Last news in Fakti

28 Март, 2024 16:34 3 349 57

Чужди медии: Бъркотия в София. Две сили се обезкървяват.

  • бойко борисов-
  • николай денков-
  • герб-
  • пп-дб-
  • мария габриел-
  • украйна-
  • българия-
  • чужди медии-
  • бъркотия-
  • избори-
  • предсрочни избори-
  • некоалиция

Политическата нестабилност в България вреди и на Украйна

Чужди медии: Бъркотия в София. Две сили се обезкървяват. - 1
Колаж: БГНЕС

"Две партии, които във външната политика на практика са на една вълна, но вътре в страната се борят с всички средства една срещу друга" – това е лаконичното обяснение, което дава за кризата в България отличният познавач на страната Михаел Мартенс в една от двете си статии във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) днес. Мартенс превежда на немски и новата дума „некоалиция“ и шеговито я сравнява с многобройните не-думи в немския език.

В началото на статията си Мартенс пише: „Този съюз по неволя се разпадна само след девет месеца и сега българите се отправят към шести парламентарни избори в рамките на едва 3 години“. Кореспондентката на обществената медия АРД Зилке Хане също отбелязва, че България се отправя към избори, а германската агенция ДПА нарича ГЕРБ и ПП-ДБ прозападни, но помежду си „смъртни врагове“.

Нестабилността вреди и на Украйна

Политическата нестабилност в България вреди обаче и на Украйна, пише във ФАЦ Михаел Мартенс, който обяснява, че България е важен доставчик на боеприпаси съветски калибър за украинската армия. И обяснява заплахата, надвиснала над тези доставки: „На заден план дебнат няколко националистическо-проруски партийки, които умират от желание да участват в правителството. Със собствени сили не могат да го постигнат, но могат да изчакат, докато двете най-силни прозападни сили в страната продължават взаимно да се обезкървяват“.

По-нататък в статията си Мартенс отбелязва, че "Продължаваме промяната" сякаш не желае да приеме водещата роля на ГЕРБ като най-голяма политическа сила в страната и добавя: „Западни дипломати в София вече са по-сдържани в подкрепата си за „Промяната“. „Не можеш с 20% от гласовете да претендираш за правото да управляваш самостоятелно страната“, казва един събеседник в София и с това очевидно обобщава един доста разпространен възглед сред дипломатическия корпус в София по отношение на ПП.“

Бъркотията отдалечава България от Шенген и еврозоната

Според Михаел Мартенс бъркотията в София едва ли приближава страната до Шенгенското пространство – един възглед, който споделят и редица други външни наблюдатели. Агенция „Франс Прес“ в кореспонденция от Видин описва накратко пътя на България и Румъния към Шенгенското пространство и отбелязва възраженията на Нидерландия и Австрия. След това авторът на кореспонденцията коментира: „Последната политическа криза в София може да провали шансовете на страната, а също така да охлади и надеждите ѝ за въвеждане на еврото догодина.“

Върху въвеждането на еврото поставя акцент и отличният познавач на България Михаел Мартенс в кореспонденцията си от София. Той пише: „Караницата може да се отрази отрицателно и върху целта на България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025. Вярно, че от формална гледна точка решаващи за това са икономическите и финансово-политическите критерии, които България в голяма степен изпълнява и преизпълнява вече от години – най-вече благодарение на ниския държавен дълг и малкия бюджетен дефицит. Но образът, който си изгражда България, едва ли ще улесни решаващите фактори в еврозоната, когато решат да обяснят на своите избиратели защо приемат тази балканска държава, принадлежаща към ЕС от 2007 година насам.“

"Това не е доказателство за жизнеността на българската демокрация"

На същата тема ФАЦ е посветил дори един от своите кратки коментари, чийто автор е отново Михаел Мартенс. Коментарът е озаглавен: „Така работата с присъединяването към еврото няма да стане“. В началото на коментара си авторът пише: „Фактът, че през юни в България ще се проведат шестите парламентарни избори само за три години, би могъл единствено с много добра воля да бъде изтълкуван като доказателство за жизнеността на българската демокрация.“

Мартенс отбелязва, че всъщност вече от години в страната просто не може да бъде излъчено стабилно правителство, което пък застрашава „целта на елита в София да присъедини България към еврото през 2025 година“. В края на коментара си той обобщава: „Ако проевропейските партии продължат във вътрешната политика да се карат както досега, по отношение на Шенгенското пространство и на еврозоната България на първо време ще си остане там, където при тези обстоятелство пó ѝ е мястото: извън.“

В днешната си кореспонденция от София Зилке Хане информира, че ИТН са върнали мандата и България се отправя към нови избори. „Сега близкият до Русия президент Румен Радев трябва да посочи служебно правителство“, съобщава кореспондентката на обществената медия АРД.

Редактор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    60 14 Отговор
    Българина е пълен глупак ако си мисли че еднодневни политически прос титутки назначени на власт от главния сводник в България - американското посолство че ще работят за интереса на българите много се лъжат . Тъй като българина по природа е шмекер той гласува за себеподобни и си мисли че колониалната администрация ще свърши цялата работа вместо него а той ще си стои на ракията и салатката.Единствените почтени хора в политиката бяха Жан Виденов и Волен Сидеров които влязоха във властта с по един апартамент и така и излязоха от политиката ,но много са малко почтените хора в България за да гласуват за такива политици,така че надежда всякаква вие оставете

    Коментиран от #54

  • 2 честен ционист

    56 4 Отговор
    "Това не е доказателство за жизнеността на българската демокрация"
    В България никога не е имало демокрация, още повече при сгобка от днешния Комсомол и дрътия чекист.
  • 3 Май

    43 3 Отговор
    Общо взето да кажем, че са олигархични игри за пари и власт..
  • 4 Сталин

    52 9 Отговор
    Нашите гьонсурат политици се надпреварват да плюят по Русия и Путин ,белким от американското посолство ги забележат и им дадат по голям процент на предстоящите избори и ги инсталират на власт в България и да работят за интереса на САЩ ,а бедната българска овца си мисли че "избира".

    Коментиран от #7, #21

  • 5 Мдааа

    12 31 Отговор
    "Нестабилността вреди и на Украйна" - Путлер хване Баце пак за топките....лошото е, че сметката я плащаме ние и украинците.
  • 6 име

    45 6 Отговор
    Две групи крадци се карат кой коя част от баницата да прибере!

    Коментиран от #10

  • 7 А кво да я правят?

    11 18 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Да я целуват ли тая блатна държава терорист.
  • 8 Наблюдател

    46 3 Отговор
    Дълга статия много думи повечето верни но става ясно къде ги стяга че пита тези от запада
    Кризата щяла да навреди на Украйна не на България на Украйна ще навреди
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И все пак

    34 1 Отговор

    До коментар #6 от "име":

    Не групи, а групировки и не са две, а са най малко от три нагоре !!!
  • 11 КРОКОДИЛА

    17 3 Отговор
    АСЕН ГЕЯ ....................
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 След изборите

    28 1 Отговор
    Политическите туристи ще си тръгнат кой откъдето е дошъл

    Коментиран от #23

  • 14 Двете

    24 1 Отговор
    Основни политически мафии и ще слязат от сцената ако
    продължат
    По този начин
  • 15 Ахмед от Росенец

    23 2 Отговор
    Бойко и Мата Хари са у зраа
  • 16 1020

    46 4 Отговор
    То не били важни идиотщините в България, важно било че вреди на Украйна, моля ви се! Какво всъщност ни интересува какво пише в чуждите медии? И какво всъщност ни интересува дали вреди на Украйна? Украйна много повече вреди на нас и на цяла Европа.
  • 17 Политическият

    28 4 Отговор
    Микроорганизъм наречен ппдп
    Има претенции да е млекопитаещо
  • 18 Гост

    34 4 Отговор
    И какво ни ДРЕМЕ на нас за украйна?

    Коментиран от #22

  • 19 еми ПРО сиа умре

    4 9 Отговор
    бацо се обезкървиава... и по4ва да п...
  • 20 българка

    31 4 Отговор
    Западните политици още не са разбрали, че в България няма демокрация, а мафиотизация, на върха на която е заседнал Бойко Борисов и нищо не може да го помести оттам, защото е оплел голяма мрежа от подобни нему, които пък са си оплели своите мрежи и т.н. до края на света! Пак ще откраднат, купят, измамят на изборите, пак ще са на първо място и мрежата ще стане още по-голяма и здрава. Няма такъв народ, който избира тези, които го убиват!
  • 21 име

    26 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Плюенето по Русия и Путин не е само заради американското посолство. Основно е заради простия им електорат, на който им трябва враг, трябва им виновен за мизерията, до която са се докарали. 2014 беше КОЙ, 2020 беше "ГЕРБ и ДПС са мафия" Но след като се прегърнаха с мафията в името на делене на баничката, остават малко врагове. Путин е удобен, в комплект с Митрофанова и традиионните гонения на руски дипломати, но шизофренията им взе връх и започнаха да се страхуват и от руски коли, свещеници и паметници. А Възраждане го отнасят по същата линия - щом не мислят като тях,.значи са врагове,щом са врагове, значи трябва да са руски агенти. А целта е просто да заажат очите на тъпите си избиратели докато си въртят далаверите.
  • 22 еми ПРО сиа умре

    4 11 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    ще видисх...!!!!

