  • 36 Путин -Унищожителят на Русия и РФ

    6 1 Отговор
    С инсценирания атентат , Путин отвори портите на Ада за Русия...!
    Междуетническите граждански войни и конфликти между задкавказките мюсюлманските републики и руснаците ще се изострят ...В Таджикистан вече са обявили заподозрените без ясни доказателства и изтезавани от руснаците заловени таджики за "мъченици на Вярата" и призовават за започването на "Свещен Джихад" срещу руснаците и Русия ! През пролетта и лятото се очаква Москва да бъде много опасно място за живот, защото ще бъде залята от ксенофобски вълни и от мюсюлмански отмъщения с диверсии, атентати и стрелби които още повече ще създадат несигурност и обществените напрежения и през лятото ще се извърши дворцов преврат в Кремъл и Путин ще бъде отстранен и убит, а РФ ще започне да се разпада на отделни републики...!!!
  • 37 Мразя Масква без пари

    8 2 Отговор
    Е така е в тази "мирна и демократична" кочина пРосия, там нацизма и расизмът са напълно непознати. Ама ако ги няма гастарбайтерите от Средна Азия мижавата им икономика съвсем ще рухне...
  • 38 Арбайтен

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Инна":

    Не се знае вечер какво става по улиците с разни брадати таджики , чеченци и други мюслеми , ще ги напънат на бой с тояги , камъни и квото им падне. Нещата в бъдеще тепърва ще ескалират , друг е въпросът дали рашистите ще отразят всичко в новините или ще прикриват.

    Коментиран от #40

  • 39 Р.К.И.

    5 1 Отговор
    На президентския самолет пише "России"; на екипите на спортистите пише "России". Къде са имената на другите съставки от федерацията. А то дори не е федерация, конфедерация е ,защото другите републики конституции имат! Ама то било "России". Идва време когато другите с кръв ще си изписват имената. С руска кръв. Това незачитане ще доведе неизбежно до реакция на засегнатите. И после Москва ще каже ,че Америка е виновна. Те дори формално не броят за същестуващи другите етноси, но когато гръмне бомбата, ще обвиняват други.

    Коментиран от #41

  • 40 Р.К.И.

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Арбайтен":

    РФ е рехава кула от разноцветни карти. Една като падне ....

    Коментиран от #42

  • 41 Така де

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "Р.К.И.":

    Е ами то така е било и при превземането на Берлин..! Украинци първи влизат и превземат Райхстага, Но Сталин е недоволен и изрично заповядва да се документира и обяви че руски войници развяват знамето на победата...!!!

    Коментиран от #43

  • 42 Инна

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Р.К.И.":

    Това сън ли е или делириум?
    Зелените дяволи още ли се виждат?
  • 43 Христо

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Така де":

    Глупости. Със сигурност единият от двамата, закрепили руското знаме на Райхстага, е грузинец, другия не помня.

    Но виж, украинците са изкопали Черно море наистина
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания