Last news in Fakti

23 Април, 2024 11:03 2 727 63

Александър Вучич с ултиматум в ООН: Искаме оттегляне на резолюцията за Сребреница

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • босна и херцеговина-
  • милорад додик-
  • василий небензя

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя определи резолюцията като отваряне на кутията на Пандора

Александър Вучич с ултиматум в ООН: Искаме оттегляне на резолюцията за Сребреница - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза снощи на прием за посланици в ООН, че Сърбия винаги е била ангажирана с Хартата на ООН. Той призова за оттегляне на проекторезолюцията за обявяване на международен ден за отбелязване на геноцида в Сребреница, защото „не води към помирение, а към дестабилизация на региона“, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА.

„Сърбия винаги е била ангажирана с Хартата на ООН и резолюциите към нея - вярвам, че това са основните принципи на света от бъдещето“, посочи Вучич и допълни, че ролята на ООН в света трябва да бъде по-голяма. „Това е единственият начин да възстановим мира и стабилността в света. Винаги сме били искрени – който и да наруши международния ред, ние го признаваме и сме на страната на жертвите“.

Вучич организира снощи в Ню Йорк прием за постоянните представители в ООН по повод предложената резолюция за Сребреница, която трябва да бъде обсъдена в началото на май.

През април в ООН бе представена проекторезолюция за „Ден в памет на геноцида, извършен в Сребреница през 1995 г.“ Предложението е 11 юли да бъде отбелязван по света като Международен ден в памет на геноцида в Сребреница. Резолюцията е подкрепена от представителите на хърватите и бошняците в тричленното Председателство на Босна и Херцеговина, но не и от представителя на сърбите. Общото събрание на ООН трябва да гласува резолюцията на пленарно заседание на 2 май.

„Не е имало дискусии в Босна и Херцеговина за тази проекторезолюция, която налага дълбоко разделение на етническите общности. Противно на всички очаквания тази резолюция е предложена, въпреки че не е приета с консенсус и е насочена към един от (държавотворните) народи (в Босна)“, отбеляза сръбският президент и допълни, че резолюцията цели да обвини само един народ, което ще доведе до недоверие и дестабилизация в Босна. „Надяваме се, че не това е желанието на вносителите на резолюцията, защото тя няма да излекува раните от миналото, а само ще ги задълбочи“.

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН. Масовото клане, обявено на 26 февруари 2007 г. от Международния съд в Хага като геноцид, е най-тежкото кръвопролитие в Европа след Втората световна война (1939-1945).

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя определи резолюцията като „отваряне на кутията на Пандора“.

„Ако се приеме тази резолюция, това ще отвори път за другите страни, които имат подобни проблеми, да излязат с проблемите си. (…) Германия, която стои зад тази резолюция, въпреки че не е оригиналният вносител, е отговорна за най-големия и жесток геноцид през 20-и век и тук имам предвид Втората световна война“, подчерта Небензя, цитиран от Танюг.

Той допълни, че резолюцията за Сребреница е „лукав опит“ да се вземе крайно политизирано решение, което няма да помогне за мира на Балканите, особено в Босна, най-вече защото решението няма да бъде взето съгласно конституцията на страната.

След междуетническата война в Босна и Херцеговина 1992-1995 година съгласно с условията на Дейтънското мирно споразумение страната бе разделена на две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Република Сръбска не подкрепя проекторезолюцията за геноцида в Сребреница, а президентът на съставната част Милорад Додик дори заплаши с обявяване на независимост, ако резолюцията бъде приета.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Руско армейско Хоро

    5 13 Отговор
    Свирят Свирят Свирят тее Руснаци

    Коментиран от #3

  • 3 Един на друг

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "Руско армейско Хоро":

    Свирят свирят свирят тее Руснаци
    Армия и Сила
  • 4 Про Руската Измет

    30 25 Отговор
    Почивен ден няма

    Коментиран от #30, #36

  • 5 КОТарАК 🐱

    23 13 Отговор
    сърбите-най верният васал на турците..защо рицарите изгубиха край Видин? оттам почва ,,приносът,, им към исляма , що реват сега?

    Коментиран от #12

  • 6 Гина Рускина

    19 15 Отговор
    Никоя Рускиня не ходи да Работи Във сърбия
    Всички са във европа и УСА
    Някои в Африка

    Коментиран от #16

  • 7 Хайли лайкли

    20 21 Отговор
    Време е Република сръбска да се обедини със Сърбия и да затвори всички коридори на западните Балкани !

    Коментиран от #8

  • 8 Гражданин

    29 19 Отговор

    До коментар #7 от "Хайли лайкли":

    Време е Титовите комунисти да заминат при Чаушеску!
  • 9 Ами

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Нострадамус":

    Проблемът само е в това,че тези твои бъртвежи нямат нищо общо с думите на баш пророците, начело с Американския Едгар Кейси, като се има в предвид, че него поне не може да го набедим като Ванга и Дънов в русофилия:)

    Коментиран от #14

  • 10 Урюрвкос

    15 15 Отговор
    а имало ли е изобщо Сребреница или Буча, какво говорят холандските генерали в съда срещу Милошевич. Защо световните информационни агенства са на мястото преди сръбските военни.

    Коментиран от #13, #25, #34, #40

  • 11 историческа аналогия

    20 7 Отговор
    Защо датите, които се честват по повод Втората Световна война водят към помирение, а не към дестабилизация на региона? Защото вината е призната и осъзната. Същото признание и осъзнаване се очаква от сръбските граждани и политици.
  • 12 КОТарАК 🐱

    9 8 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК 🐱":

    НИКОПОЛ , моя грешка-Видин е последното БГ царство на юг от Дунав, за който е бил опита за противодействие , успешно провален заради сърбите
  • 13 Имало е

    15 10 Отговор

    До коментар #10 от "Урюрвкос":

    Има многобройни живи свидетели и преки доказателства. Въз основа на тези доказателства има издадени осъдителни присъди. На 22 ноември 2017 г. Ратко Младич е осъден от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага на доживотен затвор по десет обвинения за престъпления, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на военния конфликт в бивша Югославия през 1992 – 1995 г. Сега е на 82 години и е в затвора.
  • 14 Гиноо

    6 20 Отговор

    До коментар #9 от "Ами":

    И във САЩ има Русофили, Зомби Русофили, Руски Подлоги , Платени Русфили , Платени бивши Военни
    Ивсякакви видове Русофилска скрап
    Затова този Тумор трябва да Бъде Унищожен преди да Унищожи
  • 15 Нострадамус

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нострадамус":

    Объркал си страницата, отнася се за Израел.Чети с разбиране.
  • 16 Така е така е

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "Гина Рускина":

    На където бягат Рускините там Пара има
  • 17 реру

    18 10 Отговор
    Сталин и Милошевич отдавна ги няма, но все още има кой да продължава със завещаните от тях простотии...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 геноцид от сърби и руснаци

    11 16 Отговор
    Руснаците са организатори на световния тероризъм и геноцид!
  • 20 Дедо ви...

    17 15 Отговор
    На този ден през 1999 г. прогресивната авиация на Колективния Запад опустоши сградата на белградските радио и телевизия.
    От удара с ракети "Томахоук" загинаха 16 сръбски журналисти, оператори, звукооформители, които в този момент бяха на работното си място.
    Това са наши православни братя.
    Вашингтон оправда безсмисленото зверство над мирен обект и невинни с "удар над пропагандата на Милошевич".
    Всички международни правозащитни организации осъдиха посегателството, но...само на думи.
    Не последваха присъди в Хага и правителствени декларации на възмущение.
    Това е най-мащабната физическа екзекуция над медии в Европа, и то осъществена не като индивидуален терористичен акт, а като държавно регламентирано убийство.
    Така евроатлантизмът разбира "свободата на словото", което иначе минава за върховна ценност в идеологическата му платформа.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Прави впечатление,

    9 1 Отговор
    че когато ООН подготвя резолюция,свързана с извършен геноцид,то следват геополитически размествания в сферите на влияние.ООН не е предотвратила или спряла нито един геноцид над мирно население от създаването си.
  • 23 Демократ

    10 14 Отговор
    Русия, която е отворила най-страшната кутия на Пандора чрез ужасяващия геноцид в Украйна ,има наглостта и цинизма да се изказват от трибуната на ООН. Сърбия като е за суверенитет на държавите, защо не подкрепя суверенитета на Украйна ? Ако ООН е истинска световна организация не трябва да търпи това безобразие. Милошевич, който избиваше мюсюлманите в Югославия, осъден за геноцид в Хага, е бил началник на Вучич и семейство Милошевич беше скрито в Москва. Знаем кой е Вучич и защо поддържа Путин, иначе подкрепя суверенитета по принцип. Комунистите в България също отричаха геноцида в Съребреница и в Хърватска , защото според тях смъртта е живот и войната мир.
  • 24 точно така

    5 9 Отговор

    До коментар #20 от "Дедо ви...":

    Много си прав! Дано БОГ накаже всички отговорни западняци за зверствата и геноцида който създават и подкрепят.............а ТОЙ знае кои са виновни и те не могат да се скрият от наказанието нито на този свят, нито на другия! Пък за "клането" в Сребреница може много да се спори, все по ясно е че това е поредния театър, организиран от кравите за да имат повод да обвиняват Сърбия и да се месят там............през годините видяхме много подобни инсценировки на различни места по света и отдавна не вярваме на западналата елементарна пропаганда!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 12345

    9 5 Отговор
    Най-голямите расисти в света са сърбите и хазарите,те са враг номер едно на българите.
  • 27 херодот

    7 1 Отговор
    Остава немците да протестират за холокоста и турците за арменския геноцид(ааа... да те турците си протестират)
  • 28 зле

    5 1 Отговор
    вучкаааа тик так заминаваш у канала въпрос на няколко месеца
  • 29 Нашите русофили още питат,

    6 4 Отговор
    защо американците бомбили Сърбия.
  • 30 Те са 5 дръти русофила

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Про Руската Измет":

    Страдат от безсъние. Внуците им са в Америка, а не в Москва.
  • 31 Какво се цели

    3 3 Отговор
    с обявяването на геноцид 20 или повече години след извършването му освен вменяване на вина? А вменяването на вина е често употребяван метод при манипулиране.Имаше дела,имаше издадени присъди,но днешните сърби трябва да изпитват вина,тъй като още не са членове на НАТО и ЕС и се опъват на общата им политика.Вижте до къде стигна Германия след 80 годишно вменяване на вина.А Балканите са конструирани по същият начин като Близкият Изток.Нова война на Балканите ли трябва да започне или настоящите военни действия по света стигат?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Захарова не може да кацне

    5 3 Отговор
    в Белград. Цялото въздушно пространство за руски кюнци е затворено.
  • 34 Атина Палада

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "Урюрвкос":

    Да, имало е Сребреница, обаче по изповедта на един агент на ЦРУ - Роберт Беър, който е участвал в Сребреница казва, че всичко там е извършено от американците..
    "В Сребреница всичко извършихме ние, но прехвърлихме вината на Сърбия като приемник на Югославия"!
    Преди Сребреница е бил в Югославия, описва какво са правили там с населението... Поименно изброява на кои е даван подкуп от ЦРУ.. Казва, че някои агенти на ЦРУ са напуснали служба и са се завърнали в щатите. Не са искали да участват и да причиняват такова нещо на населението в Югославия, на което техните шефове са им нареждали.Изобщо не е имало никакви конфликти измежду населението в Югославия,когато са кацнали в Югославия.. Просто трябваше да разделим Югославия.. За това ни беше платено милиони, казва агента на ЦРУ. .

    Коментиран от #39, #43

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Щото трибуквената има почивен ден....

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Про Руската Измет":

    Щото трибуквената има почивен ден
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Червен кхмер

    8 1 Отговор
    А кога клахте хората като животни и още шаваха в масовите гробища???
    Вие сте като големия ви брат руснаците и винаги гледате да ни прецакате нас българите.Пример с Македония подарена ви от московията и днеска имаме сърбизирана Македония.
    Ама от мечти за "велика" Сърбия днеска на полуострова сте без море и се мятате като риба на сухо между ЕС и НАТО
  • 39 Червен кхмер

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Атина Палада":

    А бе то бива лъжи, бива ама тука не сме всички с ватирани безмозъчни русоробски глави като твоята и на твойте товарищи.

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Атина Палада

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "Червен кхмер":

    Абе то бива да си писател бива, ама се иска и малко да си читател.:)))) Ама чукча само пистел:)))
    Името съм написала на агента от ЦРУ дори.....

    Коментиран от #44

  • 42 Защо ми изтрихте коментара бе?

    7 0 Отговор
    Че написах истината,как сърбите са избили хиляди българи в Македония и ни нападат гръб по време на съюзническата война подстрекавани от руснаците!

    Коментиран от #45

  • 43 1234

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Атина Палада":

    Другарко защо не се пишеш Москва, Кремъл, Путин, а тука някаква си Атина НАТО вска и ЕС.
    Ходи там няма гета, пияници, наркомани путлеровски рай в твойте русоробски глазьонки

    Коментиран от #46

  • 44 Червен кхмер

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "Атина Палада":

    Ха ха ха агента от ЦРУ на ушенце ти е говорил с узаки в ръка, май трябва да по спреш узото. Започна да пиеш като руснак или рускиня.Гърците ти се смеят.

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Атина Палада

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "1234":

    А защо трябва да се пиша Москва?
    Коментара, който ти репликираш дори не съм изразил свое мнение, а съм цитирала агент на ЦРУ на когото съм изписал и името му.. Или не трябваше да издавам агента на ЦРУ тук? М?
    Че намери си го в нета този агент , свържи се с него и му кажи да не пише такива неща за какво е било в Югославия,, или да се пише и той Москва:)))
  • 47 Атина Палада

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "Червен кхмер":

    Може ли да сте толкова невежи, н. еграмотни.. Ами четете бре:) Този агент дори в цяла документална книга е описал всичко в Югославия. От деня в който ЦРУ са кацнали на Югославска земя... Книгата се казва "Тайните на белият дом", на английски език е..
    А иначе. В нета можеш да намериш малък откъс от тази книга.. Това, което съм написала в коментара си.. Агента на ЦРУ не се е скрил. Излиза с лицето си и името си и го споделя...
    Повече от това какво да ти кажа...
    На другия форумец му казах, че дори не съм изразила мное мнение.. А съм цитирала агента на ЦРУ, който е излязъл с името си.. Не е анонимен..

    Коментиран от #48

  • 48 Червен кхмер

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Атина Палада":

    Ха ха И аз мога да напиша книга-роман като се пенсионира от службите.
    Само, че отиди в Сараево или Сребърните и разкажи на местните колко са лоши американците и за техните "кланета" и колко са невинни сърбите и ще гледам какво ще те направят.
    Преди два месеца бях в Загреб и Сараево, в Сараево навсякъде некролози на избити болници подтискаща атмосфера.Кажи им на местните добра дума за сърбите

    Коментиран от #50

  • 49 Казуар

    0 0 Отговор
    Оказа се, че не може до се разбере кой уби 7 - 8 хиляди мъже от Сребреница тука в Европа, не в Камбоджа.
  • 50 Атина Палада

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Червен кхмер":

    Какъв роман те гони теб бре:))) Оф, ама вие сте много з. алупени! Това е изповед с факти на агента... Описва всичките операции на ЦРУ в Югославия...
    Аз на теб ли да вярвам или на човека, който е участвал в клснетста в Сребреница и ги описва? М?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.