    Коментиран от #32

  • 23 Пеперуда

    24 0 Отговор

    До коментар #13 от "След изборите":

    И какво като си тръгнат? Направиха погром и ще оставят след себе си руини, след като си тръгнат към някой остров. Тръгването не е наказание, нито изкупление. Тука трябва да стоят и да си сърбат попарата, може и от зат вора.
  • 24 Путин

    12 8 Отговор
    Казал съм на моите партии в България: ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и ИТН никакво влизане в Шенген и Еврозоната. Само в Евразиския ми съюз може.
  • 25 Не ни интересуват

    22 4 Отговор
    Чуждите медии ! По добре от нас ли знаят какво се случва у нас ?
  • 26 Избирател

    16 2 Отговор
    Докато в политическият живот има хора като Банкята ,Делчо Дебелянков, агата -агент и многото регенти престанали от интерес в ГЕРБ и станали зависими от смятащия се за най подготвения и най велик политик в нашата и световна история ще бъдем на всички последни места по икономически ръст и развитие и на първите места в ЕС по корупция , заболявания и смъртност. Така че при новите избори трябва такива личности да бъдат отсвирени от политиката ако искаме да станем нормална Европейска държава
  • 27 Бэлгарин

    23 1 Отговор
    За мен по-важна е вътрешната политика от външната.
    Заради апетити на Брюксел и Москва България и българите са разчектати.
  • 28 123

    20 2 Отговор
    Прост народ, слаба държава. Боко е прост и те са по- прости от него.
  • 29 ФОНДЕРЛАЙН

    18 1 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ ДА ЗНАЕЕ БЕДНИЯ И ОГРАБЕН БЪЛГАРИН
  • 30 А народа иска неистово

    17 1 Отговор
    И трите... цялата сглобка да се гушкат и да скачат в тоалетната и последния да пуска водата три пъти!!!!
  • 31 Тома

    21 2 Отговор
    Значи повече им е мъчно за укронацистите отколкото за българите на запада.Ние само трябва да даряваме
  • 32 Гост

    16 3 Отговор

    До коментар #22 от "еми ПРО сиа умре":

    Моля ви се, не бъдете наивни!
    украйна е МИНАЛО!
    За сега се държи, защото има подкрепа от света, НО това няма да е вечно!
  • 33 Демократ

    4 13 Отговор
    Винаги когато много се бърза в политиката се гони скрита цел. Бързането прекъсва нормалния ход на събитията. От 2020 г. досега,когато по площадите на цялата страна излязоха хиляди недоволни българи от управляващата мафия, Борисов, Гешев и Пеевски , много се разбързаха с политически решения,с които да заглушат недоволството и да заблудят недоволните. Проведоха се 5 парламентарни избора за 3 години, за до се вкарат в Парламента под различни имена присъдружни на управляващата мафия партии- ИТН, Възраждане, ПП, Български възход. Неудобните за мафията бяха изхвърлени от парламента през 2021 г. защото изборите пак бяха нечестни. Бандитите Борисов и Пеевски, които не смееха да се появят в Парламента, се върнаха на бял кон препрани и изчистени, Пеевски,който от 2015 г. е повод за хиляди протести на хората, сега определя дневния ред на държавата. Каза, че отиваме на предсрочни парламентарни избори и всички , начело с пРезидента веднага изпълняват. За да има такъв синхрон,значи това е сценария на Кремъл и ДС агентите му. Хаос и политическа нестабилност не в интерес на България в тези размирни времена, това е удобно единствено за Москва, за да се изпълняват зловещите и планове за петата колона. Пеевски е от КГБ партията на агент Сава, Ахмед Доган, и неслучайно е бил тайно в Москва след странното му отсъствие в Дубай, след което стана началник на държавата по всички въпроси. Копейките бяха на инструктаж в Кремъл от 15 до 17 февруари и веднага след това кашата стана

    Коментиран от #34

  • 34 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #33 от "Демократ":

    Четеш много крими, не е полезно!
  • 35 шефа

    14 1 Отговор
    Две ОПГ се обезкървяват,обаче без арести и кръв,само се плюят по телевизора,а в затвора и гроба няма никой.Ако някой не е виждал престъпници да види снимката.
  • 36 ха ха ха

    12 3 Отговор
    Където е Винету, там са и проблемите.
  • 37 ха ха

    3 12 Отговор
    Герб не са прозападни. В кръга, който подкрепя герб има силно проруски елементи. Прозападните елементи там се хранят от европейските пари, а про руските от зависимостите в енергетиката. И двете се хранят от бюджета. В условията на война бюджетът се ориентира към прозападните. Следователно, проруските губят позиции и са склонни да провалят всякакви преговори. Обезкървяват ги и заова е битката.
    Само г-н Магнитски може да въдвори ред.
  • 38 Статистик

    13 4 Отговор
    Мартенс не е в час. Защото ппдб имат не 20%, а 20% от 40% -- т.е. 8% електорална подкрепа. Демек - нищо работа. А ако не беше и "ала-бала", и толкова нямаше да имат!

