Last news in Fakti

26 Април, 2024 13:03 792 15

Пекин определи като "чиста измислица" подозренията за шпионаж, повдигнати от Берлин

  • подозрения-
  • шпионаж-
  • китай-
  • германия-
  • измислица

Вчера германският посланик в Пекин заяви, че е бил извикан от китайските власти в тази връзка

Пекин определи като "чиста измислица" подозренията за шпионаж, повдигнати от Берлин - 1
Снимка: БГНЕС

Пекин категорично отхвърля обвиненията за шпионаж, които възникнаха след ареста на четирима германци в Германия тази седмица, като ги определя като "пълна измислица", съобщиха агенциите Франс прес и БТА.

"Така нареченият случай на китайски шпионаж е чиста измислица", заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин, като добави, че Китай вече е предприел „строги действия спрямо германската страна във връзка с неоснователните обвинения на Германия“.

Вчера германският посланик в Пекин заяви, че е бил извикан от китайските власти в тази връзка.

Тази седмица по искане на съдебните власти във ФРГ бяха арестувани четирима германци, заподозрени в шпионаж в полза на Китай. Според германската прокуратура трима от тях са участвали в научни изследвания и се предполага, че са събирали информация за „иновативни технологии, които биха могли да се използват за военни цели“.

Последният задържан, германец от китайски произход, беше арестуван във вторник. Той е работил като сътрудник на германския евродепутат Максимилиан Кра, който е водещ кандидат на крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" за евроизборите през юни. Сътрудникът е заподозрян, че е шпионирал китайски опозиционери в Германия и е споделял информация за Европейския парламент с китайска разузнавателна служба.

„Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди“, подчерта Ван. Освен това Пекин „призовава Германия да остане бдителна срещу опитите да се навреди на двустранните отношения“ и „да сложи край на антикитайския политически фарс“, добави говорителят.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    3 8 Отговор
    Без шпионаж Китай и Русия още щяха да са с каруци и свещи.
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    8 3 Отговор
    ТЕ ЗАПАДНЯЦИТЕ ЩОМ ЗАСПЯТ И СЪНУВАТ ШПИОНИ
  • 3 Хайде холън!

    2 4 Отговор
    Че те и малките деца знаят как Китай шпионира!
  • 4 Ха ха ха

    1 5 Отговор
    Честен комуняга няма на света рано или късно ще си го получат
  • 5 АБВ

    0 5 Отговор
    Цитат.Без шпионаж Китай и Русия още щяха да са с каруци и свещи.
  • 6 Госあ

    2 2 Отговор
    Според една китайка, която си е правила докторантурата в Германия, германците работят на допотопни машини и с технологии от миналия век. Китайчетата спират да ходят на запад, защото ги използват и ограбват интелектуално. Действително, доскоро им даваха доста повече кинти, но политиката в Китай се промени, а трябва и руснаците да го направят за да не им изтичат мозъците. Правиш нещо, но после излиза че като го споделиш с други си шпионин, нищо че ти си го направил….таа работа не ми харесва

    Коментиран от #7

  • 7 Наскоро

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    гледах по новините ТВ репортаж за BYD . Показаха и поточните линии където ги сглобяват . Еми всички промишлени роботи бяха германски - KUKA !!!
  • 8 Валт

    1 0 Отговор
    Светът е програмиран , че да се самоунищожи от самите хора.Дали от войни,природни бедствиия предизвикани от него и т.н.Единствения начин е чрез изкуствения интелект и техника да достигнем възможности който да ни позволят да се спасим.Нашите умствени възможности са малко, крайно недостатъчни.Водят само до антагонизъм и противопоставяне един на друк.Религията е единствената за сега причина да съществуваме.Но сега сме на косъм от края.Сами се унищожаваме/човешка злоба-дявола/.Шанса ни е единстврно в битката за разумен мир и напредък на технологиите за да открием нова планета за живот с наличие на най - важното земя.Нашите възможности са малки, искуствения интелект ще ни спаси , и даване възможност на най-способните да работят по въпроса.Хората от народа ще ни унищожат.
  • 9 Петър

    1 0 Отговор
    ФАЩ са най големите шпиони ,но ги хванаха да подслушват лидерите на ЕС.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания