Last news in Fakti

24 Април, 2024 19:11 1 908 20

Министърът на отбраната: Израелската армия ликвидира военното командване на "Хизбула"

  • йоав галант-
  • израел-
  • газа-
  • хизбула-
  • ливан-
  • бенямин нетаняху-
  • авивим

Йоав Галант каза още, че основната цел на Тел Авив на север е да върне десетки хиляди израелци, разселени от ежедневните атаки на "Хизбула", по домовете им

Министърът на отбраната: Израелската армия ликвидира военното командване на "Хизбула" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви в сряда, че израелските сили са убили половината от командирите на "Хизбула" в Южен Ливан, като израелските отбранителни сили са извършили голяма вълна от удари срещу десетки обекти, принадлежащи на терористичната групировка, пише Times of Israel.

"Половината от командирите на "Хизбула" в Южен Ливан са елиминирани... а другата половина се крият и изоставят Южен Ливан на операциите на Израелската Армия", каза Галант, след като проведе оценка в щаба на Северното командване в Сафед с началника на командването генерал-майор Ори Гордин и други висши офицери.

Той каза, че основната цел на Израел на север е да върне десетки хиляди израелци, разселени от ежедневните атаки на "Хизбула", по домовете им.

"Ние се занимаваме с редица алтернативи, за да решим този въпрос и предстоящият период ще бъде решаващ в това отношение", каза Галант.

Израелската армия съобщи, че около 40 цели на "Хизбула" в град Айта аш-Шаб са били поразени само за няколко минути от бойни самолети и артилерийски обстрел.

Вълната от удари дойде часове след като терористичната група изстреля противотанкови ракети по общност в Северен Израел.

Военните казаха, че целите включват складове за оръжие и други активи, принадлежащи на "Хизбула", и обвиниха, че Айта аш-Шаб е била използвана от групата за терор и че разполага десетки свои обекти в района.

В изявление израелската армия каза, че ударите са "част от усилията за унищожаване на инфраструктурата на организацията в граничната зона", а не отговор на някаква конкретна атака.

Преди ударите военните издадоха необичайно изявление, в което обявиха, че са започнали да атакуват цели на "Хизбула" в Южен Ливан. На фона на продължаващата война военните обикновено обявяват удари в Ливан едва след приключването им. В съобщението се посочва, че ударите са били в много по-голям мащаб от обикновено.

Часове преди вълната от удари "Хизбула" изстреля няколко противотанкови управляеми ракети по северната общност на Авивим, поразявайки две къщи и предизвиквайки пожар.

Регионалният съвет на Мером Хагалил, който има юрисдикция над Авивим, заяви, че ракетите не са причинили наранявания.

"Хизбула" пое отговорност за атаката в изявление, като каза, че е "насочена към сграда в Авивим, в която са присъствали "вражески войници".

Ракетната атака срещу Авивим дойде след вълна от удари на израелските военновъздушни сили през нощта срещу позиции на "Хизбула" в Ливан.

Ударите през нощта са били насочени срещу ракетна установка в град Тайр Харфа, след като тя беше използвана при нападение срещу северната общност на Шомера във вторник вечерта, каза израелската армия.

Допълнителни цели включват инфраструктура на "Хизбула" в Маркаба, сграда в Айта аш-Шаб и наблюдателен пункт в Марвахин.

Войските също обстрелваха райони близо до Чихине и Кфарчуба с артилерия, за да "премахнат заплахите", добавиха военните.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИТ

    6 16 Отговор
    Докато САЩ искуфяват като правят подаръци на Путин като бавят помоща на Украйна и правят една добра групировка от ИЗраелската армия к8ато нещо като терористи то все повече либералния режим на Америка потъва а някогашните републиканци направили най успените войни като Пустинвна Буря и войните за Виетнам и Кореяу против комунизма то сега САЩ заприличват на бананова република като помагат на престъпни режими а не на тези които изкат да изплуват от блатото сменила режимите на комунизма с тези на автокарациите и реваншиските империи които сега та искат да избутат и да се превърат в в това което бяха европеийските империи

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ХА ХА

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "МИТ":

    Напиши поне една дума без грешка.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "🙄🙄🙄":

    Тази попара, с обединението и нападението, са я сърбали неколкократно миналия век, затова не налитат. А, чакай! Не беше попара, ами супа... и не беше сърбане, ами духане май...
  • 7 Феликс Дж

    3 6 Отговор
    Наследниците на Ю..д..а най напред да се справят с Хамас, които им отварят Меркавите като консервни кутии. Тогава да го вадят на Хизбула.
  • 8 Лумпен

    3 4 Отговор
    Скоро и Израел ще бъде ликвидиран ..!

    Коментиран от #9

  • 9 ......

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Лумпен":

    Сънувал си.
  • 10 Християни събудете се

    5 2 Отговор
    Лесно им е на Безбожните Нации като ислямските арабски терористи незаконни окупатори, нагли лъжци, корумпирани от ООН про-терористи масови убийци, изнасилвачи и др. злодеи лъжливо наричани Палестинци да бъдат награждавани за дяволските си дела срещу Израел, вместо осъдени, елиминирани екпулсирани от не-мюсулманските народи като Израел за да спрат престъпните им дела. Държавата Израел е в правото си , да унищожи всички ислямски терористични групи съюзени в престъпната организация Палестинска автономия - джихадистите от ООП Джихад АлАкса, Джихад ИДИЛ, Хизбола и др. не само Хамас. Тия джихадисти трябва да бъдат изхвърлени от всички еврейски земи, като Газа, Западен бряг, Витлеем, целия Ерусалим все още незаконно окупирани анексирани тероризирани, ислямизирани осквернявани от ислямските терористи дори след 1967г.Те лъжливо клеветят Израел, който е на своите земи и които ислямските араби незаконно окупират, ограбват, унищожават под лъжливо име Палестински бежанци, макар че не са нито Палестинци нито бежанци, а победени врагове на Израел от 1948 и незаконни окупатори. Така че спрете да ги наричате с фалшивите им имена щом претендирате да разпространявате факти и да наричате ислямските терористи като тези в Газа цивилни защото са терористи или техни семейства и др съучастници, които живеят на окупирана Еврейска земя
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.