    Коментиран от #42

  • 39 Минувач

    12 1 Отговор
    Интересно, как използват умалителното партийки за другите партии. А партийката Възраждане дефакто е най-голямата самостоятелна партия в парламента. Дори и процентите и са доста близки, а вече и по-големи от ПП-ДБ, които са коалиция. Ако се махнат процентите на ДБ примерно, то партийката Възраждане е по-голяма от партията ПП!
    Отделно прави впечтление и съчетанието националистическо-проруски партийки. Ясно е, че за Запада про-руски партии са нещо възможно най-лошо, но явно в това причисляват и националистическия характер. За тях всичко националистическо отдавна е прокламирано, като нещо негативно, остаряло и лошо. Всичко, което би се изправило срещу техния замисъл за контрол над всички членки, разбираемо е лошо, но е лошо за тях. Няма демокрация и собствени интереси на държавите, има единствено завоалиран европейски тоталиризъм, който се стремят да остане невидим за масите.
  • 40 флипп

    5 2 Отговор
    Вижте ги малко какви нефелни глупости пишат, който си спомня преди 90та година, последните години на комунизма пак беше същото, пълни глупости. Само че тогавашните глупости не ни излизаха толкова скъпо колкото сегашните, никога България не е била по-близо до практическото си изчезаване като държава както сега.
  • 41 Ван дер Любе

    10 1 Отговор
    Борисов беше създаден от Германия и пръв приятел беше Меркел. Да го бяха подобрили. Той си остана корумпиран (меко казано) и те го приемат така. ПП-ДБ го търпяха само защото трябваше да се променят конституцията, съдебната система и други. Сега Борисов се е опяил, че не го виждаме, че е Магнитски отвсякъде. Но няма да се подведеме. Така в Западна Европа да се огледат, т.к. Борисов е правил за българска сметка Южен поток, това е вредно за Украйна. И съответно трябва да отиде в затвора, но и доста от дамите покрай него.
  • 42 Логик

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Статистик":

    Че при другите партии не е ли същото? техните проценти също трябва да се скалират надолу и ако ППДБ имат 8%, ГЕРБ-СДС има 8,2%. няма голяма разлика.

    Коментиран от #43

  • 43 отдавна знаем

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Логик":

    Геберунгелите правят забележки само в ущърб на другите.
  • 44 Герен

    9 0 Отговор
    ОБЕЗКЪРВЯВАЛИ ОКРАИНА. МИ ТО ДРУЗЯ НА НАС КРЪВЧИЦА НЕ НИ ОСТАНА. ИЗПИХА НИ Я ТЕЗ ЧЕТИРИМЦАТА И ДРУГИТЕ С ТЯХ.
  • 45 Чужди медии: Бъркотия в София.

    8 0 Отговор
    Две ПРЕСТЪПНИ МАФИИ се обезкървяват готвейки се за нова сглобка и крадене ! КАРТИНКАТА ЛЕКУВА ЗАПЕК МОМЕНТАЛНО - НЕ Я ПОДМИНАВАЙТЕ .ТЯ Е КОЯТО ВИ ЛИПСВА В ТОАЛЕТНАТА !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 сашоРоман

    9 1 Отговор
    Ей тия бе, вредят и на Укръина, на най-важното.
  • 48 Веселяка

    5 2 Отговор
    Искам избори non-stop и да гласувам за разни шемети само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 49 ААААА РАЗБРАХ

    9 1 Отговор
    ВЪПРОСА БИЛ ЗА УКРАЙНА
    А МЕСТНИТЕ ДЕБИЛИ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ
    АБЕ ЩО НЕ СИ Е......ТЕ МАЙ....АТА
  • 50 Много

    6 0 Отговор
    Много Задълбочцени мисли Витаят Тука!
  • 51 ТИЯ И ЧЕТИРИМАТА СА

    4 1 Отговор
    ФАШИСТКА УКРОСГЛОБКА !
  • 52 Копейкин

    3 0 Отговор
    Агнето готово за банкета избори субсидийки че вилата трябва да довършвам.4647
  • 53 Пълни глупости

    5 2 Отговор
    Щом Дойче Зеле страда всичко е добре за България . Страдала и украйна ... защо ли ?!! Няма вече оръжия и кинти за ти от България и се уривайте заедно с немските си пробити каски .
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ДОКТОР

    8 1 Отговор
    „Този съюз по неволя се разпадна само след девет месеца и сега българите се отправят към шести парламентарни избори в рамките на едва 3 години“
    Браво на българите! Чрез избори ще дезинфекцираме политическата помия!Смелост дами и господа!
  • 57 Чичо Дончо каза

    5 0 Отговор
    Няма нужда от евро,левът е добра валута.