Last news in Fakti

9 Май, 2024 17:02 764 10

Газа: Болниците в Рафах изнемогват

  • ивицата газа-
  • рафах-
  • газа-
  • израел-
  • болници-
  • палестина-
  • цивилни-
  • сащ-
  • пациенти

Една от трите болници в Рафах е спряла работа, а най-важното родилно отделение в града не приема пациенти

Газа: Болниците в Рафах изнемогват - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Атаките на Израел срещу Рафах са принудили една от трите болници в града да затвори, съобщава Световната здравна организация (СЗО). Според генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус между 30 и 40 хиляди души вече са избягали от Рафах, страхувайки се от офанзивата на израелската армия, но 1,4 милиона души още са в града.

Организацията разкритикува и затварянето на контролно-пропускателния пункт Рафах, през който минава голяма част от жизненоважната хуманитарна помощ, пише АРД. От вторник, когато израелските военни поеха контрола над палестинската страна на граничния пункт, в Рафах не е влизало гориво, което е необходимо, за да захранва генераторите, с които работят болниците. Ако не бъде допусната нова доставка на гориво, медицинските центрове ще могат да работят още само три дни. СЗО обаче заяви, че не възнамерява да спира работата си в Рафах. "Тази ситуация още повече ограничава възможността да достигнем до хиляди хора, които живеят в катастрофални условия”, написа генералният директор на СЗО в платформата Х. "Това трябва да спре веднага".

Родилните отделения са спрели да приемат пациенти

Най-важното родилно отделение в Рафах е спряло да приема пациенти, съобщава агенция ДПА. Администрацията на болница "Емирати" потвърди информация, пише АРД, а като причина те посочват непрестанните нападения на израелската армия и недостига на гориво.

Израел изпрати танкове в Рафах във вторник и пое контрола над граничния пункт. В сряда атаките продължиха, докато в Кайро се провеждаха преговори за прекратяване на огъня в ивицата Газа с представители както на Израел, така и на Хамас.

Не е ясно какво става на Керем Шалом

Ситуацията на другия важен контролно-пропускателен пункт Керем Шалом също е неясна. Въпреки че Израел обяви, че отваря граничния пункт, оттам не е минала никаква хуманитарна помощ за Газа, казват от ООН. Информация за това какво точно възпира доставките няма. Израел затвори Керем Шалом в неделя, след като ракетно нападение от ислямистката групировка Хамас уби четирима израелски войници. В сряда израелските власти публикуваха видео, на което се виждат камиони с хуманитарна помощ, които минават през границата и разтоварват помощите, пише АРД.

По принцип в тази ситуация би трябвало палестински шофьори да приемат товара и да го разнесат до пунктовете за дистрибуция в ивицата Газа. Това може и да не е случило, защото много палестинци напуснаха региона, след като израелската армия призова 100 хиляди души към евакуация. В сряда Хамас отново атакува контролно-пропускателния пункт, съобщиха от израелската армия.

Разговори между САЩ и Израел

Информационната агенция "Франс прес” съобщи, че Израел и САЩ обсъждат прекратяване на нападенията срещу Рафах. Израелският премиер Бенямин Нетаняху и директорът на ЦРУ Бил Бърнс са обсъдили възможността Израел да прекрати атаките в замяна на освобождаване на заложници от Хамас.

САЩ е най-важният партньор на Израел, припомня АРД. В последно време обаче многократно американски официални лица критикуват Израел за действията в ивицата Газа. Заради офанзивата в Рафах Вашингтон дори спря планирана доставка на боеприпаси за Израел.

Мина Киркова редактор


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цял свят намразва

    12 3 Отговор
    чифутарите и един ден пак ще ги гонят отвсякъде.

    Коментиран от #8

  • 2 Владимир

    2 11 Отговор
    Вива Израел!
  • 3 Славчо

    2 8 Отговор
    Един инкубатор за терористи по-малко!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реалност

    0 5 Отговор
    ООН да влиза с войски да защити мирното население и да унищожи терористите от Хамас.
    След това да поеме управлението и охраната на Палестина докато изчистят и последния фанатик-терорист.
    Друг вариант за мир няма.

    Коментиран от #7

  • 6 Хикс

    3 0 Отговор
    Вече месеци и ампутации при деца в Газа са без упойка !!!!!!! Ужас
  • 7 Хикс

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реалност":

    Знаеш ли какво значи АПАРТЕЙД ?????? Вероятно не
  • 8 Хикс

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "цял свят намразва":

    Само са си виновни
  • 9 Истината

    1 0 Отговор
    ООН да влиза с войски да защити мирното население и да унищожи терористите от Хамас.
    След това да поеме управлението и охраната на Палестина докато изчистят и последния фанатик-терорист.
    Друг вариант за мир няма.

    Коментиран от #10

  • 10 Хикс

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Знаеш ли какво значи АПАРТЕЙД ?????? Вероятно не